ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αύξηση των εγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου

Από το ΚΥΤ της Σάμου
Από το ΚΥΤ της Σάμου
Στις 20.000 έχει φτάσει ο αριθμός των ξεριζωμένων ανθρώπων που ζουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Εκρηκτική, εξάλλου, είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε αυτό είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, μένουν στη Μόρια 7.362 άτομα, όταν η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι 3.000. Μάλιστα, από το σύνολο όσων βρίσκονται στο χώρο του κέντρου, λόγω μη επαρκών και ακατάλληλων δομών πάνω από 2.500 ζουν σε σκηνές σε κοντινό ελαιώνα. Αρκετοί είναι όσοι δεν μπορούν να στήσουν τις σκηνές τους ούτε στον υπαίθριο αυτό χώρο και προσπαθούν να βολευτούν ψάχνοντας κάποια ελεύθερη γωνιά.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων βδομάδων από τα τουρκικά παράλια και η αποσυμφόρηση που γίνεται με αργούς ρυθμούς έχουν κάνει πάλι τα κέντρα στα νησιά να ασφυκτιούν. Τον Ιούλη έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνολικά 5.044 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 2.484 αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου.

Σε λίγο, η Λέσβος αναμένεται να ζήσει και πάλι στιγμές όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, τότε που 9.000 εγκλωβισμένοι της Μόριας ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα απαραίτητα, και που οι «φιλοξενούμενοι», μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, περίμεναν με ώρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Στα υπόλοιπα νησιά και συγκεκριμένα στη Χίο, 2.247 άνθρωποι εγκαταβιούν σε ΚΥΤ χωρητικότητας 1.014 ατόμων, στη Σάμο 3.663 επιβιώνουν σε χώρο 648 ατόμων, στη Λέρο 1.161 σε χώρο 860 ατόμων και στην Κω 1.900 σε χώρο 816 ατόμων. Συνολικά, σε όλες τις δομές της Λέσβου ζουν 9.622 άνθρωποι, στη Χίο 2.525, στη Σάμο 3.907, στη Λέρο 1.390, στην Κω 2.393 και στα υπόλοιπα νησιά 158. Σύνολο, 19.995 εγκλωβισμένοι.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται τα αιτήματα του απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τα hot spots. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες για όσον καιρό παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατό - σε κανονικές συνθήκες. Για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Διεκδικεί καλύτερη οργάνωση πυρασφάλειας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Eurokinissi

Την υποκριτική στάση του προεδρείου της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», τονίζοντας ότι οι ενέργειές του έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και απαιτώντας να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της για τη διεκδίκηση καλύτερης οργάνωσης της πυρασφάλειας της χώρας και ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας για τους πυροσβέστες.

Η ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει:

«Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρειά μας είναι πλέον γνωστές τόσο στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και στους κατοίκους των νησιών μας (...) Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της ΕΑΚΠ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΣ όφειλε να οργανώσει τον αγώνα μας για τα φλέγοντα ζητήματα που μένουν άλυτα, συνέπεια και της διαχρονικής αδράνειάς του (...)

Η οργάνωση όμως των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποτελούσε και ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας για τα 102 τραγικά θύματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου. Τα 77 θύματα του 2007 στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια. Τα 13 θύματα της πυρκαγιάς στην Ικαρία το 1993. Αλλά και απέναντι στους 60 νεκρούς πυροσβέστες, δασοκομάντος και πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων, που θυσιάστηκαν εξαιτίας των αντιδασικών πολιτικών από το 1993 και μετά.

Απέναντι σ' αυτήν την τραγική κατάσταση που βίωσε ο λαός μας, συνέπεια των πολιτικών υποχρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, οργάνωση και σχεδιασμό, τα όργανα του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο όχι μόνο κατάπιαν τη γλώσσα τους, απεναντίας υιοθέτησαν την προπαγάνδα των διαχειριστικών λαθών, για να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

Στην Περιφέρειά μας επέλεξαν με την από 22/7/2019 ανακοίνωσή τους να στοχοποιήσουν σκόπιμα τους εξαθλιωμένους και κυνηγημένους των φονικών πολεμικών συγκρούσεων που στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο κολαστήριο της Μόριας, για να αποσπαστεί η προσοχή της τοπικής κοινωνίας από τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τέτοιου είδους ολέθριες καταστροφές.

Η πυρασφάλεια της Μυτιλήνης δεν κρίνεται ούτε κινδυνεύει από τη διάθεση ενός περιπολικού για την ασφάλεια επτά χιλιάδων περίπου εκτεθειμένων σε άθλιες συνθήκες ανθρώπων. Κρίνεται και κινδυνεύει από το γεγονός ότι ήδη από το 2017, 700 περίπου συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες πυρασφάλειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως στα 14 αεροδρόμια της "Fraport", της "Hochtief", στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", και τα 11 ΠΚ στους οδικούς άξονες των κοινοπραξιών, αποκομμένοι πλέον από τον κεντρικό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, από την ΠΥ και τα ΠΚ της Μυτιλήνης μετακινήθηκαν 27 πυροσβέστες προς το αεροδρόμιο της "Fraport", που θα επάνδρωναν 13 περιπολικά και όχι μόνο ένα, αλλά το γεγονός αυτό ουδόλως επηρεάζει καθώς φαίνεται, για το προεδρείο, την κατάσταση της πυρασφάλειας του νησιού, και δεν συνέβαλε γενικότερα - μαζί με όλες τις άλλες παθογένειες που υπάρχουν στην πυροπροστασία της χώρας - στην τραγική εξέλιξη στο Μάτι».

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε χτες στην υποθαλάσσια περιοχή 35 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Σάμου, στις 11.39 το πρωί, κοντά στα τουρκικά παράλια. Ο σεισμός είχε ένταση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 12 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στο ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες όσο και στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Σμύρνης. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, ούτε στο νησί της Σάμου ούτε στις τουρκικές ακτές.

«Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό», εκτίμησε μιλώντας σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο σεισμός, ανέφερε, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα τουρκικά παράλια, στη Σάμο, ακόμα και στην Ανδρο. Ο Ευ. Λέκκας υποστήριξε ότι η δόνηση προέρχεται από το ρήγμα Κουσάντασι - Τσεσμέ, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει και μεγαλύτερα μεγέθη.

«Στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει και πιο ισχυρούς σεισμούς, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλο δυναμικό ώστε να προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία αλλά και στον ελλαδικό χώρο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

  • Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2.58 τα ξημερώματα στα Χανιά. Το επίκεντρο της δόνησης υπολογίζεται 125,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και το εστιακό βάθος στα 26 χιλιόμετρα.
Τέσσερις νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Για μία ακόμα χρονιά καταγράφονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους τέσσερις, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, που προσβλήθηκαν από τον ιό και κατέληξαν λόγω επιπλοκών, ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης. Τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Μέχρι και σήμερα, 4 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 6 σε απλές κλίνες, ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 18.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στις Περιφερειακές Ενότητες: Ξάνθης (6), Καβάλας (5), Λάρισας (6) και Ανατολικής Αττικής (6).

Επιπλέον, μέχρι τις 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί επτά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλογα, σε οικισμούς των δήμων Αβδήρων, Τοπείρου, Τυρνάβου και Σοφάδων.

Το 80% όσων μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα (πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς κ.ά.).

Δικαστήρια σε φυλακές της Ατττικής

Δικαστήρια στις νέες φυλακές της Αττικής, που θα αντικαταστήσουν εκείνες του Κορυδαλλού, σχεδιάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα να κατασκευάσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με σχετικές εντολές του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και της Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, στον ίδιο χώρο των νέων φυλακών θα γίνουν και έξι ή επτά δικαστικές αίθουσες, όπου θα διεξάγονται οι πλέον σημαντικές δίκες, για να αποφεύγονται μεταφορές επικίνδυνων κρατουμένων. Επιπλέον, οι επιτελείς του υπουργείου σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον την πρόσληψη 200 - 250 φρουρών των φυλακών. Αυτό θα γίνει διότι μετατάξεις 400 - 500 υπαλλήλων άφησαν κενό στα μέτρα φρούρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επίσης, μέχρι το Σεπτέμβρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αδρανοποιητών κινητών.

Εξάλλου, με το άρθρο 98 του ψηφισθέντος νόμου για το «επιτελικό κράτος» αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η παροχή κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύρια ποινή είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής. Οπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ