ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας με επίκεντρο τη Γεωργία

Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, κοντά στα ρωσικά σύνορα
Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, κοντά στα ρωσικά σύνορα
Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες, και έκφρασή του είναι η έντονη ρωσική αντίδραση στην επέκταση της βορειοατλαντικής συμμαχίας στα ανατολικά, με ένταξη σ' αυτήν της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα γίνει η ένταξη, ωστόσο γεγονός είναι ότι διευρύνονται η στρατιωτικοπολιτική συνεργασία (πρόσφατες είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Γεωργία, χιλιάδων στρατιωτών και μέσων από 13 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας) και η προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων πολύ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, κάτι το οποίο η ίδια θεωρεί απειλή για τον δικό της ζωτικό χώρο, που ουσιαστικά προσδιορίζει στις γειτονικές της χώρες, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας τη Δευτέρα στον όμιλο ΜΜΕ «Κομερσάντ», προειδοποίησε για «τρομακτική σύγκρουση» αν το ΝΑΤΟ επιμείνει να εντάξει τη Γεωργία στους κόλπους του. Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα 10 χρόνια από τη σύγκρουση μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας το 2008, όπου η Ρωσία επενέβη υπέρ της δεύτερης.

Θυμίζουμε ότι οι περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας (με μεγάλα ποσοστά Ρώσων και ρωσόφωνων) την περίοδο που συντελούνταν η διάλυση της ΕΣΣΔ προώθησαν την αυτονομία τους και την επιδίωξη της πιο άμεσης σύνδεσης με τη Ρωσία. Ακολούθησαν πολεμικές συγκρούσεις, όπως και σε άλλες περιοχές στον ευρύτερο - πλούσιο σε ορυκτό πλούτο - Καύκασο (αντίστοιχες περιπτώσεις είναι αυτές της Υπερδνειστερίας ή της διένεξης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, που συγκρούονται για τον έλεγχο γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής και η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τα εδάφη των αυτονομημένων περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ως ανεξάρτητα κράτη και έχει εγκαταστήσει εκεί στρατιωτικές βάσεις, και από την άλλη το ΝΑΤΟ, που θέλει τη Γεωργία στην σφαίρα επιρροής του, προβάλλει υποκριτικά το ζήτημα της «εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», η οποία θεωρεί αυτές τις περιοχές επικράτειά της.

Το ίδιο θέμα έθεσε χτες και η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νάουερτ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της έως τις θέσεις που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός του 2008».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η φράση του Ρώσου πρωθυπουργού, που στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ως «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Συγκεκριμένα, μιλώντας για το «παράλογο της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ», είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Είναι άλλο αν πρόκειται για διπλωματικό τρικ και λένε μόνο ότι θα δεχτούν τη Γεωργία αλλά δεν κάνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, συνιστούμε στους συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;».

Στα σκαριά νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την προάσπιση της αμερικανικής ασφάλειας από την επιθετικότητα του Κρεμλίνου 2018» κατατέθηκε από γερουσιαστές των ΗΠΑ και από τα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) και περιλαμβάνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πληροφορίες της ρωσικής «Κομερσάντ» αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αφορά «δεσμεύσεις λογαριασμών σε δολάρια που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στις ΗΠΑ, των περιουσιακών στοιχείων του Βλ. Πούτιν ανά τον κόσμο και αναγνώριση της Ρωσίας ως κράτους που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Επίσης «ζητείται από τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, να σταματήσει να υποστηρίζει τις αποσχιστικές δυνάμεις στη Γεωργία και τη Μολδαβία και να σταματήσει να υποστηρίζει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ». Τέλος, ζητείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να προχωρήσει σε «συντονισμό με την ΕΕ» ώστε να εφαρμόζονται αυστηρά οι κυρώσεις. Πάντως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα οριστεί πότε και αν θα συζητηθεί.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κινητικότητα για αλλαγές συνόρων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αυξάνεται η κινητικότητα Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων για την προώθηση διαπραγματεύσεων και σχεδίων. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με φόντο την εντεινόμενη όξυνση των αντιπαραθέσεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν και σε αυτήν την περιοχή (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα).

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου προέβλεψαν πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξαναρχίσουν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, που έχουν παγώσει εδώ και μήνες.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας χτες στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό «Prva TV», επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συγκυρία από την τωρινή για την επίλυση του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης Βελιγραδίου - Πρίστινας, καθώς, όπως εκτίμησε, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει «σημαντικά τη θέση τους» και είναι «έτοιμες να ακούσουν για συμβιβασμούς και την εξεύρεση λύσης που θα βάλει τελεία στο όλο ζήτημα». Επανέλαβε την πρότασή του για την εξέταση της περίπτωσης διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και ένωσης των σερβικών περιοχών με την υπόλοιπη Σερβία, εκτιμώντας ότι είναι πρακτική λύση, αφού «δεν θα δρομολογήσει μετακινήσεις πληθυσμών».«Δεν είμαι εγώ που άνοιξα το κουτί της Πανδώρας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έπρεπε να ανακηρυχθεί και η ανεξαρτησία των σερβικών περιοχών. «Πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός και όχι να διατηρήσουμε το ζήτημα ανοιχτό και τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα το παζάρι θα κλιμακωθεί, μεταξύ άλλων επειδή εκπνέει η αποστολή των θεσμών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και διότι την άνοιξη του 2019 θα διεξαχθούν ευρωεκλογές. Μολονότι διέκρινε ελάχιστη προθυμία από τη μεριά της Πρίστινας για συμβιβαστική λύση, επανέλαβε ότι «ο άμεσος διάλογος θα ενταθεί αλλά δεν θα υπάρξει καμία λύση δίχως τη συναίνεση των μεγάλων δυνάμεων». Προφανώς και η αστική τάξη της Σερβίας θέλει να επισπεύσει το «δέσιμο» της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας προχτές στην κοσσοβάρικη εφημερίδα «Bota Sot», ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Μπεντζέτ Πατσόλι, προέβλεψε επίσης κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μέσα στους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος στη Σερβία, είπε πως της ζητείται να δώσει «εγγυήσεις» ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο, στην ελεύθερη κίνηση αγαθών και προσώπων... Ζήτησε, τέλος, να εμπλακεί άμεσα στη διαπραγμάτευση «σε όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά μεταξύ των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια» προσωπικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την «ικανή, ιδιοφυή ηγέτιδα».

Τροφοδοτώντας τα σενάρια για συνοριακές αλλαγές, η κοσσοβάρικη εφημερίδα «Γκαζέτα Εξπρές» υποστήριξε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι συμφωνήθηκε πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου με παραχώρηση εδαφών στη Σερβία, ώστε η τελευταία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
«Φτιάχνουν κλίμα» για θετική ψήφο και συμμετοχή

Κλίμα «φτιάχνεται» στην ΠΓΔΜ υπέρ του «ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος στις 30/9, όπου στους πολίτες της γειτονικής χώρας μπαίνει το ερώτημα, «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;», αποκαλύπτοντας και το πραγματικό ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο άλλωστε καταγράφεται και στην ίδια τη συμφωνία ευθύς εξαρχής.

Χτες είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση που διεξήχθη τηλεφωνικά από 24/7 έως 1/8 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 41,5% απαντά «ναι» και το 35,1% «όχι». Σε επιμέρους στοιχεία, στις νεότερες ηλικίες το 49,2% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις εθνοτικές ομάδες το 27,4% των σλαβόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ και το 45,2% κατά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανόφωνων (88%) θα ψηφίσει υπέρ. Ταυτόχρονα η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εμφανίζεται να έχει ποσοστά 80,4% και 79,9% αντίστοιχα..

Εξάλλου, το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη. Η συμμετοχή είναι ένα στοιχείο - κλειδί της υπόθεσης. Μια σειρά από κέντρα στο εξωτερικό, ΝΑΤΟ και ΕΕ, παράγοντες, σε δημόσιες δηλώσεις τους προτρέπουν συνεχώς το λαό της ΠΓΔΜ να ψηφίσει, θέλοντας μάλλον να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση, διά της λαϊκής συμμετοχής, στο αποτέλεσμα που, όπως φαίνεται, αναμένουν θετικό για ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO, Χρ. Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το κόμμα του θα ανακοινώσει επισήμως τη θέση του για το δημοψήφισμα, αν θα το υποστηρίξει ή αν θα το μποϊκοτάρει, στις 10/9, οπότε και ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος για το δημοψήφισμα.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», επανέλαβε πως «όποτε έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εάν περάσουν όλες οι διαδικασίες από τη μεριά των Σκοπίων, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ