ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
To «μπουρίνι» έπνιξε την Ολυμπιακή βιτρίνα

Το χάος, η αναστάτωση και οι καταστροφές φέρνουν στον αφρό τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει ένα κράτος πλήρους αδιαφορίας και περιφρόνησης των αναγκών του λαού

Στην «Αττική» το ΜΕΤΡΟ «έβρεχε» από πάνω και «άφριζε» από κάτω...
Στην «Αττική» το ΜΕΤΡΟ «έβρεχε» από πάνω και «άφριζε» από κάτω...
Μια ξαφνική καλοκαιρινή νεροποντή, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 χτες το μεσημέρι και έπληξε την Αττική, ήταν αρκετή για να βρει το θάνατο ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, να καταστραφούν περιουσίες (αυτοκίνητα, σπίτια κ.λπ.), να προκληθεί μια απίστευτη αναστάτωση και να μείνουν χιλιάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα μέχρι και αργά τα μεσάνυχτα. Κι όλα αυτά στην πρωτεύουσα της χώρας, που η κυβέρνηση αρέσκεται να διαφημίζει με καμάρι ότι μετέχει στον...«σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, αλλά όταν γίνεται λόγος για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, η σκληρή πραγματικότητα θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις!

Δύο περίπου ώρες ήταν υπεραρκετές για να αποδειχτεί πως τα τέσσερα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας ζουν σε μια πόλη εντελώς αθωράκιστη, μια πόλη που - παρά τα τεράστια κονδύλια για έργα που γεμίζουν τις τσέπες των ντόπιων και ξένων μεγαλοεργολάβων και μεγαλοτραπεζιτών - δε διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και «διεξόδους διαφυγής» για να γλιτώσει από κάποια έκτακτα περιστατικά σαν κι αυτό. Μια πόλη που πνίγεται στην κυριολεξία. Δε χρειάστηκαν παραπάνω από δύο ώρες για να επιβεβαιωθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει ένα κράτος πλήρους αδιαφορίας και περιφρόνησης των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου, ένα κράτος - φονιά.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της δεν παρέλειπε και πάλι να αποδίδει τις καταστροφές σε... θεομηνία και ακραία φαινόμενα. Πώς όμως μπορεί κανείς να εξηγήσει με τη δικαιολογία αυτή ότι ένας ποταμός, όπως ο Κηφισός, υπερχείλισε, όταν έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τη διευθέτησή του και τη μετατροπή του σε... αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας - έργα που μάλιστα έχουν εξελιχτεί σε σύγχρονο «Γεφύρι της Αρτας»; Και πώς είναι δυνατόν, τα οποιαδήποτε έργα που γίνονται, όπως αυτά στον Κηφισό, να εκτελούνται με τέτοιο τρόπο που να υπονομεύουν τις υποδομές των γύρω Δήμων, να παρασύρουν ανθρώπους και αυτοκίνητα, να προκαλούν σκηνές φρίκης, απόγνωσης και απελπισίας; Πώς είναι ακόμη δυνατόν έργα, σαν αυτό του μετρό, που χρυσοπληρώθηκαν και με εκατοντάδες δισ. δρχ. «πανωπροίκια» να λειτουργούν ξαφνικά κολοβά, επειδή πλημμύρισαν αρκετοί σταθμοί του! Πώς είναι δυνατόν έστω και τέτοια φαινόμενα να δημιουργούν καταστάσεις χάους, με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ανάλογες σαν αυτές που είχαν σημειωθεί αμέσως μετά το σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβρη του 1999;

Εικόνες χάους και... αμηχανίας

Η βροχή που ξεκίνησε στις 2.55 μ.μ. σχεδόν αμέσως άρχισε να προκαλεί και τα πρώτα προβλήματα. Σε πολλά σημεία των δρόμων αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, ενώ άλλα που ήταν σταθμευμένα κοντά σε φρεάτια ομβρίων υδάτων - φυσικά βουλωμένα - άρχισαν να παρασύρονται. Οι συρμοί των ΗΣΑΠ ακινητοποιήθηκαν πλήρως για αρκετές ώρες, καθώς πλημμύρισαν αρκετοί σταθμοί. Η γραμμή του μετρό από την Ομόνοια ως τα Σεπόλια σταμάτησε και οι επιβάτες - όταν σταμάτησε βέβαια η βροχή - εξυπηρετούνταν με μισθωμένα λεωφορεία, καθώς από τη βροχή πλημμύρισαν οι σταθμοί του Μεταξουργείου, Λαρίσης και Αττικής. Πλημμύρισε ακόμη και ο σταθμός Λαρίσης του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο τρένο για αρκετές ώρες 300 επιβάτες που προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη.

Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα δημιουργήθηκε στον Κηφισό, καθώς το ποτάμι υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια ολόκληρη περιοχή στους Δήμους Ρέντη, Μοσχάτου και Ταύρου και να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά αρκετές δεκάδες αυτοκινήτων.

Αμήχανη η κυβέρνηση, προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση, με συσκέψεις και από... μακριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις ώρες μετά το σταμάτημα της νεροποντής βρέθηκε στην περιοχή του Κηφισού κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη. Ουσιαστικά συνολικά η κυβέρνηση περίμενε να κοπάσει η νεροποντή για να μετρήσει τις καταστροφές και να επέμβει! Οπως μας εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο σημείο της πλημμύρας του Κηφισού βρίσκονται εγκαταστημένες τρεις εργολαβίες για τη διευθέτησή του και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο και προφανώς αυτές δημιούργησαν το πρόβλημα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εξαιτίας των πολλών έργων που γίνονται ταυτόχρονα για να προλάβουμε τους Ολυμπιακούς θα μπορούσε η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη. «Ευτυχώς - μας είπε - που δεν έβρεξε πολύ στα Βόρεια Προάστια», υπονοώντας σαφώς ότι εκεί θα δημιουργούνταν σοβαρότερα προβλήματα, αφού εκεί έχουν απλωθεί πολλά εργοτάξια.!..

Οσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, αυτή «ένιπτε τας χείρας της», καθώς όπως μας εξηγούσε αρμόδιος «η Εταιρία δεν έχει καμία αρμοδιότητα με το δίκτυο ομβρίων υδάτων. Συνεργεία της κλήθηκαν και δούλεψαν στο δίκτυο ακαθάρτων, που όπως είναι γνωστό υποφέρει από τις δεκάδες παράνομες συνδέσεις».


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - κόλαση για τους κατοίκους
  • Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 50 χρόνων
  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες ζωής

Η καλύτερη απάντηση σε όσους υποβάλλουν τους εργαζόμενους σε ταλαιπωρίες και κινδύνους σαν κι αυτούς που έζησαν χτες οι Αθηναίοι είναι η καταδίκη των υπευθύνων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και η υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Με αυτό το κάλεσμα καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή τα χτεσινά χάλια που παρουσίασε η Αθήνα. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Εφτασαν 2 ώρες καλοκαιρινής βροχής, που κανονικά έπρεπε να ανακουφίσει τους Αθηναίους από τις υψηλές θερμοκρασίες, για να μεταβληθεί η ζωή τους σε κόλαση και να καταστρέψει τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων.

Τα πολυδιαφημιζόμενα με ακριβοπληρωμένα σποτ στην TV και ολοσέλιδες διαφημίσεις στον Τύπο μεγάλα έργα, που πληρώθηκαν με δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού και που κανονικά θα έπρεπε να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, για άλλη μια φορά έγιναν αιτία να σταματήσει κάθε λειτουργία της πόλης και να καταταλαιπωρηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις μετακινήσεις τους.

Η κυβέρνηση, που κατά τον κ. πρωθυπουργό εργάζεται συστηματικά και έχει αποτελέσματα, πράγματι εργάζεται, αλλά για τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών, των μεγαλοεργολάβων, των τσιμεντοβιομήχανων και όλων όσοι κερδίζουν από τα μεγάλα έργα.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ θεωρεί ότι υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση είναι όλες οι κυβερνήσεις που τα τελευταία 50 χρόνια επέβαλαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φέρνει τα σημερινά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Υπεύθυνοι όμως είναι και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν αντιτάχθηκαν στην πολιτική αυτή, με αποτέλεσμα οι πόλεις τους να στενάζουν σε κάθε απλό καιρικό φαινόμενο και οι κάτοικοί τους να είναι στο έλεος αυτών των φαινομένων.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία να παλέψουν μέσα από το οργανωμένο μαζικό κίνημα για καλύτερες συνθήκες ζωής, για έργα που πραγματικά θα τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους. Καλεί όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική να καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές όλους όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του, για να αναδειχτούν δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που να αγωνίζονται μαζί με τους κατοίκους των πόλεών τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής και για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ