ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εκτός ενισχύσεων αν δεν βγάζουν 120 κιλά γάλα ανά ζώο

Εχεις γίδια και πρόβατα ελεύθερης βοσκής και δεν βγάζεις 120 κιλά γάλα ανά ζώο; Πρέπει να καταστραφείς! Σ' αυτήν την κατάληξη οδηγεί το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος, που άφησε έξω από την ενίσχυση σχεδόν το σύνολο των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που εκτρέφουν ντόπιες φυλές, που παράγουν γάλα άριστης ποιότητας για την παραγωγή της φέτας και άλλων ποιοτικών προϊόντων, αλλά δεν καλύπτουν το όριο των 120 κιλών ανά ζώο, που θεωρείται άπιαστο. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν, σχεδόν αποκλειστικά, τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι σταβλισμένες βελτιωμένες φυλές των, επιχειρηματικής μορφής κυρίως, κτηνοτροφικών μονάδων. Επίσης, έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση έμειναν όλοι οι αιγοτρόφοι, γιατί οι αίγες που εκτρέφονται σε αυτές τις περιοχές αρμέγονται μόνο για 2 με 3 μήνες.

Το μέτρο επιβλήθηκε σε μια περίοδο όπου ήδη ο κτηνοτροφικός τομέας είναι υπό κατάρρευση και σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φτωχοί κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε όλη τη χώρα, καθώς βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ που εφαρμόζουν διαχρονικά και με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήρθε να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα όπως το πετσόκομμα των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης, της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, την φορολεηλασία του εισοδήματος, την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% στα μέσα και στα εφόδια, στις άδειες σταυλικών εγκαταστάσεων, κ.ά.

Γίνεται προφανές πως αυτή η πολιτική χτυπάει τους φτωχούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τους ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα, για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, οδηγώντας τη χώρα μας σε παραπέρα διατροφική εξάρτηση, αφού ήδη δαπανούμε πάνω από 2 δισ. για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Κι όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά μια τέτοια πολιτική σκοντάφτει στην πολιτική της ΚΑΠ, η οποία ευνοεί προκλητικά και αποκλειστικά τους μεγάλους και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η κρισιμότητα του προβλήματος ήρθε και πάλι στο φως της επικαιρότητας με αφορμή Ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στην κυβέρνηση τι άμεσα μέτρα θα λάβει για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ντόπιας παραγωγής, καταργώντας το άπιαστο κριτήριο των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγoπρόβειου κρέατος για τις εγχώριες φυλές ελευθέρας βοσκής καθώς και με μέτρα ενάντια στις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που εισέρχονται από άλλες χώρες.

ΣΑΜΟΣ
Απροστάτευτοι οι αμπελουργοί

Την κατάργηση της «αποκλειστικής λειτουργίας» της ΕOΣΣ Σάμου που απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών οινοποιείων στο νησί, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Kώστας Παπαδάκης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας τις ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙZA - ANΕΛ για την αντιαγροτική πολιτική τους. H Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η αποκλειστική λειτουργία της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) που εκπροσωπεί 3.000 αμπελοκαλλιεργητές και παράγει ονομαστά κρασιά με διεθνείς διακρίσεις ήταν κατοχυρωμένη και απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών οινοποιείων στο νησί.

Ωστόσο, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε επιχειρήσεις - εκμεταλλευτές των αγροτών, ενώ καταργείται η "αναγκαστικότητα" που αποτελούσε το έσχατο μέσο προστασίας των παραγωγών από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΟΣΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρέμβει επανειλημμένα, απειλώντας με παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αρθεί το αναγκαστικό καθεστώς λειτουργίας.

Ο νέος νόμος δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Ερχεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική των μονοπωλίων και στον αγροτικό τομέα. Είναι η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ. Είναι η πλήρης και σε θεσμικό επίπεδο εφαρμογή της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου και Αμπέλου (αμπελοοινικός κανονισμός του 2006) και των καταστροφικών συνεπειών που είχε ήδη με τις επιδοτούμενες εκριζώσεις και τη δραστική συμβολή του στη μείωση κατά 60% της τιμής παραγωγού την τελευταία δεκαετία.

Οι νέοι συνεταιρισμοί - επιχειρήσεις στο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους και με ιδιώτες οινοβιομήχανους, θα εκμεταλλευτούν χωρίς έλεος τους αμπελουργούς με χαμηλές τιμές και αβέβαιη πληρωμή και θα προχωρήσουν σε σφαγή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι αμπελουργοί της Σάμου, όπως όλοι οι φτωχοί αγρότες στην Ελλάδα και την ΕΕ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, λόγω της ΚΑΠ και της δραματικής αύξησης της φορολογίας που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην κατάργηση της αποκλειστικής λειτουργίας της ΕΟΣΣ και την πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά;».

ΕΑΒ
Χτύπημα στη σταθερή δουλειά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Προσλήψεις μόνιμου τακτικού προσωπικού και όχι εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διεκδικούν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Εργατοϋπαλληλικής Συσπείρωσης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Χαρακτηρίζουν χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά τις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

«Η νέα τροπολογία αποτελεί ένα ακόμα προσεχτικά μελετημένο βήμα για το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία», τονίζει η Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου που χτυπάνε τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης».

Οσο για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΕΑΒ ότι οι συμβάσεις αυτές έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, απαντά: «Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει προκύψει επειδή η ΕΑΒ - όπως και το σύνολο των Αμυντικών Βιομηχανιών - λειτουργεί με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και κάτω από τους όρους του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ως υποκατασκευαστής άλλων μεγαλύτερων ομίλων και όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού. Σε αυτά τα πλαίσια η ΕΑΒ απαξιώνεται και δημιουργούνται αρνητικές για τους εργαζόμενους συνέπειες. Για όλα αυτά υπάρχει διαχρονική ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των Διοικήσεων της εταιρίας από τη στιγμή που ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές της ΕΕ».

Η Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση απευθύνει στους εργαζόμενους στην ΕΑΒ κάλεσμα για κοινό μέτωπο και αγώνα, χωρίς διαχωρισμούς σε μόνιμους και εργολαβικούς, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επίθεση σε νοσηλευτές και γιατρό

Την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Θριάσιου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ, γιατί καλλιεργούν την αντίληψη ότι για την κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε η επίθεση που δέχτηκαν δύο νοσηλευτές και ένας γιατρός της χειρουργικής κλινικής από επισκέπτη του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός νοσηλευτή.

Ευθύνη, σημειώνει η Επιτροπή, φέρουν και οι διοικήσεις του νοσοκομείου που δεν έχουν πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων, αν και οι επιθέσεις είναι συχνός επαγγελματικός κίνδυνος για τους εργαζομένους στην Υγεία.

Η Επιτροπή απαιτεί από τη διοίκηση και την κυβέρνηση «να καλυφθεί πλήρως ο συνάδελφος, να γίνει πλήρης διερεύνηση του γεγονότος και να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών του νοσοκομείου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Παρέμβαση σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ