ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς τον «εκσυγχρονισμό» του πολιτικού συστήματος

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, με στόχο αυτό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε όφελος του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή μεθοδεύεται η ενίσχυση του δικομματισμού με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο αυστηρότερος έλεγχος στη δράση της Αυτοδιοίκησης με την αλλαγή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η χειραγώγηση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση με την εισαγωγή δεικτών αποτελεσματικότητας στη δουλιά τους και η προώθηση μέτρων δήθεν διαφάνειας στον πολιτικό βίο της χώρας με την εφαρμογή και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και κρατικούς λειτουργούς.

Τις επόμενες μέρες - σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και ενδεχομένως να ψηφιστεί στο Γ΄ Θερινό Τμήμα, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο, πλέον, υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση τη συμμόρφωσή τους σε δείκτες αποδοτικότητας που θα χαράσσει η κεντρική εξουσία, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί της στόχοι. Η ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων θα προσδιορίζεται με βάση τη συμμόρφωσή τους σε αυτούς τους δείκτες.

Στο δρόμο της συμμόρφωσης με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και να παραδώσει στον υπουργό Εσωτερικών η αρμόδια Επιτροπή στις 20 του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, στα μέσα του Οκτώβρη ο νέος Κώδικας θα αποτελεί νόμο. Βασική κατεύθυνση του νέου Κώδικα είναι η αυστηροποίηση του ελέγχου του κράτους στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δήμοι πολιτικά, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν και η εξεύρεση πόρων με την επιβολή φόρων ή τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο και το ξεπούλημα σε αυτό της δημοτικής περιουσίας. Τον νέο Κώδικα θα συμπληρώσει το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και συγκροτεί αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με εγκάθετο κυβερνητικό υπάλληλο που θα εγγυάται την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών από την Περιφέρεια.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, σειρά στη Βουλή θα πάρει ο νέος εκλογικός νόμος. Τις επόμενες μέρες ο Κ. Σκανδαλίδης αναμένεται να συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο και τα εναλλακτικά σενάρια που θα αφορούν κυρίως στη θεσμοθέτηση ή μη του βουλευτή της Περιφέρειας.

Λαϊκό αίτημα η απλή αναλογική
  • Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, η σύσκεψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Συσκέψεις φορέων σε πολλές πόλεις της χώρας

Αυξάνονται καθημερινά οι φορείς που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια να φέρει μεν νέο εκλογικό νόμο, αλλά πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής. Εργαζόμενοι, ακαδημαϊκοί, νεολαίοι επιμένουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη που γίνεται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας».

Στη σύσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος πλήθος φορέων. Η πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος.

Γενικά, σε πολλές πόλεις της χώρας, μαζικοί φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενάντια στη σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει μεν τον εκλογικό νόμο, διατηρώντας όμως την ουσία του, που θέλει μειοψηφίες να αποκτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σημειώστε ότι η ΝΔ επιθυμεί τη διατήρηση του ισχύοντος - επίσης καλπονοθευτικού -νόμου. Πάντα στο όνομα «των ισχυρών κυβερνήσεων» που ενισχύουν το δικομματισμό και επιτρέπουν σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να εφαρμόζουν απρόσκοπτα αντιλαϊκά μέτρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ετσι, σήμερα και στην Πάτρα στις 7.30μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης διοργανώνει σύσκεψη για το ίδιο θέμα στο Εργατικό Κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ανάλογη σύσκεψη γίνεται αύριο Τετάρτη στη Χαλκίδα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Ενωσης Τεχνιτών - Οικοδόμων της πόλης.

Αύριο Τετάρτη, αναλόγου περιεχομένου σύσκεψη διοργανώνει και το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας. Γίνεται στις 7.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Επίσης, το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 17 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 6.30 μ.μ.

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος έχουν ταχτεί ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα. Με χτεσινές ανακοινώσεις και αποφάσεις τους υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται μεταξύ άλλων, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΚΑΜ, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Λάρισας, η διοίκηση του ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, το Δημοτικό Συμβούλιο Εύδηλου Ικαρίας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο τάσσεται και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Γλυφάδας.

Παράσταση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Σήμερα το πρωί, στις 11 πμ, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» επισκέπτεται τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης, προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις και τις απόψεις της για την αναγκαιότητα καθιέρωσης της απλής και ανόθευτης αναλογικής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org