ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ

Βρίσκονται απλήρωτοι και στον «αέρα» λόγω διένεξης του Οργανισμού με εργολάβο

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ για τους 478 εργαζόμενους στον καθαρισμό των κτιρίων του, που βρίσκονται απλήρωτοι και χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, έκανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Θανάσης Γκώγκος.

Οι εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τον ΟΑΕΔ για τις ανάγκες καθαρισμού των κτιρίων του με οχτάμηνες συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης, βρίσκονται απλήρωτοι και στον «αέρα», ως αποτέλεσμα της δικαστικής διένεξης ανάμεσα στον Οργανισμό και εργολαβική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, εργολαβική εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να αποσπάσει δικαστικές αποφάσεις που «παγώνουν» τη διαδικασία των προσλήψεων των εργαζομένων.

Στο φόντο αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να θεωρήσει το χρηματικό ένταλμα πληρωμής των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνη, ενώ κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην ανεργία πριν ακόμα παρέλθουν οι λιγοστοί μήνες δουλειάς που προέβλεπαν οι συμβάσεις τους.

Με την παρέμβασή του ο Θ. Γκώγκος απαίτησε να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους και να διασφαλισθεί η συνέχεια της δουλειάς τους. Η όποια διένεξη ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και σε εργολάβο «δεν μπορεί να αποτελεί αιτία για να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Σε δελτίο Τύπου σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά, εργαζόμενοι, άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι είναι τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζουν προωθώντας απαρέγκλιτα τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου, για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, με τρίμηνα, 4μηνα, οκτάμηνα κ.λπ. Εναν δρόμο έχουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι. Το δρόμο της οργάνωσης, της μαζικοποίησης των συνδικάτων και της διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το σύνθημα να είναι μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Διαχρονικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μοιρών

Από την περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Μοιρών
Από την περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Μοιρών
Την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού κατήγγειλαν εργαζόμενοι και ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, σε περιοδεία που έκανε κλιμάκιο της ΚΟ Μεσαράς του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος.

Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, αν και το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί μια πολυπληθή περιοχή, με πολλούς μετανάστες, αλλά και χιλιάδες παραθεριστές το καλοκαίρι, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, ενώ υπολειτουργούν εργαστήρια, όπως το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό.

Οι ελλείψεις διαχρονικά είναι μεγάλες, ακόμη και σε σχέση με το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας, που είναι ξεπερασμένο εδώ και δεκαετίες και αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών. Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώθηκαν και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, που υπολειτουργεί.

Από τη συζήτηση προέκυψε ως ζήτημα εξαιρετικής σοβαρότητας το γεγονός ότι ο τοπικός σταθμός του ΕΚΑΒ παραμένει χωρίς γιατρούς, με αποτέλεσμα η διακομιδή σοβαρών περιστατικών να γίνεται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, προκαλώντας επιπλέον κινδύνους στην περίπτωση που χρειαστεί να διαχειριστούν ταυτόχρονα περιστατικά. Σοβαρά παραμένουν και τα κτιριακά προβλήματα του Κέντρου Υγείας.

Μεταξύ των άλλων, ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι το ΚΚΕ και στο παρελθόν έχει αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μοιρών, τα ζητήματα της Υγείας συνολικά, όπως και τα προβλήματα των υγειονομικών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της οργανωμένης και μαζικής πάλης των υγειονομικών, συνολικά των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, με επίκεντρο την Υγεία του λαού, όπου το ΚΚΕ πρωτοστατεί μέσα στα σωματεία και στηρίζει με κάθε τρόπο.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η υπογραφή σύμβασης

Να κάνουν υπόθεση αγώνα την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Αεροδρόμιο τους εργαζόμενους στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Goldair Handling» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εταιρεία και το επιχειρησιακό σωματείο.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημειώνουν ότι από τη μια μεριά υπάρχει αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια - στο αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται «10% πάνω σε σχέση με το 2017 και 75% σε σχέση με το 2014» - και αύξηση στα κέρδη των εταιρειών του κλάδου. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της «ανάπτυξης» αυξημένη εντατικοποίηση, εξαντλητικές βάρδιες, «ευέλικτα» ωράρια και μισθούς πείνας.

Με αφορμή τη σύμβαση, η «Goldair Handling» προσπαθεί να κάνει τους εργαζόμενους «ουρά» στα επιχειρηματικά της σχέδια και ισχυρίζεται ότι πρέπει η ίδια να έχει «θετικό αποτέλεσμα στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η "Fraport", ώστε να έχει και η επιχειρησιακή σύμβαση καλύτερους όρους. Θέλει οι εργαζόμενοι να ταυτίσουν τις ανάγκες τους με τα κέρδη της εταιρείας», σχολιάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου, που «αποδέχεται στην πράξη ότι η κερδοφορία της εταιρείας μπορεί να αποτελεί όρο για τις ανάγκες των εργαζομένων», δεν οργανώνει την πάλη των εργαζομένων και την ενημέρωσή τους μέσα από συλλογικές διαδικασίες αλλά «διαπραγματεύεται σε κλειστά γραφεία και δεν κάνει λόγο για το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των συναδέλφων μας, ακόμη και αν δεν έχουν θετική εξέλιξη οι διαγωνισμοί με τη "Fraport"».

«Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Ενταξη όλων στην επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Κατάργηση όλων των διαχωρισμών με βάση την ηλικία. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε 8ωρες. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται στο αεροδρόμιο. Κατάργηση της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων.

Απολύσεις στη «Wind» λόγω «αναδιάρθρωσης»

Τις απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση «Wind» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Κατά τη διάρκεια του Ιούλη απολύθηκαν 3 εργαζόμενοι ενώ μία ακόμα απόλυση έγινε την περασμένη Παρασκευή. «Η εταιρεία προχωρά σε σχέδιο αναδιοργάνωσης των τμημάτων», τονίζει το Συνδικάτο και υπογραμμίζει ότι οι απολύσεις αποτελούν κομμάτι του παζλ της αναδιοργάνωσης αυτής. Σχολιάζοντας τις δικαιολογίες που επιστρατεύει η εργοδοσία, υπογραμμίζει ότι «η συνάδελφος που απολύθηκε ενημερώθηκε πως είναι overqualified για την αναδιάρθρωση που ετοιμάζουν». Ετσι, στις απολύσεις λόγω «μειωμένης απόδοσης», λόγω «ασυμβατότητας με την εταιρεία», λόγω «κούρασης» του εργαζομένου, λόγω «καθυστερήσεων στο ωράριο», λόγω «υπερβολικού καπνίσματος», που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, προστίθεται και η απόλυση εργαζόμενου «επειδή είναι υπερβολικά καταρτισμένος». «Απαιτούμε να μην επηρεαστεί από τις αλλαγές στην εταιρεία η ζωή κανενός συναδέλφου. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις αναδιαρθρώσεις τους. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τα σχέδια και τις διαθέσεις της εργοδοσίας ώστε να μπει τέλος στη σπέκουλα και την ανασφάλεια. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις», τονίζει το ΣΕΤΗΠ και καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση στα σωματεία και συμμετοχή στη δράση τους.

Καταγγελία των Σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Την άγρια εκμετάλλευση και την τρομοκρατία που επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών των επιβατηγών πλοίων, αναδεικνύει καταγγελία εργαζόμενης ανθυποπλοιάρχου, πληρώματος του επιβατηγού - οχηματατωγού «POWER JET», που φέρνουν στη δημοσιότητα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Σύμφωνα με την καταγγελία, η πλοιοκτήτρια εταιρεία τής οφείλει δεδουλευμένα μηνών. Η ίδια διεκδικεί τα λεφτά της με επίσχεση εργασίας, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τις 16 Ιούλη και προϋποθέτει την παρουσία της εργαζόμενης στο χώρο δουλειάς. Η εταιρεία αντί να εφαρμόσει τη ΣΣΕ και να της καταβάλει τα δεδουλευμένα, έχει βάλει σεκιουριτάδες οι οποίοι εμποδίζουν τη ναυτεργάτισσα στην πρόσβασή της στο πλοίο, που βρίσκεται στο λιμάνι της Ελευσίνας για επισκευή. Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία έχουν ήδη καταγγείλει τη στάση της εταιρείας, λέγοντας ότι «επιχειρεί να υπονομεύσει τα δικαιώματα της συναδέλφου» και απαιτούν «την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του για την επίλυση της πρόσβασης στο πλοίο και την καταβολή των δεδουλευμένων της». Στην κατεύθυνση αυτή έκαναν και παρέμβαση στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του υπουργείου Ναυτιλίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ