ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
11ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Ηταν ομολογουμένως το καλύτερο διήμερο που έχει πραγματοποιήσει η ΚΝΕ από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των αντιιμπεριαλιστικών πανελλαδικών συναντήσεων πριν 11 χρόνια, στις Πρέσπες το 1992. Στο στόχαστρο των χιλιάδων νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ βρέθηκε φέτος το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, που αποτελεί το ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Η μοναδική αυτή διοργάνωση που συνδυάζει την εκδρομή με τη θέληση για αγώνα, καταξιώνεται χρόνο με το χρόνο στα μάτια του πιο ανυπότακτου κομματιού της ελληνικής νεολαίας.

Εγινε άλλος ένας σταθμός στην πάλη της στο πλάι του λαού, ενάντια στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή που στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση. Οι νέοι απαίτησαν για άλλη μια φορά να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι στρατευμένοι της χώρας μας που συμμετέχουν σε δυνάμεις κατοχής και ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν. Και αυτό που είναι σήμερα απαραίτητο, όπως σημείωσε και ο Αγης Τριγάζης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, «είναι όχι μόνο να δυναμώσουν οι αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά να διαμορφώνεται ένα μαζικό νεανικό ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την εργατική τάξη. Για να καταθέσει το κίνημα της νεολαίας τη δική του πρωτότυπη συμβολή στην οικοδόμηση του μετώπου που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».


Κάθε χρόνο και καλύτερα

Ευκαιρία για ψυχαγωγία και νεανική επικοινωνία (σε μια από τις πολλές μουσικές γωνιές της κατασκήνωσης)
Ευκαιρία για ψυχαγωγία και νεανική επικοινωνία (σε μια από τις πολλές μουσικές γωνιές της κατασκήνωσης)
«Καλό μας ταξίδι. Χωρίς άγχος. Αλλωστε "αυτοί" πρέπει να αγχώνονται». Ηταν τα λόγια της Ιωάννας όταν τα πρώτα πούλμαν αναχωρούσαν από την Αθήνα με προορισμό το Στόμιο. Και ήταν σωστά. «Αυτοί» πρέπει να αγχώνονται, για ό,τι εκπροσωπούν, για όλα όσα πρεσβεύουν. Τους προκαλούν άγχος και ανησυχία τα παιδιά της ΚΝΕ, τα μέλη και οι φίλοι της, τα ασυμβίβαστα, ανυπότακτα νιάτα, που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν και φέτος το Στόμιο, στήνοντας εκεί τη δική τους κατακόκκινη πολιτεία. Μια πολιτεία όπου συναντούσε κανείς όλα όσα λείπουν από τις άλλες, τις απρόσωπες τσιμεντουπόλεις: Ψυχαγωγία, παιχνίδι, ευγενή άμιλλα, χρόνο να τα πεις με τους συντρόφους και τους φίλους σου.

Κάπου μέσα σ' αυτή την πολιτεία συναντήσαμε τον Κώστα και την παρέα του. Την Ερη, τη Μαρία, τον Νίκο και φυσικά την κιθάρα τους. Τους ζητήσαμε τη γνώμη τους για το διήμερο και η απάντηση ήρθε αμέσως, αβίαστα από τον Κώστα: «Μακάρι να ήταν πάντα έτσι. Το διήμερο είναι κάτι το ξεχωριστό. Συνδυάζει τη διασκέδαση και την ξεκούραση με την πάλη κάθε φορά ενάντια σε ένα σύμβολο του ιμπεριαλισμού, δεν έχουμε σκοπό να χάσουμε κανένα».

Προχωρήσαμε σε άλλες παρέες. Παντού νέα παιδιά με την έξαψη της δημιουργίας, της χαράς και του κεφιού να φλογίζει τα μάτια τους και μέσα σ' αυτά να καθρεφτίζεται το όνειρο, η προσδοκία, η διάθεση διεκδίκησης όσων τους ανήκουν, του κόσμου που θέλουν να οικοδομήσουν, του δικού τους κόσμου.

Από τις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου
Από τις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου
Στο χώρο του γηπέδου, στη διάρκεια του τουρνουά, βρήκαμε τον Γιώργο και την Αννα. «Πώς σας φαίνεται το ματς παιδιά;» τους ρωτήσαμε. Χαμογέλασαν και απάντησαν γνέφοντας προς τον αγωνιστικό χώρο «αυτό το ματς καλό, αλλά ο μεγάλος αγώνας είναι ο αυριανός, στον Τύρναβο, ο μεγάλος τελικός θα είναι ο καλύτερος όλων».

Δε χρειαζόταν καν να ρωτήσουμε όσους συναντούσαμε. Τα πρόσωπά τους ήταν καθρέφτης όσων ένιωθαν. «Καταπληκτικά», «κάθε χρόνο και καλύτερα» ήταν οι απαντήσεις που παίρναμε για το διήμερο, χωρίς να λείπουν κι αυτές φίλων της ΚΝΕ που έδιναν συγχαρητήρια συνολικά στην Οργάνωση και ειδικά στην Οργάνωση Θεσσαλίας για την προετοιμασία και την υποδοχή. Απαντήσεις που επιβεβαίωναν την εκτίμηση για το καλύτερο διήμερο όλων, απαντήσεις που προδιέγραφαν εκ των προτέρων την ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία του επόμενου. Πρόσωπα, γεμάτα ζωντάνια, αποφασιστικότητα και δυναμισμό, που αρκούσε να τα αντικρίσεις για να πλημμυρίσει η καρδιά σου ελπίδα.


ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Οργισμένο «όχι» στο ορμητήριο του θαΝΑΤΟυ

Από τη μαχητική διαδήλωση έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ
Από τη μαχητική διαδήλωση έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ
Μετά την κατασκήνωση ειρήνης στο μαγευτικό Στόμιο, το νεανικό καραβάνι συναντήθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, με το λαό της περιοχής σε μια δυναμική διαδήλωση έξω από το στρατηγείο του θαΝΑΤΟυ στον Τύρναβο. Εκεί βρέθηκαν και οι Γιουγκοσλάβοι μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης, που διαδήλωσαν μαζί με τους νέους κομμουνιστές.

Το ποτάμι των χιλιάδων διαδηλωτών περικύκλωσε το στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο στρατηγείο, διατρανώνοντας με τα συνθήματα και τα πανό τους: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών».

Πρώτος καλωσόρισε τους νέους ο Χρήστος Χαλκιάς, από τη Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αντιπολεμική δράση των φίλων, οπαδών και των μελών της ΚΝΕ, του πρωτοπόρου κομματιού της ελληνικής νεολαίας, μας δίνει αισιοδοξία και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων"». Και συνέχισε: «Με τη δράση της ΚΝΕ, των άλλων κομματιών της ελληνικής νεολαίας, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πανίσχυρο για να διώξουμε από τη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τις εγκαταστάσεις του, για να ενώσουμε τις δυνάμεις με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων, για να διώξουμε από τα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του».


Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογράμμισε: «Σήμερα, περικυκλώνουμε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του θανάτου, σφίγγουμε τη θηλιά σ' ένα από τα σύμβολα της υποτέλειας, του ραγιαδισμού, αλλά και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης, καταδίκης της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας». «Ενα μήνυμα, πρόσθεσε, που γίνεται σάλπισμα συστράτευσης κι αγώνα, μαζί με το κόμμα της εργατικής τάξης, το ηρωικό, αλύγιστο κι ανυπόταχτο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας». Και συμπλήρωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ειδικά αυτή την περίοδο, που τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστές ματοκυλούν τους λαούς απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη, με στόχο τον έλεγχο από τη μια ή την άλλη δύναμη των δρόμων του πετρελαίου, για εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων κερδών, την προώθηση της εξουσίας τους, ειδικά αυτή την περίοδο γίνεται επιτακτικό καθήκον για όλους μας η πιο έντονη δράση. Κανείς μας σήμερα δεν μπορεί να σιωπά. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με πρόσχημα την τρομοκρατία κήρυξαν στρατιωτικό νόμο για τους λαούς και τη νεολαία».

Η πορεία κατευθύνθηκε μπροστά στην πύλη του στρατηγείου, όπου και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα μετέφεραν στον Ελληνα επικεφαλής της φρουράς του στρατηγείου την οργή και την καταδίκη της αγωνιζόμενης νεολαίας ενάντια στο ορμητήριο των πολέμων και των επεμβάσεων στην περιοχή. Εκεί βρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι νομάρχες των νομών της Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας, Καρδίτσας, Μπάμπης Μπακούλας, Λάρισας, και Αχιλλέας Κανταρτζής, Τρικάλων.

Ακολούθησε το συμβολικό κάψιμο των σημαιών της ΕΕ και των ΗΠΑ που αναδείκνυε την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που ματοκυλάνε τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Γλέντι μέχρι πρωίας

Ο Μ. Πασχαλίδης
Ο Μ. Πασχαλίδης
Το βράδυ του Σαββάτου σε κάθε διήμερο ανήκει στο γλέντι. Τραγούδι και χορός μέχρι πρωίας. Το Σαββατόβραδο αυτού του διημέρου, γλυκό καλοκαιρινό, είχε τα πάντα: Συγκροτήματα που μας κράτησαν συντροφιά με ροκ μουσική και τραγούδια. Τον Μίλτο Πασχαλίδη να μας ξεναγεί μελωδικά και να χαίρεται για το αντάμωμά του κάθε χρόνο μετά το 1992 με τα νιάτα της ΚΝΕ, αλλά, φυσικά, και καλή λαϊκή μουσική, τραγούδια αγαπημένα από το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» και χορό μέχρι τελικής πτώσεως. Η μουσική στην έναρξη του προγράμματος διακόπηκε λίγες φορές, προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό Σέρβοι φιλειρηνιστές, εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας και ο υποψήφιος νομάρχης Λάρισας Μπάμπης Μπακούλας.

Οι Σέρβοι φιλειρηνιστές, όπως κάθε χρόνο από το 1999 και μετά, ξεκινούν τη μαραθώνια πορεία τους από το Νόβισαντ και αφού διαγράφουν τρέχοντας την πορεία των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών καταλήγουν στην Ελλάδα. Στην κατασκήνωση, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα, ενώ οι ίδιοι ευχαρίστησαν για τη βοήθεια του ελληνικού λαού, τόνισαν τον κοινό πόθο των νέων της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας για την ειρήνη και εξέφρασαν την ελπίδα ότι το διήμερο θα βρει τη συνέχισή του στους καθημερινούς αγώνες από δω και πέρα και ότι οι δύο λαοί θα βαδίζουν χέρι χέρι, μαζί στο μέλλον.

Το λαϊκό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ»
Το λαϊκό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ»
Η εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας κάλεσε όλους στον αγώνα για την ελευθερία των δύο χωρών από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφωνώντας: «Ζήτω το ΚΚΤ, ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο κομμουνισμός».

Ο υποψήφιος νομάρχης καλωσόρισε τους νέους της κατασκήνωσης, που «ήρθαν να βροντοφωνάξουν ΟΧΙ στον πόλεμο, ενάντια στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ», το οποίο, όπως συμπλήρωσε, «είναι δείγμα κατοχής του ελληνικού χώρου από τον ιμπεριαλισμό και στιγματίζει την περιοχή». Κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως «αγωνιζόμαστε να φύγει το στρατηγείο, να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Θα είμαι συνέχεια κοντά σας».


Το «Μουντιάλ» του διημέρου

Η πρωταθλήτρια Θεσσαλία σε στιγμές έκστασης
Η πρωταθλήτρια Θεσσαλία σε στιγμές έκστασης
Μοναδική στιγμή σ' αυτό το πολύ πετυχημένο διήμερο ήταν και το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 16 ομάδων. Ετσι, μουντιαλική χρονιά φέτος, οι νέοι της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα αλλά και σύντροφοι των οργανώσεων εξωτερικού θέλησαν να κλέψουν κάτι από τη δόξα των ποδοσφαιρικών αστεριών. Και αυτό όχι βέβαια με την εμπορευματοποίηση και το κυνήγι του κέρδους, που επικρατεί στις αρένες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά για τη χαρά του αθλητισμού.

Το τουρνουά αυτό λοιπόν είχε απ' όλα. Χρώμα, δυναμικούς φιλάθλους, σατυρική διάθεση και ευγενική άμιλλα. Οι ομάδες είχαν ετοιμάσει τις εμφανίσεις τους, όπως η Βόρειοδυτική Ελλάδα που προτίμησε τη φανέλα της μαχητικής Σενεγάλης, ή η Ανατολική Πελοπόννησος που προτίμησε κάτι σε λατινοαμερικάνικο στιλ με την επωνυμία «Νο pasaran» (Δε θα περάσουν). Χαρακτηριστική και η ομάδα του Πειραιά, που όπου και αν πήγαιναν οι οπαδοί της μετέφεραν μαζί τους την «παράγκα»... Για την ιστορία, το Κύπελλο κατάκτησε -μετά από σκληρές μάχες- η οικοδέσποινα ομάδα της Θεσσαλίας. Μετά από ισόπαλο παιχνίδι 1-1 με τη Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης, υπερίσχυσε στα πέναλτι 4-3.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Β. ΝΙΕΡΗ
ΦΩΤΟ: Μ. ΠΑΚΙΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ