ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
«Σύγχρονα, ποιοτικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, δωρεάν για όλους τους φοιτητές»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση και τη συζήτηση που ακολούθησε για το θέμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει:

«Με την προσφιλή μέθοδο της νομοθεσίας μέσω τροπολογιών, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή μια νέα δέσμη άρθρων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι τροπολογίες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων α) σε τροποποιήσεις... τροπολογιών, που ψηφίστηκαν πριν από δύο μήνες και αφορούν τον τρόπο εκλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημίων, β) σε διατάξεις που αφορούν το βάθεμα της επιχειρηματικής λειτουργίας του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" αλλά και τη μετονομασία των "διδάκτρων" σε "οικονομική συμμετοχή των φοιτητών" και γ) σε μια τροπολογία με την οποία, στο όνομα της "εξοικονόμησης πόρων", ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Το θέμα της μεταφοράς του κόστους της προμήθειας των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους επανέρχεται, με αξιοσημείωτη συνέπεια, απ' όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως αναλαμβάνει, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, τη χαριστική βολή και στο "προνόμιο" των δωρεάν συγγραμμάτων. Στο όνομα του ελέγχου της κοστολόγησης των συγγραμμάτων, η σχετική τροπολογία προβλέπει τη σύσταση "Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης", από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την "υποστήριξη των συνεπών εκδοτικών επιχειρήσεων".

Η ΔΗΠΑΚ δεν συμφωνεί με τη θέση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, που διεκδικεί καλύτερους οικονομικούς όρους για μια μερίδα (αυτο)εκδοτών, που πράγματι πλήττονται από τις τρέχουσες "ρυθμίσεις", οι οποίες ευνοούν τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις, καθώς η ΠΟΣΔΕΠ από θέση αρχής αποδέχεται τον εμπορικό χαρακτήρα της παραγωγής και διακίνησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Τα σύγχρονα, ποιοτικά και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά συγγράμματα, η συνεχής βελτίωσή τους και προσαρμογή τους στα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και ανακαλύψεις δεν μπορεί να είναι "προϊόντα" δραστηριοτήτων με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος. Η ΔΗΠΑΚ από θέση αρχής θεωρεί - και διεκδικεί - τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να εκτυπώνονται, να διακινούνται και να κατοχυρώνονται (ως προς τα πνευματικά δικαιώματα) από εκτυπωτικά/εκδοτικά κέντρα των πανεπιστημίων. Κέντρα με ακαδημαϊκό έλεγχο και με στόχο ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες εκδόσεις στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης και της μόρφωσης και όχι για εμπορική κερδοφορία. Αυτό διεκδικούμε να γίνει θέση και στόχος διεκδίκησης του πανεπιστημιακού κινήματος.

Το πρόβλημα του περιεχομένου των σπουδών και κατ' επέκταση και των συγγραμμάτων δεν μπορεί να λυθεί οριστικά όσο η Ανώτατη Εκπαίδευση υπηρετεί τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και της επιστήμης και μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν και τα συγγράμματα να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών και του περιεχομένου των επιστημονικών σπουδών τους».

Αβέβαιη η φοιτητική μέριμνα

Εντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες μέρες για το μέλλον του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με δημοσιεύματα να μιλούν για παραιτήσεις μελών της διοίκησης, λόγω του ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ιδρύματος είναι της τάξεως των 25 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι η φοιτητική μέριμνα για χιλιάδες φοιτητές, αλλά και άλλες αρμοδιότητες όπως η καθαριότητα των σχολείων που έχει αναλάβει το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), βρίσκονται «στον αέρα» μετά την περικοπή του προϋπολογισμού του κατά 58%. Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού, τα σενάρια για το τι θα επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον μόνο θετικά δεν είναι, δημιουργώντας αβεβαιότητα στους εργαζόμενους του Ιδρύματος, αλλά και σε χιλιάδες φοιτητές, που, όπως όλα δείχνουν, θα στερηθούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Τα παραπάνω κατήγγειλε πρόσφατα με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Διοίκησης, που «ψήφισε έναν ανεφάρμοστο προϋπολογισμό σε αντίθεση με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας». «Δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις για τη σίτιση των φοιτητών, ενώ η αρμόδια διεύθυνση έχει εισηγηθεί προ τριών μηνών. Γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν αρκεί πλέον το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των διαγωνισμών; Πώς θα σιτιστούν οι φοιτητές την 1η Σεπτέμβρη;» ρωτούν οι εργαζόμενοι, κατηγορώντας τη Διοίκηση για σωρεία παρατυπιών και αδιαφανών διαδικασιών.

Να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσίευση της παραπάνω ανακοίνωσης, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν από τη Διοίκηση να τοποθετηθούν ατομικά για το περιεχόμενό της. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «η πρόσκληση της προέδρου του ΔΣ σε "ανοιχτή συζήτηση" υποκρύπτει προσπάθεια χειραγώγησης, εκφοβισμού και καταστολής της συλλογικής δράσης των μελών του Σωματείου». Τη συγκεκριμένη παρέμβαση καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι «το γεγονός αυτό είναι ενταγμένο στη συνολική προσπάθεια που διεξάγει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ - ΔΝΤ για το χτύπημα των εργατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών».

1ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμεινε «στον αέρα» μια ειδικότητα από γραφειοκρατικά λάθη...

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Ανάστατοι είναι οι μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης, καθώς μπορεί να εγγράφονται στη Β' και Γ' τάξη για το σχολικό έτος 2016 - 2017, όμως δεν γνωρίζουν αν τελικά θα φοιτήσουν σε αυτό το ΕΠΑΛ ή θα γίνει μεταγραφή τους.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές της ειδικότητας, αφού δεν γνωρίζουν αν και πού θα διδάσκουν τη νέα σχολική χρονιά, προέκυψε μετά από μια σειρά λαθεμένες καταχωρήσεις για τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ στη διαδικασία επανακαθορισμού των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που ξεκίνησε από το 2014.

Το θέμα φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Παρ' ότι το 1ο ΕΠΑΛ ενημέρωσε τη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για την απουσία της ειδικότητας των Ψυκτικών και παρά το γεγονός ότι αυτή με τη σειρά της προώθησε τη διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και στο υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα η ειδικότητα βρίσκεται αίολη και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στο νέο σχολικό έτος. Προβλήματα βέβαια έχουν ήδη προκύψει, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπειτα από εντολή της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, έγινε μεταγραφή των μαθητών της παραπάνω ειδικότητας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καθώς υπήρχε αδυναμία από την πλευρά της Διεύθυνσης τους σχολείου να εκδώσει απολυτήρια και πτυχία στους Ψυκτικούς της Γ' τάξης.

Την ίδια ώρα, στις 26.06.2016 ξεκίνησαν οι εγγραφές των ψυκτικών της Β' και Γ' τάξης για το σχολικό έτος 2016 - 2017. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταγραφής των μαθητών σε ΕΠΑΛ όμορου δήμου, γεγονός που σημαίνει και την κατάργηση της ειδικότητας από το 1 ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα υφίσταται στο σχολείο ήδη από το 1992, διαθέτει οργανωμένα εργαστήρια, ακριβό εξοπλισμό, αρκετούς μαθητές, καθώς και μόνιμους καθηγητές τα τελευταία 16 χρόνια».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής ζητούν από τον υπουργό Παιδείας άμεσες ενέργειες για να αποκατασταθούν τα γραφειοκρατικά λάθη και να εξακολουθήσει απρόσκοπτα η λειτουργία της ειδικότητας του «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πολιτιστικό διήμερο για γονείς και μαθητές

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ενωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιούλη, με σύνθημα «Μαθητές - Γονείς εν δράσει...» και θυμίζοντας τα λόγια του Δ. Γληνού ότι η μόρφωση δεν είναι υπόθεση γνώσης, είναι υπόθεση ζωής.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 6 μ.μ., και θα περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, συζητήσεις και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Στο επίκεντρο της πρώτης μέρας θα μπουν τα σχολικά βιβλία και το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, ενώ τη δεύτερη μέρα το θέμα είναι «Το "νέο σχολείο" και η προοπτική των αποφοίτων του. Πώς προετοιμάζονται τα παιδιά μας για την επαγγελματική τους ζωή».

Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας και του Γαλατσίου, την Τετάρτη 13 Ιούλη, στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους), στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (2ος όροφος), στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαριάνα Οργέττα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΟΒ ΚΕΝΤΡΟΥ - ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Εκδήλωση για τα παιδιά

Η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά, αφιερωμένη στην προσφυγιά και τη μετανάστευση με τίτλο «Αν όλα τα παιδιά της Γης»... Η εκδήλωση, που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Ιούνη αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής, θα γίνει την Τρίτη 12 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και θα περιλαμβάνει θεατρική ανάγνωση του παραμυθιού «Το γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρή, ζωγραφική και κατασκευές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ