ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Ενα νεκρό άφησε η νεροποντή

Ενα νεκρό άφησε πίσω της η καλοκαιρινή βροχή. Στιγμές απίστευτης αναστάτωσης έζησαν οι Αθηναίοι

Εγκλωβισμένοι στις σκάλες του έργου του αιώνα
Εγκλωβισμένοι στις σκάλες του έργου του αιώνα
Μια καλοκαιρινή μπόρα ήταν ικανή να προκαλέσει απίστευτες σκηνές πανικού σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες, τραυματίες και τουλάχιστον ένα νεκρό.

Πρόκειται για τον 35χρονο μετανάστη από την Αλβανία Γκιόργκο Τερντούφι, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε στην οδό Αγ. Πολυκάρπου 81, στο Βοτανικό. Μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν ο χώρος όπου βρέθηκε νεκρός από την Πυροσβεστική ο 35χρονος ήταν ο χώρος στον οποίο κατοικούσε ή ήταν οι αποθήκες της εταιρίας στην οποία δούλευε. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γκ. Τερντούφι ζούσε σε οίκημα δίπλα από την αποθήκη όπου έχασε τη ζωή του. Λίγο πριν την κατάρρευση του τοίχου, έσπευσε στο σημείο για να ειδοποιήσει το γιο του που ήταν μέσα στην αποθήκη. Λίγα δευτερόλεπτα μετά που κατάφερε να βγάλει έξω το παιδί, κατέρρευσε ο τοίχος που τον καταπλάκωσε. Ο άτυχος άνδρας για αρκετή ώρα καλούσε σε βοήθεια, αλλά ενώ γείτονες προσπαθούσαν να τον σώσουν, το υπόγειο γέμισε νερά, με αποτέλεσμα τον πνιγμό του τραγικού μετανάστη.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κυριολεκτικά μπλόκαρε από τις εκατοντάδες κλήσεις που δέχτηκε από όλα τα σημεία της Αθήνας και, κύρια, από την περιοχή του Φαλήρου και του Ρέντη, αφού εκεί εντοπίστηκαν και τα σημαντικότερα προβλήματα, ενώ πάνω από 100 συνεργεία βγήκαν στους δρόμους, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πρωτεύουσας. Παρόλη την πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, πολλοί ήταν εκείνοι που χρειάζονταν βοήθεια, αλλά πέρασαν έως και δύο ώρες ώσπου να προστρέξει σ' αυτούς η Πυροσβεστική. Αποτέλεσμα, ήταν η δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων και των καταστηματαρχών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απουσία των αρχών.

Οι ...χείμαρροι του ακριβοπληρωμένου ΜΕΤΡΟ
Οι ...χείμαρροι του ακριβοπληρωμένου ΜΕΤΡΟ
Στο κέντρο της Αθήνας, η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η Πατησίων είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους, με τα αυτοκίνητα να προχωρούν με πολύ μεγάλη δυσκολία, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Υπόγεια σπίτια, αποθήκες και μαγαζιά πλημμύρισαν και οι υπάλληλοι προσπαθούσαν με σκούπες, ξύλα, ακόμα και με τα χέρια να απομακρύνουν τα νερά που έμπαιναν ορμητικά μέσα. Στη Στοά, στην οδό Σολωμού, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με ηλεκτρικά είδη προσπαθούσε να μεταφέρει με τα χέρια το εμπόρευμά του, από το υπόγειο στο πατάρι. Στην ίδια κατάσταση ήταν και οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων καταστημάτων στο κέντρο.

Λεωφορεία, τρόλεϊ και ΙΧ αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί, ενώ πολλά δίκυκλα παρασύρονταν από τους ορμητικούς χειμάρρους. Τα τρένα του ΗΣΑΠ ακινητοποιήθηκαν, το ΜΕΤΡΟ λειτουργούσε μόνο προς τη μία κατεύθυνση και οι ακριβοπληρωμένοι από τον ελληνικό λαό σταθμοί του είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Ιδια εικόνα και στη διασταύρωση των οδών Κατεχάκη και Μεσογείων, στις Τρεις Γέφυρες και στην Π. Ράλλη και Θηβών, όπου οι οδηγοί με χίλιες προσπάθειες, νεύρα, αλλά και το φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους αναζητούσαν τρόπο διαφυγής από τα ορμητικά νερά.

Στην οδό Χαμοστέρνας προκλήθηκε καθίζηση στο οδόστρωμα, και ένας οδηγός λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Σ' αυτήν την περίπτωση, η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Στο Μοσχάτο μία γυναίκα χτυπήθηκε από το ρεύμα, άγνωστο ακόμη πώς, όταν προσπάθησε να διαβεί τον πλημμυρισμένο δρόμο. Διακομίστηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία της. Επίσης, στο Μοσχάτο εγκλωβίστηκαν 17 παιδάκια μέσα στο νηπιαγωγείο τους για αρκετή ώρα, χωρίς, όμως, να διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους, αφού οι δάσκαλοί τους τα οδήγησαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Για αρκετή ώρα, έμειναν εγκλωβισμένοι και οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας στο Φάληρο στην οδό Ειρήνης 37, αφού η υπόγεια είσοδός της είχε γεμίσει με νερά που ξεπερνούσαν το μισό μέτρο.

Ακόμα, όμως, και μετά το τέλος της νεροποντής, τα προβλήματα δε σταμάτησαν. Τα χαλασμένα φανάρια, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και η πλήρης απουσία των ταξί δημιούργησαν τεράστιες «ουρές» από ανθρώπους στις στάσεις, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιο τρόπο για να φτάσουν στα σπίτια τους.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ανοχύρωτη πόλη!

Παρέμβαση - καταγγελία της «Συμπαράταξης» για τη χτεσινή νεροποντή

«Οι μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής απέδειξαν με τραγικό τρόπο ότι η πόλη είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Μια ισχυρή νεροποντή είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, να καταστραφούν περιουσίες και να κινδυνεύσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Οι αιτίες είναι εδώ και δεκαετίες γνωστές».

Τα παραπάνω τονίζει - μεταξύ άλλων - η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με ανακοίνωσή της για τις καταστροφές χτες στην πόλη κατά τη διάρκεια της νεροποντής. Και ως αιτίες καταγράφει:

  • Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - παραβιάζεται διαρκώς βάναυσα η φύση, με την αλόγιστη επέκταση των σχεδίων πόλης, χωρίς παράλληλα να έχουν γίνει τα αναγκαία έργα υποδομής. Παράλληλα οι πολλές καταστροφικές πυρκαγιές - ως απόρροια της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθείται - αποψιλώνουν ραγδαία τα δάση, αφήνοντας την ορμητική ροή των νερών της βροχής να καταπνίγουν τα πάντα στο διάβα τους.
  • Οι κακοτεχνίες των δημοσίων έργων.Ο τρόπος ανάθεσης και κατασκευής των έργων, σε συνδυασμό με το καθεστώς «ασυλίας» των εργολάβων, δεν εξυπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, αλλά μόνο τις επενδύσεις των επιχειρηματιών.
  • Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες έχουν αφήσει τη χώρα αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ, στην Αττική έχουν μπαζωθεί ρέματα συνολικού μήκους 550 χιλιομέτρων. Ακόμα, εκκρεμεί η χαρτογράφηση των ρεμάτων. Τα έργα που γίνονται είτε είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις ανάγκες, είτε εκτελούνται αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό μακρόπνοο πρόγραμμα, είτε οι προδιαγραφές τους είναι τέτοιες που να ικανοποιούν μόνο τα συμφέροντα των κατασκευαστών.
  • Η έλλειψη ενός σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τις επιπτώσεις, η έλλειψη συντονισμού οργανισμών και φορέων και η έλλειψη οργάνου λήψης και άμεσης εφαρμογής αποφάσεων.
  • Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του ειδικευμένου προσωπικού.

Εξάλλου, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, του Δήμου Αθηναίων και της Τοπικής Ενωσης Δήμων -Κοινοτήτων Νομού Αττικής δεν είναι άμοιρες ευθυνών. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή που τις αποστερεί από συγκεκριμένους πόρους και μέσα, χωρίς οι πιο πάνω διοικήσεις να διεκδικούν πόρους, αποδεικνύει την προσήλωσή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, την αδιαφορία για τις ανύπαρκτες υποδομές στο χώρο τους και γενικά τη λειτουργία τους σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας» σημειώνει.

Τέλος η «Συμπαράταξη» επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να κατασκευαστούν μια σειρά αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Και καταλήγει: «Η δημοτική αρχή που είναι ιδιαίτερα ...γαλαντόμος στο να διοργανώνει - εορταστικές και μη - φιέστες θα πρέπει να επενδύσει σε σημαντικά έργα προς όφελος των δημοτών και όχι των δημοσίων σχέσεων».

ΔΕΗ
Χωρίς ρεύμα μέχρι και τα μεσάνυχτα

Με εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος «συνδυάστηκε» η νεροποντή της Αθήνας. Οι περισσότερες διακοπές παρατηρήθηκαν στον άξονα Αθήνας, Μοσχάτου, Ρέντη και Πειραιά και ήταν τόσο πολύωρες, που σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας - και όχι μόνο - χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι και πολύ αργά το βράδυ. Βασική αιτία των διακοπών, που παρατηρήθηκε στο δίκτυο της μεσαίας και χαμηλής κατά κύριο λόγο τάσης, οφείλεται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στο γεγονός ότι πλημμύρισαν πολλά υπόγεια στα οποία είναι εγκαταστημένοι υποσταθμοί της Επιχείρησης. Παράγοντες της ΔΕΗ από νωρίς εκτιμούσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η ηλεκτροδότηση θα καθυστερήσει σημαντικά, διότι οι πλημμυρισμένοι υποσταθμοί πέραν του ότι έχουν υποστεί βλάβες, για να τεθούν σε επαναλειτουργία θα πρέπει πρώτα να στεγνώσουν. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η ίδια η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να διευκολυνθεί η άντληση των νερών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα συνεργεία της Επιχείρησης κινητοποιήθηκαν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών, ωστόσο όμως είχαν να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε εξαιτίας της νεροποντής, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις τη δυσκολία πρόσβασης σε περιοχές που ήταν πλημμυρισμένες.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
«Εργα σε όφελος του λαού και όχι των λίγων»

Ακροβατώντας στις ράγιες και τα κάγκελα του Ηλεκτρικού
Ακροβατώντας στις ράγιες και τα κάγκελα του Ηλεκτρικού
Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην πρωτεύουσα, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η πολιτική των κυβερνήσεων έχει σαν αποτέλεσμα η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή να είναι ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα, να προκαλούνται τεράστιες καταστροφές και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η επανάληψη των ίδιων καταστάσεων δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στην κερδοσκοπία στη γη, στις αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, στις καταπατήσεις, στο κάψιμο των δασών, στα μπαζώματα, στο κλείσιμο των ρεμάτων, στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που σήμερα και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει μορφή επιδρομής. Οφείλονται στα μηδαμινά -σε σχέση με τα απαιτούμενα- αντιπλημμυρικά έργα, στην αποσπασματικότητά τους και την κατασκευή τους με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων. Οφείλονται στην εφαρμοζόμενη από όλες τις κυβερνήσεις πολιτική που κατευθύνει τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και όχι τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου είναι άμεση και επιτακτική. Είναι επίσης αναγκαίο μαζί με τις πολιτικές των κυβερνήσεων να καταδικαστούν και οι δυνάμεις εκείνες που στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση σιωπούν, υποτασσόμενες και εφαρμόζοντας τα κυβερνητικά σχέδια. Να αναδειχτούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δυνάμεις που μαζί με το λαό θα διεκδικούν έργα προστασίας των κατοίκων, σε όφελος του λαού και όχι των λίγων».

Ηταν απρόβλεπτο...

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της για τις καταστροφικές συνέπειες που πλήττουν τη χώρα μετά από ένα καιρικό φαινόμενο. Αυτή τη φορά, «έφταιγε» η ...μη πρόβλεψη του φαινομένου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, μετά από σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, «δεν υπήρξε ουσιαστική πρόβλεψη για το φαινόμενο».

Ο ίδιος εξήρε το ...έργο των συναδέλφων του υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι «συντονίστηκαν από την αρχή» - όπως είπε - και μάλιστα ...«τόσο καλά», ώστε να έχουμε ένα νεκρό και χιλιάδες ταλαιπωρημένους πολίτες. Ο συντονισμός αυτός - θεώρησε ο υπουργός - θα έχει σαν κατάληξη τις «λιγότερες δυνατές συνέπειες από αυτό το πραγματικά αιφνιδιαστικό χτύπημα».

Θέμα ... αυτοπροστασίας

Φαίνεται πως η πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, από την πλευρά της κυβέρνησης, ανατίθεται πλήρως και κατ' αποκοπήν στα μέτρα ...αυτοπροστασίας, που πρέπει να παίρνει κάθε πολίτης χωριστά. Ισως γι' αυτό οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, για το χάλι που παρουσίασε χτες η Αθήνα και τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι κάτοικοί της, εξέδωσαν, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσαν στους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς επίσης «να λάβουν υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τον προγραμματισμό των λοιπών δραστηριοτήτων τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο κάνει η κυβέρνηση και στις περιπτώσεις του καύσωνα και των πυρκαγιών και των χιονοπτώσεων. Μια πανομοιότυπη τακτική - αντίβαρο στην άρνηση των κυβερνώντων να κινηθούν στα πλαίσια μιας πολιτικής, που προγραμματισμένα θα έλυνε ζητήματα πρόληψης, υποδομών και ουσιαστικής προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών τους από τα όποια καιρικά φαινόμενα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ