ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανένδοτος ο Σαρόν, ενώ το ξέσπασμα βίας συνεχίζεται

Αστυνομικοί απομακρύνουν διαδηλωτή. «Σφαγέα, φύγε!» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αγκυρα

Associated Press

Αστυνομικοί απομακρύνουν διαδηλωτή. «Σφαγέα, φύγε!» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ανένδοτος εμφανίστηκε κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν: Δηλώνοντας αρχικά ότι «παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη», απέρριψε τόσο την άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, για την οποία κάλεσε ο Τούρκος ομόλογός του, Μπουλέντ Ετζεβίτ, όσο και την αποστολή παρατηρητών στη Μέση Ανατολή, μέτρο που περιλαμβάνεται στην έκθεση Μίτσελ. Ο Σαρόν προτίμησε αντίθετα να εξαπολύσει φραστική επίθεση προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Οπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει να είναι αρχηγός κράτους ή μιας συμμορίας δολοφόνων». Ο Σαρόν μίλησε για την ετοιμότητά του να προβεί σε «επώδυνες παραχωρήσεις» προς τους Παλαιστινίους - χωρίς να δώσει κάποια διευκρίνιση για το τι εννοεί.

Ο Ετζεβίτ από την πλευρά του εμφανίστηκε να τηρεί - κατά την αμερικανική «γραμμή» - μια στάση πίεσης προς την παλαιστινιακή πλευρά δηλώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία και μετά θα υπάρχει ευκαιρία για αμοιβαία κατανόηση» και αποφεύγοντας επί της ουσίας να ασκήσει πίεση προς τον Σαρόν, πέρα από την έκκλησή του να ξαναρχίσουν «αμέσως» οι συνομιλίες που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε.

Σαρόν-Ετζεβίτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανένδοτος...

Associated Press

Σαρόν-Ετζεβίτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανένδοτος...
Ο Σαρόν είπε ότι «ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για την άρνησή του να σταλούν στην περιοχή διεθνείς παρατηρητές. «Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά την αποστολή», δήλωσε στην Αγκυρα.

Η επίσκεψη αλλά και η συνολική στάση του Σαρόν προκάλεσε αισθήματα οργής στην Τουρκία, η οποία λόγω ιστορικών και θρησκευτικών αναφορών έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο - παρόλο που η πολιτική ηγεσία της τις τελευταίες δεκαετίες επιλέγει την ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, «σύμμαχό» τους χώρα στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες διαδηλωτές που ανήκαν τόσο στα κόμματα της Αριστεράς όσο και σε ισλαμικά κόμματα και οργανώσεις διαδήλωσαν εναντίον του Σαρόν στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, με συνθήματα όπως «σφαγέα των Παλαιστινίων, πήγαινε σπίτι σου!». Η αστυνομία προέβη συνολικά σε πάνω από 160 συλλήψεις προχτές και χτες. Το κτίριο όπου συναντήθηκε ο Σαρόν με τον Ετζεβίτ, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέντ Σεζέρ, και τον πρώην Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ήταν περικυκλωμένα από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. Οι ισλαμικές εφημερίδες είχαν στα πρωτοσέλιδά τους τίτλους όπως «Δολοφόνε, φύγε!» και «Ο Τρομοκράτης Καλεσμένος».

Η βία συνεχίζεται

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν και πάλι χτες παλαιστινιακές θέσεις

Associated Press

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν και πάλι χτες παλαιστινιακές θέσεις
Στο Ισραήλ ένας Παλαιστίνιος που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά σκοτώθηκε χτες σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα συνέχιζαν τις επιθέσεις τους εναντίον παλαιστινιακών φυλακίων. Ο 23χρονος Παλαιστίνιος Ασράφ αλ-Σαΐντ, μέλος της Χαμάς, σταμάτησε στο σημείο ελέγχου και φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά όταν τον πλησίασε ένας στρατιώτης, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και ο Ισραηλινός στρατιώτης να τραυματιστεί ελαφρά. Σε ένα ακόμη επεισόδιο στη Ναμπλούς, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου.

Μόλις μερικές ώρες μετά τα δύο επεισόδια ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον φυλακίων της αστυνομίας της Παλαιστινιακής Αρχής, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ο βομβαρδισμός ήταν ο δεύτερος χτες, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν πληγεί κτίρια της Δύναμης 17 και της στρατιωτικής αντικατασκοπίας των Παλαιστινίων, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός στο μεταξύ «άλλαξε τις διαταγές του προς το προσωπικό του», σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Φαίνεται πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες πήραν τη διαταγή να ανοίγουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε τους φαίνεται ύποπτος για πραγματοποίηση επίθεσης, ακόμη και αν αυτός δεν έχει προβεί σε επιθετική ενέργεια!

Ακόμη μια είδηση από τα παλαιστινιακά εδάφη είναι η αύξηση του πληθυσμού των Ισραηλινών εποίκων - σε 208.000 από 203.000 στις αρχές του χρόνου...

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πυρετός συζητήσεων και προβληματισμών

Οι υπέρμαχοι της κλωνοποίησης ανθρώπου, Δρ. Σ. Αντινόρι, Δρ. Π. Ζαβός και Μπρ. Μπουασλιέ, στο «εδώλιο του κατηγορουμένου», στο κέντρο εκδηλώσεων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ

Associated Press

Οι υπέρμαχοι της κλωνοποίησης ανθρώπου, Δρ. Σ. Αντινόρι, Δρ. Π. Ζαβός και Μπρ. Μπουασλιέ, στο «εδώλιο του κατηγορουμένου», στο κέντρο εκδηλώσεων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Θυελλώδεις συζητήσεις και προβληματισμούς μεταξύ υπερμάχων και πολέμιων της κλωνοποίησης του ανθρώπου προκάλεσε η χτεσινή συμμετοχή του Ιταλού εμβρυολόγου Σεβερίνο Αντινόρι, του Ελληνοκύπριου ανδρολόγου Πάνου Ζαβού και της διευθύντριας του κέντρου ερευνών της αιρετικής οργάνωσης «Κλον-εντ», Μπριγκίτε Μπουασλιέ, στο κέντρο συζητήσεων Επιστημών, Μηχανικής και Δημόσιας Πολιτικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον.

«Η αδυναμία αναπαραγωγής είναι ασθένεια. Εχουμε την αίσθηση πως η τεχνολογία της κλωνοποίησης μπορεί να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί σε ανθρώπους με ασφάλεια προκειμένου να θεραπευτεί. Θα φθάσουμε στην κλωνοποίηση ανθρώπου. Είναι ζήτημα αποφασιστικότητας... Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δρ. Παναγιώτης Ζαβός, ο οποίος μαζί με τον Ιταλό εμβρυολόγο Σεβερίνο Αντινόρι πρωτοστατούν σε κονσόρτσιουμ γενετιστών δηλώνοντας πως ξεκινούν τον ερχόμενο Νοέμβρη, εν πλω ή σε χώρα της Μεσογείου, τις προσπάθειες αναπαραγωγής 200 επιλεγμένων ζευγαριών διά της αμφιλεγόμενης εφαρμογής της τεχνολογίας της κλωνοποίησης (μεταφορά του γενετικού υλικού από τον πυρήνα του κυττάρου ενός άνδρα στον πυρήνα ενός ωαρίου, απ' όπου έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό).

Ο δρ. Σεβερίνο Αντινόρι επιχείρησε από την πλευρά του, να διασκεδάσει τους φόβους των επιστημόνων για την ασφάλεια του εγχειρήματος τόσο στις υποψήφιες μητέρες, όσο και στα έμβρυα που θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν μ' αυτή τη μέθοδο. «Είμαι τόσα χρόνια εμβρυολόγος. Εχω αναπτύξει διάφορες μεθόδους για να εξετάζω τις γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα» είπε ο Αντινόρι, για να αμφισβητηθεί από τον Ρούντολφ Γιάνιτς (γενετιστής και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) με τη δήλωση «πως προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος για να προβλέψει κανείς εάν ένας κλώνος θα αναπτυχθεί σε φυσιολογικό ή ασθενές άτομο»...

Το ίδιο 24ωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες πήρε θέση στο ζήτημα χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την υπόθεση κλωνοποίησης ανθρώπων.

«Η κλωνοποίηση είναι αντίθετη με τα αισθήματα ηθικής, από τα οποία εμφορούνται οι Ευρωπαίοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή. Νωρίτερα, ο Αντρέα Ντάχμεν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, της Επιτροπής, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου πως η κλωνοποίηση «είναι προς το παρόν σε πρόωρο στάδιο και ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι».

Παράλληλα, από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε χτες πως υποβλήθηκε γαλλογερμανικό αίτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου ο ΟΗΕ να ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με σκοπό την έκδοση απόφασής του «για την απαγόρευση της ανθρώπινης αναπαραγωγής μέσω κλωνοποίησης».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αιματηρή επίθεση σε βάρος παιδιών

ΤΟΚΙΟ.-

Στο άγριο φονικό δύο ανήλικων παιδιών κατέληξε η επίθεση 24χρονου ανέργου σε οικία της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο 24χρονος Καζουγιούκι Οικάουα εισέβαλε σε σπίτι γειτονιάς του Χοκάιντο φορώντας μαύρη μάσκα και κρατώντας ένα κουζινομάχαιρο μαχαίρωσε θανάσιμα τρία αδέλφια (ηλικίας δύο, πέντε και έξι χρόνων). Εφυγε από το σπίτι ανενόχλητος και παραδόθηκε εκουσίως, λίγες ώρες αργότερα, στις ιαπωνικές αστυνομικές αρχές. Εκεί, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του, λέγοντας πως κίνητρό του ήταν η κλοπή χρημάτων, επειδή είχε φθάσει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση...

Τα παιδάκια, που την ώρα της επίθεσης ήταν μόνα στο σπίτι, μεταφέρθηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο. Ομως, το δίχρονο αγοράκι και η πεντάχρονη αδελφή του υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγες ώρες μετά. Το άλλο κοριτσάκι, ηλικίας έξι χρόνων, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση...

Το αποτρόπαιο φονικό προκάλεσε σάλο στην ιαπωνική κοινωνία, η οποία προ δύο μηνών (οκτώ Ιούνη), έγινε μάρτυρας παρόμοιας επίθεσης δράστη κατά μικρών μαθητών δημοτικού σχολείου...

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδο...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο χρόνος που απομένει έως τη διάλυση του βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου είναι ελάχιστος, καθώς οι προτεστάντες πολιτικοί εξακολουθούν να δυσπιστούν ως προς την πρόταση «καταστροφής των όπλων» του ΙΡΑ, ενώ η «συμφωνία» που πρότειναν οι κυβερνήσεις στο Λονδίνο και το Δουβλίνο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή.

Το Σάββατο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζον Ριντ θα αποφασίσει, αν θα διαλύσει το Κοινοβούλιο, κάτι που θα σημάνει την προκήρυξη νέων εκλογών στην επαρχία. Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε πως «δε νομίζω ότι πρέπει να υποτιμήσει κανείς τη σημασία της κρίσης», ωστόσο ο προτεστάντης ηγέτης Ντέιβιντ Τριμπλ επέμεινε στην άποψη πως «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος» στο θέμα του αφοπλισμού του ΙΡΑ. Το αδιέξοδο μοιάζει πλήρες...

ΙΤΑΛΙΑ - G8
Ομολογούν ότι «άσκησαν υπερβολική βία»

ΡΩΜΗ.-

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιταλίας «παραδέχτηκε» χθες ότι οι δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν «υπερβολική βία» εναντίον των διαδηλωτών στην πρόσφατη Σύνοδο του G7+1 στη Γένοβα, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζιάνι ντι Τζενάρο δήλωσε, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής έρευνας, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «υπερβολική βία», απολογούμενος με το επιχείρημα πως τη βία προκάλεσαν «βίαιοι εγκληματίες» ανάμεσα στους διαδηλωτές. Ο ντι Τζενάρο, όμως, δε βρήκε τίποτε να πει για την επίθεση στο κέντρο Τύπου ή τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι - πέρα από το ότι, αν διαπιστωθούν «ποινικές ευθύνες» αστυνομικών, αυτοί θα τιμωρηθούν (για την πολιτική ευθύνη, ούτε λόγος, βέβαια...).

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Τραγικός απολογισμός σε εργατικό δυστύχημα

ΝΤΑΚΑ.-

Ενας εσφαλμένος συναγερμός για πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων στην Ντάκα προκάλεσε πανικό στους εργαζόμενους σε αυτό, και στην προσπάθειά τους να βγουν από το κτίριο δεκάδες ποδοπατήθηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 να βρουν το θάνατο και 100 να τραυματιστούν, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Καθοριστικό για την πολύνεκρη έκβαση του δυστυχήματος στο εργοστάσιο ήταν το γεγονός ότι οι σκάλες του τετραώροφου κτιρίου ήταν ιδιαίτερα στενές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, και οι 3.000 εργαζόμενοι έτρεξαν προς αυτές. Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο τραγική από το γεγονός ότι δεν υπήρχε πυρκαγιά: Το συναγερμό προκάλεσε ένα βραχυκύκλωμα.

Στο Μπαγκλαντές η κατάσταση, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, είναι ιδιαίτερα άσχημη.

ΙΡΑΝ
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ο Μοχαμάντ Χαταμί ορκίστηκε Πρόεδρος του Ιράν χθες για τη δεύτερη τετραετή θητεία του, υποσχόμενος ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα του, που τις τελευταίες ημέρες ταλανίστηκε από έντονες συγκρούσεις μεταξύ των «συντηρητικών» αγιατολάδων και των «μεταρρυθμιστών» του Χαταμί.

Ο Χαταμί, στην ομιλία του μετά την τελετή ορκωμοσίας, εξαπέλυσε μια έμμεση επίθεση στους συντηρητικούς, οι οποίοι κέρδισαν τη μάχη των ισορροπιών στο πανίσχυρο Συμβούλιο των Φρουρών, προκαλώντας μια κρίση, εξαιτίας της οποίας ο Χαταμί, που κανονικά επρόκειτο να ορκιστεί την περασμένη Κυριακή, αναγκάστηκε να περιμένει ως χθες. «Η ισχύς που μου δόθηκε θα χρησιμοποιηθεί για το όφελος του λαού», είπε ο Χαταμί, ασκώντας παράλληλα κριτική στο κλείσιμο δεκάδων εφημερίδων και τη φυλάκιση πολλών πολιτικών του συμμάχων. Κάλεσε για «ανοχή» και «ελευθεροτυπία».

Ωστόσο, ο πόλεμος χαρακωμάτων του Χαταμί με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τους συν αυτώ κάθε άλλο παρά τελείωσε - η απαγόρευση της εφημερίδας Hambasteghi, μόλις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του Προέδρου, δίνει μια πρόγευση των μαχών που θα ακολουθήσουν...

ΒΙΕΤΝΑΜ
Νέα ανακάλυψη μαζικού τάφου

ΑΝΟΪ.-

Για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες, οι αρχές του Βιετνάμ ανακάλυψαν ένα μαζικό τάφο ανταρτών Βιετκόνγκ που είχαν εκτελεστεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, δήλωσε χθες αξιωματούχος.

Ο τάφος περιείχε 34 σορούς και ανακαλύφθηκε στην επαρχία Μπα Ρία Βουνγκ Τάου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νγκουγιέν Θι Χονγκ Μιν χθες στο Ανόι. Οι Βιετκόνγκ, Νοτιοβιετναμέζοι αντάρτες που υποστήριζαν τις δυνάμεις του βόρειου Βιετνάμ, σκοτώθηκαν στην επίθεση του Τετ στις αρχές του 1968, σύμφωνα με τον Μιν. Ανήκαν σε μια ομάδα 57 ανταρτών, που είχε καταλάβει το Κέντρο Εκπαίδευσης του νοτιοβιετναμέζικου στρατού Βαν Κιεπ και τον αεροδιάδρομό του. Στην αντεπίθεση των Νοτιοβιετναμέζων, επέζησαν μόλις δύο αντάρτες. Οι επιθέσεις εκείνης της χρονιάς είχαν «προκαλέσει σοκ» στους Αμερικανούς, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλάι των νοτιοκορεατικών δυνάμεων.

Ο τάφος των ανταρτών αναζητούνταν από το 1975, τη χρονιά που σημάδεψε το τέλος του πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακάλυψαν έναν μαζικό τάφο άλλων 37 Βορειοβιετναμέζων μαχητών, που είχαν σκοτωθεί στην επίθεση του Τετ. Τουλάχιστον 300.000 μαχητές του Βόρειου Βιετνάμ παραμένουν αγνοούμενοι, μετά τον τερματισμό του πολέμου - κι όπως φαίνεται ούτε οι Νοτιοβιετναμέζοι ιθύνοντες ούτε οι Αμερικανοί πάτρωνές τους πρόκειται να πάνε στη ...Χάγη για να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Ούτε ο Ρόμπερτ Μακναμάρα, που έστελνε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να πλήξουν αμάχους, εξάλλου...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ