ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Σοβαρά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις παραλείψεις στις έρευνες και για την προσπάθεια συγκάλυψης

INTIME NEWS

Εντελώς προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, που επιχειρώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αποσιώπηση στοιχείων αλλά και την καθυστέρηση της έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών, επέλεξε στη Βουλή να επιτεθεί στο ΚΚΕ, αντί να δώσει απαντήσεις στα πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος η οποία συζητήθηκε στη Βουλή χτες, κατήγγειλε την απαράδεκτη καθυστέρηση και αποσιώπηση στοιχείων της έρευνας.

Σημείωσε ότι το πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ, μετά την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δίπλα σε αυτό καθαυτό το έγκλημα υπάρχει παράλληλα και ένα δεύτερο, αυτό της εξόφθαλμης προσπάθειας συγκάλυψής του.

Υπογράμμισε ότι 16 μήνες μετά από το έγκλημα, συνεχίζει να αποδεικνύεται τραγικά αν όχι εγκληματικά πλημμελής η όλη διαδικασία της έρευνας, συλλογής και φύλαξης κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, αναγκαίων για τη διαλεύκανση σημαντικών πτυχών του εγκλήματος.

Ο τόσο καθυστερημένος εντοπισμός του «χαμένου κοντέινερ» της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δηλαδή του πρώτου κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας - άρα ευρισκόμενου σε σημείο κρίσιμο για την ανάλυση των αιτιών της έκρηξης - έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καθοριστικών παραλείψεων μέχρι σήμερα, όπως η εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος πριν τη συλλογή του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού, η καταστροφή κρίσιμου βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που αναζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, η προβληματική ανάκτηση ηχητικών καταγραφών από τις επίμαχες συνομιλίες των εμπλεκόμενων σταθμαρχών και μηχανοδηγών, η αδικαιολόγητη μη συμπερίληψη εμπειρογνωμόνων από τις ανακριτικές αρχές, και τόσα άλλα.

Η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών και να μη συμβάλει στην απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που εφάρμοσαν την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς των σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της οποίας δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο ακόμα και σήμερα, αφού η ασφάλεια εξακολουθεί να μην είναι επιλέξιμο έργο από την ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μια σειρά κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία όχι απλά αγνοήθηκαν αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί, αφήνοντας την κυβέρνηση βαρύτατα εκτεθειμένη, είπε. Ζήτησε να προχωρήσει σε βάθος η διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις, και να αποδοθεί το σύνολο των ποινικών και πολιτικών ευθυνών στους ενόχους.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του επιχείρησε να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία και η συλλογή στοιχείων από τις ανακριτικές αρχές, ενώ η υπόθεση έχει ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή με την επιτήρηση του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Επικαλέστηκε ακόμα την «πολυπλοκότητα» της έρευνας και τις «δύσκολες» παραμέτρους που έχει.

Κατέφυγε δε σε κατηγορίες κατά του ΚΚΕ για «επιπόλαιη» προσέγγιση και «έλλειψη σεβασμού», αντί να απαντήσει συγκεκριμένα και επί της ουσίας, ως όφειλε, στα σοβαρά στοιχεία που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος για αποσιώπηση στοιχείων και σοβαρές παραλείψεις (μπάζωμα τόπου δυστυχήματος, χαμένο κοντέινερ κ.λπ.). Δεν παρέλειψε να επικρίνει το ΚΚΕ ότι «δεν σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος είχε σπεύσει να μιλήσει για «ανθρώπινο λάθος».

Αν θέλει να εγκαλέσει κάποιον ο υφυπουργός - επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα στη δευτερολογία της - ας εγκαλέσει την κυβέρνηση, η οποία, εκτός όλων των άλλων, έφτασε στο σημείο να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, συγκαλύπτοντας τις σοβαρές ευθύνες της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την πολιτική που εφαρμόζεται στους σιδηροδρόμους.

Κατήγγειλε ότι η λογική του «πάμε κι όπου βγει» συνεχίζεται και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για «νέα Τέμπη», όπως ανέδειξαν κι άλλα περιστατικά που ακολούθησαν στον σιδηρόδρομο, όπως στον Σταθμό των Αχαρνών τα Χριστούγεννα και πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, που μάλιστα μετέφερε πυρομαχικά για την Ουκρανία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτέμβρη 2024 συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης κατήγγειλε ότι για μια ακόμα χρονιά η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον κλάδο των φοροτεχνών - ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.

Οι προθεσμίες που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και για μη μισθωτούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα έως την 26η Ιουλίου, «είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν», αφού μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί περίπου το 40% των δηλώσεων, όπως εξήγησε.

Η επιμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, για την αποφυγή προστίμων, οδηγεί χιλιάδες λογιστές κυριολεκτικά στην εξάντληση.

Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, το ενδεχόμενο λάθους αυξάνεται, ενώ καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες αστοχίες στην αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων με ευθύνη κρατικών φορέων ή των τραπεζών. Η έλλειψη χρόνου ακόμα και για τη διασταύρωση πιθανών ατελειών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία αυξάνει την πιθανότητα λαθών και κατά συνέπεια αδικαιολόγητων υπέρογκων προστίμων για χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ίδιο ισχύει για τις «προσυμπληρωμένες δηλώσεις» - που τόσο διαφημίστηκαν - οι οποίες θα κατατεθούν αυτόματα με τα όποια ενσωματωμένα λάθη δεν προλάβουν να διορθώσουν οι λογιστές.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση του συστήματος (MyData) έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι μαζικοί φορείς ελεύθερων επαγγελματιών φοροτεχνικών απαιτούν εδώ και τώρα μια σειρά αυτονόητα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης. Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα είναι:

- Να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θα προβλέπει σχετική περίοδο υποβολής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 μηνών (όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του ν.4172/2013).

- Να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να υπάρχει το περιθώριο ολιγοήμερων διακοπών.

- Να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2024 η 30ή Σεπτεμβρίου.

- Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων να οριστικοποιούνται μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

- Να επιλυθούν άμεσα οι τεχνικές δυσλειτουργίες της μηχανογράφησης.

Υποβαθμίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση

Να υποβαθμίσει το σοβαρό πρόβλημα για φορολογούμενους και λογιστές επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας και υπεραμυνόμενος της φοροληστρικής πρακτικής της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας, ώστε να μειωθούν τα λάθη και οι αστοχίες.

Επικαλέστηκε την ισχύ του νόμου του 2013, που προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιούνη, ενώ για φέτος έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Ιούλη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει όλος αυτός ο όγκος δουλειάς σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο λογιστές - φοροτέχνες έχουν δικαίωμα να ζουν ανθρώπινα και να ξεκουράζονται, και αν δεν το κάνει η κυβέρνηση, θα το επιβάλλουν τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες με τον αγώνα τους.

NΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν το «παρών» σε μια ξεχωριστή βραδιά στο άλσος της Νέας Σμύρνης, το Σάββατο, στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο που διοργάνωσαν οι ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών, Νότιου Τομέα και Χρηματοοικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νότιου Τομέα και μέλος της ΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο επίκαιρο έργο του μεγάλου τραγουδοποιού και συνθέτη, ο οποίος σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία βρέθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ. «Δεν υπάρχει αγώνας του λαού που να μη συνδέθηκε με τα τραγούδια του, όπως η θρυλική "Τσιμινιέρα" που συνοδεύει και σήμερα τον τιτάνιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι καλλιτέχνες αφιέρωσαν το συγκεκριμένο τραγούδι στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και προκάλεσαν τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η Χρ. Μπέλλα τόνισε επίσης ότι ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας στρατευμένος καλλιτέχνης και υπέρμαχος της στρατευμένης τέχνης, γιατί «έτσι φτιάχνονται τα αριστουργηματικά έργα», όπως δήλωνε ο ίδιος. «Οι ίδιες ανησυχίες του Μάνου Λοΐζου παραμένουν επίκαιρες ακόμα και σήμερα» σημείωσε και πρόσθεσε: «"Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει..." έγραψε ο Μάνος Λοΐζος και εμείς οι κομμουνιστές δίνουμε καθημερινό αγώνα για να δυναμώνει το ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράστηκε και με το θετικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και κάθε μέρα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς για να δυναμώνουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας».

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Αντώνης Ανδρουλάκης, τραγούδι - κιθάρα, Νίκη Τσιακίρη, τραγούδι, Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν, Ευαγγελία Μαυρίδου, πιάνο, Μίμης Ντούτσουλης, μπάσο, Δημήτρης Χριστοδουλάκης, τύμπανα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ