ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Θρασύτατος εμπαιγμός, με φόντο την αγωνία των γονιών

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κοινή ανακοίνωση, με την οποία επιχειρείται να «πείσουν» ότι οι αλλαγές στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος του ΕΣΠΑ που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ εγγυώνται την «επιτυχία» του, προέβησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτσης.

Με την ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι «δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που θα διατεθούν». Πέρα από τις... πιθανότητες που προφανώς δεν μπορεί να τις λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν ως επιχειρηματολογία, το δεδομένο είναι ότι υπάρχει μείωση, καθώς φέτος θα δοθούν 175 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή εννέα λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Με το περσινό κονδύλι, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 45.000 παιδιά, από αυτά που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα δηλαδή πολύ περισσότερα δεν έγιναν δεκτά σε κανένα σταθμό, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε όχι.

Ισχυρίζονται επίσης ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα έγιναν γιατί πέρσι περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν τη χρηματοδότηση (voucher). Για να ξεπεράσει υποτίθεται το πρόβλημα η κυβέρνηση δίνει το voucher στον ωφελούμενο γονέα και όχι στη δομή, πριμοδοτώντας έτσι τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημοτικών δομών, οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από τα χρήματα του προγράμματος.

Παράλληλα, αφήνει εκτός παιδικών σταθμών, τα παιδιά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ στις δημοτικές δομές είναι στον αέρα, αφού υπάρχει κίνδυνος να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Για όλα αυτά κουβέντα δεν γίνεται στην ανακοίνωση, παρά θρασύτατα γίνεται λόγος για «κυβερνητική ευαισθησία» στο θέμα. Βεβαίως, καμία απάντηση δεν δίνεται και σε καταγγελίες γονέων που κάνουν λόγο για ασυδοσία από την πλευρά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίο είτε ζητούν επιπλέον τροφεία για να εγγράψουν ένα παιδί, είτε ζητούν προκαταβολή, είτε επιλέγουν τις μητέρες που θα δεχτούν με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως, αν θα χρησιμοποιήσουν σχολικό, που σημαίνει την καταβολή εξτρά χρημάτων για τη μεταφορά του παιδιού τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμφωνεί με την παραχώρηση του «Αστέρα», ζητάει διορθώσεις

Με μια τακτική «Πόντιου Πιλάτου» αλλά και εκ του ασφαλούς, αφού είχε ήδη αποφανθεί υπέρ της μελέτης εκποίησης το ΣτΕ, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επέστρεψε προχτές τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την παραχώρηση του «Αστέρα Βουλιαγμένης» κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την εισήγηση, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν. Ωστόσο, η ουσία παραμένει ίδια, δηλαδή το «ναι» στην παραχώρησή του.

Αυτό επεσήμανε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλλού, που σημείωσε πως «η εισήγηση που φέρνει η διοικούσα Αρχή για το θέμα δεν είναι αρνητική. Αυτό προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Το ερώτημα σήμερα είναι: Θα παραχωρηθεί αυτή η περιοχή; Θα δοθεί μία πανέμορφη και ιστορικά σπουδαία περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά, στα πλαίσια που περιγράφετε, στο ΤΑΙΠΕΔ και στους άλλους στόχους; Ναι ή όχι;». Στάθηκε, μάλιστα, και στις επισημάνσεις που θέτει η διοίκηση για να επισυναφθούν στην ΣΜΠΕ ώστε να λάβει γνώση το υπουργείο, τονίζοντας πως είναι κοροϊδία ότι «με βάση αυτή τη δυσκολία που θα κάνετε, θα εμποδίσετε την εξέλιξη της πορείας. Στο περιεχόμενο που έχετε στην εισήγηση, αποδέχεστε όλη τη λογική που λέει ότι παραχωρείται η χερσόνησος για αναπτυξιακή πολιτική όπως αυτή σχεδιάζεται». Επί της ουσίας, τον προσανατολισμό τον έχετε υπηρετήσει, επεσήμανε η Αλ. Μπαλού, θυμίζοντας παρόμοιες ΜΠΕ που έχουν περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη δίχρονη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε αν η χωροταξική πολιτική, «είναι ουδέτερη; Δεν έχει χαρακτήρα; Δεν αποσαφηνίζονται και αυτές οι ρυμοτομικές γραμμές στη λογική της ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες αυτές που λέγονται επενδύσεις, αγορά, κεφάλαιο, επιχειρηματικοί όμιλοι; Αυτός δεν είναι ο στόχος που και σήμερα εφαρμόζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;». Σημείωσε, επίσης, πως η χερσόνησος παραδίνεται ολόκληρη σε κατασκευαστικούς ομίλους για επιχειρηματική αξιοποίηση. «Αξιοποίηση υπήρχε και πριν. Δεν υπήρχε ο "Αστέρας"; Εκεί δεν πήγαινε η Μπίλντερμπεργκ και συνεδρίαζε; Δεν ήταν κλεισμένο για τους "κοινούς" θνητούς; Και εκεί, ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη ήταν, με κριτήριο την περιβόητη ανάπτυξη για την κερδοφορία. Τώρα είμαστε σε μία άλλη φάση, όπου τα δίνουμε όλα. Τι έχουμε; Προώθηση και συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας. Αυτό δεν υλοποιείται εδώ; Αυτή δεν είναι η συνολική κατεύθυνση μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ; Αυτό δεν είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης που λέει "δώστα" και της αντιπολίτευσης που λέει "πήγαινε πιο γρήγορα"; Δεν εντάσσεται στην αξιοποίηση του Μνημονίου; Δε δίνει την περιοχή τσάμπα για να την κάνουν όπως θέλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ακόμα και τις αρχαιότητες που τις παραδίνουν, μπορεί να τις αξιοποιήσουν. Να μην τις πετάξουν. Γιατί οι πλούσιοι, ξέρετε, τα εκμεταλλεύονται αυτά τα πράγματα. Να βγάλουν κι από εκεί. Και την περιοχή μπορεί να αναβαθμίσουν, αλλά με κριτήριο να κερδίσουν», τόνισε η Αλ. Μπαλλού. «Εχουμε τουρισμό και αναψυχή για μια χούφτα ανθρώπους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πρωτοπορεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ως εμπροσθοφυλακή της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά, η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) με δήμαρχο τον Γιάννη Λαγουδάκη, έθεσε υπό απόλυση τις 20 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων της πόλης και αρνήθηκε να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισμα της Λαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, επειδή περιείχε την αυτονόητη διεκδίκηση «να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες των γιατρών και του βοηθητικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ Περάματος», στο οποίο δεν υπάρχει ούτε παθολόγος! Τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οσον αφορά τις καθαρίστριες, τον Ιούνη έληξαν οι συμβάσεις τους, ενώ δεν έχουν πληρωθεί και το μισθό του Ιούνη. Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου συσπειρωμένες στο ταξικό κλαδικό τους σωματείο έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας όπως επισήμανε η πρόεδρος του σωματείου Μαργαρίτα Ρεΐση, όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεών τους για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά μετά από 10, 11 ακόμα και 14 χρόνια δουλειάς, «να μετατραπούν επιτέλους οι συμβάσεις τους, σε μόνιμης, σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα».

Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι «είστε συμβασιούχες και ένας εργαζόμενος δεν απολύεται όταν λήγει η σύμβασή του. Δεν απολύουμε, λήγει η σύμβασή σας»! Είπε ακόμα ότι παραμένει σε ισχύ η προκλητική απόφαση που έχει πάρει η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, αλλά και να περιμένουν οι καθαρίστριες «να δούμε τι θα πει η κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση».

Η απόφαση προβλέπει ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας «δεν συμφωνούν στην κάλυψη των θέσεων αορίστου χρόνου μόνο από τις ήδη εργαζόμενες, αλλά, με ισότιμες - διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να διοριστούν». Πρακτικά, λέει ότι οι εργαζόμενες μετά από τόσα χρόνια σκληρής και κακοπληρωμένης δουλειάς πετιούνται στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες, και αν ...θέλουν ας συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπου βέβαια είναι από χέρι χαμένες, αφού δεν θεωρούνται άνεργες. Από τις καθαρίστριες έγινε καθαρό ότι «οι απολύσεις δεν θα περάσουν».

Του θέματος των καθαριστριών είχε προηγηθεί το αίτημα της Λαϊκής Επιτροπής να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα για την Υγεία, στο οποίο αναφέρεται ότι «στο ΠΕΔΥ Περάματος τα απογευματινά ιατρεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ειδικοτήτων. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Δεν υπάρχει γυναικολόγος, παθολόγος, μικροβιολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος» και καθαρίστρια. Τα αιτήματα που προβάλλονται είναι τα αυτονόητα όπως η κάλυψη όλων των κενών στο ΠΕΔΥ Περάματος και σε κάθε μονάδα Υγείας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και ανασφάλιστους, πλήρης χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσια δωρεάν Υγεία χωρίς επιχειρηματίες κ.ά.

Ο δήμαρχος αρνήθηκε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και πρότεινε ...«διαπαραταξιακή επιτροπή» που θα συγκεράσει όλες τις ...απόψεις για να βγει κοινό ψήφισμα.

Από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημάνθηκε ότι η δημοτική αρχή Περάματος είναι η εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε δείχνει και η μεγάλη συμβολή της στην προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, και αποχώρησαν.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Δεν αντέχουν άλλο στο κλουβί

Ο πολύχρονος εγκλωβισμός στο πρώην hot spot της Λέρου προκάλεσε προχτές αναταραχή, όταν αριθμός από πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησε να φύγει από το νησί και να ταξιδέψει στον Πειραιά. Μια ομάδα επιτέθηκε με πέτρες στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτό και προκάλεσε ζημιές σε οικίσκους. Οι αστυνομικοί με το υπόλοιπο προσωπικό αποχώρησαν από το κέντρο. Το περιστατικό συνέβη στις 5 το απόγευμα και μετά από διαβουλεύσεις η κατάσταση ηρέμησε στις 8.30 το βράδυ. Στο κέντρο ζουν εγκλωβισμένοι 650 αλλοδαποί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ