ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να κρατήσει στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για την εμπλοκή στον πόλεμο που όλο βαθαίνει

Αντί να δώσει στοιχεία για τις «εν κρυπτώ» παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επικαλέστηκε το απόρρητο, την ώρα που προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Copyright 2022 The Associated

Την «μπάλα στην κερκίδα» σχετικά με το στρατιωτικό υλικό που η κυβέρνηση έχει στείλει στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, προσπάθησε να πετάξει χτες ο υπουργός Αμυνας, γεννώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Η «επιχείρηση» αυτή έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που ο ίδιος ζήτησε υποτίθεται για να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ενημέρωση που να σημειωθεί είχαν ζητήσει και οι βουλευτές του ΚΚΕ που είναι μέλη της Επιτροπής.

Στο διά ταύτα, όμως, ο υπουργός αντί για πλήρη ενημέρωση αρκέστηκε να επαναλάβει όλο το ευρωατλαντικό «ποίημα» και τα προσχήματα για τη συμμετοχή στον πόλεμο και ορισμένα στοιχεία από αυτά που ήδη έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ζητώντας μάλιστα όποιος θέλει περαιτέρω ενημέρωση... να περάσει από το γραφείο του. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί απαρχαιωμένων και άχρηστων συστημάτων - που ωστόσο μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσαν κομμάτι της άμυνας και σε κρίσιμους τομείς - επιστράτευσε έννοιες περί «τρίτων αποθεμάτων» και πλεονάζοντος υλικού, που «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», ενώ «φοβέρισε» και αξιωματικούς για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, λέγοντας πως «θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Επιτελεία ή από τις μονάδες. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί;», την ώρα που τα όσα έχουν δημοσιευτεί κι ακόμα παραπάνω είναι γνωστά τοις πάσι, ακόμα και δημοσιευμένα π.χ. από την πρεσβεία της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Ουκρανίας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει αιτηθεί πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους, κυρίως πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 122 χιλιοστών και πυρομαχικά, καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, λέγοντας ότι «δεν έχουμε δώσει πυροβόλα ή εκτοξευτές ρουκετών», άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, καθώς και προμήθεια παντός είδους ανταλλακτικών για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων εδάφους επιφανείας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει και από αυτά.

Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες και επανέλαβε χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, για την αποστολή χιλιάδων πυρομαχικών και μέσων στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με την αποστολή των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αντικατάστασή τους από τα γερμανικά TOMA Marder 1A3, ενδεικτικές για το πόσο έωλες είναι οι διαβεβαιώσεις για δήθεν αναβάθμιση και οι αναφορές του υπουργού όπως ότι «πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να δύνανται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο», ότι «ο δικός μας σκοπός είναι να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό, τουλάχιστον, θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική συμφωνία» κ.ο.κ.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι επί της ουσίας προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και νέες αποστολές, μιλώντας περί «δυναμικής κατάστασης» και μακροχρόνιου πολέμου.

Μάλιστα, όχι μόνο προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά επικαλέστηκε τις ΝΑΤΟικές προβλέψεις για ενδεχόμενο απειλής από τη Ρωσία σε άλλες «σύμμαχες» χώρες στην περιοχή, για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή που εξελίσσεται στη Βουλγαρία και όπου αλλού προσδιορίσουν οι σύμμαχοι.

«Το ΝΑΤΟ - είπε - έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης», καθώς «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων» και πρόσθεσε: «Ετσι αποφασίστηκε και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης συμμαχίας. (...) πρόκειται για στρατιωτική παρουσία στο όριο σε προκεχωρημένη άμυνα, αναβάθμιση δηλαδή του στάτους, μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης μάχιμων μονάδων υψηλής ετοιμότητας, επιπέδου ταξιαρχίας σε 8 χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Σε αυτό το επίπεδο της σταδιακής ανάπτυξης δυνάμεων με αμυντική διάταξη, στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εντάσσονται και οι ενέργειες της Ελλάδας να στείλει κάποια στοιχεία στη Βουλγαρία, για την ενίσχυση της άμυνας της Βουλγαρίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Κατά τ' άλλα επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «αποφασίστηκε η παροχή συνδρομής στην Ουκρανία σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ» και πως πρόκειται για πόλεμο... υπέρ της δημοκρατίας και του αναθεωρητισμού - από τους «πρώτους διδάξαντες» ΝΑΤΟικούς - ενώ για να δικαιολογήσει το «έγκλημα» είπε πως «κανείς δεν πίστευε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνέβαινε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, αλλά συνέβη», όταν η εύφλεκτη ύλη είχε συσσωρευτεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της «λείας», όπως και των σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για περικύκλωση της Ρωσίας, και η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλει αποφασιστικά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το όλο πρόβλημα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή του, Θ. Δρίτσα, ήταν τα... διαδικαστικά. Ετσι θεώρησε δεδομένο ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι χώρα της ΕΕ, έχει δεσμεύσεις, έχει και δικαιώματα», με τους προβληματισμούς του να είναι του τύπου αν «όταν ο καγκελάριος Σολτς δίπλα στον κύριο Μητσοτάκη, που είχε προηγηθεί, ανακοίνωνε αυτή την ανταλλαγή (των τεθωρακισμένων BMP-1, με τα γερμανικά Marder) είχε πάρει τη γνώμη των Επιτελείων;».

Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, σε σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή, είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού πως «είναι σε κάθετη αναντιστοιχία με το θέμα που ορίστηκε να συζητήσουμε σήμερα. Το θέμα αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και αυτό το κατεξοχήν βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης ο κύριος υπουργός το παρέπεμψε σε κάποια επικοινωνία στο ΥΠΕΘΑ. Γιατί είναι σε αναντιστοιχία; Γιατί το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο και στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Αυτή η εμπλοκή και όπως εκφράζεται με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να συζητηθεί, όχι κατ' ιδίαν, αλλά εδώ σήμερα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, απαντώντας αρχικά στην αναφορά του υπουργού περί «απρόσμενης» επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει τέτοιες αναφορές και συμπλήρωσε ότι η επέμβαση «ήταν προδιαγεγραμμένη, βάλατε το χέρι σας, όταν στήνατε ΝΑΤΟικές βάσεις στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας, 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, 80 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, αυτό που λένε σήμερα Αγία Πετρούπολη, βάλατε το χεράκι σας λοιπόν».

Επισήμανε ότι ως ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι τα συγκρουόμενα μπλοκ σε αυτόν τον πόλεμο είναι από τη μια η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και ότι ο πόλεμος αυτός είναι ιμπεριαλιστικός».

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ανέφερε ότι «στέλνονται όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο Ελληνας εργαζόμενος με τον ιδρώτα του, που καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ας αφήσουμε τα παραμυθάκια περί αποθέματος», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιωματικός που να αναγνωρίζει τη λέξη «απόθεμα». «Ξέρουμε και γνωρίζουμε, και εγώ στρατιωτικός είμαι, για μέρες αγώνα. Συγκεκριμένα υπολογίζονται. Αλλά, το απόθεμα το άχρηστο δεν το αντιλαμβάνομαι», σημείωσε.

Οσο για τα περί απόρρητων στοιχείων σχετικά με τα οπλικά συστήματα που πάνε στην Ουκρανία, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε: «Απόρρητο τι; Αυτό που έχει βγάλει η εδώ πρεσβεία, της Ουκρανίας στα τουίτ της; Αυτό που έχει βουίξει ο Τύπος; Αυτά είναι κοροϊδία. Για άλλη μια φορά, προσπαθείτε να κρατήσετε στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Ανέδειξε την συνολικότερη και όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με ευθύνη όχι μόνο της σημερινής αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναβάθμισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ συνεχίζει και τώρα με τη στάση του να σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική, ενώ από κοινού με την κυβέρνηση κρύβουν «ότι η κυρίαρχη συνέπεια αυτής της αποστολής των όπλων στην Ουκρανία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση με εντολή, εντός ή εκτός εισαγωγικών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετατρέπει τη χώρα, την Ελλάδα εν τοις πράγμασι, σε εμπόλεμο εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι. Αυτό είναι το πρωτεύον, αυτό κρύβετε όλοι σας. Και το κάνετε γιατί είστε με το πλευρό της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι δεμένη με το ΝΑΤΟ. Εκεί εκπροσωπούνται τα συμφέροντά της και η αύξηση της κερδοφορίας της».

Και παρέθεσε στοιχεία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως π.χ. για τις 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, τους 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, που είναι επιχειρησιακοί, τα 3.200.000 φυσίγγια 762, τους 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τα 17.000 βλήματα 155 χιλιοστών, μαζί με - ρητορικά όπως επεσήμανε - ερωτήματα όπως από ποιες αποθήκες βγήκαν και ποιο μέτωπο αποδυναμώθηκε. Επεσήμανε δε πως τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού όπως σημείωσε, «αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα τάγματα του Αζόφ και τον "Δεξιό τομέα", τους πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι, που είναι δεκανίκι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, στη διαπάλη τους με τη Ρωσία».

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι του λαού μας, δεν θα τον πληρώσει ο λαός μας, δεν θα τον πληρώσει ο Ελληνας εργαζόμενος, δεν θα συμμετάσχουν στο αιματοκύλισμα άλλων λαών. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία. Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας, να δυναμώσει η πάλη του λαού για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του», τόνισε.


Ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων στην Ουκρανία

Ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων που προκαλούν οι τεράστιες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών τα οποία εισρέουν από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην Ουκρανία και για τις επικίνδυνες προεκτάσεις του φαινομένου αυτού που έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες από την ίδια την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ενδεικτικά των μεγεθών τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη Μάη, οπότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει στρατιωτική στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επικαλούμενο στοιχεία του Φόρουμ για το Εμπόριο Οπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει την Πολωνία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία από οικονομική άποψη, ύψους 1,47 και 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνο ο «κατάλογος» των ΗΠΑ περιλαμβάνει 1.400 αντιαεροπορικά «Stinger», 6.500 αντιαρματικά «Javelin», 20.000 άλλα αντιαρματικά όπλα και πάνω από 7.000 όπλα και 50.000.000 σφαίρες.

«Τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο»

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση ενάντια στη διάδοση των φορητών όπλων, συνταγματάρχης Ζακ Μποντ, «δεν είναι γνωστό πού πηγαίνουν πραγματικά τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες τροφοδοτούν αυτό που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίου όπλων στην Ευρώπη».

Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα στην Ουκρανία, καθώς έκθεση της οργάνωσης «Small Arms Survey» ανέφερε τον Απρίλη του 2018 πως «αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τουλάχιστον 300.000 μικρά όπλα και ελαφρά όπλα λεηλατήθηκαν ή χάθηκαν μεταξύ 2013 και 2015. Από αυτά 200.000 χάθηκαν κυρίως στην ανατολική ζώνη συγκρούσεων και άλλα 100.000 στην Κριμαία. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 4.000 όπλα ανακτήθηκαν». Επίσης προσθέτει πως «άτομα και από τις δύο πλευρές λεηλάτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων που ανήκουν στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Stimson Centre», μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μεταξύ 2014 και 2021.

Αναμένεται συρροή όπλων στη μαύρη αγορά

«Εχουμε ακριβή γνώση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν τα όπλα εισέρχονται στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδενική», ανέφερε πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησε στο CNN στις 19 Απρίλη. «Πέφτουν σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα (σ.σ. τα όπλα) και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουμε σχεδόν καμία αίσθηση του πού καταλήγουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι αξιωματούχοι «αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία έχει κίνητρο να παρέχει μόνο πληροφορίες που θα ενισχύσουν την υπόθεσή τους για περισσότερη βοήθεια, περισσότερα όπλα και περισσότερη διπλωματική βοήθεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα και για όπλα όπως οι πύραυλοι «Javelin» που διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσει κανείς τη μεταφορά και τη χρήση τους σε πραγματικό χρόνο.

Πριν από λίγες μέρες, στις 2 Ιούνη, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες στον «Guardian», τονίζοντας πως «από τη λήξη της σύγκρουσης, ένα κύμα όπλων και βαρέων όπλων θα πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά (...) Μόλις τα όπλα σιωπήσουν (στην Ουκρανία), θα έρθουν τα παράνομα όπλα. Το γνωρίζουμε αυτό από πολλά άλλα θέατρα συγκρούσεων. Οι εγκληματίες επικεντρώνονται ακόμα και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε αυτά».

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπολ, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή της στα τέλη Μάη στη γερμανική «Welt am Sonntag» πως η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει πού καταλήγουν τα όπλα και τα πυρομαχικά μόλις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, είναι παρόμοια με αυτή που ακολούθησε μετά τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία: «Εκτοτε πολλά όπλα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες μέχρι σήμερα». Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, τα όπλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στη μαύρη αγορά όπλων της Ευρώπης, πράγμα που «σπρώχνει» τα όπλα που πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» της Ουκρανίας προς το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την Τουρκία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ