ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποβαθμίζουν συνειδητά τη δημόσια Υγεία

Περιοδεία της Σοφίας Καλαντίδου στο Ιδρυμα Κοινωνικής Φροντίδας «Αγιος Παντελεήμονας»

Περιοδεία στο Ιδρυμα Κοινωνικής Φροντίδας «Αγιος Παντελεήμονας» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του Κόμματος. Το ίδρυμα είναι ΝΠΔΔ και σκοπός του είναι η λειτουργία, σε ξεχωριστά τμήματα, γηροκομείου, ασύλου ανιάτων και σταθμού προσωρινής περίθαλψης ενηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οξύτατο είναι το πρόβλημα εντατικοποίησης της δουλειάς λόγω της έλλειψης προσωπικού. Για 450 τρόφιμους υπάρχουν συνολικά 45 νοσηλευτές. Ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στα μαγειρεία, αλλά και στον τομέα της καθαριότητας που έχει δοθεί σε εργολάβο.

Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με τη διαπίστωση που εκφράστηκε από τα στελέχη του ΚΚΕ ότι η απαξίωση του δημόσιου τομέα Υγείας - Πρόνοιας είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και εξυπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο.

Η Σ. Καλαντίδου, σε κάθε σταθμό της περιοδείας, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν και να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια που θα περιλαμβάνει και τα ιδρύματα, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Μην περιμένετε σωτήρες. Το ΚΚΕ δε σας καλεί απλά να το ψηφίσετε όταν θα γίνουν εκλογές. Σας καλεί σε καθημερινή συσπείρωση και πάλη, στη γραμμή της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, για την ανατροπή της. Σας καλεί να δυναμώσετε το μέτωπο πάλης που θα βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», είπε.

Μνημόνιο υποτέλειας στο ΝΑΤΟ

Αφορά το «αντιτρομοκρατικό» Κέντρο στη Σούδα

Η ΝΔ φέρνει εκ των υστέρων προς κύρωση στη Βουλή το μνημόνιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΝΑΤΟ, για τη λειτουργία στους χώρους της αμερικανικής βάσης της Σούδας τού υπό ελληνική ευθύνη ΝΑΤΟικού «Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής». Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο υπογράφηκε το 2005, ενώ το εν λόγω Κέντρο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και φέτος στις αρχές Ιούνη πραγματοποιήθηκε και σχετική άσκηση, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το συγκεκριμένο Κέντρο δένει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του κέντρου αυτού, καθώς και τις ετήσιες δαπάνες για τη λειτουργία του. Το ΝΑΤΟικό αυτό κέντρο θα αναλάβει την εκπαίδευση, προκειμένου οι ιμπεριαλιστές χωροφύλακες να είναι πιο αποτελεσματικοί στον έλεγχο της περιοχής μας, με επιχειρήσεις στην επιφάνεια, στον αέρα και το βυθό της θάλασσας. Οπως ορίζεται στο μνημόνιο, όλες οι υπηρεσίες και τα προϊόντα θα παρέχονται «στις συμμαχικές διοικήσεις δωρεάν» και η ισχύς του είναι «διαρκής».

Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις στελεχών οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη στις 8.30 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Εύα Μελά, βουλευτή, θα επισκεφθεί το ΙΚΑ Γαλατσίου.

-- Αύριο Πέμπτη 10 Ιούλη η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στις γειτονιές του Ταύρου, όπου υπάρχει το πρόβλημα της καύσης καλωδίων.

-- Την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 9.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ του Ελληνικού θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με θέμα «Για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

-- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη στις 12.30 μ.μ. περιοδεία στη Γενική Κλινική θα πραγματοποιήσει η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη Λάρισα σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στο «ΦΡΟΥΡΙΟ», εκδήλωση με θέμα «Το διατροφικό πρόβλημα και οι λαϊκές ανάγκες». Εισηγητές θα είναι οι Π. Τριανταφύλλου, κτηνίατρος, Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, και Δ. Χατζής, μέλος του ΔΣ του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

-- Στην Πτολεμαΐδα σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου (απέναντι από το υδραγωγείο), οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και η πρότασή μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στην Εορδαία», με κεντρικό ομιλητή τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

-- Περιοδεία στο Νομό Σερρών πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ στο Στρυμονικό.
  • Στις 11 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Στις 12 μ., θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο Σερρών.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της ΦΙΜΠΡΑΝ στη Νιγρίτα.
  • Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Νιγρίτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ.

-- Στη Φωκίδα αύριο Πέμπτη 10 Ιούλη θα πραγματοποιήσει περιοδείες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Το πρωί στην Ιτέα, επίσκεψη σε επιχειρήσεις μεταποίησης αγοραστικών προϊόντων (ελαιαποθήκες) και σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών.
  • Στις 7 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο στην Αμφισσα.
  • Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Ησαΐα στην Αμφισσα.

-- Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη 10 Ιούλη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στο πλαίσιο της Καμπάνιας του Κόμματος για την Υγεία. Από τις 10 π.μ. μαζί με κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου θα έχει συνάντηση και θα συζητήσει με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, καθώς και με εργαζόμενους, ενώ θα έχει συνάντηση και με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Αμέσως μετά, στις 1.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε χώρο του νοσοκομείου.

-- Στα Κύθηρα θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά και Νήσων, και ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 11 Ιούλη: Στις 9.00 π.μ. θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφτεί τη Δασική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία. Στις 11.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Κυθήρων. Στις 12.30 π.μ. θα συναντηθεί με την έπαρχο Κυθήρων. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τους προέδρους των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών στις περιοχές Λιβάδι και Ποταμός.
  • Το Σάββατο 12 Ιούλη, θα περιοδεύσει στα χωριά των Κυθήρων.

-- Στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας το Σάββατο 12 Ιούλη στις 9 μ.μ. ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ποινικές ευθύνες υπουργών από το 2001;

Στην παραπομπή του φακέλου της υπόθεσης Ζαχόπουλου στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για όσους ήταν επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησαν χτες οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Ράικου και Παναγιώτης Αθανασίου που διενεργούσαν έρευνα, που διατάχθηκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην Γραμματέα του υπουργείου Χρήστου Ζαχόπουλου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι υπουργοί ελέγχονται επειδή από 2001 μέχρι και 21 Οκτωβρίου 2007 με δικές τους αποφάσεις διατίθονταν προς την Ομοσπονδία των εργαζομένων διάφορα ποσά. Στο διάστημα αυτό, υπουργοί είχαν διατελέσει οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Θόδωρος Πάγκαλος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με υφυπουργό τον Πέτρο Τατούλη και ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων στις υπουργικές αποφάσεις αναγράφεται ότι τα ποσά αυτά αφορούσαν ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα διατέθηκαν για καταβολή επιδομάτων στους υπαλλήλους, κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ενδεικτικά αναφέρεται στο πόρισμα ότι από το 2004 έως το 2006 η Ομοσπονδία έλαβε ποσό άνω των 29 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Ταμείο ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα, διάφοροι φορείς που ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 80 έλαβαν από το 2001 έως και το 2007 διάφορα χρηματικά ποσά για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην «είδηση» της παραπομπής του φακέλου στη Βουλή, αντέδρασε η υπουργός Απασχόλησης, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «και την περίοδο από το 2004 μέσω του ειδικού λογαριασμού καλύπτονταν, όπως προβλέπονταν από την απόφαση των Δρυ και Βενιζέλου, η πληρωμή των επιδομάτων και των υπερωριών των υπαλλήλων και των μισθών των ωρομισθίων».

ΣΥΝ
Παραπέμπεται το πρόγραμμα...

Σε επόμενη συνεδρίασή της, παρέπεμψε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ τη συζήτηση επί της διαδικασίας για το πρόγραμμα και τις αλλαγές στα Μέσα Ενημέρωσης που ελέγχονται από τον ΣΥΝ. Η αναβολή αυτή προφανώς συνδέεται με τη δυστοκία που επικρατεί εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών «ρευμάτων», που αφορούν τόσο τις ισορροπίες εντός του ΣΥΝ, όσο και τους συσχετισμούς στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Πολιτική Γραμματεία από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Επίσης, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις, την υλοποίηση των αποφάσεων, τη δουλειά της Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποφάσισε «να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ενωτικού μετώπου κατά της ακρίβειας και της νέας λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org