ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μεγάλο δυστύχημα σε εγκαταστάσεις πετρελαίου

Ενας νεκρός, 16 αγνοούμενοι πυροσβέστες και 122 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός

Από τη μεγάλη καταστροφή στις αποθήκες στην επαρχία Ματάνσας

Copyright 2022 The Associated

Από τη μεγάλη καταστροφή στις αποθήκες στην επαρχία Ματάνσας
Μια πολύ δύσκολη κατάσταση περνάει η Κούβα και συγκεκριμένα η επαρχία Ματάνσας, μετά το πολύ σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου (πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας) σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, όταν κεραυνός χτύπησε μία από τις δεξαμενές έξω από την πόλη Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, με 140.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ηλεκτρική εκκένωση στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο ισχυρή που το αλεξικέραυνο δεν άντεξε.

Μέχρι τώρα υπάρχει ένας νεκρός από την ισχυρή έκρηξη στην πρώτη δεξαμενή και αγνοούνται 16 πυροσβέστες, οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη με την πολύ μεγάλη πυρκαγιά, που επεκτάθηκε και σε μία ακόμα δεξαμενή από τις 8 που έχει συνολικά η εγκατάσταση. Μέχρι τη Δευτέρα δινόταν μεγάλη μάχη να ελεγχθεί η φωτιά, που έχει σκεπάσει με πυκνό μαύρο καπνό τον ουρανό σε πολύ μεγάλη περιοχή, και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί στις άλλες δεξαμενές, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη αδειάσει.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός περιλαμβάνει 122 τραυματίες με εγκαύματα, από τους οποίους οι 24 νοσηλεύονται, με 3 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 98 πήραν εξιτήριο.

Από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκε ο Πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής, και δήλωσε ότι η αντιμετώπισή της για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς θα πάρει μερικές μέρες.

Ο κυβερνήτης του Ματάνσας, Μάριο Σαμπίνες Λορέντσο, ανέφερε ότι περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Ασμπελ Λεάλ, διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της «Cuba Petoleo Union» (CUPET), δήλωσε ότι η πρώτη δεξαμενή «περιείχε σχεδόν 26.000 κυβικά μέτρα εγχώριου αργού ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της» και η δεύτερη 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ. Σημείωσε δε ότι η Κούβα δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά αντιμέτωπη με τόσο μεγάλη πυρκαγιά τέτοιου είδους. Οι πετρελαϊκές μεγα-αποθήκες τροφοδοτούν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Αντόνιο Γκιτέρας», το μεγαλύτερο στην Κούβα.

Από την πρώτη στιγμή εκφράστηκε αλληλεγγύη από χώρες της περιοχής, ενώ μετά από έκκληση για βοήθεια από την κουβανική κυβέρνηση υπήρξε συνδρομή με εξειδικευμένους εργαζόμενους στην πετρελαιοβιομηχανία και μέσα. Βοήθεια έφτασε στον τόπο της καταστροφής από το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ, που πρόσφεραν τεχνικές συμβουλές.

Ο Μ. Ντ. Κανέλ ευχαρίστησε για τα μηνύματα αλληλεγγύης και τη βοήθεια.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εργατικές διαδηλώσεις για αξιοπρεπείς μισθούς

Χιλιάδες δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή πορεία στο κέντρο του Καράκας αφού συγκεντρώθηκαν γύρω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και να δοθούν οι πληρωμένες άδειες τις οποίες δικαιούνται. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες 12 πόλεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμμετείχαν επίσης δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Το κύριο αίτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι η κατάργηση των μισθολογικών οδηγιών του Εθνικού Γραφείου Προϋπολογισμού οι οποίες επιβλήθηκαν τον Μάρτη, με βάση τις κατευθύνσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ειδικά την ηγεσία της φιλοκυβερνητικής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Εργαζομένων Βενεζουέλας (FTUV) και κυβερνητικούς αξιωματούχους, που μονομερώς και χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων προχώρησαν σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών. Αντίστοιχη συμφωνία συμβιβασμού υπέγραψε με τον ίδιο τρόπο η Εθνική Ομοσπονδία Περιφερειακών και Συναφών Συνδικάτων Εργαζομένων στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Πέδρο Εουσέ, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Κέντρου Εργαζομένων της Βενεζουέλας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Καράκας εξήγησε ότι «αυτό που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο, μια γενική στρατηγική ευελιξίας και απορρύθμισης, στόχος της οποίας είναι η υποτίμηση του εργατικού δυναμικού, η εκκαθάριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και επομένως η διαμόρφωση συνθηκών για επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στη χώρα».

Ο Ανχελ Καστίγιο, μέλος του Εθνικού Μετώπου για τον Αγώνα της Εργατικής Τάξης (FNLCT) και επικεφαλής του τομέα Υγείας του FNLCT, κατήγγειλε τον «διπλό λόγο» της κυβέρνησης: «Ενώ ο Πρόεδρος μιλά για υποτιθέμενη οικονομική ανάκαμψη, συνεχίζει να ρίχνει τα βάρη της κρίσης σε εμάς τους εργαζόμενους».

Το ΚΚ Βενεζουέλας προειδοποίησε για μια πολιτική συρρίκνωσης του κρατικού μηχανισμού, μέσω των άθλιων μισθών, που αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν ή να μεταναστεύσουν.

ΙΤΑΛΙΑ
«Συμμαχίες» και αποχωρήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών

Με τη βασική «ατζέντα Ντράγκι» διεκδικούν οι πολιτικές δυνάμεις την ψήφο του λαού

Με «συμμαχίες», αποχωρήσεις και άλλες πολιτικές διεργασίες εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτέμβρη. Μέχρι στιγμής διαμορφώνονται δύο βασικά «στρατόπεδα», το ένα με πυρήνα το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» και το άλλο με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, την ώρα που κόμματα που συμμετείχαν ή στήριζαν την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της, προεκλογικά διαγκωνίζονται ποιος συνασπισμός θα εφαρμόσει καλύτερα την ατζέντα Ντράγκι, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας την προσήλωσή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους συνεργασίας, το «κεντρώο» κόμμα Αzione (Δράση) αποφάσισε να ακυρώσει την εκλογική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο Κ. Καλέντα, αρχηγός του Azione, εξήγησε πως η κίνηση αυτή οφείλεται στην απόφαση του PD να συμμαχήσει και με δυνάμεις, όπως την Ιταλική Αριστερά, οι οποίες «τάσσονται ξεκάθαρα κατά της ατζέντας της κυβέρνησης Ντράγκι».

Το Azione, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό γύρω στο 6%, ενδέχεται να συμφωνήσει, τελικά, εκλογική συμπόρευση με το μικρό, «κεντρώο» κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του πρώην πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι.

Μέχρι στιγμής στη συμμαχία του PD συμμετέχουν οι «Πράσινοι», το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην ΥΠΕΞ και στέλεχος των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο και η Ιταλική Αριστερά. Τη λεγόμενη «κεντροδεξιά» συμμαχία απαρτίζουν τα «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζ. Μελόνι, η Λέγκα, του Μ. Σαλβίνι και το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι, συμμαχία που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Supermedia Αgi/Youtrend) εμφανίστηκε να προηγείται με 46,4%.

Πάντως, για όλες, σχεδόν, τις πολιτικές δυνάμεις η «ατζέντα Ντράγκι» βρίσκεται «ψηλά» στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, ιδιαίτερα για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» στην Ενέργεια, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας κ.ά., ώστε η Ιταλία να μπορέσει να λάβει όλα τα χρήματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (220 δισ. ευρώ).

Ενδεικτικά, ο Ντι Μάιο πρότεινε «να σταλεί από όλα τα κόμματα επιστολή στις Βρυξέλλες με αίτημα να εγκριθεί το πλαφόν στην τιμή της Ενέργειας, όπως ακριβώς έχει προτείνει ο Ντράγκι». Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ντράγκι είχε θέσει ως στόχο πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ανέβασαν τους τόνους στο ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, με την Μελόνι να δηλώνει σε συνέντευξή της πως «το πρόβλημα στις ακτές μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του, με έναν "ναυτικό αποκλεισμό", που δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευρωπαϊκή αποστολή, που θα διαπραγματευτεί με τη Λιβύη τη δυνατότητα να μπλοκάρονται οι φουσκωτές λέμβοι κατά την αναχώρησή τους».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του «να δημιουργηθούν hot spots στην Αφρική και να αξιολογείται από την αφρικανική ήπειρο ποιος έχει δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας και ποιος είναι παράτυπος μετανάστης». Ανάλογες «προτάσεις» προωθούν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως η βρετανική επί Μπ. Τζόνσον και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας.

Περιοδεία του Μπλίνκεν στην Αφρική

Από το Σοβέτο της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε την Κυριακή περιοδεία σε τρεις αφρικανικές χώρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, επιχειρώντας να «απαντήσει» στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν πριν μερικές μέρες σε αφρικανικές χώρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει αργότερα χτες το βράδυ μία «σημαντική» ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Πρετόριας, με στόχο να περιγράψει τις «στρατηγικές» των ΗΠΑ στην Υποσαχάρια Αφρική, στο φόντο του σφοδρού περιφερειακού ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, χώρες της ΕΕ αλλά και η Τουρκία ή η Ινδία.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο Μπλίνκεν την περιοδεία σε Νότια Αφρική, ΛΔ Κονγκό και Ρουάντα από 7 έως 11 Αυγούστου, προηγήθηκε ανάλογη επίσκεψη της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρινφιλντ σε Ουγκάντα, Γκάνα και Πράσινο Ακρωτήρι, με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι οι ΗΠΑ που τρέχουν πίσω από τους ανταγωνιστές τους για να διατηρήσουν την επιρροή τους στην Αφρική, αλλά εκείνοι πίσω από τις ΗΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας και τον κουβανικό λαό

Σε μήνυμά του προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας για την καταστροφή στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ματάνσας, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακαλούμε μεταφέρετε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ, στην κυβέρνηση και στον λαό της Κούβας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη για τη μεγάλη πυρκαγιά και καταστροφή που προκλήθηκε από ισχυρό κεραυνό στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ματάνσας.

Ιδιαίτερα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πυροσβέστες, στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους όσοι δίνουν ηρωική μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των αγνοουμένων, και να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το ατύχημα, που συνέβη σε μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη περίοδο για τον ενεργειακό εφοδιασμό όλων των κρατών, καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ένταση της πάλης ενάντια στον εγκληματικό αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας και ακόμα πιο επιτακτική την άρση του».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org