ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Νέες επιβαρύνσεις από Σεπτέμβρη

Ληστεία με ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης

Μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης φέρνει από τον επόμενο μήνα η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου.

Από την 1η του Σεπτέμβρη μπαίνει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ (23% από 13%) στην εστίαση, στα αναψυκτικά κα αλλού και για τη συνέχεια (από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου) ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε χτες την εγκύκλιο για το ΦΠΑ, που προβλέπει:

  • Στο 23% μετατάσσονται τα μεταλλικά και αεριούχα νερά, έτοιμα ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης και το είδος του καταστήματος.
  • Στο 23% ανεβαίνει η εστίαση (εστιατόρια, καφενεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια κ.ά.) καθώς και τα έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται «πακέτο» στο σπίτι. Δηλαδή, η αναβάθμιση της φορο-ληστείας αφορά σε ολόκληρη την γκάμα των προσφερόμενων έτοιμων τροφίμων, με εξαίρεση τα κυλικεία των σχολείων, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το ψωμί, που παραμένουν στο 13%. Επίσης, στο 23% μετατάσσονται οι «υπηρεσίες εστίασης» των ξενοδοχείων.

Οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Πάνω στον αυξημένο ειδικό φόρο προσθέτουν και τον ΦΠΑ (ακόμη 23%). Μόνο με τη φορολογική επιβάρυνση (χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων) φέρνουν ανατιμήσεις ύψους 6 λεπτών στο λίτρο (60 ευρώ στο χιλιόλιτρο).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Δύο στους πέντε αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές

Αποκαλυπτικά στοιχεία από ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, οι διοικήσεις των οποίων ωστόσο επιμένουν σε ...νέες ρυθμίσεις οφειλών

Κατά 61.000 μειώθηκαν οι έμποροι που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων από 348.000 διαμορφώθηκαν σε 287.000. Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του εισοδήματός τους.

Επιπλέον, αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ είναι τα στοιχεία που επικαλούνται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία 146.000 επαγγελματίες, εμφανίζονται να έχουν διακόψει οριστικά τη δραστηριότητά τους και, όπως σημειώνουν, ...«όχι για να συνταξιοδοτηθούν».

Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη οι δύο Συνομοσπονδίες με την οποία προτείνουν ως λύση στο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) την ...ασφαλιστική περαίωση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τις 345.000 και από αυτούς οι 146.000 έχουν διακόψει οριστικά την ασφάλισή τους. Επιπλέον, από τους 700.000 εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους μόνο οι 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει ποσά μέχρι 20.000 ευρώ και οι μισοί σχεδόν οφειλέτες χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από «ασπιρίνη» για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων που εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η αδυναμία πληρωμής παραμένει το ζητούμενο και θα χειροτερεύει όσο βαθαίνει η αντιλαϊκή λαίλαπα και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γεμίσουν τα άδεια ταμεία των μαγαζιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Εβγαλε «πωλητήριο» η ΑΤΕ

Πωλητήριο και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) έβαλε η διοίκηση της ΑΤΕ. Οπως ανακοινώθηκε, έως τις 15 Σεπτέμβρη μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82,33% της ΕΒΖ που κατέχει η ΑΤΕ. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η ΑΤΕ, οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας (μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα διεξαγάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στην ΕΒΖ και στο τρίτο στάδιο θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.

Εκτός από την ΕΒΖ η διοίκηση της ΑΤΕ έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης για τις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) και τη Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΑΠ), ενώ σειρά παίρνει και η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Η πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών αγροτοβιομηχανιών, όπου κατέχει μετοχές η ΑΤΕ, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, στη γενικότερη κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ και «ΔΩΔΩΝΗ») σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα.

Στην περίπτωση της ΕΒΖ το ξεπούλημα σημαίνει επίσης ότι, μαζί με τα οικόπεδα και τα εργοστάσια, θα ξεπουληθεί και η εθνική ποσόστωση ζάχαρης και η χώρα δε θα δικαιούται πλέον να παράγει ζάχαρη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε στην ΕΕ τη μισή ποσόστωση ζάχαρης και έκλεισε δύο εργοστάσια και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από την ποσόστωση και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια. Η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε από τους διοικούντες της ΕΒΖ και της ΑΤΕ είχε σκοπό να απαξιωθεί η βιομηχανία ζάχαρης και να αποτρέψει τους αγρότες να σπείρουν τεύτλα, αφού έκοψε τα μπόνους και προσέφερε εξευτελιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να σπαρθούν μόλις 58.000 στρέμματα με τεύτλα. Η μόνη απάντηση σ' αυτή την κατάσταση είναι ο αγώνας. Είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων της ΕΒΖ, της ΕΛΒΙΖ, της ΣΕΚΑΠ, της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ. Είναι το κοινό μέτωπο πάλης με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής, που προκαλεί όλα τα προβλήματα.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Με απανωτές αυξήσεις επιτοκίων φορτώνουν οι τραπεζίτες τους πελάτες τους, λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Ιούνης 2011):

  • Τα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια (μέσα επίπεδα τραπεζών) φτάνουν στο 14,94%%.
  • Αντίστοιχα, για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια που απευθύνονται για τους μικροεπαγγελματίες στο 7,31%.
  • Για τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και διάρκεια μέχρι 5 χρόνια διαμορφώνονται στο 4,12%.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το οποίο αγοράζουν κεφάλαια οι τραπεζίτες διαμορφώνεται στο 1,5% (από 1% λίγους μήνες νωρίτερα). Τα καθαρά έσοδα από τόκους που απέσπασαν μόνο για το α' τρίμηνο του 2011 έφτασαν στα 3,3 δισ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατρακύλα 6%

Με κατρακύλα 6%, κάτω και από τις 1.000 μονάδες, έκλεισε χτες ο γενικός δείκτης μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με βάση τις χτεσινές τιμές η συνολική αξία όλων των εισηγμένων ΑΕ διαμορφώνεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει από φέτος μέχρι και το 2015. Στη βάση αυτών, η συνολική αξία της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται σε 3,88 δισ. ευρώ, της Alpha σε 2,6 δισ. ευρώ, της Eurobank σε 1,2 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παίρνοντας υπόψη τις «έκτακτες συνθήκες» αποφάσισε χτες την απαγόρευση των «ανοιχτών πωλήσεων» (short selling) για το επόμενο δίμηνο. Με τη συγκεκριμένη πρακτική οι ραντιέρηδες ποντάρουν στην πτώση των τιμών (λεγόμενη υποτιμητική κερδοσκοπία).

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Στο «φουλ» η «φάμπρικα» διώξεων

Συνεχίζεται η μαζική αποστολή κλητεύσεων από την Περιφέρεια Αττικής προς τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες κατ' εφαρμογή της «εγκυκλίου Ραγκούση», με προφανή στόχο την τρομοκράτηση του κλάδου, που κάθε άλλο παρά διατεθειμένος είναι να αποδεχτεί την οικονομική του καταστροφή την οποία μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για χάρη μερικών μεγάλων εταιρειών που ετοιμάζονται να καρπωθούν και το «φιλέτο» των οδικών επιβατικών μεταφορών. Πλέον, ξεπερνούν τις 3.000 οι «προσκλήσεις προς έκφραση απόψεων» - όπως κομψά τις επονομάζει η Περιφέρεια Αττικής - και οι απεργοί βρίσκονται υπό την απειλή της αφαίρεσης της άδειάς τους για ένα έτος, ενώ σε περίπτωση που κατέβουν ξανά στους δρόμους, τότε απειλούνται με οριστική αφαίρεση της άδειας. Επιπλέον, ξεπερνούν τις 7.000 οι «καταγεγραμμένοι» απεργοί από την Αστυνομία και σταδιακά δέχονται κλήσεις να παρουσιαστούν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα «για υπόθεσή τους».

Οι Επιτροπές Αγώνα Αθήνας - Πειραιά (ΕΑ), σε συνεργασία με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» («ΔΣ»), έχουν συντάξει κείμενο απολογίας με το οποίο προμηθεύονται οι απεργοί, ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική αντιμετώπιση των διώξεων, ενώ νομικοί που συσπειρώνονται στη «ΔΣ» έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, φροντίζοντας για τη μαχητική τους υπεράσπιση όταν κληθούν σε δίκες. Σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι ΕΑ την περασμένη Παρασκευή στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, χαράχτηκαν τα αγωνιστικά βήματα που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κλάδου «από τα κάτω», ενώ αναφορικά με τις διώξεις τονίστηκε ότι «θα πέσουν στο κενό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ