ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ειδικά σχέδια για την «ασφάλεια» των ομίλων του Τουρισμού

Eurokinissi

Για ένα ακόμα ειδικό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. για την «ασφάλεια των επισκεπτών στις τουριστικές περιοχές και ειδικότερα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Αττική», με δημιουργία καινούργιων αστυνομικών υπηρεσιών και ενίσχυση σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, μίλησε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στην έναρξη διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Τουρισμός και Ασφάλεια», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την υποστήριξη της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Υποτίθεται πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, ωστόσο έρχεται να συμπληρώσει το κλίμα ...ευδαιμονίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τον Τουρισμό, ενώ αποτελεί μία ακόμα συνδρομή στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Αλλωστε, όλα αυτά ανακοινώνονται σε μια συγκυρία που τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» στο οργανωμένο έγκλημα συνεχίζονται και η δράση του τελευταίου έχει επεκταθεί και σε «επενδύσεις» σε τουριστικές και άλλες περιοχές...

Η αναφορά του υπουργού ότι «είναι κρίσιμο ο τουρίστας επισκέπτης να νιώθει ασφαλής, να μπορεί να κάνει τη βόλτα του χωρίς να ανησυχεί πως θα πέσει πάνω σε επεισόδια με "μολότοφ" και κάδους που καίγονται» εμφανώς προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι λαϊκές αντιδράσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση περνά το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, να καταστέλλονται στο όνομα του «πλήγματος» στον Τουρισμό. Η δε αναφορά στις μολότοφ δεν είναι παρά ενταγμένη στο πλαίσιο της τακτικής ταύτισης των λαϊκών κινητοποιήσεων με άλλες πρακτικές.

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε πως υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη διαχείριση των συναθροίσεων και στην εφαρμογή του νόμου (πρόκειται για τον αυταρχικό νόμο που χτυπά το δικαίωμα στη διαδήλωση) από πλευράς αστυνομίας, καθώς και στις εκκενώσεις καταλήψεων και τις στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις σε πάρκα και πλατείες. Ολα αυτά συνδέθηκαν και με την «ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα στατιστικά στοιχεία είναι εμφανή όσον αφορά τη μείωση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια της χώρας. Μπορεί να δει κανείς την πραγματικότητα μέσα στις πόλεις μας, με ποιον τρόπο εφαρμόζουμε τον νόμο για τις συναθροίσεις. Προστατεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης (σ.σ. προφανώς τα ΜΑΤ και οι "αύρες" είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για κάτι τέτοιο) αλλά ταυτόχρονα δεν διαταράσσεται δυσανάλογα η κοινωνική και οικονομική ζωή».

Ξινισμένη σούπα...

Τα... κακά μαγειρεία που χρειάζονται μπόλικη σάλτσα και μπαχάρια για να καλύπτουν την ξινισμένη σούπα, θύμισε η ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Βαρουφάκη, με την οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό του.

Και πώς αλλιώς, όταν η συνταγή είναι οι ίδιες ξανασερβιρισμένες απάτες στο λαό, από τότε που όπως μας ενημέρωσε... έπαιρνε τα μέτρα της τρόικα, ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ που έστρωσε το δρόμο στο τρίτο μνημόνιο.

Το κάλεσμα, άλλωστε, πίσω από τις φούσκες περί «τεχνοφεουδαρχίας», «χρεοδουλοπαροικίας», «δυστοπικού μετακαπιταλισμού» (του εκμεταλλευτικού συστήματος που στην πολιτική οικονομία α λα Βαρουφάκη «για πρώτη φορά δεν έχει ανάγκη την κερδοφορία»!!!), δεν είναι άλλο παρά το κάλεσμα για έναν «άλλο» καπιταλισμό, «πράσινης μετακαπιταλιστικής φεμινιστικής κοινής ευημερίας».

Οσες λέξεις κι αν ενώσει στη σειρά, δεν κρύβεται με τίποτα ότι το «όραμα» αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά το νέο «πράσινο» Deal για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας, με μπόλικο κρατικό χρήμα και βαρύ λογαριασμό που θα φορτωθεί στους λαούς.

Γι' αυτό παρουσίασε ως «δεδομένο ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύει τουλάχιστον 500 δισ. κάθε χρόνο στην πράσινη ενέργεια, τις πράσινες συγκοινωνίες» και τις υπόλοιπες «πράσινες» μπίζνες, που σηματοδοτούν ενεργειακή φτώχεια, «πράσινα» χαράτσια και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα, αλλά και νέα κρατικά χρέη στις πλάτες των λαών.

Γι' αυτό και στο ερώτημα από «Πού θα βρεθούν τα 500 δισ. το χρόνο για την πράσινη μετάβαση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο; Απαντάμε: Από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την τιμή των οποίων θα στηρίζει η ΕΚΤ», παρουσιάζοντας δηλαδή με... δικά του λόγια το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που «πίνουν νερό στο όνομά του» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιποί και που έχει στην άλλη του όψη το νέο «σούπερ μνημόνιο» για τους λαούς που θα φορτωθούν και τα νέα κρατικά χρέη και τις νέες «μεταρρυθμίσεις» - αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το «κοινό» σχέδιο στο οποίο δίνουν «όρκους πίστης» από κοινού «νεοφιλελεύθεροι», σοσιαλδημοκράτες και βέβαια οι τόσο γνωστοί στον Βαρουφάκη Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη νέα καπιταλιστική κρίση, προσπαθούν οι δυνάμεις του ΜέΡΑ25 να σύρουν λαϊκές δυνάμεις.

Σε αυτό το κοινό «σχέδιο», ξαναστήνονται και οι γνωστές «φάκες» περί «ρεαλιστικών προτάσεων» που τάχα θα ριζοσπαστικοποιούν λαϊκές δυνάμεις, αφού «ακούγοντάς τες οι μέσοι μη ριζοσπαστικοποιημένοι πολίτες θα αναλογιστούν: "Κάτσε μισό λεπτό. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν. Νόμιμο είναι. Τεχνικά γίνεται. Γιατί δεν το κάνουν;" Ετσι ριζοσπαστικοποιούμε τον μέσο πολίτη. Βάζοντάς στο μυαλό της, στο μυαλό του την επαναστατική ιδέα ότι, ναι, υπάρχει εναλλακτική ακόμα κι εντός του σαθρού, παρόντος συστήματος».

Ετσι «ριζοσπαστικοποιούν» δυνάμεις, όπως το ΜέΡΑ25: Καρφώνοντας πιο βαθιά τις αυταπάτες πως οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μπορούν να ικανοποιηθούν και χωρίς να χάσει το κεφάλαιο, πολύ περισσότερο με μια άλλη «φιλολαϊκή» διαχείριση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Βέβαια, επειδή πλέον δεν έχουμε 2015, γνωρίζει κανείς καλά το πώς αυτή η λογική στο όνομα του «ρεαλισμού» εντός των τειχών του συστήματος έφτασε να καλεί τον λαό να διαλέγει «μνημόνια», στέλνοντας και χιλιάδες εργαζόμενους στην απογοήτευση και μοιρολατρία - βούτυρο στο ψωμί του συστήματος.

Και αυτή η πείρα χρειάζεται και σήμερα να αξιοποιηθεί, για να αχρηστεύσει ο λαός και τις νέες παγίδες που στήνονται. Οι εργαζόμενοι, κάθε καλοπροαίρετος αγωνιστής που προβληματίζεται και αναζητά διέξοδο στην πάλη, μπορούν να δουν καλύτερα σήμερα ποια είναι η πολιτική γραμμή που εξασφαλίζει και την κλιμάκωση της αναμέτρησης με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου και την προοπτική που πρέπει να έχει, για να χειραφετούνται εργατικές - λαϊκές δυνάμεις από τον καπιταλιστικό «μονόδρομο».

Αυτά, και θα επανέλθουμε.

Αναβολή εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Δ. Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ, αναβάλλεται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Παριστάνει τον ανήξερο για τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα

Σαν την ανορθογραφία της μεταπολίτευσης παρουσίασε την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του χτες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων αστικής διαχείρισης που μεθοδικά υπέσκαψε το οικοδόμημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης - αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε σαν να είναι ουδέτερος σχολιαστής της επικαιρότητας και όχι ο πρώην πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που κατεδάφισε εργασιακά δικαιώματα, πως «όταν επιτίθεται κανείς στην εργασία, όταν απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, όταν καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει το 10ωρο εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, η μπάλα θα πάρει και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα - αυτή είναι η εμπειρία μας και από τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων».

Μάλιστα, προσπερνώντας το γεγονός πως ήταν η δική του κυβέρνηση αυτή που ενορχήστρωσε την επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργασιακό νόμο»..!

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για τους εκτελεσμένους του στρατοπέδου Παύλου Μελά στις 12 και 13 Ιούνη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 101 αγωνιστές στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 6 Ιούνη του 1944 διοργανώνουν, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιούνη, τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα, τα Παραρτήματα Σταυρούπολης - Πολίχνης διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 12 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Ηρώο μπροστά από το δημαρχείο Σταυρούπολης, ενώ το Παράρτημα Δυτικής Υπαίθρου την Κυριακή 13 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Ηρώο στη διασταύρωση Διαβατών - Παλιού Δρόμου Κιλκίς.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην αστυνομοκρατία

Κινητοποίηση σήμερα στις 7.30 μ.μ.

Παρέμβαση ενάντια στην αστυνομοκρατία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα στις εισόδους του ΑΠΘ, με πρόσχημα την αποτροπή «κορονοπάρτι», πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως όλες αυτές τις ώρες απαγόρευσαν την είσοδο σε φοιτητές, ή υποχρέωσαν άλλους να υποστούν ελέγχους στις τσάντες τους και απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Τόνισαν ότι τα «κορονοπάρτι» δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους, το φοιτητικό κίνημα και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και πως η παρουσία των αστυνομικών στο ΑΠΘ εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Σοφίας ενάντια στην αστυνομοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομοκρατία και την περικύκλωση του χώρου του Πανεπιστημίου, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε επίσης πως η αστυνομία μπορεί να αναζητήσει τους διοργανωτές των «κορονοπάρτι» εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου, καθώς αυτοί καμία σχέση δεν έχουν με το Πανεπιστήμιο, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του.

Εκδήλωση με θέμα «Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό» οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ιλιον στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org