ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Στις 23 Αυγούστου η απεργία των εργαζομένων για τα ΒΑΕ

Από την τελευταία κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ
Από την τελευταία κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ
Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στον Eπισιτισμό - Tουρισμό, στις 23 Αυγούστου, ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«

Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ έχουν ανοίξει το δρόμο για το ολοκληρωτικό ξήλωμα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να επιταχύνουν τα αντεργατικά μέτρα που έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια.

Ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Η εφαρμογή των νέων αντεργατικών αντιασφαλιστικών σχεδίων και ο αποχαρακτηρισμός ειδικοτήτων, χώρων και επαγγελμάτων σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια, κατάργηση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας, ενώ οι εργοδότες θα έχουν κέρδος τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος των ασφαλισμένων που θα εξακολουθούν, λόγω παλαιότητας, να παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ, θα απολύονται για να αντικατασταθούν από εργαζόμενους του ίδιου κλάδου και ειδικότητας που έχουν εξαιρεθεί.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βοηθάει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει με δήθεν επιστημονικό τρόπο την κατακρεούργηση και τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης του θεσμού των ΒΑΕ. Να διεκδικήσουν τη διεύρυνση της λίστας εκεί που απαιτείται, να παλέψουν για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν με την πάλη και την οργάνωσή τους, και σε συμμαχία με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, να βάλουν εμπόδια, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Ενας από τους κλάδους που χτυπιέται είναι και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Ηδη έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μαζί με τα συνδικάτα που έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους. Μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να σπάσει η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς και να ορθώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος για να εμποδίσουμε τη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλουν. Να πρωτοστατήσουν στην περιφρούρησή της. Στο κάθε τόπο δουλειάς να γίνει συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους και συλλογικά να οργανώσει τη μάχη, να δώσει απάντηση χωρίς καμιά αναμονή, δισταγμό και απογοήτευση. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους με διάφορες μορφές.

Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο του συγκεκριμένου κλάδου. Είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό, οι ταξικές δυνάμεις να μπουν μπροστά. Το αποτέλεσμα της μάχης αφορά όλους τους εργαζόμενους».

Στη Θεσσαλία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απευθύνουν στους εργαζόμενους της περιοχής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων του Νομού Λάρισας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές που ελέγχουν τις πλειοψηφίες των ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και της ΓΣΕΕ, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν πλάτη για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών και τώρα που αναγκάζονται να κηρύξουν απεργία λόγω της πίεσης που δέχονται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εξακολουθούν να κινούνται στον άξονα της αναγκαιότητας της «επιστημονικής» τεκμηρίωσης για τα επαγγέλματα που θα μείνουν στα ΒΑΕ, παρέχοντας άλλοθι στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει το αντεργατικό της έργο.

  • Nα συμμετέχουν στην οργάνωση της απεργίας μέσα από την Επιτροπή Αγώνα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους της Μαγνησίας οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δρουν στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα ξενοδοχεία της περιοχής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα

Από 29 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων επισκέφτηκαν τα λιμάνια Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου και Ηγουμενίτσας

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών σωματείων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών σωματείων
Η καταπάτηση σε μισθολογικά - εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, η επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, η διεύρυνση του καθεστώτος της άνισης αμοιβής για ίση εργασία με ναυτεργάτες χωρίς συγκεκριμένα δικαιώματα, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πλοία. Αυτό διαπίστωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν από τις 29 Ιουλίου - 4 Αυγούστου στα λιμάνια της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Ρίο και της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτές τις περιοδείες, στο λιμάνι της Πάτρας ο όμιλος GRIMALDI και στα υπό ιταλικής σημαίας πλοία έχει τις εξής συνθέσεις: στο Επιβατηγό - Οχηματαγωγό «CRUISE OLYMPIA» 65 Ελληνες, 56 Ιταλοί, 7 Ρουμάνοι και 1 Βούλγαρος, στο Επιβατηγό - Οχηματαγωγό CRUISE EUROPA 65 Ελληνες, 61 Ιταλοί, 5 Ρουμάνοι και 3 Βούλγαροι και στο Οχηματαγωγό «EUROCARGO NAPOLI» 16 Ιταλοί και 10 Φιλιππινέζοι. Επίσης με τις ειδικές μειωμένες οργανικές συνθέσεις όπως διαπίστωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Εχουν προσλάβει χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση ναυτεργάτες και τους «βαφτίζουν» ως υπεράριθμους. Συγκεκριμένα στο SUPERFAST VI (σημαία Ελληνική) είναι ναυτολογημένοι 9 αλλοδαποί ναυτεργάτες, όπως και στο SUPERFAST XI. Στο EUROPA PALACE (σημαία ελληνική) 1 αλλοδαπός ναυτεργάτης και στα IONIAN QUEEN και ELLIT (σημαία Κύπρου) από 2 αλλοδαποί ναυτεργάτες.

Στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου λόγω των αυξημένων αναγκών της εμπορευματικής κίνησης, του μικρού αριθμού δρομολογημένων πλοίων και των ειδικών μειωμένων συνθέσεων παραβιάζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την μη τήρηση της ωριαίας ανάπαυσης, την εντατικοποίηση της εργασίας.

Στη δρομολογιακή γραμμή «Ηγουμενίτσα - Ιταλία» οι συνθέσεις των πλοίων είναι οι εξής: Στο Επιβατηγό - Οχηματαγωγό «SEATRADE» (σημαία Κύπρου) είναι ναυτολογημένοι 45 Ελληνες, 8 Ρουμάνοι, 3 Βούλγαροι, 1 Αιγύπτιος και 1 Φιλιππινέζος. Στο Επιβατηγό - Οχηματαγωγό «OLYMPUS» (σημαία Ηνωμένου Βασιλείου) είναι ναυτολογημένοι 38 Ελληνες και 25 Ρουμάνοι.

«Αυτή η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, των εργαζομένων, δημιούργησε την καπιταλιστική κρίση». Τονίζουν στην καταγγελία τους προς το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, τα αρμόδια λιμεναρχεία και τους άλλους αρμόδιους φορείς, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Και συμπληρώνουν: «Κυβέρνηση, πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, συνεχίζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, με καταστρεπτικές συνέπειες σε βάρος της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Προκλητική είναι και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού υπονομεύουν την ανάπτυξη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, αρνούνται να υπερασπίσουν τις συμφωνίες που υπογράφει (η ΠΝΟ) για τις συνθέσεις των πλοίων, ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ενώ τις υπογράφουν την ίδια ώρα επιτρέπουν να τις παραβιάζουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ