ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩKOINOΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι αγρότες για τις εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Eurokinissi

Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα σε μια σειρά από Περιφέρειες της χώρας απαιτεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τον κίνδυνο ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και μέσω της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αναλυτικότερα, το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες, πλημμύρες) την περίοδο Ιούνη - Ιούλη 2019 σε διάφορες Περιφέρειες της Ελλάδας (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία). Χιλιάδες είναι τα στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, φασόλια, καπνός και άλλες αροτραίες, αμπέλια, ροδάκινα, αχλάδια και άλλες δενδρώδεις) με ολική καταστροφή, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (ζωικό κεφάλαιο, ποιμνιοστάσια κ.λπ.).

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης στο πλαίσιο της ΚΑΠ πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα). Επιπλέον πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, με τη φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, τα υπέρογκα ασφάλιστρα και τον διαρκή κίνδυνο κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

Για άλλη μια φορά καλούνται, ουσιαστικά απροστάτευτοι, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ο ΕΛΓΑ, που χαρατσώνει αγρότες και κτηνοτρόφους με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, δεν τους αποζημιώνει και το σύστημα που διαθέτει για την αντιχαλαζική προστασία δεν τους προστατεύει, ενώ ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) λόγω των περιορισμών και ορίων που θέτει επιφέρει διαχρονικά τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληγέντων παραγωγών.

Ενάντια στην παραπέρα προώθηση της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση της παραγωγής

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι μεθοδεύσεις στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027 για περαιτέρω προώθηση της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διεύρυνση της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η εξέλιξη αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα πλήξει περαιτέρω την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών, που κατά βάση διαθέτουν μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και ήδη σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την πλήρη αποζημίωση των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες ζημιές σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και για την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους λόγω της απώλειας της παραγωγής τους;

-- Τι μέτρα θα λάβει για την ανάπτυξη των συστημάτων πρόληψης των καταστροφών, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιχαλαζικής προστασίας κ.λπ.;

-- Πώς τοποθετείται στο ορατό ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του πενιχρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών με την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και μέσω της εμπλοκής και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;».

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για τις ατομικές συμβάσεις στην «PwC»

«Η "PwC" (και γενικά οι εργοδότες του κλάδου) όχι μόνο αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που οι κυβερνήσεις - τωρινή και παλαιότερες - έχουν απλόχερα προσφέρει στην εργοδοσία, αλλά δεν διστάζει ακόμη και να το καταπατήσει εν γνώσει της, πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων με στόχο να πετύχει τους σκοπούς της», σημειώνει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), με αφορμή το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ που καταλόγισε στην εταιρεία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Απόφαση Αρ. 26/30-7-2019).

Η Ενωση Λογιστών είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή τις αρνητικές για τους εργαζόμενους συνέπειες των όρων που περιλάμβαναν οι ατομικές συμβάσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις, ανάμεσα σε μια σειρά από όρους που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων (όπως ο διαχωρισμός μισθού σε βασικό μισθό και «οικειοθελή παροχή», η μη αναγνώριση της ειδικότητας κ.ά.), περιλάμβαναν και τη σχετική «δήλωση αποδοχής όρων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».

Στο έδαφος αυτό, το σωματείο προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων και κάλεσε την εργοδοσία να αποσύρει τα εν λόγω έγγραφα που ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα της Ενωσης, είχε αποφανθεί ότι οι όροι των νέων συμβάσεων «υπερβαίνουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και χρήζουν επαναδιατύπωσης, ώστε να καταστούν σύννομοι», παρ' όλα αυτά η εργοδοσία συνέχισε να τις εφαρμόζει.

«H εργοδοσία για την υπεράσπισή της μπορεί να επικαλείται εδάφιο της απόφασης που λέει ότι ουδέποτε εξανάγκασε εργαζόμενό της να της χορηγήσει τη συγκατάθεσή του για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ουδέποτε προέβη σε παρακολούθηση των (ηλεκτρονικών ή άλλων) μέσων επικοινωνίας των εργαζομένων της και ουδεμία ζημία προκάλεσε σε εργαζόμενό της. Αλλά και ότι ενεργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και βάσει των αρχών διαφάνειας», σημειώνει η Ενωση, προσθέτοντας ωστόσο: «Οπως όμως παραδέχεται και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που διενέργησε τον έλεγχο, στην ουσία "δεν νοείται παροχή έγκυρης και ελεύθερης συγκατάθεσης για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην παροχή εργασίας, λόγω της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου"».

Εξάλλου, το σωματείο υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εξακολουθεί, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, να θέτει εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα στους χώρους της, να εφαρμόζει ατομικές συμβάσεις που καταπατούν το θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα της οχτάωρης εργασίας, να μην πληρώνει άδειες που δεν έχουν λάβει οι εργαζόμενοι κ.λπ. Με βάση την εξέλιξη του καταλογισμού προστίμου, η ΕΛΕΠΑ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στην «PwC» και να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενέργεια της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματά τους, αλλά και για να μη μετακυλίσει το πρόστιμο σε αυτούς.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τα χρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ Αγροτών Στ. Ελλάδας

Ερώτηση στη Βουλή για την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία ΕΦΚΑ Αγροτών με έδρα τη Λαμία κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν:

«Η υπηρεσία ΕΦΚΑ Αγροτών με έδρα τη Λαμία βρίσκεται εδώ και καιρό σε ουσιαστική υπολειτουργία, αφού οι 4 υπάλληλοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω έλλειψης επιπλέον προσωπικού και του υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να συσσωρεύονται τα αιτήματα των υπό σύνταξη αγροτών εδώ και πολύ καιρό, να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους έγκαιρα όπως λογικά θα έπρεπε και ορισμένοι να χάνουν τη σύνταξή τους λόγω θανάτου.

Είναι αναγκαίο άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, να πληρωθούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα μπορέσουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτημάτων των συνταξιούχων αγροτών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να γλιτώσουν την ταλαιπωρία όχι μόνο της αναμονής, αλλά και της μετακίνησης στη Λαμία, από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς, αφού οι περισσότεροι προσπαθούν να λύσουν το ζήτημά τους με επίσκεψη στο γραφείο της Λαμίας.

Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να δοθεί η λύση άμεσα».

Σχετικά με τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δώσει άμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς;

-- Τι θα κάνει για να προσλάβει άμεσα προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων από το συγκεκριμένο γραφείο;

  • Για το ίδιο θέμα, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ως Αναφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου, με την οποία διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία του ΟΓΑ (Τμήμα ΕΦΚΑ) στη Λαμία και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στοιχεία για την ανεργία

Σε 17,2% εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της επίσημης ανεργίας το Μάη του 2019, έναντι 17,4% τον Απρίλη του 2019 και 19,4% το Μάη του 2018.

Ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 815.166 άτομα. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται στα 3.922.991 άτομα και οι λεγόμενοι «οικονομικά μη ενεργοί» στα 3.198.741 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες υπολογίζεται σε 14% και στις γυναίκες σε 21,2%. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό ανεργίας 33,8% καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών και 23,6% στους νέους 25 - 34 ετών.

Ανεργία μεγαλύτερη από το μέσο ποσοστό καταγράφεται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (20,2%), Μακεδονία - Θράκη (18,9%), Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα (18%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ