ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα για όλους η ελεύθερη χρήση των ακτών

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό να αγωνιστεί γι' αυτό το δικαίωμα, που αποτελεί ζωτική ανάγκη σε μια πόλη που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα ζωής στο βωμό των κερδών της ολιγαρχίας

Κάλεσμα προς το λαό της Αθήνας να αγωνιστεί για την προστασία της παραλίας του Σαρωνικού από την κερδοσκοπική δραστηριότητα του κεφαλαίου, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή την παράδοση πέντε οργανωμένων ακτών της Αττικής σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α` και Β` Βούλας και Βάρκιζας. Παραχωρήθηκαν από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (θυγατρική του ΕΟΤ) σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους για να τις εκμεταλλευτούν επί 10 χρόνια.

«Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει η ΚΟΑ, βρίσκεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης να παραδίδει κάθε δημόσια κερδοφόρα δραστηριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο, στερώντας από το λαό ακόμα και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, μετατρέποντάς τον σε πελάτη των υπηρεσιών που θα παρέχουν στους λουόμενους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους οι επιχειρηματίες που ανέλαβαν την εκμετάλλευση».

Η ΚΟΑ επισημαίνει και τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν επίσης και οι δήμαρχοι των αντίστοιχων δήμων, «οι οποίοι συναίνεσαν σ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, προσβλέποντας στη συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλαζ, εγκαταλείποντας το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιέλθουν οι πλαζ στους δήμους, μαζί με τους αναγκαίους πόρους συντήρησής τους, ώστε να μπορούν να τις διαχειριστούν προς όφελος του λαού. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα, θα επιφέρει και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αφού η αύξηση των χρήσεων και η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους από τους επιχειρηματίες θα οδηγήσει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας των ακτών από την υπερεντατική εμπορική εκμετάλλευσή τους».

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί όλους τους Αθηναίους να αγωνιστούν για το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των ακτών, που αποτελεί ζωτική ανάγκη σε μια πόλη που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα της ζωής τους, στο βωμό των κερδών της ολιγαρχίας. Και διαβεβαιώνει ότι τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος θα πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες, οι οποίες ήδη έχουν αναπτυχθεί και ασφαλώς θα ενταθούν, από την πλευρά των συλλόγων συντονιστικών επιτροπών αγώνα και κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζονται να αποτραπεί το ξεπούλημα των πλαζ και να προστατευτεί η παραλία του Σαρωνικού από την κερδοσκοπική δραστηριότητα του κεφαλαίου.

«Οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα»

Την αντίθεσή της στο «οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα», εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού, η οποία αποτελείται από περιβαλλοντικές κινήσεις και άλλους μαζικούς φορείς των παράκτιων δήμων. Τονίζει ότι ενώ οι ιδιώτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις ακτές σε εργοτάξιο, η Συντονιστική θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για τη διάσωση του πολύτιμου αυτού χώρου. Επισημαίνει, επίσης, ότι τα σχέδια «αναβάθμισης» των ακτών προβλέπουν την κατασκευή μιας σειράς καταστημάτων, όπως εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και χώρο ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ σημειώνει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση των λουομένων θα καταστήσει τις ακτές της Αττικής προσιτές μόνο στα υψηλά βαλάντια. Τέλος, υπογραμμίζει ότι «τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα εγείρει η παραχώρηση των τριών από τις πέντε ακτές σε Κοινοπραξία με επικεφαλής το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ κ. Βερνίκο και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, μόλις 150 εκατομμύρια το χρόνο η ακτή».

Σε ιδιώτες και οι μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας και Αλίμου

Στους ιδιώτες έβαλε πλώρη να παραδώσει και τις τρεις μαρίνες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου, η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ) η οποία έχει αναλάβει να «αξιοποιήσει» με τον «καλύτερο δυνατό τρόπο» κατά την κυβέρνηση, δηλαδή με ιδιωτικοποιήσεις, την τεράστια περιουσία του Οργανισμού. Ετσι, έχοντας ξεμπερδέψει πρόσφατα -μόλις τις προηγούμενες μέρες υπογράφτηκαν τα σχετικά σχέδια συμβάσεων παραχώρησης- με τις πέντε πλαζ του ΕΟΤ στην Αττική, προχωράει ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των τριών παραπάνω μαρίνων, η μία εκ των οποίων, εκείνη του Φλοίσβου, είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι μαρίνες θα εκχωρηθούν σε κοινοπραξίες επιχειρήσεων με διαδικασίες τριών αντίστοιχων διεθνών διαγωνισμών. Στην πρώτη φάση θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών κατά την οποία θα γίνει και η προεπιλογή και στη δεύτερη θα υποβάλλουν δεσμευτικές προφορές για την ανάδειξη πλειοδότη, προκειμένου να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Για τη σύνταξη των σχετικών αναπτυξιακών μελετών προσλήφθηκε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Fuji Bank Ltd. Σύμφωνα με την ΕΤΑ ΑΕ για τη μαρίνα της Ζέας προβλέπονται επενδύσεις μέχρι 17 δισ. δραχμές, για τη μαρίνα του Φλοίσβου, που η κυβέρνηση την προορίζει για την επίσημη μαρίνα ολυμπιακής φιλοξενίας του 2004, προβλέπονται επενδύσεις μέχρι 12 δισ. δραχμές, ενώ για τη μαρίνα Αλίμου οι προβλεπόμενες επενδύσεις ανέρχονται σε 5,6 εκατ. δραχμές.

Τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια της ΕΤΑ ΑΕ δε σταματούν μόνο στην ιδιωτικοποίηση των μαρίνων, αλλά επεκτείνονται και στους χερσαίους χώρους τους, για τους οποίους σχεδιάζει μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση «κέντρων πολύπλευρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων» στα πλαίσια των οποίων περιλαμβάνονται και νέες χρήσεις. Αυτές, θα αποφασιστούν, όπως υποστηρίζει η εταιρία, με τους όμορους δήμους και τις «τοπικές κοινωνίες». Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν ισοδυναμεί με τη συναίνεση των δημοτών, εάν λάβει κανείς υπόψη τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε το ξεπούλημα των πέντε πλαζ της Αττικής, τις οποίες τόσο οι δήμαρχοι όσο και η ΕΤΑ ΑΕ έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι

  • Το Παράρτημα Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 12-8-01 στις 10 π.μ., μνημόσυνο για τους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στο Γαρδίκι Ομιλέων Φθιώτιδας.
  • Το Παράρτημα Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ και ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ανω Λουσών «ΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ» διοργανώνουν, την Κυριακή 12-8-01 στις 11.30 π.μ. στα Ανω Σουδενά, εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941-'49). Πούλμαν δρομολογούν: Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Για πληροφορίες τηλ.: 82.34.296. Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ από την Αγροτική Τράπεζα (Λουτρακίου) στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 23.628 και 28.589.
  • Ο Δήμος Οινούντος (Λακωνίας) και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 12-8-01, στις 10.30 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση στη Σελλασία (Βουρλιά), για να τιμήσουν την επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, Αρη Βελουχιώτη, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1944.
  • Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σαϊδόνας (Μεσσηνιακή Μάνη) και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, την Κυριακή 12-8-01 στις 10.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο χώρο του μνημείου (Σαϊδόνα). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 36.14.159, 97.15.136 και 99.50.375.
Συνεστίαση

Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ οργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 11-8-01 στις 8 μ.μ., στη Σκάλα Λακωνίας, στο Κέντρο Πολυτάκου, που είναι αφιερωμένη στο ΕΑΜ. Από μέρους του ΚΚΕ, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

ΚΗΔΕΙΑ

Φωτ.

Σήμερα, Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001, στις 12.00 το μεσημέρι στο Περιβόλι Δωρίδας, γίνεται η κηδεία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ

ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

η οποία πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά της

Σώοι οι επιβάτες του «Τσέσνα»

Σώοι βρέθηκαν χθες το βράδυ οι δύο επιβαίνοντες σε ιδιωτικό μονοκινητήριο αεροσκάφος, τύπου «Τσέσνα», που έπεσε στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Στο μικρό αεροσκάφος, που εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης στην παραλία Κήπων, επέβαιναν ο Ιωάννης Κερασίδης, κυβερνήτης και ο Ιωάννης Μαλτέζος.

Το «Τσέσνα 172», που είχε απογειωθεί από τη Μυτιλήνη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, εξέπεμψε στις 5 μ.μ. σήμα κινδύνου. Οπως δήλωσε ο πιλότος, το αεροσκάφος έχανε ύψος λόγω προβλήματος με την πίεση του λαδιού.

ΚΑΤΩ ΠΟΡΟΪΑ ΣΕΡΡΩΝ
Αντιδρούν στην κατάργηση του Ταχυδρομείου

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, επιχειρούν οι κάτοικοι στα Κάτω Πορόια Σερρών να αποτρέψουν την κατάργηση του Ταχυδρομείου, που λειτουργεί στο χωριό τους εδώ και 114 χρόνια. Προχθές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, που οδηγεί προς το τελωνείο του Προμαχώνα και χθες πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση. Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά τον απέτρεψαν οι συγχωριανοί του.

Τα Κάτω Πορόια είναι παραμεθόριο χωριό, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με 2.000 κατοίκους. Χθες οι κάτοικοι παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια και ορισμένοι από αυτούς - όσοι έχουν - παρέδωσαν και τον οπλισμό τους, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως, όπως η κυβέρνηση τούς καταδικάζει στην εγκατάλειψη, έτσι κι αυτοί αρνούνται να παίξουν το ρόλο του συνοροφύλακα.

Πάντως, προειδοποιούν πως θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους μέχρι τα ΕΛΤΑ να πάρουν πίσω την απόφαση κατάργησης του Ταχυδρομείου και μεταφοράς του στην έδρα του Δήμου, στη Ροδόπολη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ