ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
Στρατιές

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το β' τρίμηνο του 2019 προστέθηκαν στις λίστες της εφορίας 24.051 περισσότεροι οφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία οφειλετών, η «μαρίδα» δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει τα χρωστούμενα στην εφορία, είναι η μεγαλύτερη κατηγορία οφειλετών και αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2 εκατ. άτομα, σε σύνολο περίπου 3,7 εκατ. Ολοι αυτοί οι μεροκαματιάρηδες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες και πάει λέγοντας, χρωστάνε στην εφορία 271 εκατ. ευρώ, όταν οι περίπου 8.000 οφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος, χρωστάνε πάνω από 84 δισ.! Τι φανερώνουν τα στοιχεία; Οτι η φοροληστεία και τα χαράτσια συνεχίζουν να ματώνουν το λαϊκό εισόδημα, καθιστώντας ολοένα περισσότερους ανήμπορους να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους, όταν μάλιστα στην πλειοψηφία τους έχουν και δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, με τις οφειλές στις τράπεζες. Τα σημειώνουμε όλα αυτά, επειδή η κυβέρνηση διαφημίζει αυτές τις μέρες τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ως ένα μέτρο ανακούφισης τάχα και ελάφρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών από τη φοροαφαίμαξη, για το οποίο μάλιστα τσακώνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος το σκέφτηκε πρώτος. Τέτοιες «ελαφρύνσεις» είναι σταγόνα στον ωκεανό των φόρων - έμμεσων και άμεσων - που βαραίνουν το λαό, και γι' αυτό εύκολα «εξαϋλώνονται» από το σύνολο της αντιλαϊκής - φορομπηχτικής πολιτικής, που συνεχίζεται και εντείνεται, παράγοντας νέες «στρατιές» οφειλετών στην εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και αλλού.

Ου καταγγείλεις...

Η εργοδοτική τρομοκρατία είναι μόνο μια πλευρά των κατέργων των «επτά στα επτά» (δουλειά χωρίς ρεπό) του επισιτισμού. Αυτή τη φορά, η καταγγελία της εργοδοτικής βίας από τον 19χρονο στη Κέρκυρα έφτασε μέχρι τις μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές, όχι λόγω της ευαισθησίας για τον εργαζόμενο, αλλά επειδή ο εργοδότης του τυγχάνει «τηλεπερσόνα» και οι αντιδράσεις του «πουλάνε». Μετά από μια αρχική απόπειρα να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, με κλισέ όπως «έχουν το δίκιο τους και οι δύο πλευρές», τελικά υπερίσχυσε η προσπάθεια «ξεπλύματος» του εργοδοτικού αυταρχισμού. Ο οχετός ξεκίνησε με διαπιστώσεις πως η δουλειά στις κουζίνες «είναι απαιτητική και έντονη έτσι κι αλλιώς», ενώ συνεχίστηκε με σοφιστείες του τύπου «υπάρχουν και πειράγματα», τα οποία «πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν»! Κατά κόρον αναπαράχθηκε και το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι «αν δεν σου αρέσουν οι συνθήκες είσαι ελεύθερος να αποχωρήσεις», προσθέτοντας πως «είναι καλύτερα να απομακρυνθείς από το να φτάσεις στη καταγγελία».

... το αφεντικό σου

Αφού καλλιέργησαν τόσα χρόνια την υποταγή των εργαζομένων στις κάθε είδους αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και των προϊσταμένων τους, με κάθε είδους τηλεοπτικά προϊόντα, βγαίνουν τώρα από κάθε μεριά να «προειδοποιήσουν» κατάμουτρα τον κάθε εργαζόμενο πως καλά θα κάνει να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να «απομακρυνθεί». Οι εργαζόμενοι του κλάδου της απληρωσιάς, της σκληρής εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, έχουν μοναδικό τους όπλο την οργανωμένη πάλη και στήριγμα το ταξικό εργατικό κίνημα. Στο χέρι τους είναι να μην επιτρέψουν στα αφεντικά, στις κυβερνήσεις και στα κόμματά τους να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Συμπλήρωμα

Ο γνωστός τηλεπωλητής, συνομιλητής του Χριστού και προσφάτως εκλεγμένος στη Βουλή ανέλαβε επάξια να υποκαταστήσει τη Χρυσή Αυγή στον αντικομμουνισμό, λέγοντας στη χτεσινή συνεδρίαση ότι το άσυλο θα ήταν περισσότερο χρήσιμο στη δικτατορία του προλεταριάτου για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, παρά στη σημερινή δημοκρατία. Σε προηγούμενη παρέμβασή του είχε ζητήσει, συμπληρωματικά στην κατάργηση του ασύλου, να απαγορευτεί η δράση των παρατάξεων και των κομμάτων στα πανεπιστήμια, λειτουργώντας ως «λαγός» για ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια. Ως επιχειρηματίας, όπως ο ίδιος δηλώνει, ο Βελόπουλος ξέρει καλά ότι η «δημοκρατία» στους χώρους δουλειάς σταματάει στις πύλες των εργοστασίων και των καταστημάτων, με την ανοχή και την κάλυψη της αντεργατικής νομοθεσίας, που θωρακίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ξέρει επίσης ότι αυτή η «δημοκρατία» βγάζει «παράνομες» εννιά στις δέκα απεργίες, κρίνει «νόμιμες» τις απολύσεις συνδικαλιστών και γενικά υπονομεύει το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και δράση, που το κίνημα κατέκτησε με μεγάλους αγώνες και θυσίες. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται τώρα η κατάργηση του ασύλου, όπως προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε με νόμο νέα εμπόδια στην απεργία, έστησε «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία», χτύπησε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις. Και επειδή η ένταση της καταστολής, η εμπέδωση του δόγματος «νόμος και τάξη» σε βάρος του κινήματος, έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμα τον αντικομμουνισμό, δεν θα λείψουν ποτέ οι πρόθυμοι να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στο σύστημα, χυδαία ή ραφιναρισμένα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1823 Πεθαίνει μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο ο οπλαρχηγός και στρατηγός της Επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης.

1919 Υπογράφεται στην Τεχεράνη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Περσίας (Ιράν) για την παροχή «βοήθειας» που δήθεν θα συνέβαλλε στην «πρόοδο και την ευημερία της Περσίας». Η συμφωνία ουσιαστικά μετέτρεπε την Περσία σε προτεκτοράτο.

1938 Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, Γραμματέας της ΚΟ Λάρισας του Κόμματος και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας.

1944 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων κατοχής, ξεσπούν με πρωτοβουλία του ΕΑΜ απεργίες σε Περιστέρι, Γκύζη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Βύρωνα, Πετράλωνα, Λαχαναγορά κ.α. Ο ΕΛΑΣ συγκρούεται με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες σε Κουκάκι και Νέα Σμύρνη.

1945 Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας, στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι. Η βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι είχε την ίδια ισχύ με την προηγούμενη της Χιροσίμα και ισοδυναμούσε με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ). Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν. Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Πρόεδρος Τρούμαν. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό για να εκφοβίσει τους λαούς, που μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ζητούσαν την ελευθερία τους. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ενωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.

1949 Ο κυβερνητικός στρατός επιτίθεται με μεγάλο όγκο δυνάμεων ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ περνούν στον Γράμμο.

1954 Υπογράφεται 20χρονη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

1955 Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

1965 Διαδηλωτές καίνε στο κέντρο της Αθήνας σωρούς των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», του συγκροτήματος Λαμπράκη.

1965 Η Σιγκαπούρη γίνεται ανεξάρτητη δημοκρατία, αφού αποσύρθηκε από τη Μαλαισία, μέσα στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1975 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχθηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org