ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Στη γραμμή της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Για ενδεχόμενο ύφεσης και «στασιμοπληθωρισμό» σε ευρωπαϊκές οικονομίες κάνει λόγο ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης. Μονόδρομος για την ΕΕ η επιτάχυνση εφαρμογής της «στρατηγικής της Λισαβόνας»

Την επιτάχυνση εφαρμογής της «στρατηγικής της Λισαβόνας», την παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα δηλαδή σκλήρυνσης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ και των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν χτες και προχτές στις Βρυξέλλες.

Πρόσχημα, αυτή τη φορά, είναι οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις χρηματαγορές, οι ανατιμήσεις πάνω στις χρηματιστηριακές τιμές εμπορευμάτων (πετρέλαιο, τρόφιμα, πρώτες ύλες), εν κατακλείδι τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας» και τα οποία τώρα επιχειρούν να αξιοποιήσουν κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση.

Μετά το κλείσιμο των εργασιών του Εκοφίν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι οι «επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά, η εξυπηρέτηση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου επιβαρύνεται». Δίνοντας ένα ακόμη στίγμα της προβληματικής τους, επανέλαβε πως όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια «περαιτέρω ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες» σε μια συγκυρία που «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το στασιμοπληθωρισμό».

Ο υπουργός της ΝΔ συνοψίζοντας τη συνολική άποψη που εκφράστηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης σημείωσε τα παρακάτω:

  • Η πολιτική της ΕΕ «πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία αντιμετώπιση του πληθωρισμού, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα της Λισαβόνας».
  • Στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών», καθώς και στην «αποτελεσματική λειτουργία των αγορών εργασίας». Είναι δηλαδή φανερό ότι μεθοδεύουν την παραπέρα κατεδάφιση εργασιακών δικαιώματων στην κατεύθυνση μείωσης του «κόστους» από την πλευρά της εργοδοσίας.
  • Δηλώνουν απόλυτη αφοσίωση στη «συνεπή εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης». Ο Γ. Αλογοσκούφης, μεταφέροντας και την κυρίαρχη άποψη σε επίπεδο ΕΕ αναφέρθηκε σε «στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Πρόκειται για προγράμματα διαχείρισης ακραίων καταστάσεων φτώχειας και κοινωνικής μιζέριας, καταστάσεων δηλαδή που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα «πρέπει να έχουν χαρακτήρα εισοδηματικής ενίσχυσης», αλλά να «μη στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και να μην υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους»...
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
Ανάγκη λύσεων προς όφελος του λαού

Τις θέσεις τους για σύστημα Υγείας, δημόσιο, δωρεάν και επαρκές, παρουσίασε η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα και η ΟΒΣΑ

Τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας Υγείας και της Πρόνοιας αγγίζουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα και καλύτερα μέσα από την ενωτική δράση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν για το θέμα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Την εισήγηση για το θέμα την έκανε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος. Στην εκδήλωση, που συμμετείχε πλήθος επαγγελματοβιοτεχνών, χαιρέτισαν από το ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης και ο Σ. Λιακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στο «κλείσιμο», ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης από την Πανελλαδική Επιτροπή, τόνισε ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεδιπλωθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης για τα θέματα της Ασφάλισης και της δημόσιας Υγείας. Πρόσθεσε ότι το ταξικό και αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από αυτή τη μάχη.

Ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται επίθεση και ανάμεσα σε αυτά είναι η Κοινωνική Ασφάλιση και οι παροχές Υγείας. Επισήμανε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ενιαίου και δυναμικού μετώπου αντεπίθεσης απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Σ. Λιακόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο (Πετραλιά) στον ΟΑΕΕ και στις σοβαρές συνέπειες από την άρση του δικαιώματος εκλογής της διοίκησής του.

Στην εισήγησή του, ο Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι «το σημερινό δημόσιο σύστημα Υγείας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανεπάρκειες, στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και δεν έχει κατεύθυνση την πρόληψη, δεν είναι συνδεδεμένο με τον τόπο κατοικίας, δουλειάς, τα σχολεία. Οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και τον έλεγχο κινδύνων όπως η μόλυνση του νερού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακατάλληλα τρόφιμα, οι επιδημίες, οι επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές είναι ανύπαρκτες η πλήρως υποβαθμισμένες. Ο τομέας της ψυχικής Υγείας έχει σχεδόν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)».

Ο ομιλητής επισήμανε ότι η κατάσταση στα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως και στη Δημόσια Υγεία είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που στόχο έχει το πώς θα αυξήσει το μεγάλο κεφάλαιο τα κέρδη του. Ο συνδικαλιστής σημείωσε και τις μεγάλες ευθύνες των ηγεσιών σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΟΑΕΕ και στα άμεσα αιτήματα για τη χρηματοδότησή του κατά τα 2/3 από το κράτος, την πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων του, τη μη πληρωμή από τους ασφαλισμένους εισφορών για τον τομέα Υγείας, για φάρμακα και νοσήλια.

Σε σχέση με το δημόσιο σύστημα Υγείας και το πώς πρέπει να είναι, επισήμανε συνοπτικά ότι: «Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών δομών που πληρούν τις προϋποθέσεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων στο λαϊκό σύστημα Υγείας. Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Διεκδικούμε ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, οργανωμένο σε τρία επίπεδα. Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια - Τριτοβάθμια και επείγοντα, Ιατρική (ΕΚΑΒ). Υπάρχει αλληλοεπίδραση και αλληλοεξάρτηση μεταξύ αυτών των επιπέδων ο βαθμός αποτελεσματικότητας έχει σχέση με τη συνεργασία αυτή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχει πρόληψη - θεραπεία και αποκατάσταση». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο Κέντρο Υγείας, ως ένα πλήρες θεραπευτήριο 24ωρης λειτουργίας, με λαϊκή διοίκηση. Η δημιουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου για παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων, είναι μία ακόμη από τις προτάσεις που ανέπτυξε ο ομιλητής.

Κατέληξε ότι με αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να αποσπαστούν κατακτήσεις, έστω και αν η ολοκληρωτική λύση «απαιτεί μια άλλη εξουσία και άλλη οικονομία, φιλολαϊκή που θα κινείται σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 12,4% στο τετράμηνο

Σε πτωτική τροχιά συνέχισε στο α΄ τετράμηνο του 2008 η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, σε μια εξέλιξη που συμβάλλει στην υποχώρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και στην κάμψη των ρυθμών του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 20,5% με τον υπό κατασκευή όγκο των νέων κτιρίων να υποχωρεί σε χαμηλότερο ποσοστό, που διαμορφώνεται σε 12,4%. Ειδικά για το μήνα Απρίλη του 2008 (σύγκριση με Απρίλη 2007) ο αριθμός νέων αδειών μειώθηκε σε ποσοστό 2,6% σε αντίθεση με τον όγκο των κτιρίων που αυξήθηκε 16,5%. Εμφανίζεται δηλαδή η τάση κατασκευής λιγότερων αλλά μεγαλύτερων κτιρίων.

Η μεγαλύτερη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται στην Αττική (-24,2%) και ακολουθούν η Θεσσαλία (-23,2%) και η Δ. Ελλάδα (-22,4%).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου, για τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και τις δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη, τονίζονται τα παρακάτω:

«Οι εξελίξεις στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ φανερώνουν πόσο μεγάλο και επικίνδυνο ψέμα ήταν οι ισχυρισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι ευρισκόμενη η Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην ΟΝΕ ο λαός θα είναι ωφελημένος και προφυλαγμένος.

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας την εμπειρία τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εντός της ΕΕ δεν υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης. Αν οι θυσίες που έκαναν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου ήταν μεγάλες σε φάση ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών, σε φάση ύφεσης και στασιμότητας θα είναι τεράστιες. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ.

Μονόδρομος για το λαό αποδεικνύεται η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση στο δρόμο της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για την ανατροπή του ευρωμονόδρομου».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org