ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Ενισχύεται το μέτωπο για την οργάνωση της πάλης

Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει το κλίμα για παραπέρα χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με νέες αποφάσεις συνδικάτων ενισχύεται το κάλεσμα Εργατικών Κέντρων - Ομοσπονδιών για την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Τις τελευταίες μέρες, επτά ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπογραφών στις 189.

Συγκεκριμένα, την υποστήριξή τους στο κάλεσμα αποφάσισαν τα εξής σωματεία: Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας και στις Υπηρεσίες Αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Περιφέρειας Ηπείρου, το Σωματείο Φαρμακεργατών και Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», το Συνδικάτο Υπαλλήλων Οδικών Μεταφορών Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας.

Ξάνθη: Στη γραμμή του συμβιβασμού

Πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του συνεχίζουν, όμως, να παρέχουν μια σειρά από συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, όπως αυτή του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν για συζήτηση το κάλεσμα που απηύθυναν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, ώστε να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ενα κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, καθώς και από το Νομό Ξάνθης.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα με τις αποφάσεις για τη διεκδίκηση των ΣΣΕ, υιοθετείται από τα σωματεία που συνεδριάζουν και το σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, στο οποίο προβλέπεται: Η κατάργηση διατάξεων που περιέχονται σε προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συμβάσεις, αποκαθίστανται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, τα δώρα και τα επιδόματα σε όλους τους συνταξιούχους, οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα του 2012. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι, μετά τη συγκέντρωση των υπογραφών, να κατατεθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Σκοπός είναι να ανοίξουν οι συζητήσεις που γίνονται στα σωματεία και σε χώρους δουλειάς, να γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση ότι χρειάζεται να δυναμώσουν η ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, οι παρατάξεις της ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ, υποκριτικά «συμφώνησαν» με το κάλεσμα, αλλά ταυτόχρονα «διαφώνησαν» γιατί το κάλεσμα και το σχέδιο νόμου δεν ήταν της ΓΣΕΕ και, όπως ισχυρίστηκαν, αυτοί ακολουθούν τη «γραμμή» της.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΕΚ Ξάνθης για τη στάση της. Με ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν πάει πολύς καιρός που έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στην "εθνική γραμμή" στα Εργασιακά, που χαράσσουν με τον "κοινωνικό διάλογο" η κυβέρνηση, οι εργοδότες και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι η γραμμή υπεράσπισης και κατοχύρωσης της σημερινής εργασιακής ζούγκλας, ως βάση για να προωθήσουν τις αξιώσεις τους για νέες ανατροπές οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Η συμφωνία τους είναι να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του σημερινού αντεργατικού πλαισίου, και από εκεί και πέρα, όλα παραμένουν ανοιχτά για το εύρος των ανατροπών που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη».

Επίσης, στιγματίζει τη στάση του γραμματέα του ΕΚ Ξάνθης (ΔΑΚΕ) που διαφώνησε επιπλέον με την πρωτοβουλία αγώνα για τις ΣΣΕ, επειδή το σχέδιο νόμου δεν θα κατατεθεί και στη Χρυσή Αυγή. Οπως αναφέρει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, «έτσι ανοίγουν την "πόρτα" στους υμνητές του Χίτλερ, σε ναζιστές που εχθρεύονται το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που χτύπησαν και δολοφόνησαν συνδικαλιστές, εργάτες και μετανάστες».

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι «δυνάμεις πρωτοπόρες και τίμιες, που δεν παρασύρονται από τις Σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, δυνάμεις με θέληση και ικανότητα να ηγηθούν στην οργάνωση της πάλης, θα μπουν μπροστά και στο Ν. Ξάνθης για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια». Και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού να συζητήσουν το κάλεσμα για τις ΣΣΕ και το σχέδιο νόμου να το υπογράψουν και να το στηρίξουν αγωνιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς απεργία στην «Καρυπίδης»

Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Καρόλου Ντηλ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), που εδώ και μήνες παλεύουν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επόμενο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους θα είναι η απεργία στις 25 Αυγούστου και η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Η εργοδοσία οφείλει στους περίπου 1.400 εργαζόμενους (πανελλαδικά) δεδουλευμένα από το Φλεβάρη του 2016 και το δώρο Πάσχα. Στους εργαζόμενους στα καταστήματα των Γιαννιτσών Πέλλας οφείλει και τα δεδουλευμένα του Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες, με απεργίες, κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, παλεύουν κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας, που με παρελκυστικές τακτικές και παρουσιάζοντας άνευ αντικρίσματος χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της και να τους πετάξει στο δρόμο απλήρωτους.

Με απόφαση του Πανελλαδικού Σωματείου, γίνεται καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πολύμηνης απληρωσιάς και το επόμενο διάστημα θα γίνουν προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και τράπεζες, μέσα από τις οποίες θα απαιτήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των οικογενειών τους καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει αγωνιστικά να εμποδίσουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και κατασχέσεις.

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή το κλείσιμο της «Λεβεντέρης»

Ανακοίνωση για το κλείσιμο του εργοστασίου «Λεβεντέρης» εξέδωσε η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει: «Ακόμη ένα εργοστάσιο στο Βόλο έκλεισε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης στον κλάδο του Μετάλλου. Το εργοστάσιο της εταιρείας ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή συρματόσχοινου, έκανε παύση της λειτουργίας του με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι και οι τελευταίοι εργαζόμενοι που είχαν απομείνει στην επιχείρηση. Μετά την ΚΟΝΤΙ, την ΒΜΤ, τον ΚΑΝΑΚΗ, τη ΒΙΟΣΟΛ, την COCA-COLA, τον ΙΜΑΝΤΑ, ακόμα ένα λουκέτο έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των κλειστών εργοστασίων της περιοχής μας.

Ετσι όμως λειτουργεί ο καπιταλισμός. Ολες οι παραπάνω επιχειρήσεις άνοιξαν για να βγάλουν κέρδη από τον ιδρώτα και το μόχθο των εργατών. Οταν αυτά τα κέρδη λοιπόν μειώθηκαν ή έπαψαν να υπάρχουν λόγω του ανταγωνισμού, τα εργοστάσια έκλεισαν και χιλιάδες εργάτες έμειναν άνεργοι.

Εκθετες είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις, που όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης υπεράσπιζαν τα κέρδη των επιχειρήσεων και συκοφαντούσαν τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, την ταξική πάλη, ότι αυτά κλείνουν τις επιχειρήσεις και αυξάνουν την ανεργία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", αποδεικνύοντας ότι καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τιθασεύσει τους νόμους ζούγκλας της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά προετοιμάζει και νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ