ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χαρακτηρίζει «προστασία» τα μνημόνια σε κάθε δήμο!

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα της λεγόμενης «οικονομικής εξυγίανσης» στο οποίο μπαίνουν διάφοροι δήμοι της χώρας και έχει τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Αχαρνών να τεθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι για το καλό του συγκεκριμένου δήμου και κατ' επέκταση όσων ακολουθήσουν. «Είναι μια διαδικασία - είπε ο υπουργός για το πρόγραμμα εξυγίανσης - που κατατείνει στο να προστατεύει το δήμο, να του δώσει τη δυνατότητα ενός υγιούς προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσει αυτός να έχει μια κανονική λειτουργία, εφαρμόζοντας ένα κοινά αποδεκτό Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης (ΣΟΕ), αλλά και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους που λαμβάνουν οι δήμοι. Κάτι που θα αποτελέσει πραγματική ένεση για τον Δήμο Αχαρνών και θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να ξανασταθεί στα πόδια του».

Ποια είναι τα καλά του Προγράμματος Εξυγίανσης που υπερασπίζεται ο υπουργός της συγκυβέρνησης; Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ. Αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού. Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Αύξηση του συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις. Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές ανελαστικές δαπάνες. Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα παραπάνω μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες, αφού θα φορολογηθούν ακόμα περισσότερο ή θα στερηθούν έργα και υπηρεσίες που είναι αναγκαία, αν και παρέχονται υποτυπωδώς.

Για το γεγονός είναι αλήθεια ότι έχουν ευθύνη και οι δήμοι, όχι γιατί υπάγονται στο καθεστώς εξυγίανσης, αλλά γιατί δεν πάλεψαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την πολιτική των περικοπών γενικότερα, αντίθετα επέλεξαν το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και στην επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της ανταποδοτικότητας.

Πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Φωτιές εκδηλώθηκαν χτες στην περιοχή Αγιος Νικόλαος, στο Δίστομο Βοιωτίας και στην περιοχή Χάνι Μεγάρων, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 36 αστικές πυρκαγιές. Οι φωτιές ελέγχθηκαν το απόγευμα. Στο Χάνι επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δέκα άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο οχήματα ΟΤΑ, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμε και ένα αεροπλάνο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος δώδεκα πυροσβέστες με έξι οχήματα κι ένα αεροσκάφος. Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Δεσφίνα - Βάλτος στη Φωκίδα. Στον τόπο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερα αεροσκάφη (δύο «Καναντέρ» και ισάριθμα «Πετζετέλ»).

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μαυροκορδάτο Δράμας. Για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ένα «Καναντέρ» και δύο «Πετζετέλ». Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Κόκκινο Βοιωτίας, όπου κάηκε δασική έκταση. Επί ποδός παρέμειναν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δύο «Καναντέρ» κι ένα «Πετζετέλ». Υπό έλεγχο ήταν οι πυρκαγιές στην περιοχή Ορθονιές Ζακύνθου και Προφήτης Ηλίας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου από άγνωστη αιτία σε χορτολιβαδική έκταση στις Βασιλειές στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο σημείο επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και δέκα άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στη Λευκάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες καίγοντας τουλάχιστον τρεις παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες, τη μία δίπλα στην άλλη, στην παλιά νοτιοδυτική πόλη της Λευκάδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξαν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα.

Στον τόπο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο. Για προληπτικούς λόγους, ο μητροπολίτης Λευκάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο ναός της Παναγίας των Ξένων, καθώς ο κίνδυνος για επέκταση της φωτιάς στα γειτονικά κτίρια ήταν πολύ μεγάλος. Από τις φλόγες δεν σώθηκε ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας, ενώ η πυρκαγιά βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Α. Σικελιανού.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή, αποκάλυψαν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδας. Υλοποιώντας κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, εντόπισαν και κατάσχεσαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα.

Οπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Ε. Πλουμής, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού. Το πελατολόγιο αυτό είναι στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα κάνει ελέγχους σε καθεμία από αυτές, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν και λόγοι φοροδιαφυγής.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΙ εντοπίστηκαν, χτες το πρωί, στη θέση Κασταράχι Μποσίου Ανδραβίδας, ο 68χρονος πατέρας και η 44χρονη κόρη του που είχαν εξαφανιστεί το απόγευμα της 16ης Ιούλη από τις Γούβες. Κατά την επιστροφή τους σε παραθεριστική κατοικία στα Δουνέικα όπου έμενε με τη σύζυγο ο πατέρας, οδηγώντας το αυτοκίνητο, φέρεται να έχασε το δρόμο και να ακολούθησε, την ώρα που βράδιαζε, τελείως αντίθετη κατεύθυνση, κινούμενος προς το βουνό. Η σορός της 44χρονης βρέθηκε σε λιβάδι από τον ιδιοκτήτη του, που είχε να πάει εκεί για περισσότερο από μήνα. Σε απόσταση 400 μέτρων, επίσης σε χωράφι, οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητό του νεκρό και τον 68χρονο, με ανοιχτή την πόρτα του οχήματος. Αργά το μεσημέρι, από την ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι αποκλείστηκαν οι εκδοχές της εγκληματικής ενέργειας ή του τροχαίου.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ κρίθηκε, χτες, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 41χρονος που πυροβόλησε τον πατέρα της 26χρονης συντρόφου του, η οποία σκότωσε την πρώην σύζυγό του στο Κορωπί. Ο 41χρονος απολογήθηκε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς πυροβόλησε τον πατέρα της συντρόφου του και μία γυναίκα, τραυματίζοντάς τους ελαφρά, γιατί τον θεωρούσε υπεύθυνο για τη δολοφονία της 35χρονης πρώην συζύγου του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, ενώ άλλα δύο παιδιά έχει αποκτήσει και με τη δράστιδα του εγκλήματος.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΚΗΣ: Λόγω απουσίας τριών αστυνομικών - μαρτύρων κατηγορίας αναβλήθηκε χτες για τις 17 Αυγούστου από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του Μάριου Σεϊσίδη και του Κώστα Σακκά. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της κλοπής, που αφορά στο κλεμμένο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας όταν συνελήφθησαν από τις αρχές την προηγούμενη βδομάδα, της πλαστογραφίας, που αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας, της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ. Στην αρχή της διαδικασίας, ο Κ. Σακκάς ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ξυλοκοπηθήκαμε και από την άλλη κατηγορούν εμάς», ενώ και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Παράλληλα, ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Δ. Κατσαρής, ανέφερε ότι η υπεράσπιση δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας. Σημειώνεται ότι τα μέτρα ήταν δρακόντεια στο κτίριο 7 στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και οι αστυνομικοί επέτρεπαν την είσοδο στη δικαστική αίθουσα μόνο σε περιορισμένο αριθμό πολιτών, συνηγόρων και δημοσιογράφων.

Επίθεση στη Μονή Πετράκη

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε χτες τα ξημερώματα το κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, στη Μονή Πετράκη, στο Κολωνάκι. Στις 03.10 άγνωστοι εκτόξευσαν τέσσερις μολότοφ προς τον προαύλιο χώρο της μονής, στην οδό Ιασίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτενείς ζημιές σε δύο οχήματα, ένα υπηρεσιακό και το ιδιωτικό αυτοκίνητο υπαλλήλου, τα οποία ήταν σταθμευμένα εκεί. «Το κτίριο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία. Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στη Μονή Πετράκη και αναφέρει: «Τέτοιες ενέργειες βολεύουν και εξυπηρετούν μόνο όσους επιθυμούν την ενίσχυση της καταστολής και του αυταρχισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ