ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνει την επίθεση στους δημόσιους υπάλληλους

ΠΑΜΕ: «Μόνος δρόμος είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Αλλη μια προκλητική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου μιλάει για «δυσανάλογα μεγάλο» αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και ύψος δαπανών, εκτοξεύοντας για μια ακόμη φορά, με έμμεσο τρόπο, την απειλή των απολύσεων και της «εξίσωσης προς τα κάτω» των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, ο Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε πως «υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός κράτους, οικονομίας, κοινωνίας. Ενα δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με άλλες χώρες, κράτος, και όσον αφορά το ύψος των δαπανών, και ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων, από τους οποίους άλλοι πληρώνονται πολύ περισσότερα και άλλοι πολύ λιγότερα απ' ό,τι πρέπει». Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε στην εφημερίδα «REAL NEWS»: «Η χώρα δεν αντέχει το διογκωμένο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός χωρίς απολύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τα όσα είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είχε απειλήσει ακόμη και με απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό το μπαράζ δηλώσεων δείχνει πως η κυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία είναι αποφασισμένες να εντείνουν την επίθεση κατά των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε το κράτος να υπηρετεί ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά αντιδραστικών αλλαγών στο Δημόσιο. Ηδη, οι «υψηλομισθοί», σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο, έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση στους μισθούς τους. Το «πάγωμα» των μισθών τους - που ξεκίνησε το 2008 - θα συνεχιστεί για άλλα τρία χρόνια. Τα επιδόματα μειώθηκαν κατά 20% και ο 13ος και 14ος μισθοί αντικαταστάθηκαν με «βοηθήματα». Αντίστοιχα, δραματική είναι και η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με την κυβέρνηση να πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν στο Δημόσιο με προγράμματα stage και να απολύει περίπου 75.000 εργαζόμενους. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχει μειώσει τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων κατά 50.000, ενώ η πολιτική της «εργασιακής εφεδρείας» και των απολύσεων θα συνεχιστεί μέχρι το Δημόσιο να συρρικνωθεί στους 150.000 δημόσιους υπάλληλους μέχρι το 2013.

Κράτος στις ανάγκες του κεφαλαίου

Με σχόλιο του Γραφείου Τύπου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει αναφορικά με τις δηλώσεις του Ηλ. Μόσιαλου:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", "πίνει νερό" στο όνομα του ιδιωτικού τομέα και θέλει ένα κράτος που να υπηρετεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου. Με απολύσεις εργαζομένων και μείωση ακόμη περισσότερο των μισθών.

Θέλει τους κοινωνικούς τομείς πεδίο δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι το μόνο δρόμο που έχουν είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Την κοινή συμμαχία εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».

  • Ενα ακόμη χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα έρχεται με την αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 37,5 ώρες τη βδομάδα στις 40 ώρες. Το νέο ωράριο θα ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου και χτες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους δημόσιους υπάλληλους για να «επιλέξουν» το νέο ωράριο. Η αύξηση των ωρών εργασίας - κατά 10 ώρες, συνολικά, το μήνα - σε συνδυασμό με τη μείωση των υπαλλήλων, θα έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, ακόμη και σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς, όπως αυτός της λειτουργίας των παιδικών σταθμών όπου οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο με λιγότερο προσωπικό, με σοβαρές συνέπειες στους ίδιους και στα παιδιά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ετοιμάζουν πετσόκομμα και στις επικουρικές

Το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα αφορούν το πετσόκομμα και των επικουρικών συντάξεων, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στην εφημερίδα «Το Βήμα», την περασμένη Κυριακή.

Το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων θα ισχύσει από τις αρχές του 2012, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος, είπε: «Είναι γνωστό εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια ότι μερικά επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία δίνουν συντάξεις δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε την επικουρική σύνταξη και για τα επόμενα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2012 και θα περιλαμβάνουν και μειώσεις για τα επικουρικά ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα».

Σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, θα υπάρξουν απώλειες που θα αγγίξουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Επιπρόσθετα, μέσα στο 2011, στις επικουρικές θα επιβληθεί και χαράτσι («ειδική εισφορά» το ονομάζει η κυβέρνηση) ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα θύματα υπολογίζονται σε 350.000 συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη. Αυτή η συνολική μείωση των επικουρικών συντάξεων προστίθεται στο χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους όλων Ταμείων από την 1η Αυγούστου, το οποίο ξεκινάει από 3% και φτάνει μέχρι και 14%. Πρόκειται για μια δυσβάσταχτη μείωση των συντάξεων, η οποία δείχνει το πραγματικό, άγριο και αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, της τρόικας και της πλουτοκρατίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζει το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία, με χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα το δανεισμό του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το πρόβλημα της ρευστότητας εντείνεται όχι μόνο απ' την τεράστια αύξηση της ανεργίας, αλλά και από τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, από την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, από το σύνολο των αντεργατικών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της τρόικας και της πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Κουτρουμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ΙΚΑ, λέγοντας: «αντιμετωπίζουμε τη βασική αιτία του προβλήματος που είναι η μεγάλη σπατάλη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης». Ωστόσο, τόσο ο δανεισμός των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και οι υπόλοιπες άγριες περικοπές στους τομείς της Υγείας και της περίθαλψης, θα ήταν αχρείαστα, αν οι κυβερνήσεις απέδιδαν στο ΙΚΑ τα οφειλόμενα και αν υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση της λεγόμενης εισφοροδιαφυγής από τους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και εργοδότες προς το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργοδότες (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων στο ΙΚΑ και το ποσό αυτό, σήμερα, φτάνει στα 6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις οφείλουν ποσό 7 δισ. ευρώ, από την κρατική συμμετοχή στον κλάδο Υγείας για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, που είχε θεσπιστεί το 1992 και στην ουσία δεν έχει καταβληθεί ποτέ.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Διαγκωνίζονται αντιλαϊκά

Σε δικομματικό διαγκωνισμό για το ποια κυβέρνηση προώθησε πιο αποτελεσματικά τη «μείωση του Δημοσίου και την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών», επιδόθηκαν χτες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Την αντιπαράθεση πυροδότησαν οι καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη, για «ίδρυση νέων φορέων στο Δημόσιο και διόγκωση του κράτους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», με τον Θ. Πάγκαλο να απαντά, κάνοντας λόγο για «κατά συρροήν ψέματα και συνεχή παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού».

Στο φόντο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επίθεση της ΝΔ δίνει χέρι βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του. Είναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος, αφού επιτίθεται στη ΝΔ για «ψευδείς αριθμούς», στη συνέχεια σημειώνει: «Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Καταργήσεων και Συγχωνεύσεων Φορέων του Δημοσίου Τομέα πρότεινε την κατάργηση ή συγχώνευση των περισσότερων εκ των οργανισμών που πρότεινε η ΝΔ».

Απαντώντας ο Γ. Μιχελάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση και τον Θ. Πάγκαλο «για το γεγονός ότι, ενώ πριν ένα χρόνο εξήγγειλε την κατάργηση μιας σειράς φορέων του Δημοσίου», δεν προχώρησαν, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να επιταχύνει το αντιλαϊκό της έργο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ