ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα κόκκινα από χτες η Γύρα της Λευκάδας

Πλημμύρισε από νιάτα και ζωή η παραλία Γύρα της Λευκάδας, όπου από χτες έχει στηθεί το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό «στρατηγείο» στα πλαίσια του 9ου πανελλαδικού διημέρου που διοργανώνει και φέτος η ΚΝΕ. Ο χώρος, γνώριμος από προηγούμενη πανελλαδική συνάντηση, αυτή του 1993, αποδείχτηκε λίγος για να χωρέσει τους χιλιάδες νέους και νέες μέλη και φίλους της Οργάνωσης που συμμετέχουν πιο μαζικά από κάθε άλλη φορά.

Το πρώτο ραντεβού των οργανώσεων ήταν στο Ρίο όπου συναντήθηκε το κομβόι των δεκάδων πούλμαν από Αθήνα, Πειραιά, Αττική, Κρήτη και Αιγαίο με αυτό από τη Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Ο χώρος της κατασκήνωσης με το μεράκι και τη δουλιά των οργανώσεων της Δυτικής Ελλάδας έχει μετατραπεί σε στοιχειώδες οργανωμένο κάμπινγκ (με καντίνα, ιατρείο, χώρους υγιεινής), έτοιμο να δεχτεί χιλιάδες κατασκηνωτές. Εκεί έφτασαν σταδιακά από το πρωί και τα «καραβάνια» από Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κόκκινες σημαίες καρφώθηκαν πάνω στα λιόδεντρα, «ανυπότακτα» λάβαρα και πανό απλώθηκαν από άκρη σ' άκρη για να καταγγείλουν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους υπηρέτες της, όλους αυτούς που κουρελιάζουν τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας.

Συμβολισμός με σημασία

Ενα τεράστιο γκράφιτι δέσποζε στο χώρο της κατασκήνωσης φιλοτεχνημένο από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κορινθίας της ΚΝΕ που στηλίτευε την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέσα σ' ένα μαύρο φόντο που συμβόλιζε το θάνατο και την καταστροφή που σκόρπισαν οι φονιάδες με το πρόσφατο μακελειό στη γειτονιά μας, αναγραφόταν: «όχι στη ΝΑΤΟική τάξη πτωμάτων, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Ενα παζλ χρωμάτων από σκηνές, τέντες, σημαίες, μουσικές και παιχνίδια συνέθεταν το νεανικό στρατόπεδο της ΚΝΕ και των φίλων της. Σε περίοπτη θέση και ο «Ριζοσπάστης», στα χέρια μελών και φίλων της Οργάνωσης, που διαβαζόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το χτεσινό πρωινό πέρασε μέσα σε μία ατμόσφαιρα κεφιού, ζωντάνιας και δροσιάς ενώ οι χιλιάδες νέοι και νέες προετοιμάζονταν για την απογευματινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση του Ακτιου. Το χτεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διαδήλωση και συγκέντρωση στην πόλη της Λευκάδας, καθώς και συναυλία με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ενώ το γλέντι θα συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης. Η σημερινή μέρα θα είναι γεμάτη πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.

ΕΣΗΕΑ
Δεν μπήκε στο χορό της αντι-ΚΚΕ επίθεσης

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια να μπει η ΕΣΗΕΑ στο χορό της αντι-ΚΚΕ επίθεσης. Την Παρασκευή το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία (5 κατά, 4 υπέρ, 1 λευκό) πρόταση να εκδοθεί ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ, με αφορμή άρθρο του υπεύθυνου Τύπου του Κόμματος Μ. Κοψίδη στο «Ρ». Την πρόταση καταψήφισαν οι Ν. Καραντηνός, Μ. Μαθιουδάκης, Σ. Βούλτεψη, Δ. Πολίτης, Χ. Κυρίτσης. Υπέρ ψήφισαν οι Ν. Κιάος, Ν. Μεγγρέλης, Β. Δεληπέτρος και Π. Σόμπολος, ενώ λευκό ψήφισε ο Δ. Τσαλαπάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία της συνεδρίασης κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση για μια «γενική ανακοίνωση αντίδρασης», και η οποία καταψηφίστηκε επίσης, με 6 κατά, 4 υπέρ. Τα ίδια, ως άνω, μέλη καταψήφισαν την πρόταση, όπως και ο Π. Σόμπολος.

Ο Μ. Κοψίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, επισήμανε ότι όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται ένα μπαράζ από δημοσιεύματα για το ΚΚΕ που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για δημοσιεύματα - πολιτικές εκτιμήσεις που αντικειμενικά ταυτίζονται ή κινούνται στην ίδια λογική με την κυβερνητική (και όχι μόνο) πολιτική και στόχος είναι να δοθεί μια πλαστή εικόνα ενός «σπαρασσόμενου ΚΚΕ». Ενδεικτικά ανέφερε δημοσιεύματα που αποδίδουν στην Αλ. Παπαρήγα φράσεις (βάζοντάς τε και σε εισαγωγικά) που ποτέ η ίδια δεν είπε. Επίσης υπογράμμισε συκοφαντικό δημοσίευμα κατά της Αλ. Παπαρήγα σύμφωνα με το οποίο η ΓΓ του ΚΚΕ πιθανολογείται ότι είναι πίσω από την «17 Νοέμβρη» και σημείωσε ότι ο ισχυρισμός της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» περί σάτιρας δεν πείθει κανένα. Αλήθεια, αναρωτήθηκε, γιατί παρόμοιες «σάτιρες» ασκούνται απ' την ίδια εφημερίδα μονίμως και αποκλειστικά στο ΚΚΕ;

Ο Μ. Κοψίδης τόνισε, ότι όσα γράφονται ή ακούγονται περί μορφών πιέσεων εκφοβισμού κλπ. σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους από το ΚΚΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με κατηγορηματικό τρόπο υπογράμμισε ότι κανένα απολύτως εμπόδιο δεν πρόκειται να μπει από το ΚΚΕ στην άσκηση του δημοσιογραφικού τους επαγγέλματος.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, όπως και κάθε πολιτικός φορέας, έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτική ονομαστική κριτική και σε δημοσιογράφους, όπως και οι δημοσιογράφοι έχουν το ίδιο δικαίωμα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο δεν έγινε όπως κατ' επανάληψη διευκρινίστηκε από το «Ρ» και τον ίδιο σε επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις.

Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, η άσκηση πολιτικής κριτικής σε προσωπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους να ερμηνεύεται ως βολή ή ως πρόθεση να θιγούν επαγγελματικά ή να τεθούν εμπόδια στην άσκηση της εργασίας τους.

Αναφερόμενος στα περί «λιστών» σημείωσε ότι πρόκειται για εφεύρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου που στοχεύει στην κλιμάκωση της επίθεσης κατά του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, τέλος, σημείωσε ότι η επίθεση στο ΚΚΕ, έστω και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ξεφεύγει από τα πολιτικά πλαίσια, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με την «Ελευθεροτυπία» όπου σε φύλλα της εφημερίδας (28/6 και 2/7) στελέχη του ΚΚΕ (Μ. Μαΐλης, Μ. Κοψίδης) δεν αντιμετωπίζονται με πολιτικά επιχειρήματα, στην κριτική που ασκούν στη συγκεκριμένη εφημερίδα για τα δημοσιεύματα περί «17 Νοέμβρη», αλλά με καθαρά υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ
Να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση

Η υπεράσπιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και πάλης όλων των εργαζομένων αποτελεί σήμερα επιτακτικό καθήκον των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Στην ανάγκη αυτή απαντά και η παρέμβαση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με την ημερίδα που διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιούλη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θέμα: «Η κοινωνική ασφάλιση και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Στην ημερίδα, που γίνεται στο φόντο της νέας αντιασφαλιστικής επέλασης που προετοιμάζουν, η κυβέρνηση, οι δυνάμεις του κεφαλαίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και φέρνει τη σφραγίδα της Λευκής βίβλου, εισηγητές θα είναι οι: Θωμάς Κακαβάς μέλος της Διοίκησης του ΙΚΑ, Χρήστος Ρουπακιώτης πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, Γιώργος Ρωμανιάςμέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Χρήστος Χατζής γιατρός εργασίας.

Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται στο έδαφος των «καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της όξυνσης του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές χρησιμοποιούνται από το κεφάλαιο, ως μέσο αναχαίτισης της τάσης πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους και υπηρετούν τις ανάγκες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αύξησης της κερδοφορίας τους.

Στοχεύουν ξεκάθαρα, στην επιβάρυνση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας με το βάρος αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας και τη μετακύληση των ευθυνών της ασφαλιστικής κάλυψης στους εργαζόμενους. Στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας», δηλαδή τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και της αύξησης της υπεραξίας. Στην αντιστοίχιση της ασφάλισης με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης. Επί της ουσίας επιχειρείται η ανατροπή της οικονομικής βάσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οι συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής, που με μια σειρά νόμους εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ορατές. Μεγάλα τμήματα εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Σε δύο εκατομμύρια περίπου υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που είναι έξω από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Το σύστημα των συντάξεων αποδιαρθρώνεται. Τα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη το 1990 έπεσαν σε πραγματικές τιμές στα 15,3 το 1998 και η μέση σύνταξη στα επίπεδα του 1980.

Χειροτερεύουν οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ είναι τεράστιες. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δημόσια νοσοκομεία που παραπέμπουν ασθενείς τους για υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και διαγνωστικά κέντρα. Αποδιαρθρώνεται η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ταμεία και τα νοσοκομεία μειώνονται. Συνεχίζεται η εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ, ενώ από τη μια η εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων με τη δανειοδότηση πολλών ταμείων από τις τράπεζες με επαχθή επιτόκια συνθέτουν το πλέγμα του οικονομικού στραγγαλισμού της κοινωνικής ασφάλισης.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Τρίτη, στην Αθήνα, η πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας

Συνεδριάζει την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 του Ιούλη η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη σύγκληση της Γραμματείας του ΠΣΕ μετά τη μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα και την ανάληψη της Εκτελεστικής Γραμματείας από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, που έγινε στην Αθήνα από τις 10-14 Μάη του 2000.

Τα θέματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΠΣΕ, αφορούν στην εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης, στις δραστηριότητες των κινημάτων ειρήνης και του ΠΣΕ, καθώς και τη συγκρότηση της Γραμματείας και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της. Επίσης, θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΠΣΕ για το συντονισμό της δράσης των κινημάτων ειρήνης.

Aξίζει να υπογραμμίσουμε ότι στη Γραμματεία του ΠΣΕ μετέχουν αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης σχεδόν απ' όλες τις ηπείρους του Κόσμου. Οι χώρες που αποτελούν τη γραμματεία και οι αντιπρόσωποί τους είναι οι εξής: Από την Ελλάδα ο Θ. Παφίλης, τη Γαλλία η Λιζιάν Αλεζάρντ, την Κούβα ο Ορλάντο Φουντόρα, από την Ιαπωνία ο Ταντάκι Καουάτα, το φιλειρηνικό κίνημα της Παλαιστίνης θα εκπροσωπήσει ο Μαρί Αμπντέλ Ράχμαν, και τέλος από την Πορτογαλία θα 'ρθει στη χώρα μας ο Μπλάσκο Φερνάντεζ. Στις συνεδριάσεις θα παραβρεθούν και οι επίτιμοι πρόεδροι του ΠΣΕ ο Ινδός Ροζέμ Σάντρα και ο Ευάγγελος Μαχαίρας πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ