ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη ΔΕΘ με το ΠΑΜΕ

Σαν τους Κοκινσταδόρες της Αμερικής, η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αφού λεηλάτησε άγρια δυόμισι χρόνια τώρα τους, ήδη λεηλατημένους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εργαζόμενους, θα αναγγείλει σήμερα από τη ΔΕΘ ότι προτίθεται να μοιράσει μερικές φτηνές χάντρες στους ιθαγενείς. Το άθλιο θέατρο των «παροχών» επαναλαμβάνεται και φέτος. Ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα «δώσει» και φέτος ό,τι «έδωσε» και πέρυσι. Θα υποσχεθεί ό,τι υποσχόταν τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα πράγμα δε θα δώσει. Την υπόσχεση ότι θ' αλλάξει πολιτική. Οτι οι εργαζόμενοι θα πάψουν να νιώθουν στο πετσί τους την πολιτική που γεννά όλα τα δεινά τους.

Το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός θα εμμείνει και θα εξάρει την ασκούμενη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Θα κρύψει βέβαια τις επιδόσεις της κάτω από γενικούς δείκτες και αριθμούς. Και θα πει το γνωστό παραμύθι της «ανάπτυξης», των «αναδιαρθρώσεων» και των «μεταρρυθμίσεων». Αλλά δε θα μπορέσει να εξαφανίσει ούτε τη φτώχεια των συνταξιούχων, που έξι στους δέκα παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Ούτε την ανέχεια των 600.000 ανέργων, ούτε τη μιζέρια της εργατικής οικογένειας που έχουν βασικό μισθό τα 625 ευρώ. Δε θα μπορέσει να αποκρύψει την απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών που η ΚΑΠ τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους, αλλά και την αγανάκτηση των μικρομεσαίων που οι «νόμοι της αγοράς» βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Και επειδή τίποτα από τα παραπάνω δε θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι στενάζουν από την πολιτική της, θα είναι σήμερα στη ΔΕΘ. Οχι όμως για να ακούσουν τις «παροχές» που θα μοιράσει ο πρωθυπουργός. Ούτε για να αισθανθούν υπερήφανοι για τα «μεγάλα έργα» στην πόλη, για τα οποία μίλησε ήδη ο πρωθυπουργός και καμαρώνει η κυβέρνηση γιατί μ' αυτά τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τσέπες των οποίων ξεχειλίζουν από τα κέρδη, λόγω αυτών των έργων και όχι μόνο. Θα είναι εκεί για να βροντοφωνάξουν την καταδίκη τους στην πολιτική του κεφαλαίου που ασκεί η ΝΔ. Θα είναι εκεί για να απορρίψουν και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

Θα είναι εκεί, για να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα. Αυτά που έχουν ανάγκη, αυτά που δικαιούνται. Γι' αυτό θα είναι κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΥ και τη ΣΕΑ των ΕΒΕ. Γιατί οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ είναι διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες τους. Είναι διεκδικήσεις ώριμες και ρεαλιστικές. Είναι ταυτόχρονα αιτήματα που δεν υπακούουν στα κελεύσματα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, δεν μπαίνουν στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Θα είναι εκεί για να απαιτήσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, τα 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, την πραγματική προστασία των ανέργων, τα 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι θα είναι στη Θεσσαλονίκη με τις ταξικές δυνάμεις, για να συγκρουστούν και όχι να διαβουλευτούν. Να διεκδικήσουν και όχι να ζητήσουν ελεημοσύνη. Και θα είναι πολλοί.

Στο συλλαλητήριο η απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως έπεσε γραμμή για αποκλεισμό των δράσεων που αναπτύσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να στηθεί αποτελεσματικότερα το παιχνίδι της ανούσιας αντιπαράθεσης του δικομματισμού και στο πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΠΑΜΕ την Πέμπτη για να παρουσιάσει το πλαίσιο διεκδικήσεων και το πρόγραμμα δράσης του. Ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, οι περισσότεροι σταθμοί δεν αναφέρθηκαν καν στη συνέντευξη Τύπου ούτε στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την αποσιώπηση της μεγαλύτερης εργατικής εκδήλωσης τις μέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ και ζητά, για μια ακόμα φορά, την ισότιμη μεταχείριση από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα μπροστά στο σημερινό συλλαλητήριο. Επίσης, συνιστά σε όσους προσπαθούν να κρύψουν την ένδεια των συγκεντρώσεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να μην επαναλάβουν τα γνωστά τερτίπια, όπως, π.χ., να «ντύνουν» το ρεπορτάζ για τις συγκεντρώσεις τους με πλάνα από τον όγκο των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Γιατί μπορεί να θάβουν τις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά κοντός ψαλμός, που λένε. Γιατί οι εργαζόμενοι και γνώση έχουν και πείρα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη στο ποιος είναι με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Και θα δώσουν την απάντηση που πρέπει με τη μαζική μαχητική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ.

Ταξίματα

«Το τάξιμο δε χαλάει σπίτια», θα σκέφτηκε φαίνεται ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρέθηκε προχτές σε φιέστα στο ΕΚΑΒ για την ορκωμοσία 410 νέων υπαλλήλων.

Θα έλεγε κανείς ότι οι δραματικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ θα απέτρεπαν τον υπουργό Υγείας από μεγαλοστομίες. Ομως, βροχή έπεφταν προχτές οι υποσχέσεις για επέκταση του δικτύου του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια, για την προκήρυξη 185 θέσεων και την αγορά νέων ασθενοφόρων.

Στην πραγματικότητα, για την πλήρη οργάνωση του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χρειάζονται επιπλέον 1.500 εργαζόμενοι προσωπικό. Και ενώ σε όλη την Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν στην κυκλοφορία γύρω στα 310 ασθενοφόρα, ανά βάρδια, σήμερα είναι 230. Ιδιαίτερα στην Αττική χρειάζονται 120 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ σήμερα σε κάθε βάρδια είναι 60 - 75 ασθενοφόρα και μόλις 30 τη νύχτα. Και βέβαια αυτές οι ελλείψεις πριμοδοτούν ευθέως τις δουλιές των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Δράση, που στηρίζει και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Κρίνει εξ ιδίων»...

Κάποιοι ή εννοούν να μην καταλαβαίνουν και κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια», ή παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως είναι άλλο πράγμα το ΚΚΕ και η πολιτική του και είναι άλλο αυτοί που «πατείς με πατώ σε» δίνουν μάχη για το ποιος θα πιάσει θέση διαχειριστή στην εξουσία. Αυτή τη φορά την αφορμή μας τη δίνει ο Ι. Μανώλης (ΝΔ) που στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» και ενώ η κουβέντα γινόταν για τη διαφθορά, πέταξε το... υπονοούμενο: Δε μετείχε εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή της Βουλής για την αγορά των καταστημάτων «Γερμανός» από την ΚΟΣΜΟΤΕ... «Κάτι έτρεξε στα γύφτικα..,» θα 'λεγε οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ακόμα και την πιο κοινή λογική, αλλά επειδή η τεχνική δημιουργίας συνειρμών από το τίποτα είναι πασίγνωστη παλιά μέθοδος, θυμίζουμε για άλλη μια φορά στον κ. Μανόλη και όλους τους ομοίους του πως οι σκηνοθετημένοι καβγάδες που στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί διαφθοράς για να κρύψουν την ουσία της πολιτικής τους αλλά και το γεγονός πως το σύστημα που υπερασπίζονται είναι όλο διεφθαρμένο, δε μας αφορούν και δεν εμπλεκόμαστε.

... αλλά ξέρουν και οι εργαζόμενοι

Αλλά ας μη μιλά ο βουλευτής της ΝΔ, για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Γιατί δεν τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Οχι για τη διαπλοκή της πολιτικής τους με τη διαφθορά, αλλά για τη διαπλοκή της πολιτικής τους με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Μπορεί, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να καμώνονται πως θέλουν «τίμιο» εκμεταλλευτικό σύστημα, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από τις αιτίες των δεινών τους. Που δε θα καταργηθούν από την πάταξη της διαφθοράς, αλλά από την κατάργηση της πολιτικής τους. Μακριά, όμως, από το στόμα τους η όποια ύπουλη συκοφαντία στο ΚΚΕ. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως στο συγκεκριμένο διεκδικεί κρατικό ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών, που θα τον χειρίζεται η εξουσία του λαού και όχι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Οπως το ξέρουν και οι εργαζόμενοι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org