ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟ - ΣΕΡΒΙΑ
Κοινό ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων του Τουρισμού

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των δράσεων για την υπεράσπιση των εργαζομένων στον Τουρισμό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πήρε την πρωτοβουλία και σε συντονισμό με Συνδικάτα του κλάδου από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία διαμόρφωσαν κοινό ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων του Τουρισμού.

Το κείμενο υπογράφεται από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, από τη Federation CGT Du Commerce Et Des Services (Γαλλία), την USB Τουρισμού (Ιταλία), το Συνδικάτο Τουρισμού Toley-Is Σμύρνης (Τουρκία), το ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ (Κύπρος) και τη Συνδικαλιστική Οργάνωση SLOGA (Σερβία).

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), το ψήφισμα θα κατατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ).

Το κείμενο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα εκατομμύρια των εργαζομένων στους τομείς του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και πολύ περισσότεροι που εργάζονται σε συναφείς δραστηριότητες, έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα, μετά την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο (...) Ο Τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 7% των συνολικών εξαγωγών, παραμένει ένα πανάκριβο αλλά και πολύ ευάλωτο εμπόρευμα σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, πολέμους και ανταγωνισμούς.

Η συρρίκνωση κατά 70%, που προβλέπει ο ΠΟΤ των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ότι θα καταγράψει για το 2020 ο Τουρισμός παγκοσμίως, δείχνει ότι κινδυνεύουν άμεσα πάνω από 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε χώρες με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, όπως στη Νότια Ευρώπη και αλλού, βρίσκονται σήμερα σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, αφού ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρουν δουλειά σε άλλους κλάδους.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων όχι μόνο εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για την εργατική τάξη, αλλά δίνουν από το υστέρημα των λαών νέα προνόμια και μεγάλα χρηματικά ποσά στα μονοπώλια (...)

Τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τον Τουρισμό για καθένα από τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο πλούτο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα φορτώνουν το βάρος μιας νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Αντίθετα με αυτούς, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ είναι αντιμέτωποι είτε με τον κίνδυνο της πανδημίας είτε με την ανεργία.

Η ελπίδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ενότητα και την πάλη

Σε αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, τα σωματεία έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικούς αγώνες, με σκοπό να μείνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο όρθιοι και δυνατοί. Να αποτρέψουν το στόχο των κυβερνήσεων και των μεγάλων εργοδοτών να καταργηθούν με αφορμή την πανδημία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ελπίδα για άλλη μια φορά βρίσκεται στην ενότητα, στην πάλη και την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο (...) Τα αιτήματα που μας ενώνουν σε κάθε γωνιά της Γης είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν το φάρο για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, για να βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα και τις ανάγκες των οικογενειών μας (...).

Απαιτούμε:

-- Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία σε όσες επιχειρήσεις δεν επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους που δούλευαν την περίοδο πριν την πανδημία.

-- Να προστατευτούν οι άνεργοι, να ανασταλούν όλες οι χρεώσεις σε λογαριασμούς του σπιτιού μας, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

-- Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές Υγείας, να γίνονται όλες οι εξετάσεις και τα τεστ του κορονοϊού δωρεάν και άμεσα.

-- Να ακυρωθούν οι απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα και να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

-- Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»
Αποτυπώνουν τις επαναλαμβανόμενες περικοπές στις συντάξεις

Τις επαναλαμβανόμενες περικοπές στις συντάξεις την τελευταία δεκαετία, από τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Ιούνη.

Παρά τους διθυράμβους του υπουργείου Εργασίας για την «αύξηση» στις επικουρικές 235 χιλιάδων συνταξιούχων σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι μεγάλες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Ετσι, το συνολικό κονδύλι για συντάξεις προ φόρων, αφαιρούμενων των κρατήσεων Υγείας και ΑΚΑΓΕ, τον Ιούνη ήταν 2,14 δισ. ευρώ, έναντι 2,123 δισ. ευρώ το Μάη, που δεν είχαν καταβληθεί οι περικοπές στις επικουρικές.

Το μέσο εισόδημα των 2.495.039 συνταξιούχων τον μήνα Ιούνη, από όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) διαμορφώθηκε στα 857,86 ευρώ, ενώ αφαιρουμένων των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και Υγείας στα 728,03 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη ήταν 725,69 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων, η μέση επικουρική 194,09 ευρώ και το μέσο μέρισμα 98,71 ευρώ. Οταν όμως αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 692,5 ευρώ προ φόρων, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 434,91 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 487,75 ευρώ.

Παρά τους μύθους περί «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν ηλικία άνω των 66 ετών. Συγκεκριμένα, πάνω από 66 ετών είναι το 78% των συνταξιούχων, 11,2% είναι από 61 έως 65 ετών και το υπόλοιπο 10,8% είναι σε μικρότερες ηλικίες, όμως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένας αριθμός με αναπηρική σύνταξη, αλλά και δικαιούχοι συντάξεων θανάτου (χηρείας, τέκνων).

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα των τεράστιων χρονικών καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων παραμένει, χωρίς την παραμικρή βελτίωση στους ρυθμούς απόδοσης. Ετσι, τον περασμένο Ιούνη βγήκαν μόλις 11.132 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, και μάλιστα απ' αυτές μόνο οι 7.635 αφορούσαν κύριες συντάξεις.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε διθυραμβικούς τόνους με αφορμή την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, υποστήριξε πως «με την πίστωση των ανωτέρω χρημάτων κλείνει ένας μικρός κύκλος διορθώσεων των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων (...) αίροντας τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ και νομοθετώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν. 4670/2020».

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο νόμος Βρούτση ενσωμάτωσε και μονιμοποίησε τον νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας ατόφιο τον αντιδραστικό του χαρακτήρα και παγιώνοντας όλες τις ανατροπές σε βάθος 50ετίας. Μάλιστα, ακόμα και στο ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα και έτσι από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους αφαιρούνται οριστικά και αμετάκλητα περίπου 1 δισ. ευρώ, παρότι η συγκεκριμένη περικοπή κρίθηκε παράνομη.

Οσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη μικρή αύξηση μόνο σε όσους καταφέρνουν να έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυτή θα δοθεί με την πληρωμή των συντάξεων του Οκτώβρη, ενώ τα αναδρομικά με την πληρωμή των συντάξεων του Νοέμβρη.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Το ατύχημα στον Ηλεκτρικό επιβεβαιώνει την πραγματικότητα στις αστικές συγκοινωνίες

Τους πραγματικούς υπευθύνους για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο και τις υπηρεσίες του πρώην ΗΣΑΠ, συνολικά στις αστικές συγκοινωνίες, αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, με ανακοίνωσή της με αφορμή το προχτεσινό ατύχημα στο σταθμό της Κηφισιάς.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός να κόψει την κορδέλα στους νέους σταθμούς της γραμμής 3 και η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει την κοροϊδία που ζουν οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Σχολιάζοντας το ατύχημα, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα, όπως πάντα, θα το φορτώσουν στον εργαζόμενο... Ποτέ δεν φταίει το δίκτυο, η κακή συντήρησή του, τα παλαιωμένα οχήματα, τα ανταλλακτικά που δεν υπάρχουν, η έλλειψη προσωπικού. Μπροστά στις κάμερες όλα είναι τέλεια. Δηλώσεις για το πόσο καλή και εξυπηρετική είναι η κυβέρνηση και τα υπουργεία για το λαό. Μόλις σβήσουν τα φώτα, επιστροφή στην μίζερη καθημερινότητα, στην επικινδυνότητα πλέον των μετακινήσεων για εργαζόμενους και επιβάτες».

Παράλληλα, αντί να παρθούν μέτρα για όλα τα παραπάνω, οι επεκτάσεις του δικτύου σταθερής τροχιάς, προσθέτει η ΔΑΣ, «αντί να συμβάλουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης, έχουν ως κεντρικό σχεδιασμό την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα μέσα μεταφοράς. Εταιρείες που εμπλέκονται στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών με διάφορους τρόπους. Ηλεκτρονικό εισιτήριο, τηλεματική, ανταλλακτικά, καύσιμα, φύλαξη - συντήρηση οχημάτων και υποδομών. Εταιρείες που κερδοφορούν εισπράττοντας κρατικό χρήμα βγαλμένο από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»
Κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα τους

Κινητοποίηση στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της Alpha Bank στη Σταδίου πραγματοποίησαν την Τρίτη πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που έχει πτωχεύσει από το 2014, απαιτώντας να ανακαλέσουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς τις ανακοπές που άσκησαν πρόσφατα, πατώντας πάνω σε μνημονιακούς νόμους, και εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων τους.

«Τώρα λύση! Οχι στην αναλγησία των τραπεζών», απαίτησαν οι εργαζόμενοι, ενώ για άλλη μια φορά δίπλα τους βρέθηκαν συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25/6 το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών είχαν διοργανώσει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για τους 850 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία») και τους πρώην εργαζόμενους στο πρακτορείο «Ευρώπη», ενώ έθεσαν τα αιτήματά τους και σε συνάντηση που είχαν και με την γγ του υπουργείου.

Είχε προηγηθεί σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες «προκειμένου να λάβουν επιτέλους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας"». Επίσης, ζητούσε μέτρα ώστε να προηγούνται οι οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία έναντι άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτωχεύουν. Για το ίδιο ζήτημα, με το οποίο προτεινόταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, το ΚΚΕ κατέθεσε και τροπολογία.

Δραστηριότητες σωματείων

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή, στις 4 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, απέναντι και στο νέο κύμα απολύσεων ιατρικών επισκεπτών που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, καλεί σε σύσκεψη για την ιατρική ενημέρωση (ιατρικοί επισκέπτες, ιατρικά τμήματα, πωλητές κ.λπ.) το Σάββατο 11/7, στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων προχωρά σε αρχαιρεσίες με το εξής πρόγραμμα: Στον Αγ. Κήρυκο, το Σάββατο 11/7 (4 μ.μ. - 9 μ.μ) στην αίθουσα του Αγ. Παντελεήμονα. Στον Εύδηλο, την Κυριακή 12/7 (4 μ.μ. - 9 μ.μ στα γραφεία του Συνδικάτου στο Κατσούλειο.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12/7, στις 11 π.μ. στο ΕΚΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ