ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανατροπές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων

Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και συνολικά στη λειτουργία των νηπιαγωγείων φέρνει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.

Με τη νέα ρύθμιση, ο μαθητής θα γράφεται στο νηπιαγωγείο και αν θέλει ολοήμερο πρόγραμμα θα παραμένει στο νηπιαγωγείο έως τις 16.00 με ενιαίο πρόγραμμα για όλα τα τμήματα. Θα λειτουργεί ένα βασικό - υποχρεωτικό πρόγραμμα για όλα τα τμήματα και όλους τους μαθητές από 8.30 έως 13.00 και ένα προαιρετικό για τους μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν ολοήμερο πρόγραμμα από 13.00 έως 16.00. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα τα νηπιαγωγεία λειτουργούν είτε ως κλασικά (από τις 8 π.μ. έως τις 12.15) είτε ως ολοήμερα (από τις 8 π.μ. έως τις 15.45).

Επίσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για να λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα, προϋπόθεση είναι ο ελάχιστος αριθμός μαθητών να είναι πέντε (5) για τα μονοθέσια, δέκα (10) για τα διθέσια και δεκατέσσερα (14) για τα τριθέσια και άνω νηπιαγωγεία. Μόνο για τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο ολοήμερο θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης πρωινής ζώνης που θα ξεκινά στις 7.45 και με την προϋπόθεση να υπάρχουν το λιγότερο 5 παιδιά εγγεγραμμένα.

Το ωράριο των εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων που υπηρετούν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια νηπιαγωγεία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους, είναι 25 ώρες.

Το υπουργείο Παιδείας συνοδεύει τις αλλαγές στα νηπιαγωγεία με διακηρύξεις περί αναβάθμισης, σημειώνοντας πως «ο ενιαίος τύπος ολοήμερου νηπιαγωγείου αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας που αποσκοπεί στην ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη των νηπίων πρώτης και δεύτερης ηλικίας (4 - 6 ετών). Το ολοήμερο νηπιαγωγείο συμβάλλει αφενός στην πραγμάτωση των ουσιαστικών στόχων του νηπιαγωγείου και αφετέρου αφουγκράζεται τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας». Την ίδια στιγμή, στο όνομα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αποδεχτούν μια πραγματικότητα που λέει ότι χιλιάδες προνήπια κάθε χρόνο μένουν έξω από την εκπαίδευση και χιλιάδες ακόμα νήπια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια - αποθήκες.

Και οι συγκεκριμένες αλλαγές έρχονται να συμπληρώσουν τις αλλαγές που έχει φέρει το υπουργείο στην εκπαίδευση σε ένα τοπίο περικοπών. Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου αποτελούν συνέχεια προηγουμένων που αφορούσαν τους περιορισμούς στην εγγραφή στο ολοήμερο, αλλά και την αύξηση του ελάχιστου αριθμού για τη δημιουργία τμήματος από 7 σε 14 παιδιά.

Το ζήτημα των αλλαγών στα νηπιαγωγεία είχε συζητηθεί, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Αυγούστου, ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Παιδείας και αντιπροσωπείας της ΔΟΕ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, στις αιτιάσεις ότι οι φετινές εγγραφές έγιναν με άλλα δεδομένα από αυτά που σήμερα δημιουργούνται, τα στελέχη του υπουργείου απάντησαν ότι «θα εξομαλυνθούν τα πράγματα από τη επόμενη χρονιά». Η λογική δε του υπουργείου Παιδείας αποτυπώθηκε στο ότι, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, το ολοήμερο θα εξυπηρετεί καθαρά τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της θεσμοθέτησης 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, τα στελέχη του υπουργείου απάντησαν - σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών - ότι είναι στις προθέσεις αλλά δεν το επιτρέπουν οι οικονομικές συγκυρίες.


42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Με πολύμορφες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μορφές τέχνης, αφιερώματα, ιστορικούς περιπάτους, προβολές, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με το πολιτικό περιεχόμενο, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με κεντρικό σύνθημα: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Σήμερα Τρίτη:

Πραγματοποιείται ιστορικός περίπατος στη Ζαχάρω, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Σε εκδήλωση στη Θάσο, στα Λιμενάρια θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Καλλιτεχνικό αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Τιμητική αναφορά στους μαχητές από τη Θάσο που συμμετείχαν στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη.

Σε εκδήλωση στην Τήνο, στο μέσα λιμάνι, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης οπτικό αφιέρωμα στον ΔΣΕ, συζήτηση για τον αθλητισμό και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με μουσικούς από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Διήμερη φεστιβαλική δραστηριότητα θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση Βάσης Μεσαράς της ΚΝΕ, σήμερα 9 και 10 Αυγούστου. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό (κλειστό γήπεδο Μεσαράς στις 6 μ.μ.), ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία καθώς στη Μεσαρά οι ελεύθεροι χώροι άθλησης είναι ελάχιστοι και αυτοί ξεχασμένοι, πολλές φορές ακατάλληλοι, χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στον Θέμο Κορνάρο, τον μεγάλο κομμουνιστή, Μεσαρίτη λογοτέχνη (κεντρική πλατεία Σίβα, στις 8.30 μ.μ.).

Στις Καλύβες Αποκορώνου την Πέμπτη 11 Αυγούστου, η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ τιμά τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην επαρχία Αποκορώνου και Σφακίων, που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τα 70χρονα του ΔΣΕ, καθώς και βίντεο αφιερωμένο στους μαχητές του ΔΣΕ από τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, κρητικό γλέντι.

Εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 11 Αυγούστου, στις Μαριές με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στη Σπερχειάδα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τη δράση του ΔΣΕ με αναφορά στην περιοχή, αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και ομιλία από την Γεωργία Πύθουλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στο Λιμένα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καρατσώκης, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Γιάννη Κεραμίδη (βιολί) και Σπύρο Λαμπρινόπουλο (ακορντεόν).

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι προβολές ταινιών που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Αύριο Τετάρτη, στις 9 μ.μ. προβολές θα γίνουν στην Καλαμάτα, στην πλατεία Μαυρομιχάλη και στην Κόρινθο, στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου.


Κυκλοφόρησαν τα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Κυκλοφόρησε το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» (τεύχος 57 - 60). Η πλούσια θεματολογία του περιλαμβάνει αφιέρωμα στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενώ προσφέρει δωρεάν σε φωτογραφική ανατύπωση το πρώτο βιβλίο που βγήκε για εκπαιδευτικούς στην προσφυγιά το 1949: «Παιδαγωγικά Μαθήματα για ένα δίμηνο φροντιστήριο». Στις σελίδες του μπορεί κανείς να διαβάσει:

Πού το πάει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση;

Ο νέος νόμος για την έρευνα και οι ...άλλες ρυθμίσεις

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Νέο μισθολόγιο - «φτωχολόγιο» ...και η επίθεση συνεχίζεται

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:

  • Και πάλι για το σχολικό εκφοβισμό
  • Μερικά στοιχεία για την ιστορία των εξαρτήσεων
  • Η διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση
  • Τι μαθαίνουν οι αυριανοί δάσκαλοι για τις φυσικές επιστήμες;
  • Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: 17ος αιώνας

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο μελετητής Νικηφόρος Βρεττάκος

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αναφορά στον χαράκτη Α. Τάσσο

Μνήμη Γιάννη Σκαρπερού

Τα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» μπορεί να τα αναζητήσει κανείς:

-- Στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ σε όλη την Ελλάδα.

-- Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλείαΣύγχρονη Εποχή» κ.ά.) και στους ανταποκριτές του περιοδικού.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.8213.430.

Ε-mail:mail@thematapaideias.org




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ