ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην εγκατάσταση του συστήματος THAAD

Την αντίθεσή της εξέφρασε αμέσως η Κίνα. Διαφωνία και από τη Ρωσία, που ανησυχεί για «τραγικές» και «μη αναστρέψιμες» συνέπειες

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ ενάντια στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας

Copyright 2016 The Associated

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ ενάντια στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας
ΣΕΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο λάδι στη φωτιά των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό αναμένεται να ρίξει η χτεσινή ανακοίνωση που έκαναν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, ότι, τελικά, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η ανακοίνωση έγινε στη Σεούλ, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας, Ρίου Γε-σεούνγκ, έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με το ανώτατο στέλεχος των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που είναι σταθμευμένες στη χώρα, Τόμας Βάνταλ.

Το THAAD θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα αμερικανικά (και όχι μόνο) οπλικά συστήματα, για την «αξιοποίηση» του οποίου Σεούλ και Ουάσιγκτον συζητούσαν εδώ και καιρό. Αν και οι δυο πλευρές υποστηρίζουν ότι η απόφασή τους αφορά την αντιμετώπιση «των αυξανόμενων απειλών (χρήσης) όπλων μαζικής καταστροφής και (των) βαλλιστικών πυραύλων» της ΛΔ Κορέας, είναι σαφές πως η κούρσα εξοπλισμών και η διαρκής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων στην ευρύτερη περιοχή συνδέεται με τη συνολικότερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη «γειτονιά», όπου δυναμικό «παρών», οικονομικό και γεωπολιτικό, διεκδικούν υπερδυνάμεις του πλανήτη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η Ρωσία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η νοτιοκορεατική πλευρά θα διαθέσει το χώρο και τις υποδομές για την εγκατάσταση, ενώ η αμερικανική θα καλύπτει το κόστος της λειτουργίας και της διατήρησης του συστήματος. Το THAAD μπορεί να βάλλει κατά στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη ακόμα και από 2.000 χιλιόμετρα, άρα πολύ έξω από τη Χερσόνησο και την επικράτεια της ΛΔ Κορέας.

Αντιρρήσεις από Κίνα και Ρωσία

Αμεση ήταν η αντίδραση καταρχήν του Πεκίνου, όπου το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «η κινεζική πλευρά είναι δυσαρεστημένη, αλλά κι αντίθετη με την εξέλιξη αυτή». Αλλωστε, και σε προηγούμενες τοποθετήσεις η Κίνα έχει υποστηρίξει πως το THAAD «δεν απειλεί απευθείας μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα της ασφάλειας της Κίνας, αλλά επίσης βλάπτει και την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», αλλά και ότι είναι «αποφασιστικά αντίθετη» στο «να χρησιμοποιεί η οποιαδήποτε χώρα το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο ως δικαιολογία για να προσβάλει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας». Αυτά είχε αναφέρει το υπουργείο Αμυνας σε παλιότερη παρέμβασή του για το THAAD, προσθέτοντας ότι «ο κινεζικός στρατός θα διαφυλάξει σθεναρά την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Αλλά και στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε σε δική του χτεσινή ανακοίνωση ότι «τέτοιες ενέργειες, ανεξάρτητα από το πώς δικαιολογούνται, επιδρούν πολύ αρνητικά στην παγκόσμια στρατηγική για την ασφάλεια, για την οποία τόσο επίμονα συζητά η Ουάσιγκτον. Ισως επίσης οδηγήσουν σε όξυνση των εντάσεων στην περιοχή, νέες δυσκολίες για την επίλυση έντονων προβλημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένου του καθήκοντος της αποπυρηνικοποίησής της». Επιπλέον, η ρωσική πλευρά εξέφρασε τον προβληματισμό της και για «τη διατάραξη της υπάρχουσας στρατηγικής ισορροπίας σε Ασία - Ειρηνικό και παραπέρα», καταθέτοντας τέλος και την «ελπίδα» της ότι «συνυπολογίζοντας τη σύνθετη ισορροπία δυνάμεων σε αυτή την περιοχή, οι εταίροι μας θα σταθμίσουν ακόμα μια φορά όλες τις συνθήκες και θα εμποδίσουν κάθε παράλογη κίνηση που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κατάσταση στη Βορειοανατολική Ασία και παραπέρα...».

Επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ στην Κίνα

Το Πεκίνο συνεχίζει να εστιάζει στο «ρόλο» και τις ευθύνες του Οργανισμού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο είχε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο πλαίσιο επίσκεψής του Πεκίνο.

Στις δηλώσεις του, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε περισσότερη συνεργασία με τα Ηνωμένη Εθνη, επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες του Μουν για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ θα συνεχίζει να βρίσκει στην Κίνα έναν στενό υποστηρικτή του, ενώ επισήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση σε οικονομικό επίπεδο δε φέρνει μόνο ευκαιρίες και ευημερία, φέρνει και προκλήσεις, και προβλήματα. Ουσιαστικά, υπέδειξε την ετοιμότητα της Κίνας να απαντήσει σε τέτοιες προκλήσεις και ευκαιρίες από την πλευρά των συμφερόντων που εκείνη εκπροσωπεί, δεδομένης της αυξημένης επιθετικότητας και των αντιπάλων της.

«Πρέπει να δεσμευτούμε για την επίλυση των "δύσκολων" θεμάτων με πολιτικά μέσα, να υιοθετήσουμε το διάλογο και τη διαβούλευση... να επιτρέψουμε στα Ηνωμένα Εθνη να ξεδιπλώσουν κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε ο Σι. Σημειώνουμε ότι η Κίνα συστηματικά επιλέγει να εστιάζει στο ρόλο και τις ευθύνες του Οργανισμού, εκτιμώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα οι δικές της επιδιώξεις, στο πλαίσιο του σημερινού διεθνούς συσχετισμού δύναμης και με δεδομένη τη δράση και τα σχέδια μιας σειράς διακρατικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (που βέβαια υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα με τον ΟΗΕ, δηλαδή τα συμφέροντα των μονοπωλίων).

Από την πλευρά του, ο Μουν τόνισε τη σημασία που έχει η προσφορά της Κίνας για τη στήριξη των «ειρηνευτικών αποστολών», δηλαδή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων ο ΟΗΕ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Ο Μουν είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, με τον οποίο συζητήθηκαν η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, στο Αφγανιστάν, η «κρίση» στη Συρία, και άλλα «καυτά» θέματα στην Αφρική. Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Μουν αρνήθηκε να σχολιάζει / τοποθετηθεί για την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες διεθνές δικαστήριο μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων (κατά της Κίνας) και επέλεξε να σταθεί στην «ανάγκη (τα διάφορα μέρη) να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και να αποφεύγονται εντάσεις ή παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μουν στην Κίνα περιελάμβανε και επίσκεψη στο Κέντρο Ελικοπτέρων της Κίνας για τις Ειρηνευτικές Αποστολές. Μεταξύ άλλων, επρόκειτο να πάρει μέρος και σε Φιλανθρωπική Συνδιάσκεψη στην περιοχή Χανγκζού, όπου - σύμφωνα με το «Σινχουά» - θα αναδεικνυόταν ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αντιτιθέμενες αντιδράσεις για την απόφαση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την έντονη αποδοκιμασία της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση που πήρε η κυπριακή Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας» που συνεχίζεται με επίκεντρο την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την υιοθέτηση του ψηφίσματος σχολιάζοντας πως αυτό δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά και πως η υιοθέτησή του προκαλεί ανησυχία. Υποστηρίζει ότι το ψήφισμα δείχνει πως οι Κύπριοι βουλευτές αγνοούν θεμελιώδεις αρχές των διακρατικών σχέσεων που βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο και μιλά για «έμμεση υποστήριξη προς τις πράξεις του επιτιθέμενου» (σ.σ. τη Ρωσία).

Αναφέρει επίσης ότι η πρόσφατη, νέα παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία «απέδειξε την ενότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινότητας στο να καταδικάζει την επιθετικότητα του Κρεμλίνου» και μεταξύ άλλων εκφράζει την προσδοκία η κυπριακή κυβέρνηση «να συνεχίσει να υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες, για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για να χαιρετίσει το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής. Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα ψηφίσματα εγκρίθηκαν πρόσφατα στη Βουλή και τη Γερουσία της Γαλλίας, αλλά και σε τοπικά κοινοβούλια ιταλικών περιφερειών, αποδεικνύοντας - σύμφωνα με τη Μόσχα - «την αυξανόμενη αντίληψη σε κράτη - μέλη της ΕΕ της πραγματικής κατάστασης πραγμάτων γύρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των αρνητικών συνεπειών για τις εθνικές οικονομίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της».

Οι προβληματισμοί που μεγαλώνουν σε τμήματα αστικών τάξεων της Ευρώπης για την αξία που έχουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας συνδέονται και με την ανησυχία για τις δυσκολίες ανάκαμψης της οικονομίας, με την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες ή και εντός της ίδιας της πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ