ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας
Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και μαζί των ροδακινοπαραγωγών θα είναι αποτελεσματικοί μόνο στο βαθμό που είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αναδεικνύουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων, παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στη Βέροια, τις θέσεις του Κόμματος για το ροδάκινο.

Οπως ανέφερε, οι πάνω από 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας με τις οικογένειές τους βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά - και στο «και πέντε» της συγκομιδής - σε απόγνωση. Σημαντικό μέρος της περσινής τους παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου είναι ακόμη απλήρωτο από τους βιομήχανους, ενώ για τη φετινή παραγωγή η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ ) απειλεί, πως ούτε το 50% της αναμενόμενης παραγωγής (450.000 - 500.000 τόνους) θα μπορέσει ν' απορροφήσει. «Δυστυχώς η ΕΚΕ "πατάει" στην ανοργανωσιά, την πλήρη οικονομική αποδυνάμωση και τη πολυδιάσπαση και πλήρη απαξίωση στα μάτια των αγροτών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών με ξεκάθαρες ευθύνες της αγροτικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατ' εντολή των Βρυξελλών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σχολίασε ο Αλ. Ουγγρίνος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που «επιλαμβάνεται του θέματος, καθορίζοντας τιμές παραγωγού επιπέδου ...1996, δηλαδή 25 λεπτά ανά κιλό χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος θα δώσει και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα επιπλέον 13-15 λεπτά/κιλό, στα 12 λεπτά το κιλό, που προτείνουν οι κονσερβοποιοί».

Ο ομιλητής, αφού περιέγραψε την ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί του επιτραπέζιου ροδάκινου («κατηφόρα των τιμών παραγωγού»), ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί. «Η αρνητική πορεία της ροδακινοπαραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των ασχολούμενων με το προϊόν δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε και συγκυριακή. Εχει σαν ξεκάθαρη αφετηρία τις εφαρμοζόμενες τα τελευταία 15-20 χρόνια αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που από κοινού συναποφάσιζαν στις Βρυξέλλες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στη συνέχεια εφάρμοζαν απαρέγκλιτα στη χώρα μας. Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα τη μαζική χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών με αποτέλεσμα να μονοπωλούν τώρα οι εμποροβιομήχανοι τη διάθεση της παραγωγής και τις τιμές εμπορίας, τη λειτουργία όσων συνεταιρισμών απέμειναν στη λογική των ΑΕ και τέλος τη λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών και της Διεπαγγελματικής, που εφάρμοσαν πιστά τις αντιαγροτικές πολιτικές στο χώρο των οπωροκηπευτικών. Συνυπεύθυνοι, πρόσθεσε, είναι η Διεπαγγελματική αλλά και οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα έχουμε και τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Οπωροκηπευτικών, με την οποία σαν τελικό αποτέλεσμα μειώνεται ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα».

Ο Αλ. Ουγγρίνος κάλεσε τους ροδακινοπαραγωγούς να ξεκαθαρίσουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της Νέας ΚΑΠ και επισήμανε πως μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές ανάλογα με τη θέση τους απέναντί της:

  • Η πρώτη, που εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου».
  • Η δεύτερη γραμμή, που εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τέλος, τους κάλεσε να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ για άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της περσινής χρονιάς 2008, άμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια, απορρόφηση του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από Χαλάζι, κλπ.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στήριξη στον αγώνα των μηλοπαραγωγών

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και τις θεωρεί δίκαιες και ρεαλιστικές. «Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ - τονίζει- με τις αποφάσεις που παίρνουν και υλοποιούν, σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πέρυσι οδήγησαν σε χαμηλή παραγωγή λόγω της ακαρπίας και φέτος σε τεράστιες καταστροφές με τη χαλαζόπτωση, έχουν μειώσει το εισόδημα των μηλοπαραγωγών και θέτουν κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης και συνέχισης των καλλιεργειών τους. Η ελληνική αγορά κατακλύζεται με ομοειδή προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά μήλα παραμένουν απούλητα στα ψυγεία ή πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές».

Αναφέρεται, επίσης, στην σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ μεταφέροντας τα αιτήματά τους στη Βουλή και σημειώνει ότι αυτά είναι μέτρα που επιβάλλεται να παρθούν, ώστε να στηριχτεί το εισόδημά τους και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της καλλιέργειας και την επόμενη περίοδο, γιατί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει ότι είτε η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση είτε το ΠΑΣΟΚ, προκοπή δε θα υπάρχει για την πλειοψηφία του λαού και τα ίδια προβλήματα θα ανακυκλώνονται και θα οξύνονται, με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και η αγροτιά να ξεκληρίζεται.

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, παλεύει για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, για το δυνάμωμά του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και να επιβάλει λύσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η πρότασή του είναι η μόνη που συμφέρει το λαό, γιατί μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών με τη δημιουργία και λειτουργία του Παραγωγικού Συνεταιρισμού που θα στηρίζεται στην κοινή καλλιέργεια γης, με κοινά μηχανήματα, μέσα και εφόδια στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας».

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Επιμένει στην καύση «εναλλακτικών» καυσίμων

Επιμένει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρική της πολυεθνικής «Lafarge», στα αμφισβητούμενα σχέδιά της για χρήση «εναλλακτικών» καυσίμων στα εργοστάσιά της στον Βόλο και στην Εύβοια, παρουσιάζοντας ένα «πρόγραμμα δεσμεύσεων» για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» έως το 2012, το οποίο αποσκοπεί στο να κάμψει τις τοπικές αντιδράσεις για τις ρυπογόνες δραστηριότητες της εταιρείας. Από τον προηγούμενο χρόνο κυρίως, η ΑΓΕΤ εξαναγκάστηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να μειώσει την ρύπανση από τις εγκαταστάσεις της, μετά από χρόνια αδράνειας και με την ανοχή των κυβερνήσεων και ορισμένων τοπικών αρχών. Αυτή τη φορά παρουσιάζει έναν συνδυασμό των μέτρων που εξαναγκάστηκε να λάβει και των μέτρων που η ίδια κρίνει ότι θα περιορίσουν τους ρύπους, αλλά οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι απλώς θα τους αντικαταστήσουν με άλλους, για να καταλήξει σε μια σειρά στόχους που υποτίθεται ότι έχουν ως βασική επιδίωξη την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα μέτρα και οι δεσμεύσεις παρουσιάστηκαν χτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ P. Deleplanque, τον γενικό διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών Μ. Μιχελή και την διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Β. Γαζιδέλλη. Στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων ανακοινώθηκε ο στόχος μείωσης των εργατικών ατυχημάτων κατά 50% έως το 2010 σε σχέση με το 2005. Δηλώθηκε ότι ήδη έχουν μειωθεί κατά 38% σε σχέση με το 2006, αλλά είναι διεθνής πρακτική ο περιορισμός των ατυχημάτων ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην παραγωγική διαδικασία, από την απώλεια εργασικού χρόνου κλπ.

Οι κυριότεροι στόχοι της είναι: μείωση κατά 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2010, αλλά με σημείο αναφοράς το 1990. Μείωση της σκόνης από τα εργοστάσια κατά 40% για τη περίοδο 2005 - 2012. Μείωση κατά 12% του οξειδίου του αζώτου και κατά 20% του οξειδίου του θείου. Για να το πράξει αυτό, μεταξύ άλλων (τοποθετήσεις φίλτρων κλπ.) σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να χρησιμοποιήσει βιομάζα και «εναλλακτικά καύσιμα», με νωπή ακόμη την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων στην επιδίωξη καύσης σκουπιδιών και διαφόρων βιομηχανικών καταλοίπων, που απλώς θα μεταβάλλουν τους εκπεμπόμενους ρύπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ