ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κάλεσμα αγώνα με το ΠΑΜΕ

Εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας, με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι

Μαζική εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα νέοι εργαζόμενοι, μέλη σωματείων της πόλης, ενημερώνοντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, που καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, οι νέοι εργαζόμενοι εξόρμησαν σε κεντρικούς δρόμους καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 του Αυγούστου και σε άλλες πρωτοβουλίες. Κάλεσαν επίσης σε αντίσταση και πάλη τους Αθηναίους για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση για την πλήρη ανατροπή του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση απέδειξε χτες ξανά τον αυταρχισμό της, στέλνοντας μια διμοιρία αστυνομικών για να «προστατεύσει» τους Αθηναίους από την ενημέρωση για το τι τους ετοιμάζει. Ωστόσο οι Αθηναίοι αλλά και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, που επειδή εργάζονταν δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, καθώς έπαιρναν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τη διάβαζαν και σε πολλές περιπτώσεις άνοιγαν διάλογο ζητώντας να μάθουν περισσότερα για τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Μαρουσάκης, εκ μέρους των νέων εργαζομένων-μελών σωματείων της Αθήνας, μιλώντας στο «Ρ» τόνισε: «Η εξόρμηση αυτή γίνεται για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το βάρβαρο εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να δημιουργήσει. Οι νέοι εργαζόμενοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι ετοιμάζεται για το μέλλον μας. Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί για την ανατροπή των κατακτήσεων που ετοιμάζεται, όπως τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε και θα αγωνιστούμε για να ματαιώσουμε τα σχέδια αυτά και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα δίκαια εργατικά αιτήματά μας. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, πρέπει να την ανατρέψουμε».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Αγώνας μέχρι τη νίκη

 Συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σύσκεψη φορέων σήμερα το βράδυ με πρωτοβουλία του σωματείου

Από τις εγκαταστάσεις της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Από τις εγκαταστάσεις της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Για 6η μέρα συνέχισαν χτες τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», αντιστεκόμενοι στα αντεργατικά σχέδια και τις αυταρχικές μεθόδους της εργοδοσίας. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα «βήμα» πίσω μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που είναι η ανάκληση των απολύσεων, τις οποίες έκαναν ή πρόκειται να κάνουν οι ιδιοκτήτες αδελφοί Σαράντη, η τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πλήρης απασχόληση για όλους. Καταγγέλλουν, δε, ότι οι εργοδότες επιχειρούν ν' ανατρέψουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις τους, προσπαθώντας να εφαρμόσουν το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, οι αδελφοί Σαράντη επιστρατεύουν ακόμα και την κινδυνολογία για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά τους, απειλώντας ότι το εργοστάσιο θα κλείσει! Προκλητικά, μάλιστα, ο Δημήτρης Σαράντης, που είναι και πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προχώρησε με γελοίους ισχυρισμούς σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάκη Τσιόγκα, επειδή συμπαραστέκεται έμπρακτα στον αγώνα των εργαζομένων! Εχει προηγηθεί η επίθεση μπράβων της εργοδοσίας στον Τάκη Τσιόγκα. Μετά από αυτό, ο εργοδότης απαίτησε να σταματήσει τη συνδικαλιστική δράση του και να μην υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Εδειξε, δε, ιδιαίτερα ενοχλημένος από την πρωτοπόρα δράση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καθώς στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων των επιχειρηματιών του νομού. Οσον αφορά στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην «ΤΥΡΑΣ ΑΕ», μία από τις επιχειρήσεις των αδελφών Σαράντη, όπου επικρατεί καθεστώς αχαλίνωτης εργοδοτικής ασυδοσίας και οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ένα «ξεροκόμματο», έκανε λόγο για τις «δημοκρατικές αρχές» που διέπουν την εργοδοσία!!!

Οι εργαζόμενοι της «ΟΛΥΜΠΟΣ» δεν πτοούνται ωστόσο από τις «δημοκρατικές αρχές» της εργοδοσίας και των μπράβων της. Καλούν, δε, τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους. Πραγματοποιώντας εξορμήσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της Λάρισας, διανέμουν στους κατοίκους της πόλης ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργατοϋπαλλήλων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται:

«Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αναπόφευκτος, γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δουλιά, για την επιβίωση των οικογενειών μας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Ζητάμε την κατανόησή σας, γιατί σας στερούμε τη δυνατότητα αυτές τις μέρες, λόγω του αγώνα μας, να έχετε προϊόντα του εργοστασίου. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρειαζόμαστε τη συμπαράστασή σας για να καμφθεί η αδιαλλαξία των νέων ιδιοκτητών και να κερδίσουμε τα αιτήματά μας. Σας ενημερώνουμε, ότι το εργοστάσιο στη Λάρισα θα είναι κλειστό, όσο διαρκεί ο αγώνας μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, παρασκευάζονται στα Τρίκαλα στην "ΤΥΡΑΣ" από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, που έχουν στήσει, εκεί οι νέοι εργοδότες του εργοστασίου».

Σήμερα στις 8.30 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων συγκαλεί σύσκεψη φορέων της Λάρισας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο νομάρχης Λάρισας και η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα τους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου , καταγγέλλοντας «την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που "οπλίζει" τα χέρια της εργοδοσίας για να επιβάλει καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα και την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «ο συντονισμένος κοινός αγώνας και με άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι αυτός που θα φέρει τη λύση των προβλημάτων, απέναντι και στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

ΑΔΕΔΥ
«Γαντζωμένη» στις ... διαπραγματεύσεις

Κυβέρνηση και ΠΑΣΚ σε συνεννοήσεις για συνέχιση του ψευδεπίγραφου «διαλόγου»

Σε συστηματική προσπάθεια στήριξης των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, επιδίδεται η ΠΑΣΚ, παρά την αποτυχία της στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, όπου απορρίφθηκε η εισήγησή της για υπογραφή συλλογικής σύμβασης σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, τα μέλη της φιλοκυβερνητικής παράταξης υποστήριξαν ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων δεν έκλεισε καθώς όπως αποκάλυψαν είχαν επικοινωνία με την κυβέρνηση, με την οποία συμφωνήθηκε να μην πάνε στο διαμεσολαβητή συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου. Με την ίδια δικαιολογία άλλωστε, αρνήθηκαν την πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για κινητοποίηση στις 24 Αυγούστου.

Αυτό όμως που σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΠΑΣΚ, είναι μέχρι το τέλος του μήνα να προχωρήσει σε νέο Γενικό Συμβούλιο, στο οποίο θα καταθέσει μια νέα εκδοχή της πρότασης της κυβέρνησης, που θα της επιτρέψει να αναφερθεί σε «βελτίωση» και να εξασφαλίσει έτσι την πλειοψηφία για υπογραφή της σύμβασης. Στόχος αυτής της τακτικής είναι, εκτός των άλλων, να καμφθούν οι αντιδράσεις στελεχών της ΠΑΣΚ που αντιδρούν σε μια συμφωνία που πλήττει καίρια τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο.

Τέλος η ΕΕ συμφώνησε με την πρόταση της ΕΣΑΚ για συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στη διαμαρτυρία που θα γίνει στις 22 Σεπτέμβρη στην Πράγα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επιφυλάξεις όμως, από την ΠΑΣΚ για το αν θα μπορούν εκείνη την εποχή... Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε επίσης, να γίνει συγκέντρωση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία δεν έγινε δεκτή από την ΠΑΣΚ με διάφορες δικαιολογίες.

«ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ»
Καταπατούν τη σύμβαση

Σε αναβρασμό και ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο «Αφοι Σαραντόπουλοι» στην Παλλήνη, στο τμήμα της Αττικής οδού, καθώς η εργοδοσία έχει αθετήσει μέχρι σήμερα όλες τις συμφωνίες, δίνοντας ημερομίσθια κάτω και από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι παρανομίες και αυθαιρεσίες της εργοδοσίας καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Συνδικάτου Οικοδόμων στο εργοτάξιο, στα πλαίσια ενημέρωσης των οικοδόμων για τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και κάλεσμα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 24 Αυγούστου.

Οπως καταγγέλθηκε στους συνδικαλιστές, ο υπεργολάβος Μ. Μάρκου δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα καμία συμφωνία για το ύψος των μισθών, δίνοντας ημερομίσθια κάτω και από τις 10.500 δραχμές που είναι το κατώτατο μεροκάματο, όπως έχει οριστεί στη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει το Συνδικάτο Οικοδόμων με τους εργοδότες. Την ίδια στιγμή η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε περικοπές των ημερομισθίων που αφορούν τις ημέρες του καύσωνα όταν σταματούσαν οι εργασίες. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το Συνδικάτο έχουν διαμηνύσει στην εργοδοσία ότι αν δεν υλοποιήσει τελικά τις συμφωνίες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Σύσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Νομού Αρτας διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 10 Αυγούστου , στις 9 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με αφορμή τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής για τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το θέμα της σύσκεψης θα είναι η καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων στο νομό, αλλά και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ