ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις και σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι για τους λαούς

Ξεκίνησαν χτες στη Βαρσοβία οι εργασίες, με βασικό θέμα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ

Οικογενειακή φωτογραφία της χτεσινής Συνόδου Κορυφής

Copyright 2016 The Associated

Οικογενειακή φωτογραφία της χτεσινής Συνόδου Κορυφής
Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

Με διακηρυγμένους στόχους να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για ακόμα πιο διευρυμένη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα καπιταλιστικά κράτη, με μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, αλλά και διασύνδεση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων με τις αντίστοιχες της ΕΕ στον άξονα Ανατολική - Κεντρική Μεσόγειος, ξεκίνησε χτες, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, η 27η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο αστυνομοκρατούμενο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, όπου γίνεται η Σύνοδος κι όπου τα κυρίαρχα χρώματα είναι το μπλε και το χακί των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι προθέσεις τους φάνηκαν ήδη από χτες το πρωί:

Δίπλα σε μια υπαίθρια έκθεση με σύγχρονα όπλα και μέσα του ΝΑΤΟ, επανδρωμένη με στρατιωτικά στελέχη που έδιναν πληροφορίες για τη χρήση και την ...αποτελεσματικότητά τους, συνεδρίασε ένα «Φόρουμ Κορυφής Ειδικών», με συμμετέχοντες «διαμορφωτές γνώμης», «opinion leaders» και άλλους «ηγέτες», όπως η Μ. Ολμπράιτ, που πρωτοστάτησε στο ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, ενώ παρενέβη ανοικτά και το 2012, αρθρογραφώντας για τη «νέα στρατηγική» των ΗΠΑ στο διεθνές περιβάλλον.

Των εισηγήσεων προηγήθηκε προβολή βίντεο ...ιστορικού χαρακτήρα, από την ίδρυση του ΝΑΤΟ έως σήμερα, με όλες τις «μορφές» του ιμπεριαλισμού σε πρώτο πλάνο, από τον Τσόρτσιλ έως τον Κλίντον και τον Γιέλτσιν, εικόνες από την πτώση του τείχους του Βερολίνου κ.λπ., σηματοδοτώντας έτσι και τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια, ως η «σιδερένια φτέρνα» στο δρόμο που χάραξαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ενάντια στην ΕΣΣΔ και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη.

Γερό πάτημα σε Βαλτική και Πολωνία

Παίρνοντας, κατόπιν, το λόγο, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε μεταξύ άλλων: «Διαμορφώσαμε ήδη τη δύναμη "Αιχμή του Δόρατος", έτοιμη να κινηθεί μέσα σε ελάχιστες μέρες όπου χρειαστεί. Ενισχύσαμε την τουρκική αεράμυνα. Αυξήσαμε τον αριθμό των ασκήσεων. Αναπτύξαμε στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις υβριδικές απειλές. Στήσαμε μια σειρά στρατηγεία στην ανατολική μας συνοριογραμμή.

Τώρα θα συμφωνήσουμε στην ενίσχυση των δυνάμεών μας με τέσσερα πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μια από τις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία. Ευχαριστώ ιδιαίτερα Καναδά, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ, που προσφέρθηκαν να ηγηθούν τα ταγμάτων αυτών. Παραπέρα εγκαθιστούμε και μια πολυεθνική ταξιαρχία στη Ρουμανία». Ολα μια αλυσίδα ΝΑΤΟικών δυνάμεων που απλώνεται από το ρωσικό βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα, σκορπίζοντας μπόλικο «μπαρούτι» στην αρένα της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συνέχισε: «Ο δεύτερος στόχος της Συνόδου είναι η προβολή της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας. Σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ως η συνεισφορά μας ενάντια στην τρομοκρατία, εκπαιδεύοντας δυνάμεις του Αφγανιστάν και Ιράκ».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η «συνεργασία» με Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, για προσαρμογή των δυνάμεών τους στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και φυσικά εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους, όλα ως κριός παραπέρα διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση, φυσικά, με τη Ρωσία, για την οποία μάλιστα είπε: «Ο,τι κάνουμε είναι αμυντικό και ανάλογο με ό,τι αντιμετωπίζουμε. Δεν θέλουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε διάλογο με τη Ρωσία, για να μειώσουμε τον κίνδυνο σύρραξης».

Στη σκιά του Brexit με την πείρα του Αιγαίου

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά Στόλτενμπεργκ στις σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην παραπέρα σύσφιξή τους προς ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα στο σημαντικό δίαυλο Κεντρική - Ανατολική Μεσόγειο, με οδηγό την πείρα που απέκτησαν ήδη στο Αιγαίο, με την ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, τάχα για το Προσφυγικό, πάνω στη ρότα των ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Συρία...

Είπε ο Στόλτενμπεργκ: «Με την ΕΕ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές. Ανεξάρτητα από το Brexit, η ενότητά μας παραμένει ακλόνητη και αναβαθμίζεται, μεταξύ άλλων, και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη θαλάσσια ασφάλεια στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως έχει γίνει ήδη στο Αιγαίο».

Αλλά και αργότερα, σε δηλώσεις του μίλησε για «εξάπλωση της παρουσίας μας στη Μεσόγειο, χτίζοντας πάνω στην επιτυχία που έχουμε στο Αιγαίο συνεργαζόμενοι με ΕΕ, Τουρκία, Ελλάδα».

Ερωτηθείς, δε, στη διάρκεια του φόρουμ ειδικά για τις συνέπειες του Brexit, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να ενεργεί ως πάροχος ασφαλείας. Ημουν μεταξύ αυτών που ήθελαν να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρος ότι οι Βρετανοί θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την ΕΕ και ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ, όπως κάνει μέχρι σήμερα».

Ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ

Προφανώς, ξεχωριστό γεγονός, χτες πρώτη μέρα της Συνόδου, ήταν η πανηγυρικού χαρακτήρα υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ - ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί ακριβώς την πρεμούρα τους για ισχυροποίηση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας τους.

Εξ ου και δρομολογήθηκαν αποφάσεις για διασύνδεση των εν εξελίξει επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «Active Endeavor» (με ταυτόχρονη αναβάθμισή της από μια επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα) και της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων και ανέλαβε πρόσφατα ως επιπλέον καθήκον «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις επ' αυτού του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ: «Δίνουμε νέα ουσία στην εταιρική μας σχέση. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. Δουλεύοντας μαζί κάνουμε πιο ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των μέσων μας. Εχουμε ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία. Η ΕΕ πήρε οικονομικά μέτρα και το ΝΑΤΟ προχώρησε στη μεγαλύτερη από ποτέ συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά.

Ταυτόχρονα, δουλεύουμε μαζί στο Αιγαίο και την κυβερνο-άμυνα. Τους τελευταίους έξι μήνες, πετύχαμε πιο πολλά μαζί από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια. Σήμερα πάμε τη συνεργασία μας σε ανώτερο επίπεδο. Θα προωθήσουμε την ικανότητά μας στην κυβερνο-άμυνα, τις στρατηγικές επικοινωνίες και την πολιτική προστασία. Θα προωθήσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία στην Κεντρική Μεσόγειο, τις κοινές ασκήσεις. Θα δουλέψω με την Φεντερίκα Μογκερίνι ακριβώς για την εφαρμογή όσων αποφασίζουμε»...

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, είπε σχετικά: «Η κατάσταση τα δυο τελευταία χρόνια, από την προηγούμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, άλλαξε δραματικά. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στα ανατολικά, τα νότια και στο εσωτερικό μας. Πρέπει και ως ΕΕ να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα διακόψουμε σχέσεις με ΝΑΤΟ, αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ. Να μπορούμε να ανταποκριθούμε όπου καθένας από τους δυο εταίρους είναι υπό επίθεση. Υπάρχουν απειλές για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τα τραπεζικά μας συστήματα κ.α. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητα αξιών και δυνάμεών μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ που παρουσίασε η Φ. Μογκερίνι (σ.σ. Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικών και άμυνας) την προηγούμενη βδομάδα, δείχνει την πρόθεσή μας να δράσουμε. Συνεργαζόμαστε με ΝΑΤΟ για την προώθησή της. Μια πιο δυνατή ΕΕ σημαίνει ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ, και αντίστοιχα ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ σημαίνει μια πιο δυνατή ΕΕ». Τέλος, έταξε νέα κοινοτικά κονδύλια στα μονοπώλια της αμυντικής βιομηχανίας.

Ομπάμα: «Το Brexit αυξάνει τη σημασία του ΝΑΤΟ»

Θέση στα τέτοια ζητήματα πήρε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ο οποίος, μετά από συνάντησή του με τους Γιούνκερ και Τουσκ, επαναβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι «ΗΠΑ και Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, παρά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ». Εμφανίστηκε περιχαρής που «ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν για παραπέρα αναβάθμιση της ασφάλειας, ανταλλαγή πληροφοριών και ροών ξένων μαχητών προκειμένου να προλάβουν τρομοκρατικές επιθέσεις».

Εξάλλου, σε άρθρο του στους χτεσινούς «Financial Times», ο Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να σταθούν σταθερά απέναντι στη Ρωσία», την «τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους» και τις «άλλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε ότι «λόγω αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για τη συνεργασία στην περιοχή».

Η ελληνική κυβέρνηση

Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, παγιδεύοντας το λαό σε μια δίνη άκρως επικίνδυνων εξελίξεων.

Ετσι, π.χ., κάλεσε στο Αιγαίο τη SNMG2, έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της λυκοσυμμαχίας να απλωθούν και νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό, τους παρείχε όλα τα ελληνικά λιμάνια προς ελλιμενισμό, διευκολύνοντας τη μονιμοποίηση εδώ της παρουσίας τους, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι η τέτοια ανάπτυξη «δένει» δηλαδή τις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.

Με τα τέτοια διαπιστευτήρια στα χέρια του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και στο λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σήμερα το μεσημέρι, προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε συνομιλία και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μετείχε στη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπως και στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Επίσης, είχε διμερή συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του και σήμερα προγραμματίζει αντίστοιχες συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Εσθονίας, Τουρκίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ. Τέλος, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετείχε στο δείπνο εργασίας των ομολόγων του υπουργών του ΝΑΤΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ