ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σε εξέλιξη η μεθόδευση επιβολής της καύσης

Επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις του «Ρ» για τις μεθοδεύσεις ΕΕ, κυβέρνησης και των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη στιγμή που η οργή των κατοίκων του Γραμματικού από την άγρια καταστολή των κινητοποιησεών τους από τα ΜΑΤ δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει, οι αιρετοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ της περιοχής προσπάθησαν χτες να εκτονώσουν την κατάσταση και να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους της περιοχής, περιορίζοντας το όλο πρόβλημα σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το αν υπάρχουν οι άδειες για τα έργα του ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα όμως, αυτό που αποκάλυψαν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αιρετοί των διαφόρων κομμάτων, είναι πως υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία ότι, για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να προωθηθεί η «λύση» της καύσης των απορριμμάτων, μια μέθοδος που θεωρείται καρκινογόνος και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Χτες το πρωί ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, μαζί με το δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού και άλλους αιρετούς, βρέθηκαν στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών, ζητώντας να σταματήσει τα έργα, επειδή έχουν λήξει οι άδειες. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος επεδείκνυε στα κανάλια τα ΦΕΚ, με σημερινή ημερομηνία, που προβλέπουν την ανανέωση των αδειών για τα έργα στο Γραμματικό και Κερατέα. Είναι χαρακτηριστικό όμως, πως όταν χτες το πρωί σε εκπομπή του κρατικού καναλιού αντινομάρχης της Ανατολικής Αττικής ρώτησε τον υφυπουργό κ. Νάκο γιατί δεν εξετάζουν τη λύση εργοστασίου καύσης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι και βέβαια την εξετάζουν πλέον και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρά!

Αποκαλύπτεται έτσι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεθόδευση ώστε να παρουσιαστεί και να επιβληθεί τελικά ως μοναδική λύση η πανάκριβη και κυρίως επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων μέθοδος της καύσης.

Αλλωστε, αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει και η ΕΕ, όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 25 του Απρίλη του 2009 και το οποίο απευθυνόταν στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

  • Στο μεταξύ, ποινικές διώξεις εναντίον επτά ατόμων, μεταξύ αυτών και στον κοινοτάρχη Γραμματικού, άσκησε χτες ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, σε βάρος του κοινοτάρχη και του οδηγού του, ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής ενώ οι υπόλοιποι, που είναι κάτοικοι της περιοχής, βαρύνονται με τις κατηγορίες για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΣΕ
Μνημόνιο μισής ... υπογειοποίησης του προαστιακού

Υπογράφτηκε χτες το πρωί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΟΣΕ ΑΕ και του Δήμου Αθήνας, με θέμα την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια της πρωτεύουσας. Στην ουσία, πρόκειται για μια παρέμβαση που εξακολουθεί να «κόβει» την πόλη στα δύο, αφού υπογειοποιούνται πλήρως μόλις 1.850 μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα 3.992 μέτρα υποβιβάζονται, δηλαδή, θα παραμείνουν, στην ουσία ημιεπίγεια, άρα θα εξακολουθούν να «κόβουν» την πόλη στα δύο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για την υπογραφή του Μνημονίου, οι ομιλητές δήμαρχος Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΕ ΑΕ Γ. Γιαννούσης και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, επιχείρησαν πείσουν ότι χάρη σε αυτή την παρέμβαση και την προωθούμενη ...ημιυπογειοποίηση, λύνεται το πρόβλημα της διχοτόμησης της Αθήνας, μετά από 120 χρόνια.

Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), βάσει της οποίας δεν υπογειοποιούνται πλήρως οι γραμμές, εγκρίθηκε από σχετική ΚΥΑ. Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση παραβιάζει την παλιότερη απόφαση του ΣτΕ η οποία κάνει λόγο για πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού στο τμήμα του Δήμου Αθήνας. Να σημειωθεί ότι η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έχει προσβάλει στο ΣτΕ τη νέα αυτή ΚΥΑ με την οποία εγκρίνεται η νέα ΜΠΕ.

Το σχέδιο κατασκευής του προαστιακού, δεν είναι άσχετο και με τα κυβερνητικά σχέδια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αφού βοηθά στη μείωση του κόστους των εργασιών σε σχέση με την πλήρη υπογειοποίηση που προβλέπει το ΣτΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Ευρ. Στυλιανίδης στη συνέντευξη: «Προχωράμε στην πραγματοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηρόδρομου με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του». Και αυτό όταν το κυβερνητικό σχέδιο για την «αναβάθμιση» του ΟΣΕ προβλέπει απολύσεις 3.000 σιδηροδρομικών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω του προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας».

Το Μνημόνιο που υπέγραψαν δήμος και ΟΣΕ προβλέπει τη λειτουργία ενός «Παρατηρητηρίου» για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων της ΜΠΕ και την ανάδειξη και χρήση της ζώνης του σταθμού Πελοποννήσου ως χώρου πολιτισμού και αναψυχής, όπως δήλωσαν στη συνέντευξη.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, παλεύοντας για να κρατήσουν σε λειτουργία τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Στις 8:30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην είσοδο του Εθνικού Κήπου και πορεία στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα των εργαζομένων. Θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ και στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι παρά τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου θα καταβληθούν τα 6 από τα 13 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά οφείλονται από υπουργείο Υγείας και ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Προσθέτουν ότι και ο άλλος χρηματοδότης των Κέντρων Πρόληψης, η ΚΕΔΚΕ, δηλώνει επίσημα πως ετοιμάζεται να καταγγείλει τη νέα προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης, που πριν λίγους μήνες συνυπέγραψε, μετά από πολλές πιέσεις. Και τονίζουν: «Η καταγγελία της σύμβασης σημαίνει διάλυση του κεντρικού νομιμοποιητικού πλαισίου που συνδέει την Πολιτεία με τα Κέντρα Πρόληψης. Παρ' ότι ανεπαρκές, αν εκλείψει και αυτό το πλαίσιο, τότε τα Κέντρα Πρόληψης διαλύονται αυτομάτως».

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως επιχειρείται το κλείσιμο των δομών μας: Είμαστε απλήρωτοι, με ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς υλικά για παρεμβάσεις στον πληθυσμό, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία», υπογραμμίζουν οι 335 εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, που ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσει η Πρόληψη»!

Προφυλακίσεις για την απαγωγή

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, από την 25η τακτική ανακρίτρια, δύο από τους κατηγορούμενους της «συμμορίας» που φέρεται να απήγαγε τον εφοπλιστή Π. Παναγόπουλο. Η ανακρίτρια, αποφάσισε την προφυλάκισή τους καθώς δεν απολογήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση κατόπιν εντολής των συνηγόρων τους αφού ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί η δικογραφία. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να ολοκληρωθούν και οι απολογίες άλλων τριών κατηγορουμένων. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι απολογίες άλλων πέντε ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της αστυνομίας, αυτές επικεντρώνονται ακόμα στην ανακάλυψη του κρησφύγετου που χρησιμοποίησαν οι δράστες της απαγωγής, στον εντοπισμό των λύτρων που έφτασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ αλλά και στη σύλληψη και άλλων μελών της συμμορίας.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε χτες, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ο διευθυντής των Φυλακών Αγιάς Χανίων και και προϊστάμενος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Μ. Κυριακάκης, επειδή επέδειξε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων στις Φυλακές Νέας Αλικαρνασσού». Διατάχθηκε, σε βάρος του διενέργεια ΕΔΕ και διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Τέλος, στην υπόθεση εμπλέχτηκε χτες και το όνομα της συζύγου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, η οποία εργάζεται, ως μετακλητή υπάλληλος, στο γραφείο του συζύγου της. Από απομαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ της συζύγου του Π. Βλαστού με τον διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων Μ. Κυριακάκη που υπάρχει στη δικογραφία, φέρεται ο τελευταίος να ζήτησε ρουσφέτι και συγκεκριμένα την τοποθέτηση σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών στα Χανιά. Σε δήλωσή του ο Χρ. Μαρκογιαννάκης χτες το βράδυ παραδέχεται ότι ζητήθηκε ρουσφέτι και πως «οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Νέα κρούσματα

Σε 196 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της νέας γρίπης καθώς χτες καταγράφτηκαν 31 νέα περιστατικά.

Από αυτά 86 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Εκδήλωση τιμής

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνουν, την Κυριακή 12.7.09 στις 11 πμ στην Κουνινά Αχαΐας, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοπονήσου του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«SEA DIAMOND»
Πόρισμα «λάστιχο» για τα αίτια του ναυαγίου

«Ολα μέσα», σε ό,τι αφορά τις αιτίες του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND», φαίνεται να είναι το τελικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, το οποίο χτες διοχετεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Το κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα σήμερα. Από τα αποσπάσματα του πορίσματος που παρουσιάζει η εφημερίδα, το ΑΣΝΑ φέρεται να αποδίδει το ναυάγιο τόσο στην αμέλεια του πλοιάρχου, του πρώτου μηχανικού και τριών εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας «Core Marine» - που ανήκει στον όμιλο ΛΟΥΗΣ του μεγαλοεφοπλιστή Λοΐζου - όσο και στη λαθεμένη χαρτογράφηση του σημείου, επιχείρημα της εταιρείας, ενώ κάνει λόγο και για ελλειπή συντήρηση του πλοίου. Επί της ουσίας, το πόρισμα, τουλάχιστον αυτά τα αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν, αντανακλούν τη «συμπαιγνία» μεταξύ εταιρείας και υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου η ΛΟΥΗΣ να γλιτώσει την καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, και τους κατοίκους του νησιού της Σαντορίνης για τη ρύπανση της θάλασσάς τους επί δύο και πάνω χρόνια, από τότε δηλαδή που το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κόστος που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, «λογαριασμό» που ο εφοπλιστής θέλει να «στείλει» στον εργαζόμενο λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ