ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Ανάγκη για κοινό μέτωπο πάλης

Σήμερα η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ. Μιλά στο «Ρ» το μέλος της Επιτροπής, Γ. Δοβρίδης

Διαδήλωση εργαζομένων κατά της ανεργίας. Η προστασία του ΟΑΕΔ είναι υπόθεση όλων
Διαδήλωση εργαζομένων κατά της ανεργίας. Η προστασία του ΟΑΕΔ είναι υπόθεση όλων
Με στόχο να μπει φραγμός στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ και μετατροπής του σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο εργαζομένων, η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ συγκαλεί σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ώστε να συντονιστεί η πάλη και ο αγώνας όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό. Η συγκρότηση της Επιτροπής απαντά και στη μέχρι σήμερα αδράνεια των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, αλλά και των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Σκοπός της σύσκεψης, όπως επισημαίνει, άλλωστε, και στην πρώτη ανακοίνωσή της η επιτροπή, είναι: «Να οργανωθεί ένας πολύπλευρος αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, να μπλοκαριστεί η ψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης, να διατηρηθεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα των ανέργων».

Να δημιουργηθεί μέτωπο πάλης

Σχετικά με τη στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων στον ΟΑΕΔ, ο Γ. Δοβρίδης, μέλος της επιτροπής, τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ότι «η στάση τους είναι ένα σεμινάριο κυβερνητικού συνδικαλισμού» και συμπλήρωσε: «Διασπείρανε από την αρχή ότι δεν υπάρχει φόβος για το μέλλον των εργαζομένων, αφήνοντας στην άκρη τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστική η τακτική της ΠΑΣΚ στο πρωτοβάθμιο σωματείο της Αθήνας, που είναι το μεγαλύτερο, το οποίο μεθοδευμένα άφησαν ακέφαλο, ώστε να μην μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Σε επίπεδο Ομοσπονδίας, από την άλλη, στις αποφάσεις που πάρθηκαν, δηλωνόταν φραστικά η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια. Για να τα αντιμετωπίσουν, όμως, δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια. Ούτε κινητοποιούν τους εργαζόμενους, ούτε τους ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική. Επιδερμικά μόνο μιλάνε για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, ενώ πολλές φορές υπονόμευσαν αγώνες που ξεκίνησαν».

Ο Γ. Δοβρίδης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή Αγώνα και να πιέσουν την Ομοσπονδία, ώστε να δραστηριοποιηθεί. «Πρέπει να πιέσουν την Ομοσπονδία, ώστε να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους με διάφορες μορφές και να έρθει σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και άλλα σωματεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο πάλης. Ενώ μέτωπο, που θα αποκαλύψει ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης έρχεται να χτυπήσει την καρδιά της εργατικής τάξης, μετατρέποντας τον ΟΑΕΔ σε σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για δημόσιο και κοινωνικό ΟΑΕΔ, κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μπαίνει σε παζάρια. Αλλωστε, μόνον έτσι διασφαλίζονται και οι θέσεις των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ», σημείωσε.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σημειώνοντας ότι «καταργεί τα εργατικά δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και οδηγεί τους εργαζόμενους στο σύγχρονο δουλεμπόριο». Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους «για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που καταργεί τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, που υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική των πολυεθνικών».

Το ξεπούλημα του ΟΑΕΔ από την κυβέρνηση καταγγέλλει και η διοίκηση του Πανελλαδικού Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «ΕΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», επισημαίνοντας: «Εμείς σαν κλάδος γνωρίζουμε από το παρελθόν τι συμβαίνει, όταν ιδιώτες ή εταιρίες εμπορεύονται το δικαίωμα της εργασίας, γιατί στο χώρο ήδη δραστηριοποιούνται τέτοιοι ιδιώτες και εταιρίες, και έχουμε υποστεί τις συνέπειες, που είναι ανυπαρξία εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών δικαιωμάτων, μαύρη εργασία». Τέλος, το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την ανεργία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει παραποιήσεις και κατασκευή στοιχείων για την ανεργία του 4ου τριμήνου του 2000

Τη δημοσιοποίηση ανακριβών στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σχετικά με την έρευνα για το εργατικό δυναμικό για το 4ο τρίμηνο του 2000, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο σε δελτίο Τύπου για «μεθοδεύσεις, παραποιήσεις και κατασκευές ανύπαρκτων αποτελεσμάτων» με ευθύνη του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, Ν. Καραβίτη.

Η καταγγελία αυτή χρεώνει με τεράστιες ευθύνες την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, καθώς τα σχετικά στοιχεία εμφάνιζαν μειωμένο το ποσοστό ανεργίας σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 1999. Η κυβέρνηση αξιοποίησε προπαγανδιστικά τα στοιχεία, παρόλο που ακόμη και έτσι δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος της ανεργίας στη χώρα μας.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ στις 13 του Ιούλη, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο τρίμηνο του 2000 υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999 (11,6% από 12,4%), «εκπλαγήκαμε όμως διότι γνωρίζουμε ότι η συλλογή στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού δ΄ τριμήνου δεν έχει γίνει»!

Και συνεχίζει ο Σύλλογος: «Αυτό αποδεικνύεται παραχρήμα με την υπ' αριθ. 8664/Α1-5427 απόφαση του γενικού γραμματέα. Μόλις από την 9η Ιουλίου 2001 οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ υποχρεούνται να συλλέξουν στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2000, τις επόμενες 12 εργάσιμες ημέρες (για ένα τμήμα της έρευνας, ένα άλλο τμήμα της έρευνας το έχουν συνεργάτες που δεν το έχουν επιστρέψει και ένα άλλο τμήμα δεν έχει καν δοθεί ακόμη)».

Στην ανακοίνωση επίσης σημειώνεται: «Η ενημέρωση γίνεται προκειμένου να μην κατηγορηθούν συνάδελφοι για σημαντικότατες παραβάσεις, για κατασκευές πλασματικών και πλαστών αποτελεσμάτων αλλά και συγκάλυψη και σιγή και για να μη μετατραπούν οι συνάδελφοι από απολογητές σε απολογούμενους, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία και τον γενικό γραμματέα ΕΣΥΕ να αμφισβητηθεί το υπάρχον νομικό σχήμα ως ανήμπορο και μη αποτελεσματικό στις απαιτήσεις των καιρών».

Να θυμίσουμε ότι έχει πια σταματήσει η δημοσιοποίηση του δελτίου ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, με την αστήρικτη αιτιολογία ότι αφορά μόνο στην εγγεγραμμένη ανεργία και με συνέπεια να μη δίνονται πληροφορίες για απολύσεις, προσλήψεις, τον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων κλπ.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν πληρώνει για τις εφημερίες

Οι γιατροί του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για το σύστημα εφημεριών και τη μη καταβολή δεδουλευμένων τους

Τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου για την απόφασή της να προχωρήσει σε αυθαίρετη περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών. Παράλληλα η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι με τη μείωση του αριθμού και την αλλαγή του είδους των εφημεριών των γιατρών του παραπάνω νοσοκομείου, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών.

Οπως εξηγεί, μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρ. Πλωμαρίτης, στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο σύστημα του ΕΣΥ «εφημεριών σε ετοιμότητα», που σημαίνει ότι οι γιατροί παραμένουν στα σπίτια τους κάποιες νύχτες του μήνα και δίνουν άμεσα το παρών τους στο νοσοκομείο όταν κληθούν. «Ο μόνος λόγος που εφαρμόζεται αυτού του είδους η εφημερία είναι για να μειωθούν δραστικά τα έξοδα από τις αποζημιώσεις των γιατρών που εφημερεύουν. Η ΕΝΙΘ πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό δε διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του νοσοκομείου και η εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών σε ετοιμότητα μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Ζητάμε να υπάρχει σε 24ωρη βάση ελεγχόμενη παρουσία στα νοσοκομεία των γιατρών που εφημερεύουν», σημειώνει.

Οσον αφορά το θέμα της περικοπής των δεδουλευμένων εφημεριών για το μήνα Ιούνη, ο Στρ. Πλωμαρίτης δηλώνει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου και προσωπικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θρ. Βεντούρης φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί γνώριζε ποια ποσά θα χρειάζονταν για τις εφημερίες, αλλά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκησή τους όταν περικόπηκε ο προϋπολογισμός από το υπουργείο. «Αφησε να γίνουν οι εφημερίες του Ιουνίου και μετά να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν αυτές», προσθέτει.

Ο γιατροί του νοσοκομείου ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών του ΕΣΥ και δεν αρθούν οι πρόσφατες περικοπές των εφημεριών στο «Ιπποκράτειο». Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΝΙΘ αφού καταγγέλλει την αυθαιρεσία και ανικανότητα της διοίκησης του «Ιπποκράτειου», σημειώνει: «Η ΕΝΙΘ εκτός από τη διεκδίκηση των χρημάτων δηλώνει ότι θα προχωρήσει και σε νομική διερεύνηση του θέματος για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΔΣ και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου».

«Επιδημία» εξαγγελιών

Τη δημιουργία ειδικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που θα αξιολογεί τις πληροφορίες του Δικτύου Επιδημιολογικής Παρέμβασης της χώρας και την εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσαν χτες το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων θα αξιολογεί τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους Νομαρχιών και αφορούν σε κρούσματα που οφείλονται σε τροφιμογενή, υδατογενή ή άλλα λοιμώδη νοσήματα, αλλά και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Βεβαίως, η προστασία της Δημόσιας Υγείας προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να αφορά στην προαγωγή της υγείας με οργανωμένες παρεμβάσεις σε κάθε χώρο και φυσικά προσωπικό, για τις αποδυναμωμένες Διευθύνσεις Υγιεινής που στενάζουν από τις ελλείψεις. Πάντως και οι «νέες σύγχρονες» υπηρεσίες του ΚΕΕΛ στελεχώνονται με έκτακτο προσωπικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ