ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Εν μέσω διαρκών εκκλήσεων για έναν «ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό» και μια «συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού

Οι δύο πλευρές είχαν άτυπη συνάντηση και τον περασμένο Φλεβάρη (φωτ.)

UNFICYP PIO

Οι δύο πλευρές είχαν άτυπη συνάντηση και τον περασμένο Φλεβάρη (φωτ.)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση των διεργασιών στο Κυπριακό προμηνύει η σημερινή άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές (εντός και εκτός Κύπρου) αναγνωρίζουν τη σημασία να διαμορφωθεί έδαφος για επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών, πάνω στις συγκλίσεις του 2017 (το «πλαίσιο Γκουτέρες» που συντάχτηκε μετά τις επαφές σε Γενεύη και Κραν Μοντανά, όπου κατοχυρώθηκε η συμμετοχή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο μελλοντικό «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου), αλλά και στην Κοινή Δήλωση του 2014, όπου γίνεται ρητή αναφορά στον διαμελισμό του νησιού, με δημιουργία «δύο συνιστώντων κρατών».

Η συνάντηση γίνεται με φόντο τις διαρκείς προτροπές ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες τις ΗΠΑ, να προχωρήσει ένας «ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός» στην Κύπρο με «μια συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού (βλέπε και πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φρ. Φάνον), δίνοντας ώθηση σε ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κλιμακώνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς με άλλες δυνάμεις και κυρίως με τη Ρωσία.

Ενδεικτική του πλαισίου στο οποίο οι δύο πλευρές συναντιούνται είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Ακιντζί στα χτεσινά «Νέα». Απαντώντας σε ερώτηση για «διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν» τον τελευταίο καιρό για τη λύση του Κυπριακού, όπως για «χαλαρή ομοσπονδία», «λύση» δύο κρατών, «μοντέλο Μονακό» (βλ. ανάθεση τομέων της «τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας», όπως η εξωτερική πολιτική, στην Τουρκία), είπε ότι «νέα σενάρια» για το Κυπριακό «μπορούν να διερευνηθούν με αμοιβαία συναίνεση» και εφόσον είναι «συμβατά με τις υπάρχουσες πραγματικότητες».

Επέμεινε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό» αλλά και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόταση για τη σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την «αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», συμπληρώνοντας πως το αέριο «δεν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αγνοηθεί» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί, και μια φόρμουλα πρέπει να διαμορφωθεί που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων των μερών».

Στα Κατεχόμενα ο Ακάρ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που βρέθηκε χτες στα Κατεχόμενα, επανέλαβε προκλητικά ότι η Τουρκία ως «εγγυήτρια χώρα» για την Κύπρο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της (βλ. γεωτρήσεις) στη «θαλάσσια περιοχή της αρμοδιότητάς της» και στην αντίστοιχη για την οποία έχει αδειοδοτηθεί από την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Υπογράμμισε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει με τετελεσμένα άλλοι να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» και προειδοποίησε «να μη δοκιμάσουν την ισχύ και τις δυνάμεις μας, το τίμημα θα είναι βαρύ...».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ακάρ εξέφρασε και τις προσδοκίες της Αγκυρας για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, καλώντας Ελλάδα και «ελληνοκυπριακή πλευρά» (η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) να ενεργήσουν σκεπτόμενες πόσα μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν από έναν δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών.

Επιδοκίμασε δε την πρόταση για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που κατέθεσε ξανά ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που αυτή δεν έχει γίνει δεκτή και συνεχίζοντας: «Παρά τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».

Είπε ακόμα ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θεωρούν πως σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορούν να υπερπηδηθούν τα προβλήματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «η Ελλάδα για μας είναι σημαντική χώρα», απευθυνόμενος στον Ελληνα επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, που πήρε μέρος στη διάσκεψη των πρεσβευτών στην Αγκυρα. «Εχουμε κάποια προβλήματα και τους δίνουμε σημασία, μαζί πρέπει να μελετήσουμε κάποιες επιλογές γι' αυτά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία... Η Τουρκία και η Ευρώπη αναπόφευκτα συνδέονται γεωγραφικά, ιστορικά και με κοινά συμφέροντα. Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να μείνει στο δρόμο προς την Ευρώπη. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε αδιάκοπα για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Σε περίπου 20 μέρες, ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί για να φιλοξενήσουν τα παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλη τη χώρα. Και για ακόμα μια χρονιά, χιλιάδες παιδιά νέων ζευγαριών έχουν ήδη αποκλειστεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πριν από μερικές μέρες, για τους δικαιούχους των voucher έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο, τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Προσχολική Αγωγή. Συγκεκριμένα, 17.250 παιδιά από αυτά για τα οποία έγινε αίτηση, μένουν και φέτος εκτός προγράμματος (αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι). Και δυστυχώς, αυτός ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος...

* * *

Τα παιδιά για τα οποία οι γονείς τους δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα είναι πολύ περισσότερα, αφού δεν δικαιούνται και είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένα, εξαιτίας των απαράδεκτων κριτηρίων (εισοδηματικά ή άλλα) που έχουν θεσπιστεί. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα και παίρνουν από 1.000 ευρώ το μήνα, δεν δικαιούται voucher! Ακόμα χειρότερα είναι για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, που κόβονται χωρίς καν να μπουν κάποια κριτήρια. Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των έντονων προβλημάτων και ελλείψεων σε υποδομές, οικογένειες που καταλήγουν να παίρνουν το πολυπόθητο κουπόνι, αρχίζουν να βιώνουν μία νέα ταλαιπωρία, αφού ξεκινούν την αναζήτηση μιας θέσης σε έναν παιδικό σταθμό και βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που το κουπόνι μένει χωρίς αντίκρισμα λόγω έλλειψης θέσεων... Ενα κουπόνι που μπορεί να μοιραστεί και σε δεύτερη και σε τρίτη οικογένεια, μέχρι να βρεθεί κάποιος τυχερός που θα βρει μια θέση κάπου...

* * *

Από την άλλη, οι ελλείψεις υποδομών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς οδηγούν σε επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς βάσει κριτηρίων (εκτός από τα παιδιά του ΕΣΠΑ), γεγονός που αφήνει και πάλι παιδιά εκτός δομών, σπρώχνει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στραφούν σε ιδιώτες. Και ακόμα, τεράστιο πρόβλημα είναι τα βρεφικά τμήματα, που είναι πιο απαιτητικά σε υποδομές και προσωπικό, δηλαδή, με βάση το κριτήριο ενός συστήματος που δεν βάζει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, είναι πιο κοστοβόρα και γι' αυτό υπάρχουν ελάχιστα: Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί στα βρεφικά τμήματα.

* * *

Οι κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ότι η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε «πάρκινγκ» παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία της μητέρας. Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που θεωρούν «ευχάριστο γεγονός» ότι μόνο 155.000 παιδιά (!) έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν.

* * *

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, γονείς και εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους της Προσχολικής Αγωγής πρέπει να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους: Να έχουν όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher και τροφεία. Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο χώρο. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών, σίτιση για όλα τα παιδιά μέσα στις δομές, με το αναγκαίο προσωπικό. Και φυσικά ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ