ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΝΤΟΠΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Με το βλέμμα στις «αγορές» ακονίζουν τα νύχια τους ενάντια στους λαούς

Από στρατιωτική άσκηση - συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με το ΝΑΤΟ

ΓΕΝ

Από στρατιωτική άσκηση - συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με το ΝΑΤΟ
Περίπου ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, η λυκοσυμμαχία φουλάρει τις μηχανές του πολέμου στην κόντρα της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, την είσοδο και την εδραίωση μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με ρωσικά και άλλα κεφάλαια.

Σε αυτήν τη βάση, πρόσφατα οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, υπό την προεδρία του ΓΓ του, Γ. Στόλντεμπεργκ, εξέτασαν την πρόοδο εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan) που αποφασίστηκε πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία. Παραπέρα, έλαβαν σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση και το μετασχηματισμό της Συμμαχίας, και την ενίσχυση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε να φτάσει τις 40.000 άνδρες από τις 13.000 σήμερα.

Διαπίστωσαν το «πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας» της νέας Διακλαδικής Δύναμης Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force) «Αιχμή του Δόρατος», που θα συμμετάσχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ «TRIDENT JUNCTURE 2015», το φθινόπωρο, με συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών.

«Αιχμή του Δόρατος»

Από συνεκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 24η Marine Expeditionary Unit του Στρατού των ΗΠΑ

ΓΕΣ

Από συνεκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 24η Marine Expeditionary Unit του Στρατού των ΗΠΑ
Στόχος, είναι από του χρόνου η «Αιχμή του Δόρατος» (με μέγεθος ταξιαρχίας και σε πρώτη φάση υπό ισπανική διοίκηση) να μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «πρόκληση». Ενδιαφέρον για άσκηση της διοίκησης της Δύναμης έχουν εκδηλώσει συνολικά οι Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία.

Σημειωτέον είναι ήδη επιχειρησιακή η πρόδρομός της τέτοια Δύναμη με συμμετοχή δυνάμεων κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Μάλιστα, υπήρξε δέσμευση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για παροχή στην «Αιχμή του Δόρατος» αναγκαίου εξοπλισμού από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ενίσχυσή της με μεταφορικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών κ.λπ.

«TRIDENT JUNCTURE 2015»

Η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Trident Juncture 2015» αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο από μόνη της στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Θα διεξαχθεί από τις 3 Οκτώβρη μέχρι τις 6 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή 36.000 ατόμων από συνολικά 30 χώρες, μέλη και «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας: Τέσσερις σχηματισμοί μεγέθους ταξιαρχίας, περισσότερα από 60 πλοία και υποβρύχια, πάνω από 140 αεροσκάφη, συνολικά περισσότερες από 230 διαφορετικές μονάδες (χερσαίες δυνάμεις, εναέριες, θαλάσσιες, ειδικές δυνάμεις, «λοτζίστικς» κ.λπ.).

Το λογότυπο της μεγάλης ΝΑΤΟικής άσκησης που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο
Το λογότυπο της μεγάλης ΝΑΤΟικής άσκησης που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο
Θα διεξαχθεί σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Καναδά, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

Οπως αναφέρεται, επισήμως, από το ΝΑΤΟ, «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που διεξήχθη από τη Συμμαχία από το 2002». Επίσης: «Θα δείξει το νέο αυξημένο επίπεδο φιλοδοξίας του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες διακλαδικές πολεμικές συγκρούσεις και θα δείξει ότι πρόκειται για μια ικανή, ηγετική Συμμαχία, εξοπλισμένη με τις κατάλληλες ικανότητες και δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Περισσότερες από 12 μεγάλες διεθνείς οργανώσεις, οργανισμοί βοήθειας και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η ΕΕ και η Αφρικανική Ενωση θα συμμετάσχουν επίσης στην άσκηση, αποδεικνύοντας τη δέσμευση και τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ σε μια συνολική προσέγγιση».

Στρατηγεία, ασκήσεις, βαρέα όπλα

Παράλληλα, «τρέχουν» κι άλλα σχέδια. Οπως το στήσιμο ενός «δικτύου» έξι μικρών στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας, στα σύνορα δηλαδή με τη Ρωσία.

οι συνεχείς ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με εμπλοκή μεγάλων σχηματισμών και χιλιάδων ανδρών. Ασκήσεις του ΝΑΤΟ ακόμα και μέσα στη Δυτική Ουκρανία, σε συνεργασία με το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, ή και σε άλλες χώρες πέριξ της Ρωσίας όπως στη Γεωργία.

Ενα επιπλέον στοιχείο που δείχνει την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εκφράζεται ανάγλυφα στην αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατά της καπιταλιστικής Ρωσίας είναι η πρόθεση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας να εγκαταστήσει βαρύ οπλισμό σε στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες.

Η κίνηση αυτή βεβαίως - που πρωτοαναφέρθηκε τον Ιούνη σε δημοσίευμα των «Νιου Γιουόρκ Τάιμς» και ακολούθως επιβεβαιώθηκε από τις ηγεσίες της Πολωνίας και της Λιθουανίας - αφορά αποθήκευση μέσων (αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού) και βαρέων όπλων που θα μπορούν, όπως δηλώνεται, να απαντήσουν σε κάθε πιθανή απειλή από τη Ρωσία και να «προστατεύσουν» τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη 5.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Διόλου τυχαία, μετά τη δημοσιοποίηση των τέτοιων σχεδίων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με 40 επιπλέον διηπειρωτικούς πυραύλους, ικανούς να διαπερνούν κάθε πιθανό αντιπυραυλικό σύστημα...

«Συνέχεια του κράτους» από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «Trident Juncture 2015», όπως και στην υποστήριξη των λοιπών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προσώρας μόνο εξετάζεται ο ακριβής τρόπος ...συνεισφοράς.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σηματοδοτώντας τη «συνέχεια του κράτους» και σε αυτό το πεδίο, μετέχει και διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας και την υλοποίησή τους, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων και διεκδίκηση από μέρους τους μεγαλύτερου μεριδίου από την καπιταλιστική λεία. Εμπλέκοντας, βέβαια, το λαό ολοένα και βαθύτερα στους κινδύνους που οι τέτοιοι σχεδιασμοί εμπεριέχουν.

Ενδεικτικά θυμίζουμε, την πρόταση που κατέθεσε, τέλη Ιούνη, στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για ίδρυση νέας μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη, επιμένοντας ταυτόχρονα για μετατροπή και της Καρπάθου σε «αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο Π. Καμμένος τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζεται μόνον από τις εξελίξεις στα ανατολικά (σ.σ: την αντιπαράθεση με τη ρωσική αστική τάξη) και ότι οι εξελίξεις στο Νότο αποτελούν άμεσες πολύπλοκες απειλές που το ΝΑΤΟ οφείλει να καλύψει με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή».

Προτείνει νέο στρατηγείο στην Κρήτη...

Σε αυτό το πλαίσιο, υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit - NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που - όπως λένε από το υπουργείο - «συγκράτησε» ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πρωτοστατήσει στο «νότιο σκέλος» των νέων μηχανισμών ταχείας επέμβασης που στήνει το ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

...και νέα αεροπορική βάση στην Κάρπαθο

Παραπέρα, ο υπουργός ενημέρωσε «για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο». Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να παρουσιάσει το θέμα ως «μεταφορά», επιχειρώντας να κουκουλώσει ότι στην ουσία προωθεί δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν υψίστης σημασίας για τα σχέδιά τους τη Σούδα και δεν προτίθενται να απομακρύνουν από εκεί δραστηριότητές τους. Ισα - ίσα που έχουν ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να εδράζονται εκεί και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη («drones»). Εξ ου και ο Π. Καμμένος, σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Κρήτη, διαβεβαίωνε ότι «οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό των Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη - μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες».

Αλλωστε, μιλώντας ο Καμμένος, μέσα Μάη, στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, αναφέρθηκε, στη θέση της χώρας «ως κύριου πυλώνα του νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Εδώ θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ελληνικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία. Ηδη, η Σούδα αποτελεί τον κύριο κορμό, τη βάση επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ.

Σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στις ΗΠΑ, όπου σκοπός είναι, στη συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου υπουργό, η ενίσχυση της Σούδας και παράλληλα η πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας σημαντικής ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσεως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο»...

Προμαχώνας των ιμπεριαλιστών

Και σε μια συνολικότερη τοποθέτηση, στις αρχές Μάη, κηρύσσοντας ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την έναρξη του 3ου ετήσιου συνεδρίου «Αμυνας και Ασφάλειας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υιοθετώντας πλήρως την ευρωατλαντική ορολογία και θεώρηση, επέμεινε ότι «η τρομοκρατία παραμένει η σημαντικότερη απειλή της διεθνούς κοινότητας». Μίλησε για «δημιουργία θυλάκων ανομίας σε περιοχές των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που ευνοούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πειρατεία (Λιβύη, υποσαχάρια Αφρική, Συρία)» και συμπλήρωσε ότι «τα κράτη αυτά, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Φωτογράφισε έτσι ολόκληρη την περιοχή που έχουν στόχαστρό τους τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς διακυβεύονται εκεί σημαντικά τους συμφέροντα.

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Καμμένος , «η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως. Τα προτάγματα για ανεύρεση και αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η διαμόρφωση του περιφερειακού συστήματος διαμετακόμισης Ενέργειας, δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφάλειας».

Πρόσθεσε και ότι «η αστάθεια, που εκτείνεται σήμερα από την Ουκρανία μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, που κυκλώνει την Ευρώπη, συνιστά μία απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη».

Μετά ταύτα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτή την περιοχή, και ως τέτοια δύναται να διαδραματίσει κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις».

«Δίνουμε εγκαταστάσεις, στρατό, βάσεις»

Στο ίδιο φόντο επέμεινε ότι «το ΝΑΤΟ απαιτείται να αναδιατάξει την πολιτική του στη Νότια Πτέρυγά του, εκεί που οι κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι».

Και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «ηΕλλάδα διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες (...) αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ισχύος και αποτροπής στην περιοχή. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα σε κάθε επιχειρησιακή αποστολή, σε κάθε πολυεθνική επιχείρηση και άσκηση. (...) Διαθέτουμε εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής»...

«Σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ»

Η ...ποιότητα όσων παραχωρεί η ντόπια αστική τάξη και η παρούσα κυβέρνησή της, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο ΝΑΤΟ αποτυπώνεται ανάγλυφα στη «Λευκή Βίβλο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πολυσέλιδος τόμος που δημοσιοποιήθηκε δυο μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, 23 Γενάρη 2015.

Γράφει π.χ. σχετικά με την Κρήτη την οποία χρησιμοποιούν ως βάση - αβύθιστο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: «Κομβικό ρόλο διαδραματίζει γεωγραφικά και σε επίπεδο υποδομών η Κρήτη. Το νησί αποτελεί βασικό πυλώνα στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα, αλλά και για το σύνολο των συμμάχων και εταίρων μας, καθώςτόσο η θέση όσο και οι εκεί ευρισκόμενες ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις, το καθιστούν προπύργιο ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παρακάτω, εκφράζεται η εκτίμηση ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα ασφαλείας, με ακλόνητη φιλοδοξία να γίνει ένας οδηγός σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προκειμένου να πετύχει στο δύσκολο αυτό έργο, η χώρα μας διατηρεί (...) εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις (σ.σ: όπως οι βάσεις σε Σούδα, Ακτιο, Αραξο) που δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα για μια πιθανή ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των συμμάχων στην ευρύτερη περιοχήτης Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το στοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και υποστήριξη των πολυεθνικών προσπαθειών (...) Οπως καταδεικνύει η περίπτωση της Λιβύης, έχουμε δημιουργήσει μια εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη δομή υποστηρικτικής δύναμης, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».

Επ' αυτού, άλλο σημείο του κειμένου περιγράφει μια σειρά από αυτές τις δομές:

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του NATO: «Ιδιαίτερο ρόλο για τη χώρα μας διαδραματίζει η λειτουργία του ΚΕΝΑΠ, το οποίο εδρεύει στη Σούδα της Κρήτης, αποστολή του οποίου η συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας αυτών στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, για την υποστήριξη των αντίστοιχων έργων Ναυτικής Αποτροπής».

-- Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης: «Σημαντική υποστήριξη στο προσωπικό που αναλαμβάνει αποστολές στο πλαίσιο των παραπάνω οργανισμών, αποτελεί η εκπαίδευση πριν την αναχώρησή του, στο ΠΚΕΕΥΕ στο Κιλκίς. Στο ΠΚΕΕΥΕ παρέχεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, σε όλα τα θέματα επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης σε στρατιωτικά στελέχη, καθώς επίσης και ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε πολυεθνικές Μονάδες πριν την ανάπτυξή τους για εκτέλεση συγκεκριμένης ειρηνευτικής αποστολής».

-- Πεδίο Βολής Κρήτης του NATO: «Το Πεδίο Βολής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τις χώρες της Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Βελγίου. Κάθε ΝΑΤΟικό κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης και κατόπιν έγκρισης σχετικής αιτήσεώς τους, τρίτα κράτη, τεχνολογικά ινστιτούτα, εταιρείες και οργανισμοί».

-- Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών: «Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που εδρεύει στην Αθήνα, έχει ως αποστολή την εξεύρεση των κατάλληλων μέσων στον τομέα των στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών, σε ανταγωνιστικές τιμές και την παρακολούθηση των μέσων αυτών για λογαριασμό των Κρατών / Διεθνών Οργανισμών που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Κέντρο (...) Τα τελευταία έτη το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ έχει συνδράμει με τα μέλη του στο πλαίσιο επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα σχεδίασης και συντονισμού όχι μόνο θαλάσσιων, αλλά και χερσαίων, εναερίων και συνδυασμένων μεταφορών».

Και όπως όλα δείχνουν, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα υπάρχει και συνέχεια...


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ