ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα

Τους 51 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Το αίμα του λαού στην Αίγυπτο ρέει άφθονο
Το αίμα του λαού στην Αίγυπτο ρέει άφθονο
KΑΪΡΟ.--

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ωρών (τουλάχιστον 51 νεκροί) ανάμεσα, από τη μία, σε υποστηρικτές του έκπτωτου Προέδρου Μούρσι που ανέτρεψε το στρατιωτικό πραξικόπημα και τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνων» και, από την άλλη, στρατιώτες, την αστυνομία αλλά και επικριτές του Μούρσι, με το αίμα να ρέει άφθονο, κυρίως στο Κάιρο. Τις φρικιαστικές εικόνες της πτώσης νεαρών επικριτών του Μούρσι από κτίριο μετά από σπρώξιμο οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ακολούθησε το αιματοκύλισμα μπροστά στα οδοφράγματα που έχει στήσει ο στρατός πέριξ της έδρας του επίλεκτου σώματος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, χτες τα ξημερώματα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» μιας αντιπαράθεσης που φανερώνει όλο και περισσότερο τη χειραγώγηση του λαού, που είναι εγκλωβισμένος σε μια ενδοαστική διαπάλη, ενώ πρέπει στο στόχαστρό του να βάλει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τους καπιταλιστές που θησαυρίζουν σε βάρος του.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο πολιτικός τους βραχίονας, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι τα μέλη τους δέχτηκαν αναίτια επίθεση από αστυνομία και στρατό ενώ πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μίλησαν για νεκρά παιδιά ανεβάζοντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ κάλεσαν τον αιγυπτιακό λαό σε «εξέγερση».

Αντίθετη είναι η εκδοχή που δίνει ο στρατός, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση με πραγματικά πυρά και μολότοφ από ομάδα αγνώστων.

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν και είχε, ήδη, φτάσει τους 51, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 430. Ο στρατός ανακοίνωσε δύο νεκρούς αστυνομικούς και έναν στρατιώτη και ότι δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ενάντια σε καμία ομάδα διαδηλωτών εκτός «και αν είναι επιθετικοί».

Ο διορισμένος από το στρατό μεταβατικός Πρόεδρος, και επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλι Μανσούρ, εξέφρασε τη θλίψη του και κοινοποίησε ότι διατάχθηκε ήδη έρευνα για τις συνθήκες του μακελειού, καλώντας τους διαδηλωτές να μην προσεγγίζουν «ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές». Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, αν και μετά τους χτεσινούς νεκρούς από τη διαδικασία αποσύρθηκε το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «Νουρ» καταδικάζοντας τη «σφαγή», όπως είπε, ενώ δεν φαίνεται να διασφαλίζεται συναίνεση για το πρόσωπο του αλ Μπάρανταϊ στην πρωθυπουργία, ο οποίος καλούσε επειγόντως «σε εθνική συμφιλίωση» ζητώντας να διερευνηθεί τι έγινε χτες τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σεΐκ του «αλ Αζχάρ», Αχμαντ αλ Ταγιέμπ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου και τόνισε ότι «αποσύρεται από τα εγκόσμια» μέχρι να τερματιστεί η βία.

Ανεπίτρεπτη σφαγή χαρακτήρισαν τα χτεσινά γεγονότα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» και οι Ιορδανοί «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ενώ βαθύτατη ανησυχία εξέφρασαν οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου. Την καταδίκη τους για τη βία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, όπως και για την έκκληση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε εξέγερση, με το Λευκό Οίκο να επαναλαμβάνει ότι «δεν στηρίζει καμία πλευρά» αλλά, με περισσό κυνισμό, να παραδέχεται ότι δεν σκοπεύει να εξετάσει τη διακοπή της βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον αιγυπτιακό στρατό γιατί «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Να αποφεύγονται οι προκλήσεις και να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και τάχιστη επιστροφή σε εκλεγμένη κυβέρνηση ζήτησαν ΕΕ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Χωρίς τέλος η αστυνομική βία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα με αφορμή το Πάρκο Γκεζί στην Πλατεία Ταξίμ, που εκφράζουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια του λαού απέναντι στην πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική αστυνομία χτες είχε αποκλείσει από νωρίς την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, ενώ εκκένωσε εκ νέου το Πάρκο Γκεζί το οποίο είχε ανοίξει μόλις το πρωί και έκλεισε το απόγευμα, προκειμένου να αποκλείσει την είσοδο των διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν για ακόμα μία φορά χρήση χημικών και αντλιών νερού, ενώ προχώρησαν και σε δεκάδες προσαγωγές, μεταξύ των οποίων το μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) Ερκάν Μπας, ο Επαρχιακός Γραμματέας της Κωνσταντινούπολης του ΤΚΡ, Καμίλ Τεκέρεκ, ο γγ της Ενωσης Γιατρών Κωνσταντινούπολης, Αλί Τσερκέζογλου και πολλών ακόμα μελών οργανώσεων και φορέων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις. Το ΤΚΡ κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του χτες στις 9μμ να βγουν στις πλατείες όπου και αν βρίσκονται σε ένδειξη συμπαράστασης στους συντρόφους τους και με απαίτηση να ανοίξει το Πάρκο Γκεζί και η Ταξίμ στο λαό.

Χθες το πόρταλ του ΤΚΡ, haber.sol.org.tr δημοσίευσε είδηση και φωτογραφία, που δείχνει χρήση αληθινών πυρών από άνδρες με πολιτικά που επιτίθενται στους διαδηλωτές στην Ταξίμ, καθώς βρέθηκαν κάλυκες στο δρόμο.

Επεισόδια με την αστυνομία να συνεχίζει την πρακτική της βίας πραγματοποιήθηκαν και στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου, ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν άνδρες με πολιτικά που επιτίθεντο εναντίον τους με ρόπαλα και μαχαίρια, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την αστυνομία. Χημικά οι δυνάμεις καταστολής πέταξαν ακόμα και μέσα σε σπίτια, ενώ επιχείρησαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και στην Αγκυρα.

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αστυνομική βία σημειώνοντας ότι ο λαός δε φοβάται και χαρακτηρίζει τη βίαιη καταστολή απόδειξη του τρόμου που προκαλούν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΑ
Αντεπίθεση του στρατού στη Χομς

Προσκείμενος σε ΗΠΑ και Σ. Αραβία ο νέος επικεφαλής των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι συνιστώσες της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» εξέλεξαν νέο επικεφαλής, για να αντικαταστήσει τον Μουάζ αλ Κχάτιμπ, που έχει παραιτηθεί από το Μάρτη. Οπως φαίνεται, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με ένα μήνα νωρίτερα, οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις αποδείχτηκαν αποτελεσματικές. Ετσι, αργά το Σάββατο, ανακοινώθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε η σύνοδος, ότι ο Αχμαντ Ασί Τζάρμπα, που προέρχεται από τις φυλές της ανατολικής επαρχίας Χασάκα, εξελέγη νέος επικεφαλής της Συμμαχίας, με 55 ψήφους έναντι 52 που συγκέντρωσε ο επιχειρηματίας Μουστάφα αλ Σαμπάγ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τζάρμπα, ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί και μη ισλαμικές δυνάμεις, έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας, ενώ ο αλ Σάμπαγ θεωρούνταν σαφώς φίλα προσκείμενος στο Κατάρ. Εκτός αυτών των δύο, την προεδρία της Συμμαχίας διεκδικούσαν επίσης ο προσωρινός επικεφαλής της, Ζορζ Σάμπρα, εκπροσωπώντας κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και οι Αχμάντ Τούμεχ αλ Κχάντερ και Λουάι Σάφεμ που εμφανίζονταν ως «ανεξάρτητοι».

Δύο μέρες μετά την εκλογή του Τζάρμπα, παραιτήθηκε ο Γασάν Χίτο, που είχε οριστεί πριν από περίπου τέσσερις μήνες «σκιώδης πρωθυπουργός» των αντικαθεστωτικών, πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων, καθώς η ανάδειξή του είχε χαρακτηριστεί «εκβιαστική παρέμβαση» των ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι προφανώς μετά την επικράτηση του Τζάρμπα δεν κρίνεται απαραίτητη και η παρουσία του Χίτο.

Αμφιβολίες για τις προθέσεις του Τζάρμπα εξέφρασε, χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα λεγόμενά του περί αναγκαιότητας ειρήνευσης θα κριθούν από το πώς θα σταθεί και θα δεσμευτεί στη διεθνή Σύνοδο για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης που προωθούν μετά από κοινή απόφαση ΗΠΑ και Ρωσία. Η Μόσχα, σχολιάζοντας ορισμένες πρώτες δηλώσεις που αποδίδονται στον Τζάρμπα και αναφέρουν ότι δε θα συμμετάσχει η Συμμαχία στη σύνοδο αν δεν διασφαλιστεί η αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, εκτίμησε ότι «μέχρι στιγμή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».

Ο Τζάρμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», φέρεται να πρότεινε να συμφωνηθεί εκεχειρία για όσο κρατήσει το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων που αρχίζει εντός των ημερών. Την πρόταση απέρριψε η συριακή ηγεσία διά του πρέσβη της στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και όχι επιμέρους και περιορισμένων λύσεων.

Η ανάδειξη του νέου επικεφαλής των αντικαθεστωτικών συνέπεσε χρονικά με τη συνέχιση της πολιορκίας της Χομς για 10η συνεχόμενη ημέρα από το συριακό στρατό με μάχες από δρόμο σε δρόμο αλλά και από το ξέσπασμα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων αντικαθεστωτικών στην ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη καθώς η δράση των εξτρεμιστών μισθοφόρων των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως είναι η «Σαμς» καθώς και το «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ» που έχει στείλει μισθοφόρους στη Συρία, προκαλεί αντιδράσεις και σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς μη θρησκευτικών οργανώσεων. Στη Δαμασκό, επίσης, ανακοινώθηκε ότι άλλαξε η ηγεσία του Μπάαθ, που μέχρι χθες ήταν ο ίδιος ο Μπάσαρ αλ Ασαντ και ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάραα, και πλέον επικεφαλής είναι μια 16μελής επιτροπή με κυρίως νέα ονόματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΣΟΦΙΑ.--

Για 25η μέρα συνεχίστηκαν χτες οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, στη Βουλγαρία, με τους διαδηλωτές να απαιτούν πλέον και την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, παράλληλα με την παραίτηση της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι. Τα αιτήματα των διαδηλωτών παραμένουν περιορισμένα στην αλλαγή διαχειριστή και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με τη συμμετοχή των εθνικιστών στις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι κινητοποιήσεις είναι και έκφραση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων (μεγάλα ποσοστά φτώχειας, χτύπημα δικαιωμάτων).

Με αιχμή τις εξελίξεις στη Βουλγαρία, οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στη χώρα, Φιλίπ Οτιέ και Ματίας Χίοπφνερ, με κοινή επιστολή τους σε ΜΜΕ, στο πλαίσιο των συμφερόντων που εκπροσωπούν, επιχειρούν παρέμβαση, αναφέροντας ότι «η βουλγαρική κοινωνία απαιτεί επίμονα από τους ιθύνοντες να ακολουθούν τις αρχές του δημόσιου συμφέροντος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ