ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τουρισμός: 14 μορφές «ευελιξίας» στη διάθεση των εργοδοτών!

Σε έναν κλάδο που στον καπιταλισμό χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανεξάντλητη γκάμα από εργαλεία για να αυξάνουν τα κέρδη τους

Ούτε μία ούτε δύο... αλλά 14 μορφές ελαστικής εργασίας καταγράφονται στον κλάδο του Τουρισμού. Το «μενού της ευελιξίας», που έχουν εξασφαλίσει οι εργοδότες του κλάδου, έχει σπάσει όλα τα «ρεκόρ» και ακολουθεί τους δείκτες των αφίξεων και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, για τα οποία πανηγυρίζουν κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι.

Βέβαια, η τεράστια αυτή «ευελιξία» δεν προέρχεται από τις «ιδιομορφίες του κλάδου», όπως θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους οι εργοδότες και τα κόμματά τους. Είναι αποτέλεσμα διαδοχικών προσαρμογών του εργατικού δυναμικού στο στόχο της «ανταγωνιστικότητας» του κλάδου. Πάνω εκεί χτίστηκε το «θαύμα» του Τουρισμού, που χαρακτηρίζεται σήμερα ως «ατμομηχανή» της ανάπτυξης.

Είναι, μάλιστα, αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το όργιο αυτό της ευελιξίας εφαρμόζεται σε έναν κλάδο κατά βάση «εποχικό», που έτσι και αλλιώς περικλείει μέσα του τα στοιχεία της προσωρινότητας στην εργασία, στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αλλά η δίψα των μεγάλων τουριστικών ομίλων για κέρδη δεν γνωρίζει όρια. Κι ενώ για μισό χρόνο πετάνε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην ανεργία, τον άλλο μισό τους βγάζουν το λάδι...

Αυτό το μενού της «ευελιξίας» και της «προσαρμοστικότητας» του εργατικού δυναμικού δεν προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της ψήφισης και της εφαρμογής αντεργατικών νόμων απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις και ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο κατευθύνσεων και οδηγιών της ΕΕ. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η εφαρμογή αυτών των ευέλικτων σχέσεων ξεκίνησε και γενικεύτηκε στον κλάδο του Τουρισμού πολύ πριν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων.

Ολα τα 'χει ο μπαχτσές...

Από παλιότερη διαμαρτυρία του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής
Από παλιότερη διαμαρτυρία του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής
Παραθέτουμε τις μορφές εργασίας που καταγράφονται στον τουριστικό κλάδο:

Εποχική εργασία. Το 80% των εργαζομένων του κλάδου εργάζεται μέχρι έξι (το πολύ εφτά) μήνες το χρόνο, κατά τη θερινή περίοδο, όσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό (ή εξαιτίας του) είναι ανοιχτές. Με εισόδημα που συνήθως δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν για 12 μήνες.

Σύμβαση μιας μέρας (εξτρά). Πρόσληψη και απόλυση γίνεται μέσα στο 24ωρο! Ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει πότε, πού και με ποια συχνότητα θα εργαστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, να μην ξέρει τι εισόδημα θα έχει για την οικογένειά του. Αν ασθενήσει, μένει χωρίς μεροκάματο. Η γυναίκα εργαζόμενη που απασχολείται με τέτοιες συμβάσεις δεν έχει καμιά προστασία στη μητρότητα. Η εντατικοποίηση είναι κανόνας, αφού σπάνια τηρούνται το 8ωρο και τα διαλείμματα.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνήθως δεν ξεπερνούν το 6μηνο. Οι επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν όλο το χρόνο, τις αξιοποιούν για να αποφύγουν αποζημιώσεις απόλυσης, για να μην αποκτά ο εργαζόμενος μια σειρά εργασιακά δικαιώματα.

Μερική απασχόληση. Πρόκειται για απασχόληση με ημερήσιο ωράριο μικρότερο του 8ώρου (συνήθως 4ωρο). Η διάδοση τέτοιας μορφής δουλειάς στον Επισιτισμό είναι πολύ μεγάλη, αφού οι εργοδότες την αξιοποιούν για να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές πλήρους ωραρίου, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 8 ώρες τη μέρα.

Διαλείπουσα εργασία. Είναι μορφή εργασίας με λιγότερες από πέντε μέρες τη βδομάδα, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Μπορεί να προβλέπει πλήρες ή μειωμένο ωράριο. Αξιοποιείται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με ελάχιστη υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο μια συνήθως μέρα τη βδομάδα, ή και το μήνα.

Εκ περιτροπής εργασία. Κι εδώ πρόκειται για μορφή εργασίας με λιγότερες από πέντε μέρες τη βδομάδα, με τη διαφορά ότι μπορεί να καθιερωθεί με μονόπλευρη απόφαση του εργοδότη, με το επιχείρημα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς την αξιοποιούν είναι το Καζίνο της Πάρνηθας, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια η διεύθυνση την επιβάλλει μονομερώς, με τη δικαιολογία της μείωσης των κερδών.

Συνδυασμός μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Πρόκειται για καθημερινή απασχόληση, για μερικές μέρες με λιγότερες ώρες και τις υπόλοιπες με πλήρες ωράριο.

Δανεισμός εργαζομένων. Στις περιπτώσεις αυτές, ένας εργαζόμενος που έχει προσληφθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε συγκεκριμένο εργοδότη, υπάγεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη δικαιοδοσία ενός άλλου εργοδότη, ο οποίος καθορίζει τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο παροχής της εργασίας του.

Δανεισμός προσωπικού μέσω «πρακτορείων απασχόλησης». Διάφορα «πρακτορεία» προσλαμβάνουν για λογαριασμό τους προσωπικό και το παραχωρούν έναντι αμοιβής για ορισμένο χρονικό διάστημα σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν προσωρινές ανάγκες τους. Ετσι, ο έμμεσος εργοδότης απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Απασχόληση προσωπικού εργολαβικής επιχείρησης. Στην απασχόληση προσωπικού εργολαβικής επιχείρησης, ένα ξενοδοχείο αναθέτει - υπό μορφή εργολαβίας - μέρος της λειτουργίας του σε εργολαβική εταιρεία, η οποία παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, με δικό της προσωπικό. Ετσι, εργοδότης θεωρείται η εργολαβική επιχείρηση και υπάρχει «επινοικίαση» υπηρεσιών που προσφέρονται από αυτήν. Συνήθως εργαζόμενοι με τέτοια σχέση εργασίας δεν αμείβονται ποτέ με βάση τη Συλλογική Σύμβαση, δεν ισχύουν οι όροι εργασίας των συναδέλφων τους που κάνουν την ίδια δουλειά στην ίδια επιχείρηση.

Διαθεσιμότητα εργαζομένων. Αξιοποιείται κι εδώ από επιχειρήσεις με τη δικαιολογία του περιορισμού της δραστηριότητάς τους, θέτοντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους μέχρι και τρεις μήνες το χρόνο.

Μαθητεία μέσω του ΟΑΕΔ. Αφορά μαθητές των ΕΠΑΣ που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις και αμείβονται με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ο εργοδότης επιδοτείται με 11 ευρώ τη μέρα για κάθε εργαζόμενο.

Πρακτική άσκηση μέσω Δημόσιων ή Ιδιωτικών ΙΕΚ. Πρόκειται για εξάμηνη πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, χωρίς να προβλέπεται καμιά αμοιβή. Ασφάλιση γίνεται στο ΙΚΑ μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης.

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων με επιταγή Voucher. Ιδιωτικά ΚΕΚ αναλαμβάνουν τη θεωρητική κατάρτιση εργαζομένων και μετά τους στέλνουν για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Πρόκειται για 4μηνα προγράμματα επιδοτούμενα από την ΕΕ, στα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει ένα ποσό 400 ευρώ το μήνα, συνήθως πολλούς μήνες μετά το τέλος της άσκησης.


Γ. Ζαχ.


Κάλεσμα στους πυροσβέστες για συμπόρευση με το ΚΚΕ

Τετρασέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος για τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα

Eurokinissi

Τετρασέλιδο φυλλάδιο εξέδωσε το ΚΚΕ και απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους στην Πυρόσβεση, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ορατές από τις πρώτες κιόλας μεγάλες πυρκαγιές. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του φυλλαδίου.

***
Αξιωματικέ, χαμηλόβαθμε, πενταετή, εποχικέ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ σού απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης. Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι στάθηκε δίπλα σου στα δύσκολα, όταν όλοι οι άλλοι σού γύριζαν την πλάτη. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει η μνήμη σου πολύ πίσω στο παρελθόν, αν και είναι σίγουρο ότι εκεί θα βρεις πολλούς από τους αγώνες που έδωσε για τα δικαιώματά σου και ίσως θυμηθείς ότι το ΚΚΕ σε είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για κάθε μία ανατροπή ξεχωριστά που επέβαλαν διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στη ζωή σου και στα εργασιακά σου δικαιώματα.

Αρχές αυτού του χρόνου ήταν που ένιωσες μετά από προσμονή 19 χρόνων να καταρρέουν οι ελπίδες σου για την πολυπόθητη μονιμοποίησή σου, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων όσοι κυβέρνησαν πριν από αυτήν και που τόσα χρόνια άλλα σου έταζαν για να σε κρατάνε όμηρο. Το ΚΚΕ όμως ήταν αυτό που διαχρονικά αποκάλυπτε τους σχεδιασμούς τους και σε καλούσε να μην τους δείξεις καμία εμπιστοσύνη αλλά να αγωνιστείς για το δικαίωμά σου στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Μόνο το ΚΚΕ, την ώρα που η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της σφύριζαν αδιάφορα μπροστά στην αγωνία σου, άνοιγε ακόμη μία πόρτα ελπίδας για την οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Μην ξεχνάς ότι από την ημέρα που άρχισαν για χάρη των συμφερόντων της «FRAPORT» να σε ξεσπιτώνουν στα κοσμοπολίτικα νησιά, στον λεγόμενο παράδεισο της αστικής τάξης που έγινε κόλαση για σένα, χωρίς να σου έχουν εξασφαλίσει ούτε μία «πέτρα» για μαξιλάρι, το ΚΚΕ αντέδρασε και απαίτησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οταν σχεδίαζαν να σου διπλασιάσουν το χρόνο εργασίας ανέξοδα για τα ίδια συμφέροντα, το ΚΚΕ αποκάλυψε τις προθέσεις τους και τους έβαλε εμπόδια. Ακόμη και όταν σε έστελναν να αναλάβεις υπηρεσία σε ανύπαρκτες εγκαταστάσεις και χωρίς τα απαραίτητα μέσα, το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης για να τους πει «ως εδώ».


Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε πρόσφατα το πιο αντιδραστικό μισθολόγιο που γνώρισες μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ πάλεψε με ουσιαστικά επιχειρήματα για να μην περάσει και σου αποκάλυψε ποιες πραγματικά θα είναι οι επιπτώσεις πάνω σου και κυρίως σε σένα χαμηλόβαθμε πυροσβέστη. Σε αυτήν την υπόθεση όμως έχουν ευθύνη και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί φρόντισαν να μην έχεις βαθμολογική εξέλιξη, άρα τώρα κατά συνέπεια ούτε και μισθολογική και ένα σημαντικό ποσό από το οικογενειακό σου εισόδημα να είναι πλέον «υποθηκευμένο» ως προσωπική διαφορά.

Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον όγκο των Ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς για τα προβλήματα των πυροσβεστών και για την πυροπροστασία της χώρας και στις παρεμβάσεις που έκανε το ΚΚΕ στην πολιτική και φυσική σου ηγεσία από την αρχή του έτους, για να διαχωρίσεις το πραγματικό από το ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον όλων των υπόλοιπων κομμάτων που πειθαρχούν στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και υπηρετούν με αφοσίωση τα συμφέροντα της αστικής τάξης που είναι σε βάρος των δικών σου συμφερόντων.

Πυροσβέστρια - Πυροσβέστη,

Μην ξεχνάς ότι καμία κυβέρνηση δεν σε εξαίρεσε ποτέ και από κανένα αντιλαϊκό μέτρο που πάρθηκε από το 1990 και μετά για το σύνολο των εργαζομένων σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Δεν σε εξαίρεσε από τις δεκάδες περικοπές των μνημονίων, από την αύξηση της φορολογίας, τα χαράτσια, τις περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία και γενικότερα στις κοινωνικές δαπάνες.

Αντίθετα μέχρι και σήμερα βιώνεις τις εξαιρέσεις από βασικά δικαιώματα, αφού σου επέβαλαν να διακόπτεις κάθε αντιπυρική περίοδο για τρεις μήνες τη γονική άδεια. Να εργάζεσαι ακόμη μετά από 26 χρόνια εφαρμογής του πενθημέρου στο Δημόσιο, με εξαήμερο. Να μην ισχύουν για σένα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα. Να εργάζεσαι άπειρες ώρες μέσα από καθεστώς των επιφυλακών, παράνομων και νόμιμων, χωρίς να πληρώνεσαι για τις υπερωρίες σου, τις αργίες, τα νυχτερινά. Να σε εμπαίζουν χρόνια τώρα με τον χαρακτηρισμό του επαγγέλματός σου ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Δεν εξαιρέθηκες ούτε από τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων σου για να σωθεί η αστική τάξη της Ελλάδας και όχι η χώρα όπως τους βολεύει να λένε.

Κοινός στρατηγικός τους στόχος, που τον προώθησαν σταδιακά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '90 είναι:

  • Ενα κομμάτι της πυροπροστασίας να εμπορευματοποιηθεί, όπως έγινε με τις υπηρεσίες πυρασφάλειας που πουλάει το κράτος για τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια που τα εκχώρησε στη «Fraport» και στη «Hochtief». Στα αεροδρόμια αυτά ιδρύθηκαν πυροσβεστικές υπηρεσίες αποτελούμενες από περίπου 500 μόνιμους πυροσβέστες, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια κενά σε προσωπικό. Το ίδιο έγινε και με τους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους και το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν για τα λιμάνια της χώρας.
  • Ενα άλλο κομμάτι να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά και αφορά την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών για πυροσβεστικές υπηρεσίες που γίνονται πλέον μόνο μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων έχουν αναλάβει εργολαβικές εταιρείες. Επίσης, μέρος της αεροπυρόσβεσης μέσω της ενοικίασης ελικοπτέρων από μονοπωλιακούς ομίλους, κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο αντί να εκσυγχρονίζεται ο πεπαλαιωμένος εθνικός εναέριος στόλος.
  • Ενα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας που αφορά κυρίως την προστασία των λαϊκών στρωμάτων επιδιώκουν να μετατραπεί από υποχρέωση του κεντρικού κράτους σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία.
  • Με το νόμο 4029/2011 καθιέρωσαν την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών σε δήμους εφόσον αυτοί αναλαμβάνουν να παρέχουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους απαραίτητους χώρους, τις απαραίτητες υποδομές, πυροσβεστικά οχήματα και όλο το κόστος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών. Επίσης, οι δήμοι αναλαμβάνουν την επάνδρωση αυτών των υπηρεσιών με εθελοντές - όπως λένε - πυροσβέστες. Με όλα τα παραπάνω επιχειρούν να μπαλώνουν τα τεράστια κενά του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της γνήσιας λαϊκής ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς και βοήθειας με τη συμβολή του λαού μας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Αυτή η προσφορά για να είναι και αποτελεσματική θα πρέπει να είναι επικουρική προς ένα πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο Πυροσβεστικό Σώμα και να μην υποκαθιστά πάγιες και διαρκείς ανάγκες του.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ανάπτυξη και τη δράση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, στη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων σε θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Πυροσβέστρια - Πυροσβέστη,

Αναρωτήθηκες ποιοι είναι οι σχεδιασμοί τους για την πυροπροστασία και γιατί σε καλούν εδώ και δύο δεκαετίες να βάλεις πλάτη για να βγει ακόμη μία αντιπυρική περίοδο σε πέρας αποκλειστικά με τη δική σου συμβολή, όταν έχουν πετσοκόψει τους προϋπολογισμούς για το ΠΣ τα τελευταία 8 χρόνια κατά 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου, έχουν καταργήσει 4.000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, τη στιγμή που διατηρούν για όσο ακόμη τους εξυπηρετεί 5.500 πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες σε εργασιακή ομηρία και έχεις θρηνήσει ήδη πάνω από 30 νεκρούς συναδέλφους σου συνέπεια της εντατικοποίησης που σου επέβαλαν;

Βασικός στόχος της ΕΕ και όλων των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες των φορέων που ασχολούνται με την πυροπροστασία και την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

Πυροσβέστρια - Πυροσβέστη,

Προτεραιότητα της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι η εδραίωση ενός ασφαλούς επενδυτικού πεδίου για τη δράση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Στη βάση αυτής της στρατηγικής της «ασφάλειας» οι αστικές κυβερνήσεις στρατιωτικοποιούν όλο και περισσότερο το ΠΣ με σκοπό να εντάξουν τον κεντρικό κορμό των υπηρεσιών του, που θα απομείνουν υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο, στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων εντός και εκτός της χώρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το λεγόμενο Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο όπως αυτό έχει ψηφιστεί σε νόμο το 2006.

Για αυτά τα συμφέροντα έχουν σπείρει τον όλεθρο στους λαούς της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Ουκρανίας και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή έως το Κέρας της Αφρικής. Για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δαπανώντας 4 δισ. το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους, τη στιγμή που κόβει κοινωνικές παροχές ακόμη και από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τους ανάπηρους, τους ανέργους, τους μικρούς συνταξιούχους. Συμμετέχει σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δίνει «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών με τις βάσεις του θανάτου που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ολα αυτά τα υποστηρίζουν όλα τα κόμματα και η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Γυρίστε την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια, τους πολέμους σε βάρος των λαών. Απομονώστε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και κάθε νοσταλγό του Χίτλερ, της χούντας και του φασισμού στην Πυροσβεστική. Δεν πρέπει να έχουν καμιά θέση στις Ενώσεις. Πρέπει να συναντούν την ομόθυμη καταδίκη των πυροσβεστών και να αποβάλλονται από κάθε εκδήλωση και διαμαρτυρία.

Πυροσβέστρια - Πυροσβέστη,

Το ΚΚΕ στηρίζει την ανάπτυξη των αγώνων μαζί με το λαό, ενάντια στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει το ίδιο εσάς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τον φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο. Σας καλεί να παλέψετε στο πλάι του λαού που αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την αποκάλυψη των συνεπειών από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία. Αποχαρακτηρισμός του Πυροσβεστικού Σώματος από Σώμα Ασφάλειας.

-- Κανένας πυροσβέστης να μη δεχτεί ποτέ να αναλάβει καθήκοντα καταστολής ενάντια στο λαό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις υπηρεσίες πρόληψης του δικτύου πυροπροστασίας της χώρας.
  • Την εφαρμογή ενός σύγχρονου ειδικού μισθολογίου που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.
  • Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών όπως προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων, των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
  • Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες - ληστεία - που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο «κούρεμα» και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
  • Καμιά κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Κλιμακίου, αναβάθμισή τους με πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό.
  • Προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και σύγχρονων μέσων προστασίας του προσωπικού.
  • Θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών.
  • Χορήγηση γονικών αδειών με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
  • Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας στην Πυροσβεστική. Το δικαίωμα της απεργίας πρέπει να ασκείται και από τους πυροσβέστες με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι πολιτικοί (διοικητικοί) υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστήσουν στην πράξη ανεφάρμοστο.

Από κοινού, μαζί με το λαό, οι πυροσβέστες στον αγώνα για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

  • Εξω ΤΩΡΑ η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσουν οι βάσεις και η Σούδα.

Συσπείρωση και αγώνας για το δίκιο, για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ