ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Νεκρός εργαζόμενος οδηγός φορτηγού στην εθνική Αθηνών - Λαμίας

Δεύτερο θανατηφόρο εργατικό μέσα σε λίγες μέρες

Τη ζωή του στην άσφαλτο έχασε ένας εργαζόμενος την περασμένη Δευτέρα, όταν το φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα, στην εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ο οδηγός που έχασε τη ζωή του ήταν εργαζόμενος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ»), συμφερόντων Συρίγου. Ηταν επίσης πατέρας ενός παιδιού. Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώνεται μέσα σε λίγες μέρες. Προηγήθηκε εκείνο με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, που σημειώθηκε την 1η Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας. Μόνο από τις αρχές του Ιούλη μέχρι σήμερα, τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο. Παράλληλα, ο «Ριζοσπάστης» έχει καταγράψει μια σειρά από «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς.

Καθημερινά «κρούσματα» με νεκρούς και τραυματίες

Ο Ιούλης ξεκίνησε με το θάνατο 62χρονης εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου. Η εργαζόμενη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ξεψύχησε όταν πήγε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30 Ιούνη να εργαστεί στην υπηρεσία της. Οπως έγινε γνωστό, η εργαζόμενη ανέλαβε εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες και μέσα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, σε ένα ανθυγιεινό και βαρύ επάγγελμα.

Ακολούθησε ο θανάσιμος τραυματισμός 44χρονου συμβασιούχου στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 2 Ιούλη, έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να αποθέσει ένα κοντέινερ, ενώ έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες μετά (στις 8 Ιούλη).

Τη ζωή του έχασε στις 10 Ιούλη ένας 23χρονος διανομέας σε κατάστημα καφέ, σε εργατικό δυστύχημα, στην περιοχή του Γαλατσίου, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, δεκάδες είναι τα λιγότερο σοβαρά «ατυχήματα» που σημειώνονται στο χώρο των ΟΤΑ. Δύο περιστατικά, με θύματα οκταμηνίτες συμβασιούχους από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, κατήγγειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας. Στη μια περίπτωση, εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου νόσησε από σπλαγχνική λεϊσμανίαση («καλαζάρ»), σοβαρή νόσο που μεταδίδεται από σκύλους ή από ποντικούς μέσω τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας, αφού κλήθηκε να εκτελέσει καθήκοντα καθαρισμού σε σημεία που αποτελούσαν εστίες μόλυνσης, χωρίς να του παρασχεθούν κατάλληλα μέσα προστασίας. Στην άλλη περίπτωση, οκταμηνίτης που δούλευε σε εργασίες πρασίνου, χωρίς κατάλληλα υποδήματα, χτύπησε το πόδι του και διαπιστώθηκε ράγισμα φτέρνας.

Ανάμεσα σε άλλα, καταγράφηκαν και τα ακόλουθα εργατικά «ατυχήματα»: Στις 11 Ιούλη, δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ και διακομίστηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Στα Χανιά ένας ελαιοχρωματιστής, μετανάστης από την Αίγυπτο, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα της δουλειάς, νοσηλεύτηκε για δύο μέρες στην Εντατική και τελικά διέφυγε τον κίνδυνο. Στη Λάρισα, δυο εργαζόμενες στη βιομηχανία «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ» τραυματίστηκαν στα χέρια. Στην Κόρινθο, νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 3 Αυγούστου στην επιχείρηση «FULGOR», με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, μετά από πτώση. Μέσα στον Ιούλη δύο εργάτες είχαν υποστεί εγκαύματα στην ίδια επιχείρηση.

ΛΑΡΚΟ
Επέστρεψαν στη δουλειά οι απολυμένοι

Eurokinissi

Επέστρεψαν χτες, Τρίτη, στις θέσεις εργασίας τους οι 8 εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που είχαν απολυθεί στις αρχές του μήνα. Οι εργαζόμενοι στην εργολαβία Καρατσιώλη βρέθηκαν στην ανεργία, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, όταν ο συγκεκριμένος εργολάβος εγκατέλειψε το έργο, ενώ η διοίκηση της εταιρείας δεν φρόντισε για τη συνέχιση της εργασίας τους στον επόμενο. Κάτω από την πίεση που άσκησαν η αλληλεγγύη των συναδέλφων τους και η απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας να προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά, ενώ τους καταβλήθηκε ένα μέρος από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Παράλληλα, η ΛΑΡΚΟ κοινοποίησε απόφασή της για τακτικό έλεγχο στους εργολάβους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Συνδικάτο αποφάσισε σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναστείλει τη σημερινή κινητοποίηση, δηλαδή τη στάση εργασίας, τη συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης και τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Το Συνδικάτο χαιρετίζει την αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα που έδειξαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καθώς και σωματεία της περιοχής, όπως αυτά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς.

Αγώνας για να καταργηθεί το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει πως παραμένει σε ετοιμότητα. Υπενθυμίζει πως ο αγώνας που δίνει μαζί με τους εργολαβικούς εργάτες για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά «εντάσσεται στα αιτήματα και στον αγώνα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την κατάργηση του "σκλαβοπάζαρου" όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου». Στο μεταξύ, καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν γίνει για την ανασφάλιστη εργασία στους εργολάβους καθώς και τις διαφορές που υπάρχουν στους μισθούς τους.

Στο πλαίσιο του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, το Συνδικάτο επίσης διεκδικεί: Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους, με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν από το 2007. Τα επόμενα βήματα στον αγώνα αυτό θα σχεδιάσουν οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που έχουν προγραμματίσει στα τέλη του Αυγούστου.

«Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η δύναμη των εργαζομένων όταν είναι συσπειρωμένοι στα Συνδικάτα και τα Συνδικάτα με τη σειρά τους έχουν σωστό προσανατολισμό. Καλούμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να στηρίζουν το Συνδικάτο μας γιατί είναι η μόνη ελπίδα στο χώρο της ΛΑΡΚΟ για να βγουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει», καταλήγει το Συνδικάτο.

Επίθεση σε μισθούς και θέσεις εργασίας φέρνει η επόμενη μέρα στον ΔΟΛ

Χτύπημα στους μισθούς και τις θέσεις εργασίας περιλαμβάνει το τοπίο που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ). Ο Οργανισμός αναμένεται να περάσει τις επόμενες μέρες στα χέρια του νέου του ιδιοκτήτη. Θα έχουν προηγηθεί οι καταγγελίες των Συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Χτες, σε Γενική Συνέλευση που έγινε, διευθυντικά στελέχη των εντύπων του ΔΟΛ ισχυρίστηκαν πως θα επιχειρηθεί να παραμείνει στη θέση του το μεγαλύτερο μέρος του συντακτικού προσωπικού. Οσον αφορά τους εργαζόμενους των υπόλοιπων ειδικοτήτων, είπαν πως δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να δεσμευτούν. Εκαναν ακόμα λόγο για μειώσεις στους μισθούς που θα γίνουν «κλιμακωτά».

Να παλέψουν για να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κάλεσαν τους εργαζόμενους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενώ επισήμαναν πως οι ίδιοι εργαζόμενοι που όλο το προηγούμενο διάστημα κλήθηκαν από την εργοδοσία να «βάλουν πλάτη», να ανεχτούν την απληρωσιά και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, απειλούνται τώρα να πεταχτούν στην ανεργία.

Τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί φανερώνει και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ. Η Ενωση καλεί τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία («ALTER EGO») να πράξει «τα αυτονόητα για την ομαλή συνέχεια του Οργανισμού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων», οι οποίοι «στήριξαν με προσωπικές θυσίες όλους αυτούς τους μήνες τα έντυπα του ΔΟΛ, ώστε να συνεχιστεί η κυκλοφορία τους και το ραδιόφωνο να μπορεί να μεταδίδει καθημερινά πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, κοντά στην απόκτηση του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» θέλουν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μια σειρά δημοσιεύματα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 20% του «Mega Channel», ενώ απέκτησε μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού τους τίτλους των εντύπων «Εθνος» και «Ημερησία». Τώρα, τα δημοσιεύματα τον θέλουν να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ιδιοκτήτη του «Ε», προκειμένου να καταλήξουν στην εξαγορά του καναλιού.

Συγκέντρωση σήμερα στη Σκάλα Λακωνίας

Συλλαλητήριο οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της Σκάλας, η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ (προσυγκέντρωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου). Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, που σημειώθηκε την 1η Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα.

Η Γραμματεία Λακωνίας με ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάβουν το "πράσινο φως" ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στην εργατική τάξη.

Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Ζητάμε:

  • Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ