ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κανένας άνεργος χωρίς βοήθεια και επίδομα απαιτεί το ΠΑΜΕ

Καταγγέλλει το αίσχος της τμηματικής καταβολής των ψίχουλων του ΟΑΕΔ από τις τράπεζες

Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων απαιτεί από την κυβέρνηση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας ταυτόχρονα τα συνδικάτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ στέλνουν τους ανέργους στις ουρές των ΑΤΜ, για να πάρουν 50άρι-50άρι το ήδη πενιχρό και κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας. Για τους πιο άτυχους που δεν έχουν κάρτα, το ποσό που μπορούν να κάνουν ανάληψη φτάνει τα 120 ευρώ.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «το επίδομα για τον άνεργο είναι ανάσα, ώστε να καλύπτει τις πλέον βασικές και άμεσες ανάγκες. Δεν μπορεί να μπαίνει στο σταγονόμετρο. Ο ΟΑΕΔ να βρει τώρα τρόπο, π.χ. με ταχυδρομικές επιταγές ή μέσα από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να πάρουν όλοι οι άνεργοι άμεσα και χωρίς χρονοτριβή το επίδομα στην ολότητά του».

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα ότι: «Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις που παίζονται στις πλάτες τους παθητικά. Δε φταίνε για την ανεργία τους, δεν τους χαρίζεται το επίδομα. Αντιθέτως, πρέπει εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε από κοινού εργαζόμενοι - άνεργοι συνολικά μέτρα προστασίας και ανακούφισης. Σε αυτές τις συνθήκες, επείγει η πλήρης κάλυψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων. Κανένας άνεργος χωρίς επιδότηση. Κανένας άνεργος να μη βρίσκεται απροστάτευτος, χωρίς βοήθεια».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους ανέργους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, με τις επιτροπές ανέργων σε κάθε γειτονιά, με τις Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί παντού. Να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν:

  • Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους.
  • Να μην επιτρέψουμε τη μείωση ακόμα και αυτών των πενιχρών επιδομάτων. Αμεση καταβολή στην ολότητά τους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία πληρωμή ή συμμετοχή των ανέργων σε υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
  • Καμία πληρωμή σε τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής νερού - ρεύματος - τηλεφώνου. Διαγραφή χρεών για λογαριασμούς - καταναλωτικά δάνεια όλων των ανέργων.
  • Επέκταση της δωρεάν μετακίνησης για όλους τους ανέργους σε όλα τα ΜΜΜ, σε όλες τις πόλεις, χωρίς χρονικούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε μικρούς επαγγελματίες και έμπορους, σε αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών ξανά αύριο οι συνταξιούχοι

Μαζική διαμαρτυρία στις 10 π.μ., με αίτημα να δοθούν τώρα ολόκληρες οι συντάξεις

Από την προηγούμενη συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Από την προηγούμενη συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Νέα μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών διοργανώνουν αύριο, στις 10 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, με αίτημα την καταβολή ολόκληρων των συντάξεων απ' τις τράπεζες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις έχουν ζητήσει με επιστολή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται για τους συνταξιούχους, καθώς μέχρι και χτες δεν είχαν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν περισσότερα από τα 120 ευρώ, που πήραν την προηγούμενη βδομάδα.

Στην επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, την τρίτη κατά σειρά, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν: «Τα χρήματα των συντάξεων μπήκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, για να πληρωθούν αποκλειστικά και μόνο συντάξεις, δεν μπορούν οι τράπεζες να τα παρακρατούν και να τα διαθέτουν όπου θέλουν και όπως θέλουν. Σας καλούμε να αποκαταστήσετε την καταβολή των συντάξεων, όπως γινόταν πάντα, άμεσα, σε όλους, χωρίς κανέναν περιορισμό από τις τράπεζες».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 1η Ιούλη, οι συνταξιούχοι έκαναν μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΤτΕ, ενώ την Παρασκευή 3 Ιούλη, συναντήθηκαν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Ανάλογες συγκεντρώσεις - διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις, με τελευταία τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Καβάλα.

Δράσεις από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Λάρισας

Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του λαού, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Λάρισας συνεχίζει τις επαφές με υπηρεσίες και φορείς του νομού, που ξεκίνησαν προχτές με τη συνάντηση με το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σήμερα Πέμπτη, εκπρόσωποι της Επιτροπής θα κάνουν παρέμβαση:

Στις 9 π.μ., στη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, απλήρωτων, χαμηλοσυνταξιούχων.

Στις 10 π.μ., στο διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού, ζητώντας να μη μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών κ.ά.

Στις 12 το μεσημέρι, στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν που δεν μπορεί να πληρώσει, λόγω της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας ή της έλλειψης ρευστού για μικρούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκινάει από σήμερα τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία θα διατίθενται σε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη (άποροι, άνεργοι, απλήρωτοι κ.λπ.), με βάση την καταγραφή που κάνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές. Η συγκέντρωση θα γίνεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., καθημερινά πλην Σαββάτου-Κυριακής.

Σύσκεψη σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης, που θα συντονίζει τις δράσεις σωματείων και φορέων σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν, σήμερα Πέμπτη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αντίστοιχες συσκέψεις σε μια σειρά πρωτεύουσες νομών έγιναν χτες από τους φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας, σε Καβάλα, Αρτα και Ηράκλειο Κρήτης. Με το ίδιο θέμα, σύσκεψη θα γίνει με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του. Τέλος, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων σε έκτακτη σύσκεψη, αύριο Παρασκευή 10 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα και την αλληλεγγύη.

Διαμαρτυρία για την κατάσταση στους δήμους

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες, στο υπουργείο Εσωτερικών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, για τα οξυμένα προβλήματα στους δήμους, όπως οι κλειστοί παιδικοί σταθμοί στον Ασπρόπυργο, το πρόβλημα τροφοδοσίας στην Αγία Παρασκευή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή, όπως οι παιδικοί σταθμοί, να έχουν επάρκεια σε τροφή, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει νηστικό. Απαίτησαν επίσης να δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα καταβληθούν κανονικά και στην ολότητά τους οι μισθοί. Οπως, όμως, ενημερώνει το Συνδικάτο, «η διευθύντρια δε δεσμεύτηκε για τίποτα, ούτε για το πότε θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, ούτε αν θα καταβληθεί κανονικά η μισθοδοσία». Το μόνο που είπε, ήταν ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό...

Ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς, «προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι στους δημάρχους». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μην επιτρέψουν να κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και γενικότερα καμία κοινωνική δομή. Να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς νερό και φαΐ, να μην αφήσουν να περάσει ο φόβος, η παραίτηση. Να καταγγείλουν τις διοικήσεις των δήμων που δε θα καταβάλλουν τη μισθοδοσία τους κανονικά.

Σύμβαση διεκδικούν οι λογιστές

Σε μαζική παρέμβαση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, για τη διεκδίκηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης, καλούν σήμερα Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Ηδη, Ομοσπονδία και Σωματείο προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη, αλλά ο ΣΕΒ αρνήθηκε τη συνάντηση, μεταφέροντάς την για τις 9 Ιούλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ