ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης Yussef Dorkhom συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τον πρέσβη της Παλαιστίνης, σημείωσε: «Η συνάντησή μας, εδώ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να σταματήσει αυτό το μακελειό απ' το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που συνεχίζει τις επιθέσεις. Χτες συγκλονιστήκαμε απ' το ότι βομβαρδίστηκε ένα σχολείο και σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλά παιδιά και μάλιστα ένα σχολείο, το οποίο ήταν καταφύγιο κατατρεγμένων ανθρώπων για πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, σταθερά στηρίζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις και απαιτούμε από την κυβέρνηση και μέσα στη Βουλή και με τους αγώνες μας να πάψει να συμμετέχει και να στηρίζει το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Ψαρά" από την Ερυθρά Θάλασσα, να μη συμμετέχουμε σε αυτό το μακελειό, που απειλεί όλη την περιοχή με έναν γενικευμένο πόλεμο».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και τη γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού, ο οποίος προβάλλει σθεναρή αντίσταση τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Οχθη, που δέχεται κι εκεί δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού και των εποίκων. Σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να φτάσει άμεσα η ανθρωπιστική βοήθεια και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες. Ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και την αποφασιστική καταδίκη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ.

Στη συζήτηση ακόμα αναδείχτηκαν οι δυσκολίες που προσθέτει και η παρακράτηση των φόρων που το ισραηλινό κράτος συνεχίζει, ενώ κανονικά πρέπει να αποδίδονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Πρέσβη της Παλαιστίνης για την πολύμορφη δράση του Κόμματος στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται έντονα αυτή την περίοδο με τα Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και άλλες εκδηλώσεις, και επανέλαβε την απαίτηση του ΚΚΕ για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις του Κόμματος στην κυβέρνηση και τη Βουλή για άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη του 2015, η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα συρτάρια.

Την επόμενη περίοδο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, Yussef Dorkhom, δήλωσε: «Ηρθα να συναντήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και να τον ενημερώσω για την τρέχουσα κατάσταση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Στη Γάζα έχουμε πάνω από 30.000 Παλαιστίνιους νεκρούς και πάνω από 80.000 τραυματίες. Επιπλέον, πάνω από 10.000 αγνοούμενους. Και αυτός ο αριθμός θα μεγαλώνει, γιατί το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ειδικούς του ΟΗΕ να δουν την καταστροφή και να βοηθήσουν με τον εντοπισμό των αγνοουμένων, να μετακινήσουν ερείπια, για να ανασυρθούν άτομα που είναι θαμμένα κάτω από τα σχολεία και από τα σπίτια τους.

Χτες το σχολείο της Αγίας Οικογένειας καταστράφηκε ολοσχερώς. Είναι σχολείο που ανήκει στο Λατινικό Πατριαρχείο της Παλαιστίνης. Πριν από αυτό, 16 ώρες πριν, ένα άλλο σχολείο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ, όπου σκοτώθηκαν 16 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 80.

Η κατάσταση κλιμακώνεται στη Γάζα, η ένταση των βομβαρδισμών μεγαλώνει χωρίς καμία πραγματική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα και χωρίς καμία προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί κίνδυνο, το Ισραήλ αντιμετωπίζεται ως χώρα υπεράνω Δικαίου, που μπορεί να διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού χωρίς καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Εχει γίνει "κανονικότητα" - αυτό αποτελεί κίνδυνο - πάνω από 100-200 Παλαιστίνιοι να σκοτώνονται κάθε μέρα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, χωρίς να το επισημαίνει και να το καταδικάζει η διεθνής κοινότητα. Εχει γίνει "κανονικότητα" να παρακολουθεί κανείς ότι κάθε μέρα σκοτώνονται 100-200 άνθρωποι και μετά να κλείνει την τηλεόραση και "να μην υπάρχει πρόβλημα". Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους ηγέτες του κόσμου να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, τη λύση των δύο κρατών, γιατί χωρίς τη λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση τιμής στην Ηλέκτρα Αποστόλου

Στο ομώνυμο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέου Ηρακλείου

Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΟ Αττικής
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΟ Αττικής
Εκδήλωση τιμής στην Ηλέκτρα Αποστόλου πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέου Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητας). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού.

Οσοι βρεθούν στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν και μια ξεχωριστή έκδοση 36 σελίδων προς τιμήν της Ηλέκτρας Αποστόλου που επιμελήθηκε η ΚΟ Αττικής.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κούβα το διάστημα 10-15 Ιούλη, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων και επαφών με την ηγεσία του ΚΚ Κούβας, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, την Ενωση Νέων Κομμουνιστών, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, καθώς και πρόγραμμα επισκέψεων σε μουσεία και άλλα ορόσημα της Κουβανικής Επανάστασης.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ