ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υποδαυλίζει την πόλωση

Στη δικομματική πόλωση «ποντάρει» η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να εμφανιστεί ως αμείλικτος «αντίπαλος» της κυβέρνησης και της πολιτικής της και να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Αιχμή του δόρατος» της προπαγανδιστικής εκστρατείας της ΝΔ είναι, μέσα από την αποκάλυψη της ασυνέπειας «λόγων και έργων», να εκθέσει την κυβέρνηση και να πλήξει την αξιοπιστία της και, ταυτόχρονα, να φανεί η ίδια αξιόπιστη και συνεπής. Παράλληλα, δεν εγκαταλείπει ούτε για μια στιγμή τη μάσκα του προστάτη των λαϊκών μαζών, πλειοδοτώντας σε κούφιες διακηρύξεις «κοινωνικής ευαισθησίας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το δίλημμα «Σημίτης ή Καραμανλής». Στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να απαντήσει στα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ λίγα μόλις λεπτά μετά το τέλος της, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο προσωπικό ύφος.

«Ο πρωθυπουργός πέταξε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία του ευκαιρία να φανεί ειλικρινής. Παραμένει δογματικά αμετανόητος. Ο πρωθυπουργός είχε μια τελευταία ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη. Συγνώμη γι' αυτά που υποσχέθηκε και δεν έπραξε», τόνισε στη δήλωσή του. «Είναι πολιτικά πρωτόγνωρο φαινόμενο, συνέχισε, ένας πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει, κάθε χρόνο, τα ίδια πράγματα, τις ίδιες φθαρμένες υποσχέσεις, αδιαφορώντας για το τι σκέφτονται εκείνοι που τον ακούνε». Χαρακτήρισε «αδιέξοδη» την κυβερνητική πολιτική, γιατί «ταύτισε το κόμμα με το κράτος και παρέλυσε την κρατική μηχανή» και «έπληξε καίρια τον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας», «που γονάτισε, με την εισπρακτική εμμονή της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Καταλόγισε στον Κ. Σημίτη καθυστερημένη και ψηφοθηρική ευαισθησία για τους αγρότες, τους άνεργους, τους φτωχούς, τονίζοντας ότι «αυτό είναι εμπαιγμός, είναι προεκλογικό προσωπείο και όχι κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Κ. Καραμανλής δεν απέφυγε και τη «συναισθηματική προσέγγιση» των ψηφοφόρων, εκφράζοντας την επιθυμία του «να μιλήσω από καρδιάς για το πώς αντιλαμβάνομαι προσωπικά την κοινωνική πολιτική». Φυσικά, ήταν σκόπιμα γενικόλογος, αποφεύγοντας δεσμεύσεις και εγγυήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα. Κοινωνική πολιτική, είπε, σημαίνει ο κάθε πολίτης «να έχει δικαίωμα στη δουλιά και να μη σπρώχνεται στο περιθώριο, στην αποξένωση, στην ανεργία». Είναι να έχει ο κάθε Ελληνας πολίτης Νοσοκομεία που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σχολεία, που παρέχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση. Πανεπιστήμια, που τα πτυχία τους έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Σύστημα ασφάλισης, που σέβεται τους κόπους των εργαζομένων. «Ξέχασε», βέβαια, να διευκρινίσει πώς τα ωραία αυτά λόγια θα γίνουν πράξη. Παρέπεμψε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινώσει τους «βασικούς άξονες» του προγράμματος της ΝΔ, το οποίο θα έχει «ξεκάθαρες προτεραιότητες και ρεαλιστικούς στόχους, για συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη». Με τη σειρά του υποσχέθηκε «ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ με όλο και διευρυνόμενο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

-- Ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα ΕΛΤΑ Πατησίων (Ορφανίδου 62) και θα μιλήσει στους εργαζόμενους, σήμερα Τρίτη, στις 7.30 π.μ.

Στη Λάρισα

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 7 π.μ., στον ΟΤΕ (δίπλα στην 1η Στρατιά), θα περιοδεύσει ο Τάσος Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στη βιοτεχνία «Γκρουπ-Φάσιον», θα περιοδεύσει ο Θωμάς Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

-- Την Πέμπτη, στις 6.45 το πρωί, στη ΔΕΗ θα περιοδεύσει ο Αγγ. Σίμος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

-- Στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στο εργοστάσιο ΣΤΑΦ, θα περιοδεύσει η Λίτσα Ούντρια, μέλος του Γραφείου της ΝΕ, ενώ την ίδια ώρα στο εργοστάσιο ΜΠΕΤΙΝΑ θα περιοδεύσει ο Πάρις Λιόλιος, μέλος της ΝΕ.

Στα Κύθηρα

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη, η περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στα Κύθηρα. Στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, το Δασαρχείο, το Δήμο και εμπορικές επιχειρήσεις. Στις 12 μ. θα επισκεφτεί το Συνεταιρισμό Λαδιού και τους αλιείς (Ποταμός).

Οι αλήθειες του Σημίτη

«Με την κυβέρνηση αποφασίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε κοινωνικές κινητοποιήσεις». Είτε του ξέφυγε είτε όχι, ήταν μία από τις δύο, όλες και όλες, αλήθειες που είπε ο Κ. Σημίτης στην 68η ΔΕΘ. (Η άλλη αλήθεια ήταν ότι «είμαστε ιδιωτική οικονομία και στην ιδιωτική οικονομία πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη»). Πράγματι, αυτή είναι η αληθινή αποστολή μιας «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης: Να προλαβαίνει, να υπονομεύει και να χτυπάει τους λαϊκούς αγώνες, ώστε να μπορούν ανενόχλητα τα μεγάλα αφεντικά να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Πράγματι, αυτή είναι η «δουλιά» της κυβέρνησης Σημίτη: Να κρατά καθυποταγμένο το λαό με κάθε τρόπο και πάση θυσία: Από τα ταξίματα, τις κάλπικες υποσχέσεις, μέχρι την εξαγορά και τον εκβιασμό, τη ΜΑΤωμένη βία και καταστολή. Πράγματι, αυτό είναι το καθήκον του δικομματισμού και του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης: Η πολιτική είναι μία και δεδομένη. Θα εφαρμοστεί είτε είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είτε η ΝΔ. Οι μεταξύ τους διαφορές, που αφορούν καθαρά διαχειριστικές ικανότητες των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν μπορούν βέβαια να «στοιχειοθετήσουν» ούτε καν ψευτοδιλήμματα, όπως αυτά που με κάθε σοβαρότητα έθεσε προχτές ο Κ. Σημίτης. Ολο το ζήτημα είναι να μην εξεγερθούν «οι από κάτω» και προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η εξαπάτηση και υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών είναι το «πεδίο» που έχουν συσσωρευμένη πείρα δεκαετιών. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έχουν φτάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η πλέον φιλολαϊκή, ενώ οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους γνήσιους εκφραστές των λαϊκών συμφερόντων!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, οι τρομερές μονομαχίες που στήθηκαν μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή. Αν στεκόταν κάποιος στα λόγια τους, στην εικονική πραγματικότητα, με δυσκολία θα αρνιόταν ότι έχει να κάνει με τους πιο ένθερμους «προστάτες των αδυνάτων» και των «κοινωνικών δικαιωμάτων». Καυχόνταν ακόμα για τα 200 ευρώ (μετά το πακέτο) σύνταξη στους αγρότες και τα 500 ευρώ στους συνταξιούχους του ΙΚΑ...


Π. Κ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εξωραΐζει τα προβλήματα ο Κ. Σημίτης

«Ο κ. Σημίτης επιμένει στο να εξωραΐζει τα προβλήματα, τους αριθμούς, τις πολιτικές του, φτιάχνοντας είδωλα της πραγματικότητας. Για τις δυο τετραετίες του μιλούν τα ίδια τα αποτελέσματα έτσι όπως ο απλός πολίτης τα ζει καθημερινά. Ο απολογισμός καταγράφει δυο τετραετίες που οδήγησαν σε κοινωνική απόκλιση, σε οικονομική ανισοκατανομή, στη δημιουργία νέων "μη προνομιούχων"». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στη ΔΕΘ.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Προσπαθεί να εξαπατήσει πολιτικά ο πρωθυπουργός

«Πάλι με κινδυνολογίες και ψευτοδιλήμματα ο κ. πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα πόλωσης, για να εγκλωβίσει τους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο ίδιος, «συνεχίζει να εμπαίζει τα θύματα της νεοφιλελεύθερης 7χρονης πολιτικής του και προσπαθεί να τα εξαπατήσει πολιτικά με όψιμα μεγάλα, αλλά ανακριβή λόγια».

Αργά το βράδυ την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΔΗΚΚΙ και αποφάσισε «την αποστολή εγκυκλίου προς τις οργανώσεις του κόμματος, για την έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης υποψήφιων βουλευτών», ώστε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το ΔΗΚΚΙ να διεκδικήσει στις βουλευτικές εκλογές την ψήφο των Ελλήνων πολιτών».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ