ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Σφίγγουν τη θηλιά στους μετανάστες

Διευρυμένα μέτρα ευρωφακελώματος, με την καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων, προωθούν και για τους λαούς της ΕΕ οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Υπό διαρκή διωγμό και ομηρία, θέλει τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου
Υπό διαρκή διωγμό και ομηρία, θέλει τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου
Τα νέα μέτρα που προωθεί η ΕΕ σε βάρος των εκατομμυρίων μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο και μεροκάματο στα κράτη - μέλη, διωγμένοι από την πατρίδα τους, συζήτησαν χτες, σε μεταξύ τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε το αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό Σύμφωνο που προωθείται για υπογραφή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη βάση των αποτελεσμάτων του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που ολοκληρώθηκε προχτές στις Κάννες. Το Σύμφωνο προωθείται από τη Γαλλική Προεδρία και στηρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σφίγγοντας τη θηλιά στα λαϊκά δικαιώματα, το Συμβούλιο συζήτησε και θέματα για την προοπτική χάραξης και εφαρμογής ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλική Προεδρία προτείνει τη στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των «27», με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης της σύστασης «Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Τμημάτων» σε τουριστικές περιοχές ή κατά τη διάρκεια «σοβαρών γεγονότων», καθώς και την επεξεργασία ευρωενωσιακού σχεδίου δράσης «σε πνεύμα αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση «καταστροφών», τη «διαχείριση κρίσεων» και την «πολιτική προστασία».

Είναι σίγουρο ότι όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε βάρος του αναπτυσσόμενου εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε κάθε κράτος - μέλος.

Παράνομοι οι μετανάστες

Χαρακτηριστικό των μέτρων που προτείνονται για την αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καταλήστευσης των πόρων του πλανήτη από τις πολυεθνικές, είναι πως στο εξής όσοι αλλοδαποί καταφεύγουν στην ΕΕ των «27» και χαρακτηρίζονται «παράνομοι», θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες (όριο υψηλότερο από το μέγιστο χρόνο κράτησης που προβλέπεται σήμερα στα 2/3 των κρατών - μελών της ΕΕ)!

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τους μετανάστες πληροφοριοδότες των μηχανισμών της Ασφάλειας, η προωθούμενη οδηγία προβλέπει πως αν «συνεργαστούν» με τις αρχές, μπορεί και να μην απελαύνονται. Μαζί με το μέτρο αυτό, οι αλλοδαποί θα αντιμετωπίζουν ως «ποινή» την πενταετή απαγόρευση της πρόσβασής τους σε χώρα - μέλος. Προκαλώντας στο έπακρο το κοινό αίσθημα, η οδηγία επιτρέπει στους λεγόμενους «λαθρομετανάστες» να ασκήσουν έφεση στην απόφαση απέλασής τους, και, υπό προϋποθέσεις, χορηγείται ...δωρεάν νομική βοήθεια!

Είναι φανερό ότι οι αντιμεταναστευτικές προβλέψεις της οδηγίας θα μεταφερθούν αυτούσιες και στο ελληνικό Δίκαιο, όπου σήμερα προβλέπεται η - ούτως ή άλλως απάνθρωπη - κράτηση έως και τρεις μήνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών στη Σύνοδο όπου συμμετείχε, «οι όποιες επιμέρους παρατηρήσεις μας επί του Συμφώνου θα συζητηθούν κατά τις συνεδριάσεις των εθνικών αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν και την επεξεργασία που θα γίνει».

Η σχετική απόφαση για τους αλλοδαπούς - έχει εγκριθεί και από την Ευρωβουλή - είναι, στην ουσία, συνέχεια της οδηγίας 83, με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ εξαφανίζει την επικουρική προστασία, αλλά και της οδηγίας 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφύγων στην οικογενειακή ζωή.

Ευρω-φακέλωμα

Στην άτυπη Σύνοδο υποστηρίχτηκε και η ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX, η συμμετοχή του στο EUROSUR, αλλά και η ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης των συνόρων της ΕΕ με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως μελλοντικά «εργαλεία» για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων όσων υπηκόων τρίτων χωρών χαρακτηριστούν ως «αξιόπιστοι» (bona fide) ταξιδιώτες.

Για να υπαχθεί κάποιος στο καθεστώς του «καταχωρισμένου ταξιδιώτη», ο έλεγχός του θα γίνεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά του δεδομένα. Με άλλα λόγια, προωθείται το εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και προτείνεται η λειτουργία συστήματος καταχώρισης εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων. Το μέτρο προτείνεται και για τους τουρίστες.

Στην άτυπη υπουργική σύνοδο, η Γαλλική Προεδρία πρότεινε τη στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών - μελών, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με την Europol. Οσον αφορά την πολιτική προστασία, αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα καταγράψει τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει κάθε χώρα, ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και επιπλέον να υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός σε ο,τι αφορά την αποστολή τους προς τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, παρουσίασε τα συμπεράσματα έκθεσης σχετικά με τη μελλοντική ομάδα για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ανεπίσημη ομάδα που θα αποτελείται από 8 κράτη - μέλη, η οποία θα επεξεργαστεί την ευρωενωσιακή κατασταλτική πολιτική για το 2010-2014.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σπονδή στην «πράσινη» κερδοσκοπία

Στελέχη της κυβέρνησης «λιβάνισαν» το ρόλο που καλούνται να παίξουν με το αζημίωτο οι μεγαλοεπιχειρήσεις, με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος

Αλλο ένα βήμα όπου επιβεβαιώθηκε το απόφθεγμα «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες» αποτέλεσε η ημερίδα με τίτλο «πράσινη επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της ημερίδας ήταν να εμπεδωθούν οι αρχές της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας» - τις οποίες ενστερνίζονται και αναμασούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - δηλαδή η δημιουργία νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με αφορμή μάλιστα την ευαισθησία του λαού για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, τις οποίες το ίδιο το κεφάλαιο με τη δράση του επιδεινώνει.

Η ημερίδα αποτέλεσε ακόμα ένα επιπλέον μέσο πίεσης, ώστε να δικαιολογηθούν και να «χωνευτούν» από το λαό οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και να μειωθεί η γραφειοκρατία για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Αιολικά Πάρκα κ.λπ.).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη έπλεξε το εγκώμιο της «πράσινης οικονομίας» και της «πράσινης επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας» ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της χώρας». «Το στοίχημα, δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι να μην συμμετέχουμε απλώς στην ομάδα αυτών που καταναλώνουν πράσινη τεχνολογία, αλλά αυτών που θα την αναπτύξουν και θα τη μεταφέρουν στους υπόλοιπους». Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 2.500 ανεξέλεγκτες χωματερές και ποτάμια, όπως ο Ασωπός, έχουν μετατραπεί σε οχετούς βιομηχανικών λυμάτων!

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η προώθηση της ιδέας της πράσινης επιχειρηματικότητας που κερδίζει συνεχώς έδαφος κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε μερικές άλλες χώρες του πλανήτη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, προσθέτοντας βέβαια ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν ακόμη και να αυξάνουν την κερδοφορία τους προωθώντας νέες επιχειρηματικές ιδέες, νέα προϊόντα και νέες γραμμές παραγωγής».

«Η πράσινη οικονομία, από την πρωτογενή έρευνα μέχρι και την υλοποίηση των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι σήμερα ένα από τα συναρπαστικότερα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο και για τη δημιουργία ενός...«πράσινου πολιτισμού»!

«Τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθεί μάχη για τον περιορισμό των ρύπων σε σειρά μετώπων, όπως είναι όχι μόνο οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η διακράτηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, τα βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς, η παραγωγή ενέργειας με πυρηνικά εργοστάσια και η καθαρότερη καύση υδρογονανθράκων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Σκυλακάκης.

Ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Δούκας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επιστήμονες και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην ημερίδα, από χώρους όπως η ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων, γεωργίας κ.ά., ενώ δεν έλειψαν και οι «μη κυβερνητικές οργανώσεις» που εκπροσώπησε η «Γκρίνπις». Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ως συνδιοργανωτής σε μια τέτοια ημερίδα περί «πράσινης επιχειρηματικότητας» εμφανίστηκε το ΕΜ Πολυτεχνείο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ