ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο, 17 και 18 Αυγούστου

Περιλαμβάνει εκδήλωση στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας και ιστορικό περίπατο

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολιτική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου στις 8 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και θα συνεχιστούν την Κυριακή με ιστορικό περίπατο στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το Μουσείο στις 10 π.μ. με προγραμματισμένη επιστροφή στις 3 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις αναφέρουν: «Το ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Τη συμβολή και τη θυσία των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας». Τονίζουν πως «σήμερα, όπως και τότε, είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την αστική τάξη και το κεφάλαιο».

Προσθέτουν ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό και την ολοκλήρωση του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο. Για να γίνει ένας ακόμα πιο ολοκληρωμένος χώρος γνώσης και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

(...) Το ΚΚΕ, και τότε και τώρα, στην εκατοντάχρονη και πλέον πορεία του, έχει υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Σήμερα γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αντεπίθεση για να βγει ο λαός νικητής. Παλεύουμε να γίνουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί ως επαναστατική πρωτοπορία. Για να δυναμώσει η γραμμή της ρήξης και ανατροπής με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Να ανοίξουμε δρόμο για την ουσιαστική ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τίμησαν τον κομμουνιστή δάσκαλο Κ. Χυτήρη

Eκδήλωση προς τιμήν του ήρωα δασκάλου Κώστα Χυτήρη, που εκτελέστηκε από τους ναζιστές κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, Κουραμάδες Κέρκυρας.

Κατά την εκδήλωση αποκαλύφθηκε τιμητική πλάκα στο χώρο της οικίας του από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Δ. Γραμμένο, και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Δ. Κούτουλα, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία του δρόμου που διασχίζει το χωριό και που πλέον ονομάζεται οδός «Δασκάλου Κώστα Χυτήρη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού απηύθυνε ο Δ. Γραμμένος, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Σ. Μήτσης, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κ. Νικολούζος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Α. Κουρσάρης.

Την κεντρική ομιλία για τη ζωή και τη δράση του έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, Γ. Μπορμπότης, αναδεικνύοντας την πλούσια δράση του Κ. Χυτήρη, την αταλάντευτη στάση του απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, την πίστη στα ιδανικά του, στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Προσωπικές αναφορές στον Κ. Χυτήρη έκανε ο στενότερος εν ζωή συγγενής του, ο ανιψιός του Σπύρος Χυτήρης, ενώ σημειώνεται πως τεράστια συμβολή στη συλλογή των βιογραφικών και ιστορικών στοιχείων είχε ο δημοσιογράφος Χ. Κορφιάτης.


Η εκδήλωση κοσμήθηκε καλλιτεχνικά από την παρουσία της δημοτικής χορωδίας «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», που τραγούδησε συνθέσεις των Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μαρκόπουλου κ.ά., τον Κερκυραίο ερμηνευτή Β. Γισδάκη, ενώ ενδιάμεσα στα τραγούδια απαγγέλθηκαν ποιήματα αφιερωμένα στους ήρωες της Καισαριανής.

Σε Ανώγεια, Χανιά και Φωκίδα

Με επιτυχία έγινε και φέτος η εκδήλωση τιμής για τη Μάχη στο Σφακάκι στα Ανώγεια, με κάλεσμα της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στο σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο, την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Ρούλιος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Ανωγείων, πιάνοντας όλους τους Γερμανοϊταλούς φασίστες, που είχαν προηγουμένως συλλάβει 98 γυναικόπαιδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια, όπου μίλησαν ο Βασίλης Φασουλάς, Γραμματέας της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σφακιανάκης, συνταξιούχος δικηγόρος και ηθοποιός, και ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Κρήτης και της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης η εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Αναβο την Κυριακή 4 Αυγούστου, για το συντριπτικό χτύπημα που έδωσε ο ΕΛΑΣ στους ναζί κατακτητές την 4η Αυγούστου 1944.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Μπάμπη Πετράκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Χανίων, ενώ ακολούθησε το ιστορικό της μάχης από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων και δημοτικό σύμβουλο Σελίνου, Γιώργο Γεωργιλάκη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων, Στέφανος Μυλωνάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ Αλ. Μαρινάκης και ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Αν. Περάκης. Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον τελευταίο επιζώντα της μάχης, Γ. Παρδαλάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φλωρίων, το Δίκτυο Μαρτησικών Πόλεων και φορείς των Παλαιών Ρουμάτων.

Επίσης την Κυριακή 4 Αυγούστου, έγινε στην πλατεία των Καρουτών η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 75 χρόνια από την ιστορική μάχη των Καρουτών, που έδωσαν και κέρδισαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ανάγνωση του ιστορικού της μάχης από την Αντα Καραχασάνη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, Δρόσος Τσελές. Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών ανταρτών του ΕΛΑΣ και κατοίκων των Καρουτών, κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τον δήμαρχο Δωρίδας, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καρουτών και τον Σύλλογο Φίλων Μνήμης Διαμαντή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, απόγονοι μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τα Παραρτήματα Ναυπακτίας - Δωρίδας, Πετρούπολης και Περιστερίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αντιπροσωπεία φίλων του ΚΚΕ από το Τορόντο του Καναδά.

Λαϊκά γλέντια του ΚΚΕ στη Λέσβο

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ΚΟΒ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντια με ζωντανή μουσική. Τα γλέντια θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Αύριο Σάββατο, η ΚΟΒ Μανταμάδου στην πλατεία του Μανταμάδου.
  • Την Τρίτη 13 Αυγούστου, η ΚΟΒ Αγιάσου στην πλατεία αγοράς Αγιάσου.
  • Το Σάββατο 17 Αυγούστου, η ΚΟΒ Λ. Θερμής στην αγορά του χωριού.
  • Επίσης το Σάββατο 17 Αυγούστου, η ΚΟΒ Ερεσού στην πλατεία του χωριού.
Για τους εκτελεσθέντες στα Σουδενά Αχαΐας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές, ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη, οργανώνουν την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Καλαβρύτων και οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας.

Η κεντρική ομιλία στην εκδήλωση θα γίνει από τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Λεωφορείο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση δρομολογεί η ΠΕΑΦΕ, το οποίο θα αναχωρήσει την Κυριακή στις 7.30 π.μ.

  • Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Κατσωματάδο Κισσάμου (στο δρόμο για Ελαφονήσι, στο χώρο του μνημείου), για τη μάχη και το συντριπτικό χτύπημα που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων ενάντια στους Γερμανούς φασίστες.
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον ΔΣΕ στη Σάμο

Την Κυριακή 11 Αυγούστου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής για τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου, με την κεντρική εκδήλωση στο Πάνδροσο στις 11 π.μ.

Πρόκειται για μια εκδήλωση προς τιμήν όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στο πρόσωπο του στρατιωτικού αρχηγού Γιάννη Μαλαγάρη, μιας και φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την τελευταία μάχη στην Καλλιθέα και τον ηρωικό θάνατο του συνταγματάρχη του ΔΣΣ και των συντρόφων του.

Τις δύο προηγούμενες Κυριακές, 28 Ιούλη και 4 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους μαχητές και στον αγώνα του ΔΣΣ, στο μνημείο στη θέση Ξυνιάς στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο των μαχητών στη Λέκκα, αντίστοιχα.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ Σάμου απηύθυνε στον Κέρκη ο Κώστας Μακρής και στη Λέκκα ο Χρήστος Πανούσος. Κατατέθηκαν στεφάνια από την ΤΕ του ΚΚΕ, το ΤΣ της ΚΝΕ και το Παράρτημα Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδήλωση στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας

Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 11 Αυγούστου ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org