ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία

Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής που είδαν καλλιέργειες, αγροτικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις, να καταστρέφονται από τη χαλαζόπτωση και τη νεροποντή

...και στην Καβάλα

Eurokinissi

...και στην Καβάλα
Τεράστιες οι πληγές που άφησαν στο πέρασμά τους οι σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν υποστεί πλήρη καταστροφή. Ιδιαίτερα επλήγη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και πολλές περιοχές των νομών Πιερίας και Χαλκιδικής.

Βιβλική καταστροφή υπέστησαν τα χωριά του Νομού Ροδόπης, Κάλχας, Ιλμπόλη, Στυλάριο, Σιδηράδες, Ομηρικό, Λαμπρό, Καλυντήριο, Γρατίνη, Δοκός καθώς και 700 περίπου καπνοπαραγωγοί της Κομοτηνής από ισχυρή χαλαζόπτωση μεγέθους αυγού και τη νεροποντή που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Ο καπνός, ο οποίος αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή, πνίγηκαν αιγοπρόβατα, παρασύρθηκαν τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και στέγες πολλών σπιτιών. Υπολογίζεται ότι από τα 25.000 στρέμματα καλλιεργειών που καταστράφηκαν τα 20.000 είναι καπνά.

Αλλά και στο Νομό Ξάνθης περισσότερα από 20.000 στρέμματα με καπνά, βαμβάκι, μποστάνια, βιομηχανικής ντομάτας υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Από τη δυνατή βροχόπτωση και τον αέρα στέγες σπιτιών κατέρρευσαν, πολλά υπόγεια πλημμύρισαν και χείμαρροι υπερχείλισαν. Για αρκετές ώρες έκλεισε το σιδηροδρομικό δίκτυο το Σάββατο, όταν πλημμύρισε η γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου από όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Τοξότες - Ξάνθη.

Τεράστιες οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ξάνθη...

Eurokinissi

Τεράστιες οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ξάνθη...
Στον κάμπο της Χρυσούπολης Καβάλας, πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες αλλά και πολλά σπίτια, όταν έσπασαν τα αποστραγγιστικά κανάλια. Ακόμη η ισχυρή χαλαζόπτωση στο δήμο Ελευθερών του Νομού Καβάλας προκάλεσε καταστροφές σε αμπελοκαλλιέργειες.

Τα συνεργεία του Δήμου Θάσου και οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέσυραν από τη θάλασσα 30 αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από τα νερά ορμητικού χειμάρρου στο δημοτικό διαμέρισμα Λιμεναρίων. Μάλιστα, χρειάστηκε η συνδρομή του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπιστούν έξι αυτοκίνητα που τα είχαν μεταφέρει αρκετά μακριά τα θαλάσσια ρεύματα. Ολόκληρη η ανατολική Θάσος αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί. Στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιράχης, λόγω κατολισθήσεων διεκόπη η κυκλοφορία, με αποτέλεσμα για μερικές ώρες τα ξημερώματα το νησί να αποκοπεί στα δυο. Επίσης, πολλά ζώα πνίγηκαν, ξεριζώθηκαν δέντρα και καταστράφηκαν καλλιέργειες. Το μεσημέρι της Κυριακής, συνεργεία της Νομαρχίας Καβάλας άνοιξαν τμήμα του ορεινού οδικού δικτύου προς το δήμο Ορεινού, ο οποίος έκλεισε, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις. Σημαντικές είναι όμως οι ζημιές και στο Νομό Δράμας, ιδιαίτερα στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δοξάτου, καθώς η χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες. Στην Πιερία υπολογίζεται ότι 2.000 στρέμματα καπνών καταστράφηκαν κατά 100%, καθώς και πολλά στρέμματα με αμπελοκαλλιέργεια.

Σημαντικά προβλήματα από τη χαλαζόπτωση παρουσιάστηκαν στη Β. Χαλκιδική και κυρίως σε Γαλάτιστα, Βάβδο και τα Ζερβοχώρια, όπου καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ επισημαίνει, σε σχέση με τις καταστροφές από την ξαφνική κακοκαιρία, ότι είναι εμφανής η απουσία στοιχειωδών έργων υποδομής και τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Στο χωριό Κάλχας, που αριθμεί 350 οικογένειες, θα περιορίζονταν σημαντικά οι καταστροφές εάν ικανοποιούνταν το πάγιο αίτημα των κατοίκων για ανακατασκευή των 2 γεφυριών που ενώνουν τους δύο οικισμούς του χωριού σε μεγαλύτερο ύψος έτσι ώστε να μη λειτουργούν σαν ανάχωμα, όπως γίνεται σήμερα», τονίζεται.

Στο πλευρό των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της ΝΕ Ροδόπης με επικεφαλής, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΝΕ Ροδόπης, Παναγιώτη Ταξόπουλο.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ απαίτησαν μαζί με τους αγρότες:

  • Ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, ώστε να καλύπτεται κατά 100% η ζημιά.
  • Να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών
  • Να αποζημιωθούν αμέσως οι παραγωγοί.

Οσον αφορά στη στάση των κομμάτων ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τα μέλη του κλιμακίου σημείωσαν ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους και αποπροσανατολιστικό για να μην πάρει αγωνιστικό - διεκδικητικό περιεχόμενο η δίκαιη αγανάκτηση των παραγωγών της περιοχής.

Τόνισαν στους παραγωγούς την αναγκαιότητα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με τους Συλλόγους Καπνοπαραγωγών, με επιτροπές αγώνα να συντονίσουν και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Αλλωστε, το τελευταίο εξάμηνο έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ.

ΛΑΡΙΣΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έφερε την καταστροφή

Μεγάλες οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα

Η μεγάλη καταστροφή στην Τσαριτσάνη θα είχε αποφευχτεί αν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα και είχε καθαριστεί η κοίτη των χειμάρρων που πλημμύρισαν...
Η μεγάλη καταστροφή στην Τσαριτσάνη θα είχε αποφευχτεί αν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα και είχε καθαριστεί η κοίτη των χειμάρρων που πλημμύρισαν...
Μεγάλη καταστροφή προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Νομό Λάρισας. Η νεροποντή, το χαλάζι και η ανεμοθύελλα «έπνιξαν» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ιδιαίτερα επλήγησαν η κωμόπολη Τσαριτσάνη στην Ελασσόνα και τα χωριά Δένδρα και Πλατανούλια του Τυρνάβου. Και μπορεί, μεν, η θεομηνία να ήταν σφοδρή, αλλά οι ζημιές δεν οφείλονται μόνο σ' αυτή. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η μεγάλη καταστροφή στην Τσαριτσάνη θα είχε αποφευχτεί αν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα και είχε καθαριστεί η κοίτη των χειμάρρων που πλημμύρισαν.

Η Τσαριτσάνη - μια ιστορική κοινότητα στην Ελασσόνα - θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Το νερό της βροχής ξεχύθηκε στο χείμαρρο και -παρασύροντας κορμούς δέντρων, άμμο και λάσπη - «εισέβαλε» στο χωριό καταστρέφοντας δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, και πλημμύρισε δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Ολοκληρωτικές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς «πνίγηκαν» πάνω από 600 στρέμματα με καπνό στην Τσαριτσάνη, στην Αετοράχη, στο Στεφανόβουνο, στη Γαλανόβρυση και σ' άλλα χωριά καθώς και πολλά στρέμματα με καλαμπόκι, κηπευτικά κ.ά.

Ιδια είναι η εικόνα της καταστροφής και στην επαρχία Τυρνάβου, όπου «ισοπεδώθηκαν» χιλιάδες στρέμματα δεντροκαλλιεργειών - κυρίως ροδάκινων και αχλαδιών - κι αμπελιών.

Λόγια συμπόνιας

Οι παραγωγοί των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, συνειδητοποιώντας ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Και δεν τους παρηγορούν τα λόγια συμπόνιας που ακούν από τους αρμοδίους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχίας Λάρισας, ούτε και οι υποσχέσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές για να δείξουν ότι δήθεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς. Εχουν αντιληφθεί ότι τους κοροϊδεύουν και παίζουν με τον πόνο τους, για την εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων.

Αυτό επισήμανε, σε δήλωσή του, και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, μαζί με τον Τ. Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και άλλα τοπικά κομματικά στελέχη, επισκέφτηκαν δυο φορές την πληγείσα περιοχή, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους. «Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ - αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, στη δήλωσή του ο Τ. Τσιόγκας - εγκατέλειψαν την Τσαριτσάνη μετά το αίτημά της για αυτονόμηση. Εκτοτε στην κοινότητα δεν έχει πάει ούτε ένα μηχάνημα της Νομαρχίας, δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο. Ας αναλάβουν, λοιπόν, σήμερα τις ευθύνες τους εκείνοι που χτες έκαναν δηλώσεις».

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία κι επισημαίνει ότι για την τραγική εξέλιξη ευθύνες έχουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την ιστορική κωμόπολη. Και συνεχίζει: «Ακόμα και τώρα που έγινε η καταστροφή, φαίνεται η αδιαφορία τους, αφού τα 2 μηχανήματα που στάλθηκαν, έφυγαν το Σάββατο το μεσημέρι σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του νομάρχη, ενώ θα έπρεπε να σταλούν και άλλα για να καθαρίσουν την κοίτη από τις φερτές ύλες, γιατί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας ήταν και είναι υπαρκτός σε ενδεχόμενη νέα δυνατή βροχή».

Με αφορμή την καταστροφή που υπέστη η Τσαριτσάνη, σημειώνει ότι ανάλογα προβλήματα με χειμάρρους που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ ή δεν έχουν γίνει έργα διευθέτησης της κοίτης τους, υπάρχουν και σε άλλα χωριά του Νομού Λάρισας, που σε συνδυασμό και με την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, όπως και στην περίπτωση της Τσαριτσάνης, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Τσαριτσάνης να μην επαναπαυτούν στις όποιες εξαγγελίες για ενισχύσεις που δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών και να απαιτήσουν την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που υπέστησαν σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και χωράφια και αντίστοιχα την πλήρη και έγκαιρη αποζημίωσή τους από την κυβέρνηση.

Την πλήρη αποζημίωσή τους - συμπληρώνει - πρέπει να διεκδικήσουν και οι καπνοπαραγωγοί, ιδιαίτερα των ποικιλιών «Βιρτζίνια», που υπέστησαν ζημιές από το χαλάζι.

Παράλληλα, πρέπει να απαιτήσουν τον άμεσο και πλήρη καθαρισμό των χειμάρρων που διασχίζουν το χωριό, την επισκευή ή την εκ νέου κατασκευή των γεφυρών και πεζογεφυρών που έχουν προβλήματα, να γίνουν έργα εκβάθυνσης των χειμάρρων και να τοποθετηθούν προστατευτικά τοιχία στις όχθες τους («Πόντικας» και «Νταυρόλακας».)

Να ξεκινήσει άμεσα επίσης η αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο των αγροτικών δρόμων και η γεώτρηση των «Παλιών σφαγείων» και, τέλος, να γίνει μελέτη και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην κωμόπολη.

Για τις καταστροφές στα χωριά Δένδρα, Πλατανούλια, Αετοράχη κ.α. η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση και τον σφοδρό άνεμο, στις δεντροκαλλιέργειες (αχλάδια, ροδάκινα) και στα καπνά τύπου «Βιρτζίνια» και την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωσή τους από την κυβέρνηση.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τεράστιο πλήγμα στις ελαιοκαλλιέργειες

Κλιμάκιο της ΠΑΣΥ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων

Του ανταποκριτή μας.--

Για άλλη μια φορά οι ελαιοπαραγωγοί της Ανατολικής Φθιώτιδας, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, εξαιτίας του νέου πλήγματος που δέχτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από τη σφοδρή και δυνατή χαλαζόπτωση (σε μέγεθος καρυδιού) που έπληξε την περιοχή των ελαιώνων του Δήμου Εχιναίων. Περίπου 20.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας υπέστησαν ζημιές σε ποσοστά από 60% μέχρι και 100%, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν υπολογιστεί το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία, η περιοχή έχει πληγεί από δύο παγετούς και άλλες δύο χαλαζοπτώσεις, τότε καταλαβαίνει κανείς την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες της.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας, βλέποντας από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και συζήτησε με τους αγρότες, οι οποίοι, όπως τόνισαν στους εκπροσώπους της ΠΑΣΥ, επιβάλλεται άμεσα να παρθούν μέτρα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας των καλλιεργειών, εξαιτίας της πολύ συχνής εμφάνισης των άσχημων καιρικών φαινόμενων στην περιοχή.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Γιώργος Νικολάου, ελαιοπαραγωγός και μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που συμμετείχε στο κλιμάκιο, «για μία ακόμη φορά θα ακούσουμε περί ταχείας καταγραφής των ζημιών και άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, αλλά η ουσία είναι ότι κάθε πλήγμα που δεχόμαστε - είτε από καιρικά, είτε από πολιτικά φαινόμενα - οδηγούμαστε πιο γρήγορα στη μείωση των καλλιεργειών και εν τέλει στο ξεκλήρισμα. Τα μέτρα προστασίας που ζητάνε οι αγρότες θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από χρόνια, που όμως φυσικά και δε λαμβάνονται ούτε θα ληφθούν στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου κύριο μέλημά τους είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και το ξεκλήρισμα των πολλών μικρομεσαίων αγροτών».

Χτες, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Εχιναίων, επισκέφτηκε το γραφείο του ΕΛΓΑ στη Λαμία ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανέξοδες υποσχέσεις στους πληγέντες

Την πεπατημένη οδό των ανέξοδων υποσχέσεων ακολούθησε, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος, σχετικά με τις αποζημιώσεις των καταστροφών που προκλήθηκαν σε 12 νομούς της χώρας, εξαιτίας των κακών καιρικών φαινομένων.

Ο Ευ. Μπασιάκος υποσχέθηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει εντός 3μήνου από της συγκομιδής κάθε προϊόντος, όμως ως γνωστό οι αποζημιώσεις αυτές θα καλύπτουν μόνο τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο και φυσικά όχι στο σύνολο της ζημιάς. Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο - εκεί δηλαδή που κυριολεκτικά «καίγονται» οι παραγωγοί για να αποζημιωθούν ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο την αντικατάσταση κατεστραμμένων δέντρων, αγροτικών μηχανημάτων, και άλλου εξοπλισμού - θα περιληφθούν στο καταρτιζόμενο πρόγραμμα ΠΣΕΑ που θα υποβληθεί για έγκριση στην ΕΕ. Και για να γνωρίζουν οι αγρότες που επλήγησαν τι σημαίνει αυτό, καλά θα κάνουν να απευθυνθούν σε συναδέλφους τους που εντάχθηκαν σε προγράμματα ΠΣΕΑ προηγούμενων ετών και ακόμη τους οφείλονται χρήματα και από την περίοδο 2001 - 2002.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ