ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια εν μέσω μονοπωλιακών ανταγωνισμών

Στο προσκήνιο και τα «γεωπολιτικά διακυβεύματα» των ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων...

Αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να εξετάσει τη

Eurokinissi

Αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να εξετάσει τη "λεπτομερή" λίστα των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης
Με καταιγιστικούς ρυθμούς τρέχουν οι αντιλαϊκές διεργασίες μπροστά στα τελεσίγραφα της Ευρωζώνης και την αποφασιστική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, μόνιμα στο προσκήνιο βρίσκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς και οι γεωπολιτικοί «κίνδυνοι», σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με την ομοβροντία από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της διαπραγμάτευσης.

ΗΠΑ - ΔΝΤ: «Δύσκολες αποφάσεις» για χρέος και νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Γεωπολιτικό λάθος» θα συνιστούσε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, η μη αποτροπή της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τη «βαθιά απροθυμία ορισμένων κρατών να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το ΔΝΤ «ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος». Στο πλαίσιο ομιλίας του στο περιβόητο ινστιτούτο «Brookings», σημείωσε ότι υπάρχουν και πολλές άγνωστες επιπτώσεις σε περίπτωση κατάρρευσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, συμπορευόμενος με τους Ευρωπαίους εταίρους στο σκέλος των αντιλαϊκών μέτρων, έκανε λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» της συγκυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων», και από την άλλη για τις «δύσκολες αποφάσεις» των Ευρωπαίων σχετικά την ελάφρυνση του χρέους...

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ίδιο ινστιτούτο, επανέλαβε ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας έχει ανάγκη από μια νέα αναδιάρθρωση ώστε να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα στηρίζεται σε δυο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους, λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα», τόνισε η Κ. Λαγκάρντ.

Το «γεωπολιτικό διακύβευμα» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας»,κάνοντας ειδική αναφορά στις«σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία»,στους«δεσμούς με τη Ρωσία, τον ορθόδοξο κόσμο»και το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ολα τα παραπάνω φωτίζουν πτυχές της διαπραγμάτευσης που με τη συμμετοχή και τη συνεργασία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παίζεται σε βάρος του λαού, στο φόντο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αποκαλυπτική ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις είναι και μια ορισμένη διαφαινόμενη αλλαγή της «ρητορικής» παραγόντων της ρωσικής κυβέρνησης. Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει για την Ελλάδα το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων από τη Δύση, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Α. Ουλουκάγιεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ανέφερε ότι η εν λόγω απαγόρευση παρατάθηκε τον περασμένο μήνα για έναν ακόμα χρόνο για όλες τις χώρες που το 2014 επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα της ετήσιας συνόδου των BRICS που πραγματοποιείται αυτήν τη βδομάδα στη ρωσική πόλη Ούφα.

Σήμερα η συζήτηση για τη «λεπτομερή» λίστα των αντιλαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, σήμερα θα εξεταστεί στις Βρυξέλλες από τους «θεσμούς» της τρόικας, η «λεπτομερής» λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του νέου δανείου που ζητάει.

Στο βαθμό που αυτά κριθούν ικανοποιητικά, το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, ενδέχεται να συνεδριάσει αύριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που τα αντιλαϊκά παζάρια ευοδωθούν, είναι πολύ πιθανό η προγραμματισμένη για την Κυριακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μην πραγματοποιηθεί.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής

Στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, αναμένονται τα νεότερα σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το όριο της χορηγούμενης ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) στα 88,6 δισ. ευρώ. Αμετάβλητη έμεινε και η αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, επί των οποίων χορηγείται ρευστότητα. Τη Δευτέρα 6/7, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε «κούρεμα» των εγγυήσεων (μεσοσταθμικά κατά 10%, σύμφωνα με πληροφορίες).

«Για να διατηρηθεί η στήριξη, είναι ανάγκη να υπάρχει μία σαφής προοπτική πολιτικής συμφωνίας για ένα πρόγραμμα», επανέλαβε χτες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ι. Βίσκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «νομισματικής χαλάρωσης» δεν έχει εξασθενίσει σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζονται από μέλη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Σύμφωνα με την περίληψη των πρακτικών της συνεδρίασης της 16ης και 17ης Ιούνη που δημοσιοποιήθηκαν χτες, διατυπώνονται προβληματισμοί σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με ενδεχόμενο αναταράξεων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να μην επιλέξει θηλιά, να απαντήσει με οργάνωση και πάλη

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις:

«Ο λαός μας βρίσκεται για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, που του τίθεται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια: Νέο πιο σκληρό μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία, όπου και στις δυο περιπτώσεις πάλι ο ίδιος ο λαός θα χρεοκοπήσει, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο ή τμήματά του θα τη βγάλουν καθαρή.

Ο λαός μας να μην επιλέξει θηλιά. Χρειάζεται να απαντήσει με οργάνωση, με την πάλη του, να δείξει τη δύναμή του, να διεκδικήσει για την επιβίωσή του, παντού, μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες, στις γειτονιές, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, μέσα από επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, μέσα από ομάδες και επιτροπές ελέγχου κατά της αισχροκέρδειας και της πιθανότητας έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων, άλλων προϊόντων, απαραίτητων για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα αυτό για να σταθεί όρθιος ο λαός μας την επόμενη μέρα, να ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον ίδιο το λαό να κάνει κουμάντο στην κοινωνία, στην οικονομία».

Το σενάριο «Grexit»

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει αναλυτικά σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη («Grexit»). Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ο εντοπισμός και η αποτροπή εξάπλωσης κινδύνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συστήματα προστασίας τραπεζών, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κ.ά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το σχέδιο για την Ελλάδα περιέχει τους παρακάτω άξονες:

-- Ως «κεφάλαιο εξόδου» θα δοθούν 35 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και ποσά για την αντιμετώπιση φαινομένων «ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή ακραίων καταστάσεων που θα προκαλέσει η οξυμένη καπιταλιστική κρίση. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά ουσιαστικά ισοδυναμούν με τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ.

-- Τα 35 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία.

-- Για την προετοιμασία κυκλοφορίας του νέου νομίσματος θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών. Στο μεταξύ υπάρχει σχέδιο έκδοσης «υποσχετικών πληρωμής» (IOUs) ως μέσο συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση το νέο νόμισμα θα είναι διασυνδεδεμένο με το ευρώ, σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών με τα άλλα νομίσματα. Για το πρώτο διάστημα (πάντα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες) προβλέπεται η σταδιακή υποτίμηση σε σχέση με το ευρώ.

-- Χορήγηση άτοκων δανείων για την «ανθρωπιστική κρίση», σε επιλεγμένους τομείς, αλλά και πρόσθετα κεφάλαια αν κριθεί αναγκαίο.

-- «Πάγωμα» των αποπληρωμών του κρατικού χρέους (άγνωστο για πόσο διάστημα) και «επαναξιολόγησή» του σε επόμενη φάση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κλειστές μέχρι νεωτέρας

Κλειστές έως και τη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που υπεγράφη χτες, ενώ το ημερήσιο όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ. Από σήμερα οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν από τα γκισέ των τραπεζών τη δεύτερη δόση με τα 120 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους επιδομάτων ΟΑΕΔ, όμως μόνο από τα διαθέσιμα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ