ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της

Συνάντηση σήμερα, για το θέμα της «αναδιοργάνωσης» της Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών

Με συναντήσεις και εξαγγελίες επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσία

ΙΝ ΤΙΜΕ

Με συναντήσεις και εξαγγελίες επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσία
Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από την ουσία των βαρύτατων πολιτικών της ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παίρνει διάφορες πρωτοβουλίες. Ετσι, μετά τις εξαγγελίες - ψίχουλα για την αποκατάσταση των πληγέντων και αυτές για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που κυριολεκτικά είναι κοροϊδία, προχωρά τώρα σε συναντήσεις και συσκέψεις για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ετσι, σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προκειμένου, όπως διαχέεται από κυβερνητικής πλευράς, να συζητήσουν τα επόμενα βήματα «αναδιοργάνωσής» της.

Σχετικό «κλίμα» έφτιαχνε ήδη από χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, που μιλώντας στο ρ/σ «Real» έλεγε ότι πρέπει να δουν από την αρχή όλο το θέμα της Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας ζήτημα διαχρονικά της λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει και διερεύνηση για το αν υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι, «αν εφαρμόστηκαν τα σχέδια που υπήρχαν για την Πυροσβεστική», όπως είπε, αλλά χωρίς όλο αυτό να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως ζήτησε.

Από κοντά και ο αν. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, που μιλώντας στην ΕΡΤ συντήρησε τη δικομματική κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση: «Είναι λάθος, είναι επιλογή από την πλευρά της ΝΔ, να θέλει με τις παραιτήσεις που έχουν σημειωθεί να πει ότι "ενώ υπάρχουν ευθύνες εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν" (...) Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται δεν είναι θεσμικός. Δεν αισθάνεται η ΝΔ την ανάγκη να μας πει τόσα χρόνια γιατί κυριάρχησε η αναρχία και οι λογικές του πελατειακού κράτους;».

«Εξοδος» πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής...

Παραπέρα, επεχείρησε να βγάλει μπροστά στην επικαιρότητα τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων»: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα, έχει μαυρίσει η ψυχή όλων μας γι' αυτό που συνέβη στο Μάτι, και ειλικρινά σας το λέω πως δεν θέλω να συμψηφίσω ούτε να αντιρροπήσω κάτι. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός που θα συμβεί στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά από την περιπέτεια και την οδύνη - σε άλλο επίπεδο - των οκτώ μνημονιακών ετών εξέρχεται. Προχθές, αποδεσμεύθηκε η αναγκαία δόση των 15 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται το "μαξιλάρι" για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ολα αυτά δεν είναι δυνατόν ούτε κανείς να τα αποσιωπά ούτε να τα βάζει στο περιθώριο και να τα εκμεταλλεύεται πολλές φορές με έναν απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο»...

Από την άλλη πλευρά, παρέπεμψε στις εξαγγελθείσες κατεδαφίσεις αυθαίρετων, που έχουν τελεσεδίκως χαρακτηριστεί παράνομα, λέγοντας ότι θα γίνουν με τους κανόνες της νομιμότητας. Υποστήριξε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και πως θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν τελεσιδικήσει, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος έχει αντίρρηση και έχει τη δυνατότητα ένδικων μέσων μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ εντός 15 ημερών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής σε μακρόχρονες διαδικασίες. Η κυβέρνηση επιλέγει την άμεση επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα αυθαίρετα ως έχουν», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα, τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στο ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», είπε ότι «θα αφορά τις τελεσίδικες αποφάσεις».

Οπως και ο Φ. Κουβέλης, φρόντισε να συνδέσει το θέμα με την περιλάλητη «έξοδο από τα μνημόνια», λέγοντας ότι υπάρχει μια νευρικότητα και επαναλαμβανόμενη βιασύνη και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση «για να μη γευτούμε τους καρπούς της εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με συμφέροντα τα οποία διευκολύνονται αν υπάρξει ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών πριν να εξαγγελθούν και πριν να εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα, που θα είναι κορμός του επόμενου προϋπολογισμού».

Στο πλαίσιο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που όπως σημείωσε «κινείται όλο και πιο σταθερά σε μια δορυφορική διάσταση και σχέση με τη ΝΔ και με την ηγεσία της», κάτι που χαρακτήρισε δυστύχημα.

Μίλησε, τέλος, για «επιχειρησιακές ευθύνες» αναφορικά με την τραγωδία και έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από αυτό το τραγικό συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον - ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία - να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, και αυτό κρατήστε ως δέσμευση». Μια τοποθέτηση που μεταθέτει για αργότερα το όποιο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Παθογένειες...»

Στις «παθογένειες» του ελληνικού κράτους, όπως η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού, επιρρίπτει τις ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε Ανατολική Αττική και Μάνδρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Με αφορμή το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, οι τεχνοκράτες που συνέταξαν την τριμηνιαία έκθεση δράττονται της ευκαιρίας για να προτείνουν πάγιες επιδιώξεις του κεφαλαίου που αφορούν τον εκσυγχρονισμό κεντρικής και τοπικής Διοίκησης ως «προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας».

Συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την προστασία των συμφερόντων των πολιτών, την ουσιαστική άνοδο του μακροπρόθεσμου δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η ποιότητα της διακυβέρνησης και η αποτελεσματικότητα των κρατικών θεσμών συνδέονται με υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης».


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μια πολύ σημαντική άσκηση ετοιμότητας για τις πυρκαγιές

Με τη συμμετοχή πολλών φορέων έγινε η άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιές στην Πάτρα
Με τη συμμετοχή πολλών φορέων έγινε η άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιές στην Πάτρα
Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Ανω Καστριτσίου, με πρωτοβουλία της Κοινότητας και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πατρέων, μία πολύ σημαντική άσκηση ετοιμότητας (εκκένωση - διαφυγή κατοίκων) σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς. Με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού / Σώμα Εθελοντών Διασωστών, των Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Αχαΐας, του Σωματείου Εθελοντών Διασωστών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και της ΔΕΥΑΠ, πραγματοποιήθηκε η άσκηση διαφυγής των κατοίκων με μέσα μεταφοράς του αστικού ΚΤΕΛ και του δήμου, με διάσωση επίσης μαθητών του σχολείου και ηλικιωμένων ή ΑμεΑ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από πυρκαγιά που έχει εκπονηθεί από την Πολιτική Προστασία του δήμου, σε συνεργασία με τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες. Το σχέδιο βρίσκεται για ενημέρωση σε κάθε Κοινότητα και Διαμέρισμα, είναι αναρτημένο στο site του δήμου, στη διεύθυνση www.epatras.gr, και όλοι οι δημότες της πόλης πρέπει να το γνωρίζουν.

Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας και επακολούθησε διάλογος μεταξύ Υπηρεσιών, φορέων και κατοίκων για την περαιτέρω πορεία της αντιπυρικής προστασίας.

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Με όσα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό διαθέτουμε, έχουμε οργανώσει τις Υπηρεσίες μας, τόσο στην πρόσληψη με εκτεταμένους καθαρισμούς σε άλση, δάση, κοινόχρηστους χώρους στα όρια 333 τ. χλμ. του δήμου Πατρέων, όσο και στην πυρόσβεση, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και στην απευκταία περίπτωση της εκκένωσης - διαφυγής των κατοίκων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διαθέτοντας Υπηρεσίες, μηχανολογικό εξοπλισμό και ειδικά οχήματα, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης.

Εκτός από τους προληπτικούς καθαρισμούς της βλάστησης (Δασύλλιο, Γηροκομείο, Κεφαλόβρυσο, Αρκτικό Διαμέρισμα και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες), της συντήρησης και ετοιμότητας όλων των πυροσβεστικών κρουνών, της διάνοιξης αγροτικών δρόμων για προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων καθ' υπόδειξη της ΠΥ, επιχειρούμε καθημερινή φύλαξη του Δασυλλίου με την αρμόδια Υπηρεσία μας, αλλά και όλων των επικίνδυνων για πυρκαγιά περιοχών μέσω των Εθελοντικών Συλλόγων Δασοπροστασίας, με μέσα που έχουμε διαθέσει, και Ομάδων Πυρασφάλειας.

Απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από τη βλάστηση που έχει μετατραπεί σε ξερά χόρτα, διότι είναι επικίνδυνες εστίες, προστατεύοντας την περιουσία τους αλλά και των συνδημοτών μας, για να αποφύγουμε, μειώνοντας τον κίνδυνο σε όλο τον αστικό ή μη ιστό της πόλης μας, εκδήλωση πυρκαγιών.

Ωστόσο, παρά τις ενέργειές μας και τα μέτρα που έχουμε λάβει, το ίδιο το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του μέσω κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του δασικού μας πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς και με άμεση χρηματοδότηση και προσλήψεις στην Τοπική Διοίκηση, στην οποία έχει μεταφέρει τις δικές του υποχρεώσεις χωρίς απαιτούμενους πόρους και προσωπικό, καθώς επίσης πόρους και προσλήψεις στις αποψιλωμένες από προσωπικό Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής των Δασικών και άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ