ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
«Ολυμπιακές» μπίζνες στις πλάτες των εργαζομένων

Ενα οικόπεδο - φιλέτο πίσω από το ΟΑΚΑ, ιδιοκτησίας του ΟΕΚ, κατέληξε στον όμιλο Λάτση, στο όνομα του μεταολυμπιακού ξεπουλήματος που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ρόλο του σαν κτηματομεσίτη του κεφαλαίου σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων - δικαιούχων επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με πρωταγωνιστές την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού, τον όμιλο Λάτση, αλλά και το Δήμο Αμαρουσίου, ένα οικόπεδο - φιλέτο, συνολικής έκτασης 44 περίπου στρεμμάτων, πίσω από το ΟΑΚΑ, πέρασε με διαδικασίες - φάντασμα από την κυριότητα του ΟΕΚ στον όμιλο Λάτση, με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο του μεταολυμπιακού ξεπουλήματος, έρχεται και επικυρώνει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, αφού βάζει πλάτες στο να περιέλθει οριστικά στο Λάτση περιουσία του ΟΕΚ, προκειμένου ο μεγαλοεπιχειρηματίας να λειτουργήσει, από το ερχόμενο φθινόπωρο ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στην περιοχή, με την επωνυμία «THE MALL»!

Ο χώρος όπου θα μπορούσαν να χτιστούν χιλιάδες σύγχρονες και φτηνές εργατικές κατοικίες περνά έτσι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του.

Κι όλα αυτά με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση του ΟΕΚ, για την οποία γίνεται λόγος, είχε υπαχθεί στο καθεστώς των Ολυμπιακών έργων, για τη δημιουργία ενός από τα επτά Χωριά Τύπου που κατασκευάστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «απολάμβανε» κάθε προνομίου σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών, απαλλοτριώσεων κλπ.

«Περίεργες» συμφωνίες...

Το εμπορικό μεγαθήριο με την επωνυμία «ΤΗΕ MALL» (όπως παρουσιάζεται σε γράφημα της ιδιοκτήτριας εταιρίας), χτισμένο στο χώρο όπου θα μπορούσαν να χτιστούν εργατικές κατοικίες
Το εμπορικό μεγαθήριο με την επωνυμία «ΤΗΕ MALL» (όπως παρουσιάζεται σε γράφημα της ιδιοκτήτριας εταιρίας), χτισμένο στο χώρο όπου θα μπορούσαν να χτιστούν εργατικές κατοικίες
Οπως αναφέρεται σε πρόσφατο έγγραφο του ΟΕΚ (ΔΣ 28/2005), το «σίριαλ» του ξεπουλήματος ξεκίνησε το 2001, όταν ο Οργανισμός υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με το Δήμο Αμαρουσίου και νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιχείρηση που, όπως προκύπτει, σκοπός της ήταν η εκμετάλλευση ακινήτων στην περιοχή πλησίον του ΟΑΚΑ. Βάσει της συμφωνίας, ο ΟΕΚ παραχωρούσε στη Δημοτική Επιχείρηση το συγκεκριμένο οικόπεδο «προς κάλυψη των αναγκών τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων». Σαν αντάλλαγμα θα έπαιρνε ένα κτίριο αξίας 9 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο θα κατασκεύαζε η Δημοτική Επιχείρηση και επιπλέον 3 δισεκατομμύρια δραχμές μετρητά.

Με συνοπτικές διαδικασίες η έκταση πέρασε σύντομα στα χέρια του ομίλου Λάτση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα εταιρίας - μέλους του ομίλου, η δημοτική αρχή Αμαρουσίου πούλησε το Μάη του 2002 το 95% της Δημοτικής Επιχείρησης στη «Lamda Development SA» του ομίλου Λάτση, η οποία άλλαξε το όνομα της Δημοτικής Επιχείρησης και το έκανε «Lamda Olympia Village - Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων (LOV ΑΕ)». Αυτή η συναλλαγή είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Το οικόπεδο πέρασε έτσι στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο όμιλος Λάτση έβαλε σε εφαρμογή τα κερδοσκοπικά του σχέδια και - σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγγραφο του ΟΕΚ - πρότεινε στον Οργανισμό αντί για κτίριο να του δώσει χρήματα. Κι αυτό για να αποδεσμευτεί από την υποχρέωση να επιστρέψει στον ΟΕΚ τα προβλεπόμενα από την αρχική προγραμματική συμφωνία και να αξιοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς το οικόπεδο και το κτίριο μέσα σ' αυτό. Αν και ο ΟΕΚ αποδέχτηκε την πρόταση - και μάλιστα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε σε νόμο του 2003 «φωτογραφική» διάταξη για να διευκολύνει μια τέτοια ενέργεια - τελικά η σχετική σύμβαση δεν υπογράφτηκε.

«Ξεφύτρωσε» εμπορικό κέντρο

Σήμερα, στην έκταση αυτή, που υποτίθεται πως θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, δεσπόζει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, χωρίς μάλιστα ο Οργανισμός να έχει αποζημιωθεί στο ελάχιστο για το οικόπεδο. Ο όμιλος Λάτση, επένδυσε στην κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου που έχει 58.500 τετραγωνικά μέτρα προς ενοικίαση και 90.000 τετραγωνικά μέτρα υπόγειους χώρους.

Το έγκλημα της προηγούμενης κυβέρνησης επικυρώνει σήμερα και η ΝΔ, που με το νόμο 3342/2005 - με τον οποίο ξεπουλά οριστικά στο κεφάλαιο τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις - επιτρέπει στον ΟΕΚ να πουλήσει «τα ακίνητα της κυριότητάς του, που έχουν ανεγερθεί επί του άνω οικοπέδου του». Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας είχε λάβει προφορικές δεσμεύσεις και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ώστε να προχωρήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο, αν και δεν είχε ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Αλλωστε, η ηλεκτρονική σελίδα της «Lamda Development» ενημερώνει ότι... αυτό θα γίνει σύντομα. Αποδεικνύεται έτσι ότι με τον τελευταίο νόμο της ΝΔ, το «γραμμάτιο» των κυβερνήσεων του δικομματισμού προς τον επιχειρηματία Λάτση ξεπληρώνεται.

Με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης, ο ΟΕΚ όχι μόνο έχασε μια έκταση στην οποία θα μπορούσαν να βρουν στέγη πολλές εργατικές οικογένειες, αλλά είναι και αμφίβολο αν θα αποζημιωθεί για τη σημερινή πραγματική - και υψηλότατη - αξία του οικοπέδου, που χαρίστηκε στο μεγάλο κεφάλαιο.


ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Νέο πακέτο στους επιχειρηματίες

Τις άδειες για 26 μονάδες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 ιδιώτες, θα εγκρίνει το υπουργείο Υγείας

Νέο πρόγραμμα παραχώρησης αδειών σε ιδιώτες για την ανάληψη προγραμμάτων αποασυλοποίησης στο χώρο της ψυχικής υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ» το υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει 26 άδειες για το πρώτο εξάμηνο του 2006, για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 ιδιώτες. Μάλιστα για να ενισχύσει το λεγόμενο «εσωτερικό ανταγωνισμό», η κυβέρνηση θα εγκρίνει αμέσως τις 21 πρώτες άδειες εκείνων των επιχειρηματιών που θα παρουσιάσουν πρώτοι ενοικιοστάσιο και προϋπολογισμό, και θα αφήσει σε εκκρεμότητα κάποιες για αργότερα.

Η αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, μέσω της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, μετατράπηκε σε ένα κυνήγι των κοινοτικών κονδυλίων από επιχειρηματίες ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αντί για την ένταξη των αποασυλοποιημένων στην κοινότητα μέσα από δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες γι' αυτούς που βγαίνουν απ' τα ψυχιατρεία. Ηδη αυτή τη στιγμή έχουν «αποασυλοποιηθεί» 1.100 άτομα εκ των οποίων 50% βρίσκονται σε δημόσιες και 50% βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «βγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» απ' τα ψυχιατρεία άλλα 900-1.000 άτομα μέχρι το 2008.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 35 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, προστέθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2005 στις ήδη λειτουργούσες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Απ' αυτές οι μισές είναι ιδιωτικές και οι μισές σε δημόσιες μονάδες.

Συνολικά ο αριθμός των ανεπτυγμένων από το 2002 μονάδων -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - ανέρχεται σε 166. Από αυτές οι 141 είναι Οικοτροφεία, Ξενώνες και Προστατευμένα Διαμερίσματα - και εξυπηρετούν 1.100 άτομα - και 25 είναι Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές Μονάδες κλπ. Από τις 166 Μονάδες, οι 93 έχουν αναπτυχθεί από τα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικά και Γενικά) και οι 73 από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Συλλόγους, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ