ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
Σελ. /40
Μαζικό νεολαιίστικο αντάμωμα στις Νηές της Μαγνησίας

Το Σάββατο 9 Ιούλη η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Βόλο, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και χαιρετισμούς από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους ΓΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας

Ενα μαζικό νεανικό αντάμωμα, που εκπέμπει δυνατά μηνύματα και στέλνει νότες αισιοδοξίας και δύναμης για τους αγώνες που είναι μπροστά, είναι η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη. Νέοι και νέες από όλη τη χώρα έχουν στήσει το δικό τους όμορφο, ζωντανό, φρέσκο, αγωνιστικό «στρατηγείο» στις Νηές της Μαγνησίας, στέλνοντας δυνατό μήνυμα: «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Ενα σύνθημα που εκφράζεται μέσα από τις εκδηλώσεις, την Εκθεση, τις δραστηριότητες που ξεδιπλώνονται στον χώρο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Ενα σύνθημα που θα ακουστεί δυνατά και στην κορύφωση της φετινής Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 9 Ιούλη στην παραλία του Βόλου, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα χαιρετίσουν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Το μήνυμα της «κοινής πάλης των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών» στέλνεται διεθνώς και μέσα από την παρουσία στην Κατασκήνωση αντιπροσωπειών 8 Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, νέων κομμουνιστών από το Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία, την Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, τη Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία και την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

***

Το μήνυμα αυτό, που είναι «καρφί στο μάτι» των ιμπεριαλιστών, δεν στέλνεται από τυχαία περιοχή. Οπως δεν είναι τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχουν φιλοξενηθεί οι περισσότερες κατασκηνώσεις του θεσμού αυτά τα 31 χρόνια. Βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων πολεμικής εμπλοκής της χώρας, με στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε Λάρισα, Βόλο, Στεφανοβίκειο. Σχεδίων ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, σχεδίων που εξυπηρετούν μόνο τον στόχο της ελληνικής άρχουσας τάξης για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, για αύξηση των κερδών της μέσα και από το πολεμικό μακελειό.

Παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου πως δήθεν τίποτα δεν μπορεί να συμβεί γιατί έχουμε τις «ισχυρές πλάτες των συμμάχων» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, η αλήθεια είναι πως είναι αυτοί οι «σύμμαχοι» που «βάζουν πλάτη» στις τουρκικές διεκδικήσεις στο όνομα της διεύρυνσης και συνοχής του ΝΑΤΟ.

***

Απέναντι στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της αστικής τάξης, η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στέλνει και φέτος μήνυμα ότι η νεολαία που αγωνίζεται, η νεολαία που διεκδικεί, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Πρόπερσι και φέτος βρεθήκαμε σε μέρη που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως ορμητήρια για τα πολεμικά του σχέδια», είπε η Ελένη, μαθήτρια από την Αθήνα. Δίπλα της ο Αντώνης, μαθητής κι αυτός, συμπλήρωσε: «Πέρσι είδαμε από κοντά τα αποτελέσματα των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους στη Λέσβο».

Για πρώτη φορά σε Κατασκήνωση της ΚΝΕ βρέθηκαν ο Γιώργος, πρωτοετής στο Φυσικό του ΑΠΘ και ο συνονόματός του, φοιτητής στο 2ο έτος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Αυτό που τους κέντρισε το ενδιαφέρον, μόλις μάθανε το πρόγραμμα της φετινής Κατασκήνωσης ήταν οι συμμετοχές των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Κομμουνιστικών Νεολαιών από το εξωτερικό.

«Είναι για μένα τρομερό όχι μόνο το γεγονός ότι θα βρεθούμε εδώ, αλλά και ότι αγωνιζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση, και το δείχνουμε έμπρακτα. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι δεδομένο», είπε ο ένας, και ο άλλος συνέχισε: «Εβλεπα και πέρσι, γιατί δεν κατάφερα να πάω, την Κατασκήνωση στη Μυτιλήνη με την ΚΝ Τουρκίας. Αυτό που απέδειξαν η ΚΝΕ και η ΚΝ Τουρκίας εκεί, και συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και εδώ φέτος, είναι για μένα μια εικόνα από το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε. Πως παρόλο που οι αστικές τάξεις καλλιεργούν την έχθρα μεταξύ των δύο λαών, εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη πως οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν».

«Νομίζω πως αυτές τις μέρες, από εδώ που είμαστε, δείχνουμε ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, δύο κόσμοι», είπε ο δεύτερος. «Από τη μία, οι βάσεις του θανάτου, όπως τις λέμε, που τις χρησιμοποιούν οι στρατοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαγνησία και στη Λάρισα, ο κόσμος των ληστών που κάνουν πολέμους για τα κέρδη των λίγων, ματώνοντας τους λαούς. Από την άλλη είναι ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος του μέλλοντος. Ο κόσμος που η νεολαία και οι λαοί, όπως ο δικός μας και της Τουρκίας, αλλά και από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες στο Διήμερο, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία, χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση».

Συνολικά, το μεγάλο αυτό αντάμωμα δίνει ήδη κουράγιο, περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία, ώστε οι νέοι και οι νέες που προβληματίζονται, που αγωνιούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τον ρόλο της Ελλάδας, που θέλουν να παλέψουν για έναν δίκαιο, όμορφο κόσμο, με τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, ειρηνικά, να πάρουν τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους, να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό"! Για τον σοσιαλισμό!».

***

Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:

Σάββατο 9 Ιούλη

08.30 Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι.

11.00 Δημιουργικά παιχνίδια για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα «Επιβιώνοντας στο Γυμνάσιο!».

19.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα χαιρετίσουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
  • Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού
  • Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Ακολούθως, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της Κατασκήνωσης:

21.30 Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

23.00 Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Καζίλα, Στέφανο Κωστόπουλο, Χρήστο Ντίνα, Εφη Σισμανίδου, Γιάννη Σκαμπαρδώνη.

Κυριακή 10 Ιούλη

10.30 Συζήτηση με φοιτητές από όλη την Ελλάδα: «"Πανσπουδαστική" 1η δύναμη!».

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα

Στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει το ακόλουθο πρόγραμμα:

Το Σάββατο 9 Ιούλη

-- Στις 11 π.μ. ο Δ. Κουτσούμπας μαζί με τους Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, θα επισκεφτούν το Τρίκερι.

-- Στις 7 μ.μ. θα χαιρετίσει την πολιτική συγκέντρωση στο πλαίσιο της Κατασκήνωσης, στην παραλία του Βόλου.

-- Στις 9 μ.μ. θα συναντηθεί με την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» και την Κίνηση Πολιτών Σούρπης, στον χώρο της Κατασκήνωσης στις Νηές.

Την Κυριακή 10 Ιούλη

--Στις 11 π.μ. ο Δ. Κουτσούμπας μαζί με τους Αστορ Γκαρσία, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα και Κεμάλ Οκουγιάν θα μεταβούν στη Λαμία, όπου θα καταθέσουν στεφάνια στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ